Dodaj do ulubionych

czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy?

12.01.12, 10:54
Nigdy w zyciu nie mialam na glowie farby/szamponu koloryzujacego/pasemek itp. Zawsze bylam zadowolona z koloru jaki mam na glowie i nie odczuwalam potrzeby zmiany. Niestety latka leca, mam prawie 40 lat i pojawiaja mi sie pierwsze siwe wlosy. Na razie to nie jest zaden problem bo sa w malych ilosciach i prawei niewidoczne ale wiem, ze zbliza sie nieuchronnie moment kiedy trzeba bedzie zapoznac sie z farba.... Poniewaz bedzie to wielki eksperyment to pomyslalam sobie, ze mozna zaczac od szamponu, zeby znalezc odpowiedni kolor, najbardziej zblizony do wlasnego.
Pytanie do doswiadczonych "farbowiczek": czy to ma sens? Czy szampon koloryzujacy jest kolorystycznie zblizony do farby? Czy pokryje siwe wlosy? Czy wlosow nie zniszczy?
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 12.01.12, 12:20
      moim zdaniem nie pokryje a jeśli nawet to do pierwszego mycia.ja bym poszła do fryzjera i poprosiła o farbowanie farbą bez amoniaku.
    • koolair Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 12.01.12, 12:36
      nie sądze..nawet niektóre farby nie kryja dobrze a co dopiero szampon
      • nioma Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 12.01.12, 14:25
        No tak... tylkojesli fryzjer polozy mi farbe na cala glowe a wyjdzie jakis koszmarny kolor to co wtedy?
        Jak sie wraca do wlasnego w takiej sytuacji?
        • nessie-jp Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 12.01.12, 18:17
          nioma napisała:

> No tak... tylkojesli fryzjer polozy mi farbe na cala glowe a wyjdzie jakis kosz
          > marny kolor to co wtedy?
          > Jak sie wraca do wlasnego w takiej sytuacji?

Nie wraca się. W teorii
    • lola211 Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 12.01.12, 22:15
      Ja mam ciut siwych włosów i absolutnie zadnych farb nie uzywam(mam 40 lat)- nigdy nie mialam farbowanych włosów.
      Uzywam raz na 3 tygodnie szamponu loreal casting wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=18101.
      Długo tak jeszcze zamierzam zanim polegnę i siegne po farbę.
      • koolair Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 18.01.12, 14:35
        lola211 napisała:

> Ja mam ciut siwych włosów i absolutnie zadnych farb nie uzywam(mam 40 lat)- nig
        > dy nie mialam farbowanych włosów.
        > Uzywam raz na 3 tygodnie szamponu loreal casting
        rel="nofollow">wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=18101.
        > Długo tak jeszcze zamierzam zanim polegnę i siegne po farbę.

hahaha tylko ze casting ma za zadanie działąc jak farba, tyle tylko ze jest delikatniejszy i bez amoniaku..ale tak czy siak jest to koloryzowanie włosów tak wic stwierdzenie ze nigdy ich nie farbowałas troche tutaj nie pasuje
    • kloss1972 Re: Lecher Geneza Soft 15.01.12, 22:11
      u mnie pokrywa - a siwulców mam z 60-70%. Trzyma się świetnie, zmywa równomiernie (zdarzało mi się - przy "prawdziwych" farbach, że siwe odrosty były wcześniej pozbawione koloru). Kupuję w sklepie fryzjerskim + woda utl. w kremie 6%. Dodatkową zaletą tej farby (poza brakiem amoniaku, ślicznym zapachem, łatwym nakładaniem) jest jej wydajność - rozprowadza się ją z wodą utl. w proporcji 1:2, co przy 100 ml tubce jest świetne.
    • monika32.net Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 15.01.12, 22:20
      Może to trochę śmieszne, ale mój ojciec i wujek walczą z siwymi włosami i obydwoje stosują preparat na odbudowę koloru włosa w cebulce. Faktycznie mają ciemne włosy na głowie. Podaję link allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=silver+stop
      • nessie-jp Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 16.01.12, 18:53
        monika32.net napisała:

> Może to trochę śmieszne, ale mój ojciec i wujek walczą z siwymi włosami i obydwoje stosują preparat na odbudowę koloru włosa
        w cebulce.

ZDECYDOWANIE odradzam. Tego typu preparaty opierają się na zasadzie, że stan zapalny skóry głowy powoduje *chwilowe* zwiększenie produkcji barwnika. Czyli to, co robi preparat, to doprowadza do zapalenia skóry (jest w nim rezorcyna). Tylko po to, żeby włosy lekko ściemniały.

Naprawdę dużo szybciej, łatwiej i zdrowiej po prostu ufarbować.

• magdulka26 Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 17.01.12, 10:53
          Ja nie mam siwych włosów,ale kolor robię szamponem z firmy Alfaparf którą kupuje w sklepie z profesjonalymi kosmetykami fryzjerskimi.Do tego mam z tej samej firmy szampon i fluid wygladzający włosy.Jestem bardzo zadowolona.Szampon slicznie pachnie i nie szczypie w głowę.Bardzo ładnie się spłukuje.kolor robiłam miesiąc temu i nadal go mam a włosy myję co 4 dni.Ja robię brąz.
    • pies-li-kot Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 17.01.12, 15:02
      Tak. Szybciej się wypłucze niż farba z amoniakiem, ale spokojnie możesz użyć.
    • blue.berry Re: czy szampon koloryz. pokrywa siwe wlosy? 18.01.12, 15:04
      szampon koloryzujący nie pokryje siwych włosów.
      ale spokojnie możesz go użyć żeby poeksperymentować (ale uwaga, na niefarbowanych włosach taki szampon może się trzymać dłużej niż parę myć). z tym że powiedzmy sobie szczerze - wybór kolorów wśród farb marketowych jest mały i dość specyficzny (mało prawdziwie naturalnych kolorów, jak brąz to czerwony, jak czarny to granatowy).
      dlatego jeśli nie chcesz zmieniać koloru włosów a jedynie pokryć siwe włosy pójdź do dobrego fryzjera, który mieszając farby dobierze kolor maksymalnie zbliżony do twojego. teraz dobrej jakości farby są delikatne i bez amoniaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka