Dodaj do ulubionych

Lodowate dłonie - powód do obaw?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 12:14
Mam zimne dłonie, bez względu na porę dnia, czy roku... Bez względu na to,
czy jest mi zimno, czy nie... Czy to objaw jakiejś choroby? Czy ma ktoś
podobne "dolegliwości"? Czy powinnam się z tym udać do lekarza? Jeśli tak, do
jakiego? Pomóżcie!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Nicole Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 12:22
      ja mam czesto zimne dlonie i stopy z powodu slabego krazenia, ale gdy jest
      cieplo rece tez mam cieple... chyba musisz wybrac sie do lekarza, po prostu.
      • Gość: Lenka Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.chello.pl 22.01.05, 14:03
        Ja też mam ten sam problem-wiecznie zimne ręce bez względu na porę roku.
    • Gość: madusiak Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.aster.pl 22.01.05, 15:35
      Mozliwe ze masz objaw Raynaud-to bardzo powszechna choroba kobiet (pewno sporo z
      nich nawet nie wie ze to ma) www.borgis.pl/czytelnia/nm_cno/02.php
      Wpierw idz do internisty powiedz o problemie i powinien skierowac cie do
      chirurga naczyniowego. (albo jeskli masz mozliwosc od razu idz do naczyniowca)
      Ten pewno zaleci ci kapilaroskopie (nieinwazyjne zupelnie badanie
      mikrokrążenia-smaruja ci rece maścia i ogladaja je pod specjalna lampa) i w
      zaleznosci od wynikow poda odpowiednie leki. Ja polecam maśc Nitrocard-na
      rozszerzenie naczyń, ale jest na recepte tylko.
      A poza tym to pamietaj o rekawiczkach, smarowaniu rąk kremem przed wyjsciem na
      mróz, nie pal bo to źle działa na krążenie, no cóż trzeba z tym żyć...ja sie
      przyzwyczaiłam. A ponoć to mija po ciąży na przykład. Jakieś zmiany hormonalne
      czy jakoś.
      • Gość: marta Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.light.csk.pl 22.01.05, 19:18
        Ludziska kochane, nie doszukujcie sie chorob na siłę i nie faszerujcie lekami bez potrzeby... Zimne dłonie to nie jest objaw Raynaud
        • Gość: 666 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.01.05, 23:21
          Sprawdź sobie ciśnienie. Zapewne jest dość niskie. Jeżeli Tobie nie
          przeszkadzaja zimne dłonie to się nie przejmuj - możesz być spokojna, nic Ci
          nie będzie. Ja mam to samo.Zimne dłonie i stopy przy niskim ciśnieniu krwi. A
          na pewno nie mam zespołu Raynauld.
          • Gość: ania Zimne rece - gorace serce IP: *.chem.kent.edu 23.01.05, 04:07
            Mam dokladnie tak samo - zimne rece, zimne stopy i zimny nos:) Ktos mi kiedys
            powiedzial:"zimne rece - gorace serce":)))))) I musze stwierdzic, ze sie
            sprawdza:)))))) Pozdrawiam:)))))
        • mariolka99 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 23.01.05, 00:02
          Zimne sine dłonie to JEST jeden z objawów zespołu Raynaud. Od tego się nie
          umiera, a po co masz się męczyć. Idź do lekarza.Pewnie da Ci coś poprawiającego
          krązenie, np buvasodil i tyle.
          • Gość: 666 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.01.05, 12:05
            owszem jest objawem raynauld, ale nie zawsze! Co do zimne dłonie gorące srece
            to masz rację
            • mariolka99 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 23.01.05, 16:20
              ło matko, no więc dlatego niech idzie do lekarza żeby stwierdził jest czy nie
              jest. Nie ma co gdybać.
    • justa_79 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 24.01.05, 12:47
      szkoda, że lekarze tak często to bagatelizują. ja mam czasami tak zimne ręce,
      że aż mi drętwieją :( bardzo przykra dolegliwość. a lekarz tylko spojrzał, nie
      skierował mnie na żadne badania, stwierdził, że zespół Reynauda to na pewno nie
      jest, bo nie mam sinych czy fioletowych dłoni, podsumował, że niektórzy tak po
      prostu mają! ciśnienie dawniej miałam dosyć niskie, obecnie w normie.
    • madusiakr Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 24.01.05, 12:55
      o Boze napisalam o Raynaud nie dlatego zeby straszyc chorobami...to nawet nie
      jest jakas choroba tylko objaw raynaud wlaściwie i nie powoduje żadnych
      komplikacji w życiu, na nic nie trzeba jakos szczególnie uważac,a dzieki
      zdiagnozowaniu mozna dostac lek czy maśc która pomoże, bo niektórzy pewno nawet
      nie domyslaja się jak niemiłą dolegliwością mogą być lodowate dłonie. Nie dośc
      że od nich ci ciągle zimno to jeszcze czesto wstyd komuś podac dłoń zimną jak z
      lodówki by się ją dopiero co wyjęło...
      Acha warto po prostu kilka razy dziennie wkręcać żarówki, ruszac palcami jakby
      sie gralo na pianinie. teraz jeszcze można kupic takie specjalne rozgrzewajace
      wkładki do rękawiczek (www.daruda.pl)
      • madusiakr Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 24.01.05, 12:57
        przepraszam...www.garuda.pl
        takie wkładki tez widzialam w Rossmanie
        • justa_79 Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 24.01.05, 13:52
          widziałam takie kompresy rozgrzewające na Jarmarku Dominikańskim. tanie nie są.
          ale do rękawiczek to mi akurat wkładki niepotrzebne. mi rękawiczki wystarczają.
          tylko co z tego, skoro nie mogę w nich siedzieć w pracy ;)
    • justa_79 Bielenda Cold Stop 24.01.05, 16:42
      miał już ktoś kremy rozgrzewające do rąk i stóp z tej serii? naprawdę
      rozgrzewają?
    • Gość: Tete Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? IP: *.echostar.pl 24.01.05, 20:36
      Jezeli tak masz od zawsze to pewnie nic Ci nie jest. Ale jezeli od pewnego
      czasu masz zawsze lodowatozimne dlonie to lepiej idz do lekarza...nie chce Cie
      straszyc ale u mojej kolezanki w ten sposob objawil sie gosciec...
    • mokra_jane Re: Lodowate dłonie - powód do obaw? 24.01.05, 20:41
      Też mam cały czas zimne dłonie i stopy. Pani internistka spytała czy tylko po
      to przyszłam i powiedziała że ludzie przychodzą do niej z poważnymi chorobami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka