Dodaj do ulubionych

Olejek rycynowy

08.09.04, 22:25
Przeczytałam mnóstwo pozytywnych opinii o olejku rycynowym, a konkretnie jego
wzmacniającym działaniu na cebulki włosowe. Nie spotkałam się jednak z
informacją, czy można go stosować na włosy tłuste, ze skłonnością do
łojotoku? Czy nie zaostrzy on przetłuszczania? Może jest jakiś preparat o
podobnym działaniu do włosów tłustych?
Obserwuj wątek
    • asiulka0986 Re: Olejek rycynowy 09.09.04, 16:50
      Cześć Asiu

Do włosów tłustych polecana jest nafta, ja na przykłam mam taką w której dodany
      jest olejek rycynowy, niestety nie napisze Ci czy dała mi jakies rezultaty,
      gdyż jej nie prawie nie używam.

Asia
      • chuda_w-w Re: Olejek rycynowy 11.09.04, 14:24
        asiulka0986 napisała:

> Cześć Asiu
        >
        > Do włosów tłustych polecana jest nafta, ja na przykłam mam taką w której
        dodany
        >
        > jest olejek rycynowy, niestety nie napisze Ci czy dała mi jakies rezultaty,
        > gdyż jej nie prawie nie używam.
        >
        > Asia

asiulka0986 ma racje twierdzac ze do włosów tłustych zalecana jest nafta,
        zwykła bez zadnych "dodatków". Natomiast nafta z dodatkiem olejku rycynowego
        polecana jest do włosów suchych.
        Trwałe rezultaty osiaga sie po jakims czasie stosowania, wiec nie oczekuj cudów
        po pierwszym zastosowaniu ;) choc mozesz po pierwszym zauwazyc ze włosy lepiej
        sie układaja, rozczesuja itp itd ;)
    • ja_asiaczek Re: Olejek rycynowy 10.09.04, 18:15
      odświeżam temacik bo to pilna sprawa
      • katarzyna1952 Re: Olejek rycynowy 11.09.04, 23:14
        a gdzie mozna kupić naftę i jak ja stosować
        • chuda_w-w Re: Olejek rycynowy 12.09.04, 12:13
          Nafte mozna kupic w kazdej aptece, cena ok. 3,80-5,00 zł
          Sposob stosowania podany jest na butelce. Na mojej akurat jest przepis na
          maseczke odżywczą (nafta, jajka, sok z cytryny) a takze spospob jak uzywac
          samej nafty bez "dodatków" w/w. Choc na pierwszej nafcie jaka kupiłam nie było
          zadnych "odzywczych" przepisów, jedynie zwykły z sama nafta.
          Jedyną rzeczą o ktorej nie wspominają to to ze po wtarciu we włosy nalezy je
          owinac w ręcznik i trzymac w cieple 15-20 min.
          Ja owijam małym recznikiem, nastepnie wkladam jeszcze czapke... ;)
          • katarzyna1952 Re: Olejek rycynowy 12.09.04, 12:26
            Dziekuję za wyczerpującą odpowiedz.
            • ja_asiaczek Re: Olejek rycynowy 12.09.04, 20:49
              Więc tak, przyznam się Wam, mam fioła na punkcie moich włosów.
              Są do ramion, przetłuszczają się przy skórze i kochają wprost wypadać.
              Nie rozdwajają się.
              Są cienkie, delikatne, chociaż błyszczące.
              Przepraszam za kolokwializm, ale szlag mnie trafia, gdy muszę je umyć, a robię
              to co 2 dni.
              Słyszałam o olejku rycynowym, nawet używałam systematycznie raz w tygodniu
              przez dwa miesiące z nadzieją, że się wzmocnią i nie będą tak wypadać.
              Wady : sporo włosów wychodziło mi w momencie nakładania olejku, a jeszcze
              więcej podczas jego spłukiwania. Zalety : włosy błyszczące, sprężyste, fajnie
              się układają i rozczesują.
              Nie zauważyłam, żeby przestały wypadać.
              Ostatnie dwa razy dodałam do olejku żółtko i trochę soku z cytryny, wcześniej
              nakładałam sam olejek. Nie wiem czy to spowodowało nagły wysyp łupieżu i
              swędzenie skóry ? Chyba jest to możliwe, bo żółtko kojarzy mi się z suchymi
              włosami.
              Dodam jeszcze, że mam strasznie wrażliwą skórę głowy, ostatnio po umyciu głowy
              w szamponie Rzepa z Ziaji myślałam, że zwariuję tak mnie swędziała głowa.
              Mieszkam w małym miasteczku, jest tu jeden dermatolog, który wykluczywszy u
              mnie anemię, ewidentnie mnie ignoruje. Przepisał mi Nizoral, którego
              nienawidzę, bo nie chcą mi się po nim rozczesywać włosy oraz wit. A+E.
              Czy używała któraś z Was olejku rycynowego mając tłuste włosy? Czy nie
              zaostrzyło to przetłuszczania?
              A jakie działanie ma nafta kosmetyczna?
              Aha, używałam kiedyś WAX-u, jest wspaniały, ale nie dla mnie :(((
              Co prawda włosy są po nim super jedwabiste, nawilżone, ale swędzi mnie skóra i
              wyskakują mi na głowie krostki :(
              Już nie wiem, co mam robić
              • chuda_w-w Re: Olejek rycynowy 12.09.04, 23:31
                Włosy wychodziły ci podczas nakładania olejku i w czasie spłukiwania bo ogolnie
                ich kondycja była słaba a wypadanie pojawiło sie juz przed stosowaniem olejku
                wiec nie sądze by było to spowodowane jego działaniem.
                Uwazam ze powinnas uzywac jakis preparatów witaminowych na wzmocnienie włosów,
                bo o włosy nalezy dbac nie tylko zewnetrznie ale i wewnetrznie. Moze stan
                włosów spowodowany jest nieprawidłowa dietą, stresem itp.
                Co do preparatów witaminowych to w aptekach jest ich wiele np. Vitapil ok 37 zł
                (opakowanie wystarcza na 2 miesiace) badz Revalid cena w zaleznosci od
                wielkosci opakowania, Skrzyp polny (niestety nie orientuje sie jaka jest cena).
                Dodam ze u mnie po wit. A+E nie było zadnej poprawy stanu włosów.
                Jesli znajde troche wolnego czasu postaram sie przesłac tobie pare pomocnych
                linków odnosnie olejku rycynowego i nafty.
                • ja_asiaczek Re: Olejek rycynowy 13.09.04, 19:08
                  Byłabym Ci bardzo wdzięczna
                  • chuda_w-w Re: Olejek rycynowy 22.09.04, 00:17
                    ja_asiaczek napisała:

> Byłabym Ci bardzo wdzięczna

Nie zapomniałam o obietnicy ale ostatnio jestem bardzo zajeta, jak troche zajec
                    mi odejdzie to siadam i pisze do ciebie :) Chyba ze temat juz nieaktualny :)
                    Wtedy prosze dac znac ;)
                • sylwiakulesza Re: Olejek rycynowy 22.09.04, 11:23
                  Witam Wszystkich, słyszałam o cudownym leczeniu ziołami, mam tu na myśli
                  pokrzywe, trzeba ją pić i płukać włosy w wywarze z pokrzywy, pokrzywe można
                  kupić w sklepach zielarskich- w woreczkach suszoną ,albo w postaci cherbatki.
                  Tabletki ze skrzypu polnego też ponoć są dobre, ale to wszystko jest
                  długotrfałą kuracją (pół lub rok czasu)tabletki kosztują ok. 20 zł. jest tam
                  100 tabletek dowkowanie jest na opakowaniu. Zioła są naturalne więc jeśli nie
                  pomogą to napewno nie zaszkodzą, pamiętajcie że rezultaty mozna uzyskać po
                  długim stosowaniu tych ziół lub tabletek ze skrzypu. pozdrawiam
              • szept_ciszy Re: Olejek rycynowy 25.09.04, 11:48
                olejek rycynowy moim zdaniem jest dobrym sposobem na zregenerowanie połamanych,
                słabych, zniszczonych włosów. sama go używam od paru tygodni a efekty
                zobaczyłam juz po pierwszym mysciu, włsy były błyszczące delikatne. sama mam
                przetłuszczające się włosy, ale stosuje go w taki sposób że nie szkodzi im to:
                myje je, nakładam wymieszaną łyżeczkę olejku rycynowego z żółtkiem i sokiem z
                cytryny, trzymam godzine, a następnie myje ponownie. a co do tego że Ci
                wypadaja włosy to może być spowodowane tym że np. masz od niego uczulenie, moja
                mama ma identycznie. ja wierze w "uzdrawiającą moc" olejku rycynowego, bo
                wcześniej poleciła mi go kosmetyczka :) pozdrawiam
    • oksana.zarewicz Re: Olejek rycynowy 20.09.04, 09:00
      Witam
      Pierwszy raz słyszę, aby olejek rycynowy działał na cebulki włosów... Stosowany
      na przetłuszczające się z pewnością nie zaostrzy ich przetłuszczania się ale
      także nie poprawi ich wyglądu. Potrzebujesz preparatów pielęgnacyjnych do
      włosów przetłuszczających się. Znajdziesz szeroki wybór w aptece lub wypróbuj
      szampony Head & Shoulders (Mentol, który łagodzi uczucie swędzenia oraz
      podrażnienia skóry głowy lub Sensitive, przeznaczony do skóry wrażliwej).
      Regularnie stosując odpowiedni szampon możesz uzyskać znaczną poprawę kondycji
      swoich włosów, nie wiem jednak czy wystarczy to do zahamowania wypadania
      włosów, zależy to bowiem od stopnia zaawansowania procesu chorobowego, a w
      twoim przypadku nie mogę wykluczyć łojotokowego zapalenia skóry.
      Pozdrawiam
      Oksana
    • pola82 Re: Olejek rycynowy 08.10.04, 16:21
      hejka
      mam pytanie do autorki tego tematu i nie tylko.Napisalas,ze dermatolog
      przepisaL ci witaminę A+E - czy możesz napisać jakie działanie mają te
      witaminy.Chcę właśnie takie kupić - wiem,że wit.A jest dobra na wzrok.Z góry
      dziekuje za odp.i pozdrawiam
    • zasi Re: Olejek rycynowy 21.10.04, 13:47
      Olejek rycynowy jest również doskonałą odżywką do rzęs. Starannie wyczyściłam
      opakowanie po "sklepowej" odżywce, napełniłam olejkiem i minimalną ilość
      nakładałam szczoteczką na rzęsy przez 2 tyg. Moje marne rzęsy powoli nabierają
      kondycji. Aha i ostrożność wskazana, bo w przypadku dostania się do oka uczucie
      nie jest przyjemne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka