Dodaj do ulubionych

Do Justyny i Basi

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 20:06
Liczę na wasze wiadomości z tego zakresu, bo usłyszałam od dermatologa o
dobrych właściwościach kremu Apaisance Creme Anti- Rougeurs Lierac, i ponoć
krem ten ma filtry, ale nie wiem czy oba i jakiej wysokości są. Może wiecie coś
na ten temat. Truję Wam okropnie ale ostatnio w tych aptekach panie mnie dołują
bo nic mi nie są w stanie doradzić, a i dermatolog stwierdziła, że nie widzi
potrzeby stosowania kremów z filtrami.
pozdrawiam
Vera
Obserwuj wątek
    • Gość: Basia Re: Do Justyny i Basi IP: *.atlantic.net 13.05.02, 20:20
      To rzeczywiście straszne ale niestety prawdziwe, że tak wielu jeszcze
      dermatologów jest zdania, że filtry to sprawa nieistotna, wg mnie stanowczo za
      mało się o tym mówi u nas w Polsce i istnieje jeszcze zbyt wiele mitów na temat
      opalania i słońca:((((
      Nie znam skład kremu, dotarłam tylko do składu lotionu o nazwie Apaisance Face
      Lotion For Sensitive Skin, być może to jest to samo o co tobie chodzi tylko w
      wersji lotionu, także ma zielone pigmenty maskujące naczynka oraz wyciąg z lipy
      i lukrecji łagodzące podraznienia, a także escynę, wyciag z arniki. O żadnych
      filtrach nie ma tam mowy. Jeśli dotrzesz do składu tego kremu to chetnie pomogę.
      Pozdrawiam:)

Gość portalu: Vera napisał(a):

> Liczę na wasze wiadomości z tego zakresu, bo usłyszałam od dermatologa o
      > dobrych właściwościach kremu Apaisance Creme Anti- Rougeurs Lierac, i ponoć
      > krem ten ma filtry, ale nie wiem czy oba i jakiej wysokości są. Może wiecie coś
      >
      > na ten temat. Truję Wam okropnie ale ostatnio w tych aptekach panie mnie dołują
      >
      > bo nic mi nie są w stanie doradzić, a i dermatolog stwierdziła, że nie widzi
      > potrzeby stosowania kremów z filtrami.
      > pozdrawiam
      > Vera

• Gość: Vera Re: Do Basi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 20:50
        to jest skład tego preparatu:

Water (aqua), Cyclomethicone, Dimethicone Copolyol, Macadamia Ternifolia
        Extract, Steareth -2, Linden Extract (Tilia Vulgaris), Steareth-21, Glycerin,
        Arnica Montana Extract (Arnica Montana), Everlasting Extract(helichrysum
        Italicum), Oryzanol, Escin, Glycyrrhetinic Acid, Pilewort Extract (Ranunculus
        Ficaria), Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Sodium PCA, Urea, Sodium Lactate,
        Carbomer, Tromethamine, Sodium Hyaluronate, Propylene Glycol, Fragrance
        (Parfum), Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben,
        Butylparaben, Mica, Titanium Dioxide (77891), FD&C Blue No 1 (42090), FD&C Red
        #33 (17200)
        z góry wielkie dzięki
        pozdrawiam
        Vera
        • Gość: Basia Re: Do Basi IP: *.atlantic.net 13.05.02, 21:20
          Czyli jest to ten sam preparat który ja ci opisałam, a więc nadal potwierdzam
          to wszystko co o nim napisałam, nie zawiera on żadnych filtrów
          przeciwsłonecznych.
          • Gość: katrina Re: Do Basi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 22:34
            No wiesz że oniemiałam jak to przeczytałam. Naprawdę, zmień dermatologa.
          • Gość: mikaa Re: Do Basi IP: 195.61.131.* 14.05.02, 14:24
            Basiu! Czy mozesz mi powiedziec co sadzisz nt. kremu Chanel z serii Precision?
            Dokladnej nazwy nie pamietam, ale ma on postac bialej emulsji i ma filtr z
            faktorem 25. Mialam probke i musze stwierdzic, ze dla skory mieszanej jest
            naprawde OK: szybko i latwo sie wchlania. Zanim go kupie teraz na lato,
            wolalabym abys sie wypowiedziala na ten temat, bo wydaje mi sie ze o nim nie
            bylo mowy tu na forum. Czy uwazasz ze mam go uzywac samego, czy w polaczeniu z
            innym kremem?
    • Gość: Vera Re: Do Justyny i Basi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 23:00
      Muszę uściślić, że chodziło o to, iż dermatolog uznała, że nie widzi potrzeby
      stosowania tych kremów z filtrami na dzień, nie na opalanie ale na zwyczajne
      spacery i tym podobne po mieście. Musiałam to dodać by nie wyszła jej niewiedza
      na kompletną ignorancję.
      pozdrawiam
      Vera
      • Gość: Basia Re: Do Justyny i Basi IP: *.atlantic.net 13.05.02, 23:04
        I właśnie o to chodzi, że dermatolodzy powinni szczególnei zwracać uwagę, że
        preparaty ochronne powinno się stosować 365 dni w roku a nie tylko latem!!
        • Gość: katrina Re: Do Justyny i Basi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 23:20
          No dokładnie, ja też to miałam na myśli! Codziennie, niezależnie od tego czy
          słońce jest, czy chmury, lato czy zima! Akurat tym promieniom które nam robią
          zmarszczki (UVA) chmury wcale nie przeszkadzają.
          A własnie, Basiu, kupiłam polecany przez Ciebie Anthelios W 30 i stosuję go
          normalnie na dzień pod makijaż (czasem na Guardian Angel, bo jest taki miły w
          stosowaniu :))) i jest w porządku. Ale nie w tym rzecz. Mianowicie jak
          wspomniałam pani w aptece że zamierzam go stosować na co dzień, to prawie że
          nie chciała mi go sprzedać! Wszystkowiedzącym tonem przekonywała mnie że
          absolutnie nie, "żaden krem z filtrami się nie wchłonie" i jeszcze
          parę "mądrości" na temat La Roche-Posay w ogóle wygłosiła. Sorry, ale ja sama
          wiem więcej na temat produktów tej firmy niż ona. A co do filtrów, to bardziej
          ufam Tobie niż jej. Dzięki.
          • Gość: Basia Re: Do Katriny IP: *.atlantic.net 13.05.02, 23:30
            Katrina wielkie dzięki za informacje. Dobrze wiedzieć, że jest leciutki,
            wiadomo, że znajomość składu swoją drogą, ale dokładnie na temat samej
            konsystencji i odczuć podczas używania produktu mogę dowiedzieć się tylko od
            was:)) Myślałam o nim jako o produkcie na lato. Ja już nauczyłam się nie
            słuchać rad pań ekspedientek, a z farmaceutakmi jest różnie, w końcu mają one
            głównie wiedzę na temat leków i to im się chwali, tak więc rozumiem , że mogą
            akurat nie interesować się sprawą kosmetyków. Ale z drugiej strony sprawa
            filtrów i ochrony słonecznej powinna być wg mnie znana wszystkim , dlatego tak
            tu "trąbię" na ten temat i piszę swoją serię słoneczną na wizażu, (póki
            jeszcze mogę, bo niedługo przyjdzie mi się pożegnać z internetem, będzie mi
            was wszystkich z naszego forum strasznie brakować!!!) Wiem że to kropla w
            morzu, ale może jak ktoś to poczyta to przekaże dalej i w końcu także w Polsce
            wszystkie kobiety będą uświadomione. Dla mnie kryterium doboru kremu na dzień
            to przede wszytskim skuteczne filtry, a reszta stoi na drugim miejscu. U nas
            stosowanie typowych preparatów z serii słonecznych jako kremu na dzień to
            ciągle kosmos, a jak poczytać np forum Amerykanek dla nich to normalka. W
            Polsce jest jeszcze problem z tym, że te preparaty są dostępne tylko latem, a
            zimą to co!! W końcu UVA tak samo intesywnei działa przez cały rok, a od
            śniegu światło słoneczne odbija się jeszcze mocniej niż latem.
    • Gość: justy Re: Do Justyny i Basi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 23:58
      Niestety, jeśli chodzi o Lierac, to dysponuję jedynie wiedzą z ulotek. Na
      szczęście, z tego, co widzę, Basia udzieliła wyczerpującej odpowiedzi.
      Pozdrawiam serdecznie, Justy
    • Gość: Inka Re: Do Basi IP: *.riv-dyn.charterpipeline.net 14.05.02, 01:40
      Mam do Ciebie prosbe - czy mogla bys mi powiedziec, czy znajde w USA
      odpowiednik Active Futur Loreala? Przejrzalam polki w sklepach ii nie znalazlam
      tej nazwy. A moze mozesz mi cos polecic (27 lat, czera lekko mieszana, raczej
      wrazliwa) - (niekoniecznie z Loreal)
      Pozdrawiam....
      • Gość: Basia Re: Do Basi IP: *.atlantic.net 14.05.02, 04:53
        Inko odpowiedzialam ci w poscie szukam podkladu......
        • Gość: inka Re: Do Basi IP: *.riv-dyn.charterpipeline.net 14.05.02, 07:12
          Dziekuje za odpowiedz; przegladne informacje o tych kremach i ewentualnie sie z
          Toba skonsultuje, dobrze?
          Pozdrawiam
          • Gość: Basia Re: Do Basi IP: *.atlantic.net 14.05.02, 16:11
            Dobrze:))
            Możesz też pisać do mnie prywatnie, maila pewnie znajdziesz na wizaz.pl
        • Gość: dorotekk Re: Do Basi IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 16:44
          Basiu jakie dokładnie filtry ma Active Future L'oreala. Mam 25 lat i mieszaną
          cerę czy będzie się dla mnie nadawał? Hydraphase Xl LRP jest dla mnie przy
          ciężki i wałkuje się na mojej skórze. Niezły jest Estee Lauder krem na dzień z
          filtrem 15, ale tez za cięzki jak na taką pogodę. Mam tez pytanie czy filtry w
          lumineusse Vichy wystarczą na taką pogodę?
          • Gość: Basia Re: Do Basi IP: *.atlantic.net 14.05.02, 16:47
            Activ Futur ma filtr SPF 8 Mexoryl SX, chroni także przed UVA
            Krem z Vichy ma zbyt niską zdolność ochrony zwłaszcza jak na długie słoneczne
            dni latem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka