Dodaj do ulubionych

Silikon w szamponach???

30.08.04, 09:40
Witam!Byłam w piatek u fryzjera, który stwierdził, że każdy szampon dostępny
na rynku zawiera silikon, który tylko optycznie poprawia stan włosa, a tak
naprawde mocno go uszkadza i że najlepsze są tylko kosmetyki profesjonalne
np. goldwell.Czy to prawda???co robić?czym myć?miałam długie włosy, ale
strasznie mi sie wysuszyły na końcach, wiec ścięłam.Chciałabym teraz tak je
pielęgnowac, zeby sobie rosły zdrowe i spokojne.Co robic, jesli wszystkie
szampony szkodza???
Obserwuj wątek
    • Gość: Szo Re: Silikon w szamponach??? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 30.08.04, 10:10
      domyslam sie ze bylas u pani anety na kochanowskiego :-) ?
      • joannamonika Re: Silikon w szamponach??? 30.08.04, 11:41
        oj byłam.zadowolona jestem , dziekuje za polecenie.a z tymi szamponami to szok!!
        Czy naprawde tak jest?Uzywasz tylko tych poleconych??
        • Gość: Szo Re: Silikon w szamponach??? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 30.08.04, 11:56
          ciesze sie, ze jestes zadowolona. napisz choc pare slow wiecej - jaka zrobilas
          sobie fryzure? czy podobala Ci sie p. Aneta i jej wlosy? zadbane sa prawda?

o silikonie w szamponach dowiedzialam sie wlasnie od niej i przekonala mnie bo
          to co mowi ma sens. zauwazylam, ze jak umyje wlosy popularnym szamponem
          rynkowym do wlosow farbowanych - na przyklad Elseve czy Pantene to przyjemnie
          sie myje bo piana jest obfita, stosunkowo latwo rozczesuje i tuz po umyciu
          wlosy sa naprawde puszyste i lsniace. Czyli efekt jest natychmiastowy ale
          utrzymuje sie tylko do nastepnego poranka kiedy wlosy mam juz oklapniete,
          przylizane i tluste przy skorze. Musze je wiec znowu umyc. Mniej wiecej po
          miesiacu mycia codziennie wlosow wybrnanym szamponem przestaje miec rezultat
          puszystosci i lsnienia - mam za to wiecznie przyklapniete, matowe i jakby
          oblepione wlosy - to wlasnie dlugofalowe dzialanie silikonu.
          Zauwazylam, ze przez te szampony wlosy byly ok tuz po myciu ale potem byly
          jakby pozbawione wlasnego zycia, nie odbijaly same swiatla, byly podduszone.
          Zaczelam stosowac polecone szampony - z Goldwella wybralam sobie Be blonde dla
          wlosow ze zlotymi refleksami- wydalam 38 zl ale myje tym jednym opakowaniem juz
          4 miesiac!!! I bylo tak: szampon ladnie sie pieni i cudnie pachnie ale jest juz
          rzadszy i nie tak kremowy jak silikonowe wiec mylam z lekka irytacja.
          Rozczesywanie tez zajmowalo wiecej czasu bo wlosy byly lekko splatane. Juz po
          tygodniu ograniczylam mycie do mycia co 2 dni. Teraz po 4 miesiacach wiem juz
          ze roznica jest - wlosy mam coraz dluzsze a mimo to nadal zadbane, zdrowe,
          odzywione i nawilzone. Jak ide to wlosy lapia swiatlo i lsnia - moze nie tak
          efektownie jak u brunetek ale wyraznie widac polysky - polysk jest tez
          nastepnego dnia. Cala fryzura jest jakby mocniej odbijajaca od skory, moge myc
          co 3 dni. Wole po prostu te szampony, zwlaszcza ze 38 zl na 4 miesiaca to
          dokladnie to samo co wydac po 8 zl co miesiac na szampon popularny.
          • Gość: joannamonika Re: Silikon w szamponach??? IP: *.elcomp.com.pl 30.08.04, 12:31
            Ucięłam je tak do brody, troche po skosie, ale ładnie. Zakupiłam sobie fluid do
            włosów blond i czekam na efekty,ale jak na razie takie sobie, bo straszni mi
            włosy obciąza,choc biore malutko.Co do szamponów, to jednak musze sie chyba
            jeszcze ponamyslac,bo włosy przetłuszczają mi sie strasznie i musze je tak czy
            siak myc codziennie,wiec nie wiem,czy cokolwiek pomoze:(
    • Gość: gokia Re: Silikon w szamponach??? IP: *.tele2.pl 30.08.04, 12:42
      Ja też zauważyłam różnicę - po marketowych szamponach (a używałam już cyba
      wszystkich dostępnych ;)) miałam podrażnioną skórę głowy, a włosy - tak jak
      pisała Szo - robiły się brzydkie i matowe po jakimś czasie stosowania. Od
      jakiegoś czasu kupuję kosmetyki profesjonalne i widzę duuużą poprawę :)
    • Gość: ana silikon ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 06:29
      Gdzie mozna kupic ten szampon o ktorym piszecie?Jak odroznic czy szampon zawiera
      silikon czy nie , chodzi mi o sklad? A co z szamponami z VICHY , czy one tez
      zawieraja ten silikon ?
    • Gość: justy Re: Silikon w szamponach??? IP: 213.241.34.* 31.08.04, 08:19
      > każdy szampon dostępny
      > na rynku zawiera silikon

to nie prawda. wiele szamponów zawiera silikony, ale nie wszystki (jest pewnie
      pól na pół). wiekszość szamponów do włosów cienkich lub do włosów
      przetłuszczających się oraz szmpony "ziołowe" (starszego typu,np. polleny) nie
      mają ani grama silikonów.
      zresztą temai ich szkodliwości był już kiedyś ładnie wyjaśniony na forum->
      polcam wyszukiwarkę
      • Gość: justy Re: Silikon w szamponach??? IP: 213.241.34.* 31.08.04, 08:26
        o, znalazłam: "95% SZAMPONOW TO SZROT SILIKONOWY"
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=2824270&v=2&s=0
        • Gość: Szo Re: Silikon w szamponach??? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 31.08.04, 08:40
          Justy! Dzieki za link.
          Ja w sumie nie trace czasu zastanawiajac sie ile szamponow rynkowych zawiera
          silikon a ile nie. Wiem natomiast - z praktyki, ze po dwoch ktorych ja uzywalam
          czyli Elseve i Pantene mialam lojotok i 'klapnieta' czapke na glowie.
          Po salonowych rzecz wyglada zupelnie inaczej.
    • Gość: małgosia Re: Silikon w szamponach??? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 31.08.04, 09:41
      Czesc,ja sie zgadzam z tym ze na pewno uzywanie jednego szamponu (tzw zwyklego)
      nie przynosi oczekiwanych efektow...nigdy nie uzywalam tych profesjonalnych bo
      nie wiedzialam czy rzeczywiscie warto Kurcze a widze ze opinie sa rozne i nadal
      nie wiem co robic...
      • kraxa a co powiecie na FORMALDEHYD 31.08.04, 10:21
        taa, szampony z gatunku masówka zawierają silikon, ale nie tylko; jest w nich
        pełno chemicznych świnstwtypu: siarczan laurylu, czy inne detergenty
        ropopochodne, ale ok czegóz można się spodziewac po szamponach po kilka
        złotych. Wobec tego nabyłam szampon głęboko oczyszczajacy z białym grejpfrutem
        z profesjonalnej serii Back to Basic Welli, dopiero niedawno poczytałam sobie
        sklad z etykiety. Ten szampon zawiera Formaldehyd, silnie toksyczny i
        rakotwórczy skladnik, którego stosowanie zabronione jest w Szwecji i Japonii.
        Co gorsza znajduje się raczej u góry listy, co zgodnie z arkanami opisu
        produktu oznacza, ze jest go całkiem sporo. Taki syf w szamponie Back to Basic,
        załamka. Nie pozostaje nic innego jak tylko czytać każdą etykietę ze
        składnikami zanim się cokolwiek kupi. Tu nie ma gwarancji, nawet jeśli szampon
        kosztuje 10 razy tyle co ten supermarketowy.
    • to-ja-007 Re: Silikon w szamponach??? 31.08.04, 10:20
      Szampony profesjonalne tez zawieraja silikony. Wystarczy poczytac skladniki -
      wszystkie nazwy konczace sie na "-cone" to jakis tam silikon.

Szampony bez silikonu sa najczesciej rzadkie, przezroczyste a wiec wygladaja na
      pierwsyz rzut oka malo atrakcyjnie.
      Sposrod szamponow bez silikonow dopasowalam sobie 2 szampony
      - Garniera oliwkowy
      - oraz phytovolume Phyto/Phytology - mozna kupic na essentii lub w niektorych
      aptekach.

Silikony wcale nie musza byc jedyna przyczyna gorszego stanu wlosow, rownie zle
      wplywa chlorowana woda albo twarda woda albo detergenty ktore sa w kazym
      szamponie np. Sodium Laureth Sulfate ...
      • Gość: loczki Re: Silikon w szamponach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:17
        a ja ostatnio kupiłam w salonie profesjonalną odżywkę SILIKONOWĄ!
        myślę że szkodliwość tego silikonu polega tylko na tym że włosy mogą się
        szybciej przetłuścić. a moje są suche więc nie ma problemu:)
    • Gość: Free zapewne.. IP: *.tele2.pl 31.08.04, 13:09
      a pewnie ta pani fryzjerka sprzedaje te kosmetyki goldwell, tak? :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka