monisia2836 18.06.12, 18:54 MAM PYTANIE DOTYCZĄCE NATURALNEGO MINERAŁU, KTÓRYM JEST AŁUN. CZY KTÓRAŚ STOSOWAŁA GO NA NIE PRZYJEMNY ZAPACH STÓP? JESLI TAK TO CZY POMÓGŁ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olewka100procent Re: AŁUN NA POT. 18.06.12, 20:38 ałun to aluminium ??? w rossmanie są takie chusteczki jednorazowe w saszetkach nasączone właśnie ałunem, spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: AŁUN NA POT. 18.06.12, 21:48 pl.wikipedia.org/wiki/A%C5%82un_potasowy W antyperspirantach aluminium (glin) jest na ogół w postaci innej soli, nie potasowej, najczęściej chlorku glinu, ale zasada działania pozostaje ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: AŁUN NA POT. 28.08.12, 01:14 Ja moge stosowac dezodorant z alunem, natomiast zwyklych z aluminium nie moge, bo uczulaja - wiec jakas roznica musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: AŁUN NA POT. 28.08.12, 17:33 rikol napisała: > Ja moge stosowac dezodorant z alunem, natomiast zwyklych z aluminium nie moge, Ałun to jest właśnie aluminium. Działa po prostu słabiej, niż zwykłe antyperspiranty, bo to inna sól glinu. W antyperspirantach bodajże sodowa (nie pamiętam dokładnie), a ałun to sól potasowa. Różnica mniej więcej taka, jak między mydłem sodowym a potasowym: i jednym, i drugim umyjesz ręce, ale właściwości mają jednak trochę inne. Odpowiedz Link Zgłoś