Dodaj do ulubionych

szkła kontaktowe

30.01.13, 16:59
chce się skusić na soczewki,ale mam obawy.....przekonajcie mnie za soczewki są ok.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: szkła kontaktowe 30.01.13, 19:00
      Ale przed czym masz obawy? Idź do okulisty, niech dobierze soczewki odpowiedniej firmy i przeszkoli jak zakładać/zdejmować. Potem trzeba będzie się przyzwyczaić i gotowe.
      Soczewki są praktyczne. Lubię okulary, ale wolę soczewki, jest mi wygodniej.
      • rikol Re: szkła kontaktowe 05.02.13, 15:19
        Ja osobiscie soczewek nie lubie, bo nie lubie miec czegos w oku. Natomiast sprawdzaja sie na basenie, przy uprawianiu sportow czy na imprezie. Okulary sa po prostu wygodniejsze.

Soczewki stwarzaja ryzyko infekcji oka, bo nie ma szans , zebys miala w 100% czyste rece, nawet jesli wlasciwie odkazasz soczewki.
    • jagoda_pl Re: szkła kontaktowe 30.01.13, 20:26
      Spróbuj, nic Ci się nie stanie. Najwyżej Ci nie podpasują - ja akurat nie lubię i mam po nich problemy z oczami, ale maaaasaaaaa ludzi nie wyobraża sobie bez nich życia. Nie nastawiaj się na nic, tylko idź do okulisty.
    • lady.godiva Re: szkła kontaktowe 30.01.13, 20:35
      Często gabinety oferują soczewki próbne- za cenę wizyty pierwsza para gratis. Można wtedy się przekonać jakie to wygodne.
      Ja kiedy miałam roczną przerwę w noszeniu soczewek byłam prawie chora- tak sie odzwyczaiłam od okularów. W soczewkach zapominasz, że masz wadę wzroku.
      • mal-sia mam pytanie.... 30.01.13, 21:04
        ....nic się nie czuje ze coś siedzi w oku? Nic nie przeszkadza? Ale się stresuje, a mam już dosyć okularów normalnie mnie nos boli odnoszenia ich :(
        • jagoda_pl Re: mam pytanie.... 30.01.13, 21:33
          Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Jak masz właściwie nawilżone oko z natury to nic nie czujesz. Ja akurat mam praktycznie cały czas uczucie ciała obcego w oku - musisz sama spróbować.
          • olewka100procent Re: mam pytanie.... 30.01.13, 21:47
            hmm no to zależy jak uciążliwą masz wadę wzroku .. jeżeli widzisz w miarę dobrze to np. na basenie możesz pływać bez okularów . Ja mam krótkowzroczność - 6 dioptrii i nie wyobrażam sobie iść na basen bez okularów, bo nic nie widzę . No i co by tu jeszcze .. no np. moje okulary pomniejszają bardzo oko, a nawet lekko zniekształcają, więc bez okularów wyglądam lepiej. w zimie jak jest mróz okulary ci nie parują po wejściu do autobusu/sklepu/szkoły itd itp :) ogólnie w uprawianiu sportu nie wyobrażam sobie mieć na nosie okularów
            • mal-sia Re: mam pytanie.... 31.01.13, 10:45
              masz soczewki-rozumiem.A w zakładach optycznych można dobrać-zbadać wzrok pod kontem soczewek,warto tak postąpić i tam pójść?Czy koniecznie do przychodni do okulisty?
              • jagoda_pl Re: mam pytanie.... 31.01.13, 15:12
                U optyków często pracują okuliści i płacisz wtedy jak za normalną prywatną wizytę.
        • lady.godiva Re: mam pytanie.... 31.01.13, 22:11
          Jak soczewki są dobrze dobrane to nic się nie czuje, jak zaczęłam coś czuć to okazał się, że to najpierw zapalenie a potem zespół suchego oka. Konieczne trzeba nawilżać kropelkami.
          Dlatego polecam próbną parę, a nie kupowanie całego zestawu, bo się może okazać, że jednak nie dasz rady nosić. Największą przeszkodą może być sama czynność wkładania soczewki do oka- nie każdy umie wsadzić sobie tam palec. Ja to robię bez lusterka, na czuja, ale to kwestia wprawy.
          • yerbokrata Re: mam pytanie.... 01.02.13, 08:45
            nosiłem soczewki dobrane przez okulistę przez rok, ciągle były problemy z bólem oczu, suchością i pieczeniem, okulary są wygodniejsze.
    • enith Re: szkła kontaktowe 01.02.13, 16:38
      Żadnego dobierana soczewek u przypadkowo znalezionego optyka na zasadzie pięciominutowego badania maszynką i otrzymaniu pierwszych z brzegu kontaktów! Ja po takim cyrku zniechęciłam się do soczewek na osiem lat, bo soczewki nie nadawały się do noszenia. Idź do porządnego lekarza okulisty, bo potrzebne jest solidne kompleksowe badanie wzroku, a samo dobranie soczewek może trwać parę miesięcy, tak, jak to miało miejsce u mnie. Dostawałam od lekarza małe pudełko kontaktów, a po dwóch tygodniach szłam na wizytę i zdawałam relację z tego, jak się sprawowały. Dopiero piąta czy szósta z kolei firma mi podeszła. Sama więc widzisz, że to trwa, ale warto, bo moje kontakty są dobrane idealnie i choć wolę okulary, to nie da się przecenić przydatności soczewek przy np. uprawianiu sportów.
    • j0anna1 Re: szkła kontaktowe 01.02.13, 21:40
      Noszę soczewki 10 lat - według wystarczy wizyta u optyka - zostanie określona wada wzroku pod kątem soczewek, krzywizna, średnica oraz czy wskazane są mniej lub bardziej uwodnione.
      Na pewno nie trzymałabym się ściśle poleconej marki nawet jeśli wydaje się że są odpowiednie - może okazać się że istnieją jeszcze lepsze. Poza tym ciągle pojawiają nowe w ofercie.
      Oferta u stacjonarnych optyków jest mocno ograniczona w odróżnieniu od internetu. Można teraz kupić pojedyncze soczewki, testując nowości - bardzo dobre soczewki można kupić już od ok 25-30 zł plus wysyłka za parę miesięcznych.
      Nie zrażałabym się również tym że czuje się początkowo dyskomfort - u mnie trwało aż trzy miesiące zanim przyzwyczaiłam się do soczewek i przestałam odczuwać obecność ciała obcego w oku.

• dziennik-niecodziennik Re: szkła kontaktowe 02.02.13, 10:26
      soczewki są jak dla mnie jednym z leszych wynalazków naszych czasów.
      prawidłowo założonej soczewki na oku sie nie czuje w ogole. masz pełne pole widzenia, nie jak w okularach - ograniczone do powierzchni szkiełka. bez problemu mozna uprawiac sporty (ostrożnie z pywaniem zeby sobie nie wypłukac :D ale mi sie nigdy nie zdarzyło). wymogi to podstawa higieny (czyste ręce przez manipulowaniem na oku) i zaopatrywanie się w płyn do konserwacji szkieł.
      polecam przynajmniej spróbować. nie podejdzie Ci - nie bedziesz nosic.
    • gk102 Re: szkła kontaktowe 02.02.13, 13:25
      Nie słuchaj malkontentów - tylko spróbuj.
      Jak dla mnie soczewki to najlepszy wynalazek ludzkości;-)) noszę z 15 lat, nigdy ich nie czułam i nie miałam żadnych problemów z noszeniem, zakładaniem, zdejmowaniem itp. Mam wadę -4, wiec bez jestem ślepa, a okulary w tej chwili mi przeszkadzają.
      • jagoda_pl Re: szkła kontaktowe 02.02.13, 14:16
        Czy udzielanie rzetelnych informacji o możliwych niedogodnościach to malkontenctwo?

Ja akurat jak zaczęłam ponad 10 lat temu swoją trudną przygodę z soczewkami, słyszałam same ochy i achy, a optycy mieli mnie za wariatkę, której nic nie pasuje i wciąż nowe próbne kontakty wyłudza. Zrobiłam kilka badań u sensownych lekarzy i przestałam się katować.
    • ofelia1982 Re: szkła kontaktowe 06.02.13, 21:48
      Noszę soczewki od 15 lat, może dłużej. NIGDY nie miałam nawet zapalenia spojówek (serio) i nie wyobrażam sobie zycia bez soczewek. Oczywiscie mam okulary i jak mam gorsze dni (krótko spałam lub jestem w podróży) to ich uzywam, ale na codzień soczwki noszę.
      Dla mnie to przede wszystkim wygoda - zakładasz jakieś 6 sekund, nic nie czujesz w oku (chyba, ze masz jakoś strasznie suche oczy lub źle włożyłas soczewki), niczym się nie martwisz. Nie paruja jak okulary, nie spadają, nie przesuwają się. POLECAM
    • claratrueba Re: szkła kontaktowe 07.02.13, 06:53
      Noszę od 23 lat. Róznych firm, kolorowe lub normalne. Zero jakichkolwiek problemów, dodatkowa zaleta- nie płacze się przy cebuli, dymie i gazie łzawiącym. Całe "dobieranie" to był zakup i porada człowieka (chyba nie był lekarzem) który tę wówczas nowinkę importował.
      Sa osoby, które nie mogą nosić z powodu niedostatecznej ilości łez, ich składu (może być zmieniony przez stosowane leki) lub wyjątkowej wrażliwości oczu. Bardzo rzadkie przypadki. Sporo osób natomiast "źle zaczyna" z soczewkami i to je zniechęca. Bo przez kilka pierwszych dni soczewki odczuwa się jako ciało obce. Oko trzeba przyzwyczaić. Teraz wybór jest ogromny- proponuję zacząć od jednodniowych- najcieńszych, założyć na 2-3 godziny pierwszego dnia i przedłużać o godzinę lub dwie każdego następnego dnia. Zwykle po tygodniu przestaje się soczewki czuć. Wtedy można zmienić na miesięczne. Zdecydowanie polecam air optix aqua.
      Absolutnie odradzam taniochę nieznanych firm. Johnson&Johnson ,Ciba vision , Bausch & Lomb i Alcon to renomowani producenci, z doświadczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka