wiloa 30.01.06, 11:44 Dowiedzialam sie od znajomych ze prof Zin dostal nagrode za promowanie Wojewodztwa Lubelskiego, to brawo czy ktos cos wiecej wie ? pozdrowienia Wiola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
regine Re: prof Zin dostal nagrode 05.02.06, 03:04 I właśnie tu mamy przykład. Tylko Ty Wiloa napisałaś. Ale, czy ktoś wie kim jest profesor Zin ??? O profesorze więcej wiedzą "za granicą", niż w Hrubieszowie. Cisza... Oto jak profesor, zasłużony człowiek dla miasta Hrubieszowa, jest doceniany w mieście, które ukochał. Byłam na Wszystkich Świętych, profesor jest schorowanym, starym człwiekiem. Grób jego rodziców stoi obok głównej bramy, było mi wstyd, gdy stawiałam lampkę, na grobie rodziców profesora i jego dziadków. Wstyd, bo paliły się tam tylko 4 znicze...A gdzie jego wychowankowie, którzy go odwiedzali, których znał....Gdzie pedagodzy, aby przypomnieć....???? Po co pamiętać o jego zasługach, czy napisać, strata czasu, mamy jeszcze karnawał, dyskoteki..."Dziki Zachód"...Serce bolo , gdy to piszę:( A kto wogóle coś wie o nim z tych, 18-20 latków...Którym w głowie piwko, knajpa i dawno juz zeszła na psy Unia...To jest właśnie przykład młodzieży, która ma dość Hrubieszowa. Może za ostre wydadzą się Wam moje słowa, PRZEPRASZAM, nie miałam zamiaru nikogo obraźić, ale nie zwykłam owijać niczego w bawełnę. Lubię klarowne sytuacje. Do następnego razui. Pozdrawiam tych, którzy żyją i dbają o Hrubieszów, przyjadę w marcu do kraju. Wpadnę i do Hrubieszowa, zobaczę, może akurat coś drgnęło...:)) Czego Wszystkim i sobie życzę :)) Szybko zapominamy, jeszcze trochę a zostaną tylko kasm,ienie, ale one też potrafią mówić.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaprim Re: prof Zin dostal nagrode 18.02.06, 22:16 Nagroda kulturalna województwa Od Lubelszczyzny dla Wiktora Zina Nagrodę kulturalną województwa lubelskiego oraz pamiątkowy medal wręczono wczoraj prof. Wiktorowi Zinowi, urodzonemu w Hrubieszowie architektowi, działaczowi i wielkiemu popularyzatorowi kultury Uroczystość zgromadziła przedstawicieli niemal wszystkich władz lokalnych i regionalnych oraz rozmaitych państwowych i społecznych instytucji, bo autorytet prof. Wiktora Zina jest ogromny. A ponadto - czy to jako architekt, naczelny konserwator zabytków czy badacz historii architektury - stykał się on z wieloma środowiskami. Dzięki telewizyjnemu "Piórkiem i węglem" stał się osobą powszechnie znaną, uosobieniem kompetencji i wrażliwości w ukazywaniu piękna polskiego krajobrazu i architektury. Kilkadziesiąt programów z udziałem prof. Zina nakręcono w studiu TVP w Lublinie. Lublinianie powinni pamiętać, że przechodząc codziennie przed wielkim budynkiem hotelu Europa przy Krakowskim Przedmieściu, mijają obiekt odrestaurowany przed kilku laty właśnie według jego projektu. Marszałek województwa Edward Wojtas podkreślił na wczorajszej uroczystości zasługi prof. Zina w popularyzacji Lubelszczyzny oraz w ochronie dziedzictwa jej kultury i architektury. Uhonorowano prof. Zina niedługo po jego 80. urodzinach. Urodził się bowiem 24 września w Hrubieszowie - i o swojej miłości do ziemi hrubieszowskiej niezmiennie zapewnia. Dlatego też wczoraj dla laureata i jubilata w sali kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego wystąpił z koncertem zespół Lechitki z rodzinnego Hrubieszowa. GRZEGORZ JÓZEFCZUK [Podpis pod fot.] Prof. Wiktor Zin (z lewej) przyjmuje gratulacje od Tomasza Miszczuka, członka zarządu województwa GW Lublin nr 22, wydanie z dnia 26/01/2006 MIASTOKULTURA , str. 5 [autor fot./rys] ANDRZEJ MITURA [podpis] GRZEGORZ JÓZEFCZUK Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: prof Zin dostal nagrode 19.02.06, 16:21 Wielce to zasłuzona nagroda dla wielce zasłużonego Prof.Wiktora Zina. m Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Na f. Zamosc tez pisalam o profesorze Zinie 08.03.06, 16:31 A musimy powiedzieć Czuku ee profesor Zin zasłuzyl sie nie tylko dla Hrubieszowa ale takze dla Zamoscia:) a przyznam sie ,ze na tamtym zamojskim forum tez napisalam i odpowiedziało troche wiecej osob ale tez chyba nie za duzo? Odpowiedz Link Zgłoś