helga22 31.07.12, 08:04 Czym smarować brzuch w ciąży żeby zapobiec rozstępom? Kilka dni temu posmarowałam się oliwką johnson's baby i dostałam wysypki, strasznie mnie swędzi i nie mogę się tego pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aadelina Re: rozstępy w ciąży 31.07.12, 08:42 Jeśli masz predyspozycje genetyczne do rozstępów to i tak się pojawią, choćbys smarowała się najlepszymi specyfikami. Często dopiero pod koniec ciąży lub po porodzie. Najlepiej kupić coś, co będzie jednocześnie nawilżać i natłuszczać skórę, podobno dobry jest balsam Palmers z masłem kakaowym. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: rozstępy w ciąży 01.08.12, 01:56 Rozstepy sa spowodowane dzialaniem hormonow. Jedne kobiety je maja, inne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: rozstępy w ciąży 01.08.12, 10:53 Byle jaką nawet oliwką, żeby nawilżyć/natłuścić skórę. Niestety brutalna prawda jest taka, że rozstępy to kwestia genów. Ja urodziłam 3 dzieci, wszystkie po 30stce i nie mam nawet jednego małego rozstępu. Niczym kompletnie się nie smarowałam, bo mi się zwyczajnie nie chciało. Znam młode dziewczęta, które nawet nie rodziły, a przytyły/schudły i są zdrowo pocięte. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: rozstępy w ciąży 10.09.12, 18:53 Nie wszystkie. Niektorzy maja genetyczne zaburzenia produkcji kolagenu i chocby mieli hormony chodzace jak w zegarku, tak skora bedzie im pekac ze hej. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: rozstępy w ciąży 31.07.12, 10:30 Palmers dla kobiet w ciazy - albo zwykly z maslem kakaowym, a olivka to juz lepiej ta z Rossman babydream fur mama w rozowej butelce, albo nawet ta w niebieskiej. Olivka Johnsona to zadna olivka tylko plynna wazelina. Odpowiedz Link Zgłoś
ag_79 Re: rozstępy w ciąży 31.07.12, 19:47 Ja całą ciążę stosowałam balsam Ziaji dla kobiet w ciąży, a czasami w ciągu dnia w razie uczucia "suchości" i rozciągania smarowałam zwykłą oliwą (z oliwek ofkors ;)). Nie mam żadnych rozstępów na brzuchu po ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: rozstępy w ciąży 01.08.12, 14:25 Nie zapobiegniesz, rozstępy pojawiają się głębiej niż penetruje jakokolwiek krem lub oliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: rozstępy w ciąży 03.08.12, 12:55 ja smarowałam kremem chicco na rozstępy. U mnie skuteczny,albo moja natura "nierozstępowa",ale przytyłam bardzo dużo 17 kg. Polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shakina Re: rozstępy w ciąży 05.08.12, 00:03 jakos irytują mnie wypowiedzi w stylu- nic nie rob i tak nic ci nie pomoze, jak masz miec to bedziesz miec >:/. to jesli ktos ma w rodzinie np otylosc to niech nie pilnuje diety bo i tak bedzie gruby? eeeeee tam takie gadanie! uwazam ze to nieprawda. skora na brzuchu naciaga sie w ciazy dosc znacznie zaczyna wlasnie wtedy swędziec, jest przesuszona i moga pojawic się rozstępy, ale jak ją dobrze natłuscic i dbac to potencjalna szansa na rozstepy jest mniejsza. ja stosowaam na poczatku elancyl specjalnie przeciw rozstepom, ale jak dla mnie byl za malo tresciwy, wiec przerzucilam sie na cytowany juz palmers (jest np w niektorych aptekach i na allegro)-balsam i oliwkę na zmianę (oliwka tylko na wilgotną skórę!)- rezulat zero rozstępow a tez przybralam 16kg, wiec mogę polecic. aha- z tymi peeleingami to bym uwazala bo masowanie brzucha niestety moze spowodowac niepotrzebne przedwczesne skurcze macicy! pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zagubionaa219 Re: rozstępy w ciąży 06.08.12, 13:31 Miałam to samo z J&J. Od kilku dni używam oliwki Hipp i jest cudowna :) Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: rozstępy w ciąży 20.08.12, 14:54 Chyba też dużo robią geny. Ja nie smarowałam niczym specjalnym. To znaczy tak jak zwykle po kąpieli smarowałam zwykłym balsamem nawilżającym. I zero rozstępów. Podobnie jak każda kobieta w mojej rodzinie :-). Odpowiedz Link Zgłoś
groshki_pl Re: rozstępy w ciąży 30.08.12, 07:32 krem fissan do kupienia w każdej aptece. Ja stosowałam całą ciąże i praktycznie uniknęłam rozstępów, no po za małymi jasnymi na biodrach, ale są na prawdę ledwo widoczne. No ale chyba całkowicie się nie da tego uniknąć. Ale na prawdę krem godny polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
natkajezewska Re: rozstępy w ciąży 10.09.12, 00:20 W aptece są dostępne najróżniejsze preparaty, wystarczy zapytać, farmaceuta najlepiej Ci doradzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
next_me Re: rozstępy w ciąży 23.09.12, 21:55 pomoże, nie pomoże , moim zdaniem też nie ma co gdybać ino zabrać się do smarowania, albo nie. To czy skóra wytrzyma czy nie można w jakimś stopniu wyczuć, ja w każdym razie sądząc po mamie i babci i podatności mojej skóry na rozciąganie stwierdziłam, że niczego specjalnego nie potrzebuję i faktycznie, udało się choć oczywiście stosowałam różne kremy i balsamy, moja bratowa z kolei nauczona doświadczeniami matki bardzo intensywnie smarowała brzuszek i pojawił się jej tylko jeden rozstęp, bez smarowania byłaby upstrzona rozstępami jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
anastazzjaa Re: rozstępy w ciąży 04.01.13, 09:29 Aby uninąć rozstępów trzeba już na początku samej ciąży zacząć dbać o odpowiednie przygotowanie skóry na zmiany jakie ją czekają. Ja gdy byłam w ciąży stosowałam Kolagen Green Tea, który znakomicie nawilżał i ujędrniał skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakarbowicz Re: rozstępy w ciąży 04.01.13, 13:44 Anastazzja, jakiego producenta jest ten kolagen? Słyszałam, że naturalny kolagen jest strasznie drogi, więc podaj też orientacyjnie cenę. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakarbowicz Re: rozstępy w ciąży 14.01.13, 16:26 Cena jest racjonalna jak na naturalny kosmetyk pozbawiony chemicznych dodatków ;-) Jeśli chodzi o producenta to jest on z Polski, możesz sobie wygooglować bo nie chcę spamować ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kasha77 do kasikarbowicz/anastazzjaa 14.01.13, 16:34 ktoś się chyba zapomniał przelogowac....prosiłam już żebys przestała spamowac. Odpowiedz Link Zgłoś
martex300 Re: do kasikarbowicz/anastazzjaa 19.03.13, 16:49 hahhahaha dobre :) Czyli już wiemy czego nie stosować Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: rozstępy w ciąży 15.01.13, 06:28 Fissan, Vichy Anti-Stretch Mark Cream + właściwy masaż polegający na szczypaniu skóry (trzeba rozstawić palce w odległości 3-5 cm od siebie i złapać skórę miedzy nimi pociągnąć do góry, przekręcić jak włącznikiem i puścić). Nie jest absolutnie prawdą, że jak sie ma skłonności to święty boże nie pomoże. Jak sie nie ma to można tylko natłuszczać- to akurat prawda. Tylko skąd to wiedzieć? Moja przyjaciółka po pierwszej ciąży, w której regularnie stosowała Fissan i masaż i rozstępów zero, skóra bardzo szybko odzyskała świetny wygląd, doszła do wniosku, że "nie ma skłonności" (albo usłyszała takie mundrości ludowe) i odpuściła w drugiej ciąży (byc może również dlatego, że przybyło jej na wadze dużo mniej). I rozstępów dostała a brzuch po porodzie wisiał. W takie cuda, że hormony w pierwszej i drugiej ciąży to były inne hormony to ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha77 Re: rozstępy w ciąży 15.01.13, 08:20 podpowiedzią może byc brzuch naszej mamy,czy mamy lub nie mamy predyspozycji.po drugie w drugiej ciąży już na starcie zaczynasz z osłabioną skórą i mięśniami po pierwszej ciąży( jeśli jest dośc szybko po pierwszej trzeba dwa raz bardziej dbac).hormony są oczywiscie te same ale już ich ilośc może byc inna. Odpowiedz Link Zgłoś
martex300 Re: rozstępy w ciąży 19.03.13, 16:55 Hej moja mama też mi o tym szczypaniu mówiła ale ja miałam taki napięty brzuch że jakoś nie mogłam się zmusić no i mama nie ma rozstępów po 2 ciążach a ja po pierwszej mam. I też sobie odpuściłam smarowanie bo do ósmego miesiąca nic nie miałam więc stwierdziłam ze to po mamie i co klops bo mi brzuch opadł i skóra nie wytrzymała. Z oliwek polecam Hipp bo bez olei mineralnych i się szybko wchłania. Teraz walczę z tym co zostało - tu można poczytać omgdziecko.blogspot.com/2013/03/uwaga-rozstepy.html Odpowiedz Link Zgłoś