Dodaj do ulubionych

alantoina w kosmetykach

18.03.12, 09:43
czy jesli jest oznaczenie - zawiera alantoine, jest to substancja jest pochodzenia zwierzecego czy z laboratorium? Czy jest to jakos na opakowaniu zakodowane?
jakso nie moge tego wyweszyc.
z gory dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • leebanka Re: alantoina w kosmetykach 18.03.12, 10:13
      Nie ma takich oznaczeń,dlatego że obecnie większość substancji zawartych w lekach i kosmetykach jest otrzymywana syntetycznie.To o wiele tańsze i łatwiejsze.Ale to wciąż te same substancje.
      Akurat alantoina jest robiona w laboratoriach.
      Są oczywiście związki których jeszcze nie udało się zsyntetyzować jak np.glikozydy nasercowe,ale inżynieria genetyczna ostro idzie do przodu,więc to pewnie kwestia niedalekiej przyszłości.
      • znana.jako.ggigus dzięki serdeczne! 18.03.12, 10:23
        tak przypuszczałam, że w laboratorium taniej. Ale np. pasta do zębów zawiera wyciąg z wątroby wołowej bodajże, żadnych syntetyków.
        • nessie-jp Re: dzięki serdeczne! 18.03.12, 10:37
          Zależy jaka pasta... Moja nie zawiera wątroby! :)

Alantoinę pozyskiwano kiedyś raczej z MOCZU zwierząt, nie z wątroby (nie jestem pewna, czy jest jej tam rzeczywiście dużo).

Z cieląt pozyskuje się kolagen
          • leebanka Re: dzięki serdeczne! 18.03.12, 10:54
            Alantoinę izolowano głównie z żywokostu.

Jednym ze skuteczniejszych związków p/nowotworowych jest paklitaksel (otrzymywany z pewnej odmiany cisa).Żeby uzyskać dawkę potrzebną do terapii jednego pacjenta trzeba wyciąć kilka stuletnich cisów.Do tej pory nie udało się zsyntetyzować związku idealnie odpowiadającemu paklitakselowi.To taka ciekawostka:)
          • znana.jako.ggigus no akurat każda pasta zawiera 18.03.12, 11:06
            sprawdź skład, niedawno zaczęli oznaczać.
            Nie pisałam o tym, że alantoinę pozyskiwano z wątroby, przykład z pastą był tylko dodatkiem.
            • nessie-jp Re: no akurat każda pasta zawiera 18.03.12, 16:20
              znana.jako.ggigus napisała:

> sprawdź skład, niedawno zaczęli oznaczać.

OD DZIŚ NIE MYJĘ ZĘBÓW!!!!! (Fu, fu, fu, zgłupieli chyba!)

Muszę poczytać na moich pastach, jakoś trudno mi w to uwierzyć. :( Okropność.
              • nessie-jp skład mojej pasty 18.03.12, 16:23
                Sodium bicarbonate, aqua, glycerin, cocamidopropyl betaine, alcohol, krameria triandra extract, Echinacea purpurea juice, xanthan gum, chamomilla recutita extract, commiphora myrrha extract, sodium fluoride, sodium saccharin, sodium benzoate, salvia officinalis oil, mentha piperita oil, mentha arvensis oil, limonene, CL 77491. Zawiera fluorek sodu (1400 ppm F).

Nie widzę wykazanej alantoiny, ani samej, ani wątrobianej :/
                • znana.jako.ggigus dziwna sprawa, bo moja 19.03.12, 17:57
                  dawna pasta z Rossmana ma w skladzie wyciag z watroby, jutro zajrze, to spisze nry. A moja aldikowska nie ma.
                  A o tym wyciagu przeczytalam w b. dokladnie opracowanej ksiazce Karen Duve "Anständig essen", o wege oczywiscie, ale o ukrytych substancjach pochodzenia zwierzecego (maslo czy zoltka). Dlatego sa pasty weganskie itepe.
                  Ale stezenie jest chyba tak male, ze to byc moze takze kwestia denklaracji producenta.
                  W kazdym razie napisze do aldikowskiej pasty i spytam z ciekawosci.
          • lonely.stoner Re: dzięki serdeczne! 18.03.12, 11:31
            ja mam napisane na kosmetyku ze kolagen pochodzenia morskiego jest- (cokolwiek to znaczy ?? teraz zaczelam nad tym sie zastanawiac ) - no ale skoro morskiego to na pewno nie z cielecia.
            • znana.jako.ggigus czyli algi 18.03.12, 11:53
              pewnie
            • leebanka kolagen 18.03.12, 12:04
              jest białkiem pochodzenia zwierzęcego.
              Nie wiem co autor miał na myśli pisząc kolagen poch. morskiego,ale przypuszczam że chodzi o związek tylko podobny do kolagenu.
              • lonely.stoner Re: kolagen 18.03.12, 16:08
                napisze wam sklad: Skład: Aqua, Soluble Collagen, Hydrolysed Elastin, Cyclomethicone, Glycerin, Hydrogenated Polydecene, Pectin, Hydrolysed Vegetable Protein, Serin, Arginine, Proline, Algae Extract Pullulan, Polysilicone – 11 And Dimethicone, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, DMDM Hydantoin, Methylparaben, Propylparaben, Phenoxyethanol, Butyrospermum Sparkii (Shea Butter), Carbomer, Triethanoloamine, Glycine Soja (Soybean) Oil, Glyceryl Stearate SE, PEG 26 Buteth 26, PEG 40 Hydrogenated Castor Oil, Glyceryl Stearate Citrate, Parfum, Alpha- Isomethyl Ionone, Citronellol, Geraniol, Xanthan Gum, CI 17200.

Kolagen podany jako kolagen, a extrakt a alg podany swoja droga??? czyzby sciema marketingowa??
              • nessie-jp Re: kolagen 18.03.12, 16:20
                W kosmetykach często jest stosowany kolagen rybi, może to o to chodzi z tym "pochodzeniem morskim"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka