Dodaj do ulubionych

daty waznosci

14.07.04, 09:01
czasem kupuje kosmetyki i rzeczy czy oryginalna bizuterie na Allegro
(traktujac to jako maly hazard, coz w zyciu takiego trzeba miec) i do tej
pory nie nacielam sie wlasciwie (dla chetnych przesle mailem liste
sprawdzonym allegrowiczow).

Wczoraj zainteresowal sypki puder w kamieniu clinique sprzedawany na allegro.
Zapytalam o date waznosci i uzyskalam odp ze kosmetyki jej nie maja... hm..
nie mam pod reka pudru, sprawdzcie czy ktos nie robi mnie w balona... :)bo
wydaje mi sie ze ciut tak:)
dzieki
pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • Gość: vanillka Re: daty waznosci IP: *.smrw.lodz.pl 14.07.04, 09:46
      Kupiłam puder w tym tygodniu w perfumerii; i tak go teraz po Twoim poście
      oglądam i oglądam ze wszystkich stron......... i rzeczywiście - nie widzę nic,
      co przypominałoby datę waznosci! Ani na pudełku, ani na samym pudrze (tzn.
      pudełku tekturowym).Chyba jednak nie robi Cię w balona. Jesli możesz to daj mi
      znac, ile chce od Ciebie za ten puder - jeśli oczywiście mówimy o tym samym, bo
      sa dwa rodzaje. Ja mam 'blended face powder and brush'. Jest jeszcze
      rozświetlający 'gentle powder', ale tego już w perfumeriach nie ma... a szkoda.
      pozdrawiam
      • amj77 Re: daty waznosci 14.07.04, 10:07
        Gość portalu: vanillka napisał(a):

> Kupiłam puder w tym tygodniu w perfumerii; i tak go teraz po Twoim poście
        > oglądam i oglądam ze wszystkich stron......... i rzeczywiście - nie widzę
        nic,
        > co przypominałoby datę waznosci! Ani na pudełku, ani na samym pudrze (tzn.
        > pudełku tekturowym).Chyba jednak nie robi Cię w balona. Jesli możesz to daj
        mi
        > znac, ile chce od Ciebie za ten puder - jeśli oczywiście mówimy o tym samym,
        bo
        >
        > sa dwa rodzaje. Ja mam 'blended face powder and brush'. Jest jeszcze
        > rozświetlający 'gentle powder', ale tego już w perfumeriach nie ma... a
        szkoda.
        >
        > pozdrawiam

Data ważności jest WYTŁOCZONA na opakowaniu (raczej nie na pudełku tekturowym,
        ale raczej na opakowaniu właściwym). Nie będzie to zwykła data, np maj 2006,
        czy 05/2006, ale np. A096 Co oznacza że wyprodukowano 96-go dnia 2004 roku.
        A- 2004
        Z-2003
        Y-2002
        X-2001

Taka data jest na każdym produkcie z "rodziny" Estee Lauder, czyli Clinique
        również, oraz L'oreal.

Ostatnio kupiłam mój ulubiony tusz L'Oreal (na naklejsce polskiego dystrybutora
        napis: termin ważności maj 2005), więc pomyślałam,, jest okej, kupuję. Po dwóch
        tyg tusz nie nadawał się do użytku. Dokładnie go obejrzałam a tam wytłoczone
        X112, czyli wyprodukowany w 2001 roku!!! Wychodzi na to, że polski dystrybutor
        kupuje pewnie za grosze przeterminowane kosmetyki, a potem sprzedaje je naiwnym
        Polkom :-(
        • Gość: vanillka Re: daty waznosci IP: *.smrw.lodz.pl 14.07.04, 10:17
          Pierwszy raz słyszę o takim podawaniu dat - ale pewnie masz rację. Jesli wiesz,
          o co chodzi z tymi leterkami to powiedz mi, co znaczy G14 - bo nie znalazłam w
          twoim poście takiej literki. Powiem Ci, że mnie troche nastraszłaś. Czekam z
          niecierpliwością.
          • amj77 Re: daty waznosci 14.07.04, 13:30
            Gość portalu: vanillka napisał(a):

> Pierwszy raz słyszę o takim podawaniu dat - ale pewnie masz rację. Jesli
            wiesz,
            >
            > o co chodzi z tymi leterkami to powiedz mi, co znaczy G14 - bo nie znalazłam
            w
            > twoim poście takiej literki. Powiem Ci, że mnie troche nastraszłaś. Czekam z
            > niecierpliwością.

No okej - małe sprostowanie :-)Już wszystko wiem, w Clinique jest trochę
            inaczej.

Pierwsza litera to nr serii (mało ważne dla nas). Następna cyfra lub litera to
            miesiąc prod. (1-9 to styczeń do wrzesień, A-paźd, B-list, C-grudzień), a
            ostatnia liczba to rok. Czyli twoje G14 to styczeń 2004 :-)
            Aha i KAŻDY produkt ma to gdzieś wytłoczone.

PS. Wystarczy zadzwonić do każdej firmy i powiedzą o swoich tajemniczych
            kodach :-)
            • dc22 Re: daty waznosci 14.07.04, 15:54
              ten puder to Clinique, Gentle Light Powder, wlasnie jest info ze wycofali sie
              ze sprzedazy a cena to 130pln - warto?

i dziekuje za informacje o kodach - musze sie jeszcze im przyjrzec zeby
              zapamietac:))

Pozdraiwam
              • Gość: monia Re: daty waznosci IP: *.u.mcnet.pl 14.07.04, 16:00
                130 na allegro?? pytam bo tyle dokladnie kosztuje w sklepie. a co do pudru -
                jest swietny, polecam
                • dc22 Re: daty waznosci 14.07.04, 16:04
                  no tak tylko ze podobno jest swietny ale juz go nigdzie nie ma:) pewnie stad ta
                  cena:)
                  • Gość: monia Re: daty waznosci IP: *.u.mcnet.pl 14.07.04, 16:10
                    jestes pewna? wydaje mi sie ze widzialam ostatnio w sephorze w wola parku.
        • Gość: Surfing hm.. IP: *.tele2.pl 14.07.04, 16:24
          na tuszu mam kod TY169. wiec wg tej pierwszej informacji został wyprodukowany w
          2002 roku, gdzies w czerwcu. a naklejka po polsku wazny 05.2006. czy tusz jest
          wg nich wazny 4 lata?
          • amj77 Re: hm.. 14.07.04, 16:49
            Gość portalu: Surfing napisał(a):

> na tuszu mam kod TY169. wiec wg tej pierwszej informacji został wyprodukowany
            w
            >
            > 2002 roku, gdzies w czerwcu. a naklejka po polsku wazny 05.2006. czy tusz
            jest
            > wg nich wazny 4 lata?

Patrz mój post powyżej dot. tuszu L'Oreal. Nie wiem jaki jest termin ważności
            tuszu, ale nie chce mi się wierzyć, aby po 4 latach, nawet po dwóch nadawał się
            do użytku. Ja teraz mam nauczkę i kupuję tylko najnowsze (2004 rok).
            • elisa_day odp. (od Surfing) 14.07.04, 19:32
              odpowiadalam swoim postem wlasnie na ten twoj:) bo patrze ze wg twojego tuszu
              tez waznosc wynosi 4 lata.. (mój tusz to tez loreal)
              • amj77 Re: odp. (od Surfing) 14.07.04, 19:48
                elisa_day napisała:

> odpowiadalam swoim postem wlasnie na ten twoj:) bo patrze ze wg twojego tuszu
                > tez waznosc wynosi 4 lata.. (mój tusz to tez loreal)

Mam nadzieję, że bedziesz dłużej z niego mogła korzystać niż ja :-((
    • Gość: momo Re: daty waznosci IP: 62.233.197.* 14.07.04, 20:21
      czy moze mi ktos rozszyfrowac date: DWO44 (zamiast O moze byc 0 (zero)

bede bardzo wdzieczna
      • elisa_day może - 14.07.04, 20:23
        jesli W jest przed X to moze w 2000 roku 44 dnia wyprodukowane?
    • ewelita Re: daty waznosci 14.07.04, 20:30
      A na moim kremie neutrogeny lot2l2 (zamiast o może być zero) Kto potrafi
      rozszyfrować?
      • Gość: vanillka Re: daty waznosci IP: *.smrw.lodz.pl 14.07.04, 23:07
        Co to cholerka za jakieś udziwnienia? Nie można po ludzku napisac, że kosmetyk
        jest wazny do..... lub, że wyprodukowany został ........., data wazności - np.
        2 lata. Teraz same problemy - rozszyfrowywanie literek i rzedu cyferek. Po co
        to komu?
        • Gość: Mango Re: daty waznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 10:03
          Właśnie dlatego. Abyśmy my, zwykłe użytkowniczki nie mogły się połapać. :(
          • amj77 Re: daty waznosci 15.07.04, 12:24
            Thank you for taking the time to contact us and for your interest in
            Clinique.

In response to your question, the shelf-life of our products is at least
            three years from the
            date of manufacture, provided they are not exposed to extremes of
            temperature. The only
            exceptions are mascara and self-tanners, which should be replaced six
            months after
            opening, and nail lacquers, which have a two-year shelf-life.

All of our products undergo rigorous stability testing, to ensure their
            efficacy and quality
            during these periods. Because only products of recent production are
            offered at our
            counters, we do not include expiration dates on our products.

With regards with your products, I wish to explain what AC3 and G14 mean.
            The first letters
            (A and G) indicate where the products have been manufactured, the number o
            letter in the
            second place indicate the month when they were manufactured C is December
            and 1 is
            January and finally 3 and 4 indicate the year of manufacture.

Once again, thank you for contacting us and for the opportunity to address
            your concern.

Sincerely

Ana Fernández López
            Consumer Services
            • Gość: ja elisa cos tu nie tak IP: *.tele2.pl 15.07.04, 13:48
              Because only products of recent production are offered at our counters, we do
              not include expiration dates on our products.
              ja dobrze rozumiem, wg. nich kosmetyk nie moze dluzej polezec w drogerii czy w
              sklepie?
              ktos sie niedawno pytał czy podklad maybelline true illussions wycofany jakies
              mnostwo czasu temu zalegajacy w drogerii moze byc swiezy
              :)
    • Gość: J. Re: daty waznosci IP: *.gtc.com.pl 15.07.04, 18:43
      To jak to jest? wg tego co tu przeczytalam moja pianka do wlosow Kerastase (to
      tez l'Oreal) wyprodukowana zostala w 2004 w 289 dniu owego roku (BY289) to
      znaczy, ze nie powinna jeszcze istniec, a ja mam ja juz od pol roku. A moze to
      data produkcji? A moze jeszcze inaczej sie odczytuje ten kod? Wiem, ze u
      Isadory 3 ostatnie cyfry oznaczaja miesiac i rok przydatnosci do spozycia :-)
      np. 154047 oznacza,ze to cos dobre bedzie do kwietnia 2007. A moze ktos wie jak
      to jest u shiseido?
      • Gość: justy Re: daty waznosci IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 15.07.04, 18:57
        każda firma moze stosować własny system oznaczeń
        • amj77 Re: daty waznosci 15.07.04, 19:59
          Gość portalu: justy napisał(a):

> każda firma moze stosować własny system oznaczeń

Dokładnie!!!

Wystarczy po prostu napisać do firmy i się zapytać, tak jak ja zrobiłam w
          przypadku Clinique. A odpowiedź macie powyżej :-)
      • elisa_day BY289 15.07.04, 22:22
        ale piszesz BY289 a wg. tego pierwszego wytlumaczenia - Y to 2002
        wiec mysle ze wszystko w porzadku a kosmetyk istnieje :-)
      • amj77 Re: daty waznosci 15.07.04, 22:30
        Gość portalu: J. napisał(a):

> To jak to jest? wg tego co tu przeczytalam moja pianka do wlosow Kerastase
        (to
        >
        > tez l'Oreal) wyprodukowana zostala w 2004 w 289 dniu owego roku (BY289) to
        > znaczy, ze nie powinna jeszcze istniec, a ja mam ja juz od pol roku. A moze
        to
        > data produkcji? A moze jeszcze inaczej sie odczytuje ten kod? Wiem, ze u
        > Isadory 3 ostatnie cyfry oznaczaja miesiac i rok przydatnosci do spozycia :-)
        > np. 154047 oznacza,ze to cos dobre bedzie do kwietnia 2007. A moze ktos wie
        jak
        >
        > to jest u shiseido?

Nie wiem skąd Ci się wzięło, ze Twoja pianka została wyprodukowana pod koniec
        2004 roku...
        BY289 - Y - 2002 rok, 289 dzien roku, czyli coś pod koniec.
        Kody tę najczęściej oznaczają datę PRODUKCJI (a nie termin ważności).

Jeśli chodzi o inne firmy, to ciąg cyfr i liter, np. ADF4586
        może po prostu oznaczać jakąś serię, a data produkcji jest ukryta gdzieś
        indziej. Polecam pisać, czy dzwonić do firm i pytać o takie rzeczy, gdyż mamy
        do tego prawo, tym bardziej, że jak już wcześniej napisałam, polscy
        dystrybutorzy sprzedają nam przeterminowane kosmetyki przyklejając fałszywe
        terminy ważności!!!

Wracając do Neutrogeny, o którą ktoś pytał wyżej, z tego, co pamiętam
        Neutrogena ma datę WYDRUKOWANĄ na swoich tekturowych opakowaniach. I jest to
        normalna data, a nie jakiś symbol.
    • Gość: kama______________ Re: daty waznosci IP: *.reynet.pl / *.reynet.pl 22.09.04, 20:43
      a co oznacza kod
      3 600520 311227
      3 600520 311297
      ??
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka