Dodaj do ulubionych

Olej arganowy?

22.03.12, 13:01
Ostatnio usłyszałam o "bio eliksirze młodości z Maroko", czyli o oleju arganowym. Ponoć bardzo dobrze robi na cerę, zmarszczki... Czy któraś z Was używała i mogłaby się wypowiedzieć? Warto sobie taki olej zakupić? Na co zwracać uwagę? Jak najlepiej stosować?
Będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • shilaa Re: Olej arganowy? 22.03.12, 20:35
      Na temat zmarszczek sie nie wypowiem, bo ich nie mam, ale na pewno olej arganowy fantastycznie nawilza skore, nie zostawiajac przy tym tlustego filmu. Uzywam go prawie codziennie na noc i rano budze sie z gladka i nawilzona, a jednoczesnie nie tlusta i ciezka, jak w przypadku kremow, skora.

Olej musi byc jednak bardzo dobrej jakosci. Ja go przywiozlam bezposrednio z Maroka. Poza tym w Europie ma niebotyczne ceny.
      • porzeczka1 Re: Olej arganowy? 23.03.12, 06:41
        potwierdzam - używałam dwóch - jeden tańszy, drugi droższy i faktycznie tez drugi całkiem inny. Ja nawet czasem mojego syna - atopika smarowałam, bo do takiej skóry tez się świetnie nadaje. Poza tym rewelacyjny na twarz właśnie :).
        • rikol Re: Olej arganowy? 02.06.12, 21:10
          Nie nadaje sie do skory tlustej.
      • nuova Re: Olej arganowy? 27.12.12, 19:05
        Byłaś na wyjeździe indywid. czy zorganizowanym?
    • vivyan Re: Olej arganowy? 23.03.12, 08:49
      Ja używam, jest świetny i na twarz i do ciała i nawet na końcówki włosów: świetnie nawilża i odżywia. Nie jest tani ale na pewno wart swojej ceny. Na zmarszczki nie wiem czy zadziała ale na pewno nie zaszkodzi a skóra jest po nim naprawdę świetnie nawilżona. Na twarz najlepiej stosować na noc, na włosy też- żeby potem rano umyć. Ja jestem zachwycona i polecam wszystkim moim koleżankom.
      • mika412 Re: Olej arganowy? 13.07.12, 19:45
        Od zawsze miałam problemy z cerą, a to szorstka, a to sucha. Co miesiąc odwiedzałam kosmetyczkę żeby coś z tym zrobić. Wydałam sporo pieniędzy zanim koleżanka nie powiedziała mi o olejku arganowym. Kupiłam w sklepie marokogust.com -dobry, prosto z Maroka. Powiem szczerze, że działa cuda! Już po dwóch dniach moja twarz wyglądała zupełnie inaczej. Buzia gładka, ładna, dobrze nawilżona. Stosuję go od trzech miesięcy i nie zamierzam go zmieniać.
    • looona Re: Olej arganowy? 23.03.12, 09:35
      Mogłybyście jakiś konkretny polecić?
    • margotta77 Re: Olej arganowy? 02.06.12, 00:40
      Uważajcie bo niestety ten olejek często jest rozcieńczany i jednym słowem oszukany.
      Prawdziwy olejek arganowy ma dość gęstą konsystencję, a nie jak większość tych sprzedawanych taką wodnistą! Na spodzie słoiczka zbiera się mętny osad. Nie polecam kupowania w biochemii urody, kupiłam i właśnie się nacięłam.
      • agunai Re: Olej arganowy? 02.06.12, 22:27
        Gdzie można kupić olejek ,którego nie rozcieńczono?
        • margotta77 Re: Olej arganowy? 02.06.12, 23:32
          Ja kupuję w Poznaniu jak jestem przejazdem w sklepie Luxor na Solnej. Niestety nie mają sklepu internetowego, a szkoda.
      • patria5 Re: Olej arganowy? 13.06.12, 11:45
        ja też kupiłam w BU - jest rzeczywiście dość rzadki, ale nie mam porównania...
      • kaskakielbaska Re: Biochemia Urody 25.12.12, 13:45
        No właśnie ja też zostałam oszukana przez Biochemię Urody. Szukam teraz miejsca, gdzie kupię prawdziwy olej arganowy w niewielkiej buteleczce.
    • daisyduke Re: Olej arganowy? 07.06.12, 19:03
      Olej arganowy ma świetny marketing, bo występuje tylko w jednym miejscu na ziemi. Stąd cena, stąd jego legenda. Stąd ten szał. A szału nie ma, bo w składzie nie ma on niczego, co by nie występowało w innych olejach (rodzaj kwasów tłuszczowych, witamina E). Kolor zawdzięcza karotenoidom.
      Gdyby arganowiec występował w innych miejscach, nie tylko w Maroko, to wokół oleju nie byłoby tylu mitów i pewnie niewiele osób by się nim zachwycało.
    • m.natka Re: Olej arganowy? 20.06.12, 00:20
      właśnie..ja też chciałabym wiedzieć czy to działa..dajcie znać :)
      • zawrotglowy Re: Olej arganowy? 20.06.12, 01:09
        Na zmarszczki nie działa. Bo na zmarszczki jest medycyna estetyczna.
        Olej może co najwyżej zabezpieczyć skórę przed utratą wigoci i w ten sposób pośrednio polepszyć nawilżenie. I to wszystko.
    • mastylla Re: Olej arganowy? 15.07.12, 08:24
      Bylam w Maroku i kupilam.Czysty olejek. Bez zadnych domieszek. Były do wyboru dwie opcje - kosmetyczna i kulinarna, oczywiscie wziełam jedną i drugą. Jako oliwka naprawde fajny. Używałam do masażu i jako odzywka do włosów. Myśle ze fajna sprawa. Wersja kulinarna ma specyficzny jaby lekko "przydymiony"smak ale z tego co piszą to samo zdrowie. Do spozywania na zimno.
      • frannka Re: Olej arganowy? 18.07.12, 13:52
        już od roku o nim słyszę.. ale ciągle jakoś tak nie kupuje.. boję się że nie poradzi sobie z moją trądzikową cerą
    • zagubionaa219 Re: Olej arganowy? 19.07.12, 11:08
      Na pewno warto. Sama przymierzam się do jego kupna.
    • ola_fatyga Re: Olej arganowy? 28.07.12, 18:17

>sprzedję spożywczy argan, zapraszam do obejrzenia

tez kupilas w Maroku?
      • mspace Re: Olej arganowy? 28.07.12, 18:36
        Tak w Agadirze, mam tam rodzinę więc bywam regularnie.
        • ola_fatyga Re: Olej arganowy? 28.07.12, 20:00
          > Tak w Agadirze, mam tam rodzinę więc bywam regularnie.

Na butelce oleju jest napis po polsku- olej arganowy 100 ml Argan, hm... wolalabym jakis oryginalny, a nie rozlewany w Polsce bez gwarancji, ze produkt nie jest zafauszowany.
          • mspace Re: Olej arganowy? 28.07.12, 20:58
            Cóż, do niczego nie namawiam, zachęcam do obejrzenia :) Po prostu mam bardzo dobry produkt, a niestety żeby się przekonać że jest oryginalny trzeba powąchać, dotknąć, sprawdzić czy ma odpowiednią gęstość. Rozumiem. A z drugiej strony etykietkę w języku arabskim równie dobrze można wydrukować w Polsce, tak samo jak dołaczyć pompeczkę i podnieść cenę do 50 złoty. Kto produkt zna, wie że mój jest dobrej jakośći. Pozdrawiam
            • ola_fatyga Re: Olej arganowy? 28.07.12, 22:18
              . A z drugiej strony ety
              > kietkę w języku arabskim równie dobrze można wydrukować w Polsce, tak samo jak
              > dołaczyć pompeczkę i podnieść cenę do 50 złoty.

Czyli produkt jest lewy, bez certyfikatu. Tak naprawde kupujacy kupuje kota w worku.
              A paragon bedzie dolaczony do zakupu?
              • mspace Re: Olej arganowy? 29.07.12, 08:27
                Nie, towar nie jest lewy, jest rozlewany w Polsce i ma certyfikat. Powiedziałam do niczego nie namawiam

ps

. A z drugiej strony ety
                >> kietkę w języku arabskim równie dobrze można wydrukować w Polsce, tak samo jak
                >> dołaczyć pompeczkę i podnieść cenę do 50 złoty.

>Czyli produkt jest lewy, bez certyfikatu. Tak naprawde kupujacy kupuje kota w worku.
                >A paragon bedzie dolaczony do zakupu?

Mówiłam o innych aukcjach które widziałam na allegro i o oleju który pewna Pani sprzedaje w mydlarni jako kosmetyczny, tak naprawdę dając ludziom rozcieńczony spożywczy.

Pozdrawiam Panią
          • mspace Re: Olej arganowy? 28.07.12, 21:00
            W sierpniu jadę do Maroko po partię arganu kosmetycznego, a na dniach otrzymam certyfikat, być może wtedy Pani się zdecyduje.
      • yerbokrata Re: Olej arganowy? 01.02.13, 08:47
        Olejek arganowy został dobrze opisany tutaj.
    • mspace Re: rozlewanie oleju i sprzedaz są legalne? 29.07.12, 20:34
      Tak, wszystko jest legalne. Bardzo proszę o zaprzestanie wyciągania daleko idących wniosków, zakrawający o bezpodstawne oskarżenia, wobec produktu którego Pani NIE miała okazji wypróbować. Recenzuje się coś co się wypróbowało. Pozdrawiam
      • ola_fatyga Re: rozlewanie oleju i sprzedaz są legalne? 29.07.12, 22:43
        > Tak, wszystko jest legalne.

a paragon dostane?
    • maria007 Re: Olej arganowy? 24.08.12, 12:08
      Dla mnie olej arganowy śmierdzi i nie mogłam znieść jego zapachu.
      • domi_33 Re: Olej arganowy? 25.08.12, 23:39
        kupiłam zalinkowany wyżej olej w mydlarni świętego Franciszka i zamierzam regularnie stosować na twarz i dekolt i za jakiś miesiąc dam recenzję czy mi się na czole zmarszczki moje mimiczne wygładziły czy nie bo na czole zmarszczki mam. eksperymentuję zatem. zapach jak dla mnie być może nie za śliczny, ale słabo wyczuwalny więc problemu nie ma. u mnie się tak wcale super nie wchłania, ale może mam inną cerę. a każdym razie głęboko chcę wierzyć, że poprawi mi czoło. i że działa bo wolę olej niż jakieś chemiczne kremy.
    • chyba.ze Re: Olej arganowy? 26.08.12, 11:11
      Używam od jakiegoś czasu.
      Nakładam na noc na twarz, szyję czasem na dłonie.
      Stosuję jako maskę do włosów- też na noc.
      Jestem bardzo zadowolona
      A i dodam, że intensywnie pachnie ten spożywczy- jest z prażonych orzechów i jak dla mnie śmierdzi arachidami. Kosmetyczny jest ok.
    • natalii80 Re: Olej arganowy? 29.09.12, 18:36
      Boski!
      • domi_33 Re: Olej arganowy? 16.10.12, 14:17
        po jakimś czasie od pierwszego zastosowania muszę powiedzieć, że kurcze on naprawdę działa! zmarszczki mimiczne na czole może nie zniknęły całkowicie ale bruzdy są zdecydowanie mniejsze! na prawdę, to nie jest żadna reklama, nie sprowadzam go. tylko kupiłam i widzę efekty!
        • marta2566 Re: Olej arganowy? 17.10.12, 15:18
          Ja używam olejku arganowego trzeci dzień i masakra jakaś!!! Śmierdzi niemiłosiernie, a do tego skóra na twarzy zaczęła się strasznie łuszczyć. Kupiłam na allegro i nie wiem czy to oryginał, choć setki osób kupiły i kupują i nie widze w komentarzach by ktoś narzekał:(
          Czy Wasze olejki tez tak cuchną?
    • smolimo Re: Olej arganowy? 20.10.12, 21:09
      Totalna dezinformacja i wprowadzanie w błąd, jako przedstawiciel sklepu.
      Jeśli jakiś sklep podaje takie informacje to dziękuję za zakupy.

Naturalny olej arganowy jak najbardziej posiada specyficzny zapach, jeśli nie ma zapachu i jest praktycznie bezzapachowy to znaczy, że jest rafinowany, czyli gorszej jakości!!

Oleje tłoczone bezpośrednio w Maroko są często rozcieńczane olejem migdałowym.
      Oryginalny olej arganowy nie musi pochodzic z Maroko, z Maroko muszą pochodzić orzechy arganowe.
    • domi_33 Re: Olej arganowy? 21.10.12, 16:14
      mój olejek ma dość mało sympatyczny zapach, ale nie jest on jakiś bardzo mocny i szybko się ulatnia. co do łuszczenia skóry to ja mam skórę mieszaną, ale bywa tak że po jego stosowaniu czuję, że skóra miejscami jest nieco szorstka to wtedy po prostu na jedną noc zamiast niego nakładam grubą warstwę zwykłego kremu nivea i skóra wraca do normy. nie jest to najmilsze nakładanie takiego oleju ani jego zapach, ale jeśli widzę rezultaty po zmniejszeniu bruzd na czole to znoszę te niedogodności. zastanawiałam się nad kupieniem w necie, no ale się bałam i w końcu kupiłam w sieci mydlarni mając nadzieję, że jest już na pewno oryginalny. buteleczka 100 ml kosztowała 79 zł.
    • magma006 Re: Olej arganowy? 24.10.12, 11:31
      Zdecydowanie polecam! Sama mam fioła na punkcie włosów i próbuje wszystkiego co wpadnie mi w ręce. Podczas buszowania w necie znalazłam na stronie hurtowni Progress olejek arganowy z Famy, poczytałam, fajna firma i zamówiłam przez internet.
      Olejek jest super - nabłyszcza włosy, chyba je regeneruje po tym co zauważyłam od 2 tyg stosowania.
      Miałam problem z rozczesywaniem po umyciu, a teraz to łatwizna!
      Polecam.
      • frannka Re: Olej arganowy? 24.10.12, 12:53
        ile tego kładziesz na włosy?
        • magma006 Re: Olej arganowy? 01.02.13, 10:54
          Na włosy wystarczy nałożyć odrobinę, jedna dwie kropelki wystarczą. Wiadomo żeby nie przetłuścić ich nie potrzebnie.
          Opakowanie wystarcza spokojnie nawet na pół roku!
    • bluesee Re: Olej arganowy? 01.01.13, 11:48
      Raczej do stosowania wieczorem, buzia się dość świeci i ciężko na tym zrobić makijaż. Wart polecenia jest z olejek z Organique.
    • koralinaa007 Re: Olej arganowy? 19.09.14, 22:23
      jak dla mnie oleje są wybawieniem ostatnio. zainwestowałam w olej kokosowy do nawilżania ciała, arganowym olejuję włosy a ostatnio wyszukałam z nim nawet maskarę :) więc może też fajnie zadziała na rzęsy
    • karolajn35 Re: Olej arganowy? 24.09.14, 00:07
      Też jestem ciekawa opinii i z chęcią poczytam :) jeśli chodzi o włosy to słyszałam, że kosmetyki z olejkiem arganowym przyspieszaja przetłuszczanie..to prawda?
    • stellaney Re: Olej arganowy? 20.02.15, 09:26
      nie, olejek to po prostu zdrobnienie od słowa olej.
      I olej i olejek mogą byc czyste i w 100% naturalne i nie "stuprocentowe" ;-)
    • kwiatowapanna Re: Olej arganowy? 16.03.15, 11:04
      używałam arganowego i na twarz i na włosy, mam cerę suchą i do tego z dużymi problemami od tarczycy i po wielu próbach wyszło, że arganowy jest nie dla mnie. ale za to moge z całym sercem polecić olej tamanu - świetnie goi rany, robi dobrze jako maseczka raz w tygodniu na twarz i na włosy. drugim moim numerem jeden jest olej kokosowy - niefiltorwany i nierafinowyany. i służy mi do wszystkiego - w kuchni i w kosmetyce - od maseczeke na włosy i twarz, przez dodawanie do balsamu do ciała lub smarowanie samym oljejem kokosowym az do golenia :)
    • teresa463 Re: Olej arganowy? 10.09.15, 12:15
      Chyba nie bez powodu olej arganowy jest nazywany ?eliksirem młodości? :). Stosuję go już od dłuższego czasu (najbardziej lubię esent) i widzę że zadowalająco wpływa na zmarszczki (delikatnie je spłyca )chodź początkowo zanim znalazł się u mnie na półce podchodziłam do niego sceptycznie . Zdarza się również że łączę go z żelem hialuronowym. Zawsze nakładam na noc.
    • amareta30 Re: Olej arganowy? 12.10.15, 21:59
      nie chodzi o to żeby kupować ekskluzywnych sklepach czy żeby był bardzo drogi ( choć tani nie jest). To fakt ze taki prawdziwy olej ma osad. Warto spytać sprzedawcę jaką ma zawartośc procentową. To smiesznie brzmi, ale tanie wypachnione oleje z dodatkami, to może jakieś 20 % i dlatego są tanie. Warto też spytac o certyfikat , bo prawdziwe oleje go mają.
    • chmielik83 Re: Olej arganowy? 04.11.15, 11:20
      Jeżeli mowa o olejku arganowym to i ja mogę wtrącic swoje pięc groszy. Przyznam, że przetestowałam na sobie wiele różnych olejków, czy to na twarz, czy na skalp głowy i włosy. Moje włosy "pokochały" olej arganowy, są po nim lśniące i nie puszą się. Zaś jeśli chodzi o twarz a konkretniej o zmarszczki to nie do końca był to strzał w dziesiątkę. Takie kosmetyki należy zawsze dobierac indywidualnie, dla jednej skóry mogą okazac się przyjaciółmi a dla innej wrogami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka