Dodaj do ulubionych

plamy po solarium?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:55
w ubiegłym roku po kilku wizytach w solarium pojawiły mi się białe plamy na
ramionach - czy to może być spowodowane solarium, dodam, że biorę tabletki
antykoncepcyjne - czy to też "pomogło"? od tamtej pory nie byłam w solarium,
opalenizna zeszła ale plamy nadal są - trochę zbledły ale nadal widać:( jak
mozna je usunąć? czy mogę się jeszcze opalać w solarium? niedlugo mam ślub a
jestem blada jak...
Obserwuj wątek
    • Gość: nina Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:59
      Niestety tabletki mogły tu wywrzeć ogromną role. Doszło do zmiany pigmentacji
      skory. Inną przyczyną może być grzybica ktora chyba nie jest wywolana przez
      solarium ale przez zasadowe kosmetyki. Sprubuj może przedtrzeć te plamy sokiem
      z cytryny lub szamponem przeciwłupierzowym.
      • olkaaaa Re: plamy po solarium? 12.02.05, 20:07
        wydaje mi sei że to łópież pstry jestem pewna prawie na 100 % też to miałam kup
        ninoral i sie wyleczysz
        • Gość: Aśka Re: plamy po solarium? IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 12.02.05, 20:16
          Tak to jest łupież pstry.Kup Pevaryl-żel do mycia ciała i włosów (w
          aptece ,jest na receptę) ,gdy zużyjesz wszystkie 3 saszetki idź do solarium
          opalić plamki bo one same nie zejdą.Ale przedtem koniecznie użyj Pevarylu w
          celu "zabicia" grzybka bo inaczej plamki nie opalą się.
          • crazy_little_girl Do Asi 12.02.05, 21:53
            A to prawda, że najpierw trzeba zdezynfekować źródła grzybów - pościel, rzeczy
            osobiste, grzebienie itp, bo to wraca?
            • Gość: Aśka Re: Do Asi IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 12.02.05, 22:55
              Tak.Za pierwszym razem tego nie zrobiłam bo nie wiedziałam że tak trzeba i
              łupież powrócił po 7 latach.Jednak dzięki Pevarylowi pozbyłam się go w 4 dni i
              mam nadzieję że szybko nie wróci.Co do dezynfekcji to wszystko wyprałam i
              wyprasowałam i tyle.
              • crazy_little_girl Re: Do Asi 23.02.05, 23:48
                Dziewczyny ! Czy więc jest tak, że białe plamki nie zejdą same(tzn. szampon
                jedynie usunie grzybka,ale nie plamki), nawet jeśli moja skóra nie była już od
                wakacji wystawiana na słońce i jest teraz blada jaka ściana? A solarium wyrówna
                koloryt skóry , to znaczy - opali je? Czy sprawa z solarium dotyczy jedynie
                tych, które są opalone, a plamki mają na tyle widoczne, ze trzeba je teraz
                zrównac z resztą skóry. Eh, zakręciłam się trochę i nie potrafi wyrazić swojej
                myśli.Jednym słowem - czy mam sie spodziewać , że po "kuracji" plamy po prostu
                znikną, mimo iż nie jestem opalona, czy trzeba do tego solarium pojsc? mam
                nadzieję, że połapałyście się w moim pytaniu :)
                • Gość: up Re: Do Asi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 02:46
          • Gość: Kasia Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 23:36
            Dziś zrobiłam tak własnie - zastosowałam szampon. I co dalej? Jak szybko mam
            się spodziewać efektów? No bo chyba nie od razu po "wymoczeniu się w tym "? ;)
            • justa_79 Re: plamy po solarium? 18.02.05, 10:51
              po kilku tygodniach :)
              • Gość: Kasia Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:21
                A stosować to np co tydzień, czy częściej, a potem odstawic? Sorki za głupawe
                pytania :)
            • anka10055 Re: plamy po solarium? 18.02.05, 16:28
              Ale o jakim szmponie piszesz? Jeśli o Pevarylu to trzeba go użyć w ciągu trzech
              kolejnych dni a po paru dniach możesz już iść do solarium.Jeśli białe plamki
              zaczną się opalać to znaczy że grzybka już nie ma i łupież znikł.Ale pamiętaj
              że na początku będzie pewna różnica pomiędzy skórą zdrową a tymi jasniejszymi
              plamkami.
    • Gość: justy Re: plamy po solarium? IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.02.05, 15:59
      tak, mozliwe, że to łupież pstry.
      pevaryl ma status leku na receptę.
      równie dobrze mozesz zastosować do mycia całego ciała oraz głowy (koniecznie)
      Nizoral lub Selsun blue.
      zdezynfekuj ciuch: uprzerz w wysokiej temperaturze, uprazuj gorącym żelazkiem.
    • Gość: kaja Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 14:24
      No i swietnie - wypróbowałam Nizoxin(ten polski odpowiednik Nizoralu) i co? I
      NIC ! Bo plamy zostały :( Nie wiem co robic. Boję się kupowac nastepny szampon,
      bo to kolejna kasa, która pewnie wydam na darmo :( Poradzcie
      • justa_79 Re: plamy po solarium? 15.03.05, 15:16
        a co na to dermatolog?
        • Gość: kaja Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:59
          A pani dermatolog stwierdzila dosyc dawno juz, na pierwszej wizycie, w ciagu 5
          sekund, nie czekajac nawet na to bym usiadla i porozmawiala - ze nic sie z tym
          zrobic nie da i zebym sie nie opalala. Posmarowalam sie pare dni temu
          samoopalaczem i widac plamki strasznie: na dekolcie, biuscie i gornej czesci
          plecow i na szyi. Moze teraz kupie Nizoral -co oryginal to oryginal. Ale jakos
          nie wyobrazam sobie unikac slonca, mam dopiero 24 lata. I nie chce chodzic
          zapieta pod szyje, bo to bez sensu. A szpeci strasznie ten łupiez pstry
      • Gość: justy Re: plamy po solarium? IP: 213.241.34.* 15.03.05, 23:13
        co innego szybko umyć się, a co innego pozostawić lek (np.nizoxin) na ok. 5
        minut, żeby zdążył zadziałać.
        mozesz kupić też Nizoral w kremie.
        mozesz być wyleczona i mieć nadal plamy (znikaja dopiero po pewnym czasie)
        • Gość: kaja Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:08
          A myslisz, ze moze byc roznica miedzy dzialaniem Nizoxinu i Nizoralu w
          szamponie? niektórzy twierdzą, że leki zastepcze są mniej skuteczme i ze
          powinnam uzywac Nizoralu
    • Gość: blondyneczka Re: plamy po solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:04
      Też mam takie plamy... są okropne...pojawiły się jakieś 3 tygodnie temu...całe
      ciało mam opalone, a na wewnętrznych stronach ud i na łydkach obrzydliwie białe
      plamki... Istnieje nizoral w kremie? jak go stosować? pomóżcie!! musze coś z
      tym zrobić do lata...;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka