foteini 22.11.04, 14:23 Czy znacie jakiś dezodorant,który w składzie nie zawiera aluminium(ponoć jest przyczyną raka piersi)?proszę napiszcie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justa_79 Re: dezodorant bez aluminium 22.11.04, 14:38 antyperspiranty zawierają związki glinu, czyli sole aluminium, gdyż ten składnik hamuje wydzielanie potu - po prostu używaj zwykłych dezodorantów, które nie hamują wydzielania potu, tylko maskują jego zapach. jest też jakiś dezodorant naturalny w formie kryształu, bodajże Deo Reuters, ale nie wiem, czy nie zawiera tego składnika. tu był artykuł z wypowiedziami lekarzy, którzy raczej wątpili w takie działanie antyperspirantów: serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1890555.html ale dostęp do artykułu jest już płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
smee Re: dezodorant bez aluminium 22.11.04, 14:56 Z ciekawości sprawdziłam wszystkie deo, jakie mam w domu (męskie też) i wszystkie mają ACH (Aluminium chlorohydrate)w składzie. Na www.interia.pl znalazłam, to: "W sztyftach NIVEA Deo dla kobiet związek ACH zastąpiono związkiem AZG (Aluminium zirconium salt) - substancją o działaniu przeciwpotnym stworzoną w oparciu o najnowsze technologie. Dzięki temu biały osad na skórze i na ubraniu jest zredukowany do minimum." Zatem też aluminium... O co w tym chodzi? To jest rzeczywiście szkodliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś
smee Re: dezodorant bez aluminium 22.11.04, 14:57 Zanim naklikałam, to mnie Justa ubiegła i wyjaśniła ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: dezodorant bez aluminium IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 22.11.04, 16:36 np. toleriane w sztyfcie la roche posay. ale to "tylko dezodorant", a nie antyperspirant. moze byc niezbyt skuteczny. ogólnie antyperspiranty są na aluminium i nie kojarzę żadnego wyjatku. Odpowiedz Link Zgłoś
foteini Re: dezodorant bez aluminium 22.11.04, 19:29 Dzięki za odpowiedz, ale czy poza tym jednym toleriane w sztyfcie la roche posay nie ma nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk widuje takie na bazie 'krysztalu' IP: *.jci.com 22.11.04, 19:25 dokladnie nie wiem o co chodzi, ale kupilam podobny w kulce i dziala bardzo dobrze przyklad jest tu: www.addedtouchstore.com/prodinfo.asp?number=7986U&s=dt lub tu: www.onlineallergyrelief.com/personal/personal.html#ncd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: dezodorant bez aluminium IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 23.11.04, 12:12 u nas dostaniesz "Super Deo" www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=b4dee1f26535937b792481d3d836cbfd&cmd=details&itemid=6499 zawierają ałun, czyli uwodniony siarczan potasowo-GLINOWY. czyli też aluminium, tyle, ze "naturalne" (na hasło "naturalny" wiele osób reaguje jak na "niegroźny", a niesłusznie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: dezodorant bez aluminium IP: *.aster.pl 22.11.04, 20:15 Miałam i mam kłopoty z poceniem. Uzywałam Etiaxilu i antydralu, ale przypadkowa kupiłam dez. IR spróbujcie, sa rewelacyjne i nie maja zwiazków chemicznych papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajja do B IP: 217.153.29.* 22.11.04, 21:47 czy moglabys cos wiecej napisac o tym dezodorancie? np. pelna nazwe,cene...gdzie go mozge dostac? tez ma podobne problemy..ale coraz czesciej antidral i etiaxil zawodza:( wiec poszukuje innych rozwiazan. a moze slyszalas cos o keopsie? z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: dezodorant bez aluminium 23.11.04, 12:05 hahaha, nie mają związków chemicznych, dobre :D nie wiem, czy wiesz, ale nawet organizm ludzki składa się ze związków chemicznych ;) jak pisałam wyżej, nie znam antyperspirantu bez aluminium, gdyż to aluminium hamuje pocenie (choć nie wykluczam, że takie istnieją), za to bez aluminium są dezodoranty, gdyż nie hamują wydzielania potu, tylko maskują jego zapach, np. Epoch: www.nuskin.com/eu/pl/polish/products/ns/epoch-deodorant.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: dezodorant bez aluminium 23.11.04, 12:16 Nawet wyciągi roślinne to związki chemiczne.a człowiek to cała tablica Mendelejewa.... Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: dezodorant bez aluminium 23.11.04, 13:45 ciekawostka... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2406226.html Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: dezodorant bez aluminium 23.11.04, 14:01 To wszystko prawda...ale jak wytłumaczyć ludziom że nie tylko sobie wyrządzają krzywdę stosująć te trucizny,ale i zatruwają środowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anouk Re: dezodorant bez aluminium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 16:19 bez aluminium sa dezodorany Lumenne w spray'u dostepne w drogerii Natura oraz niektore dezodoranty Nivea te z alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś