Dodaj do ulubionych

krem domowy

IP: *.phil.east.verizon.net 17.02.05, 22:12
Dziewczyny, czy wiecie moze jak samemu zrobic w domu krem albo balsam do
ciala? Mam troche dobrej oliwy i olejkow ale nie bardzo mam pojecie jak to
zroibic. Czy ktoras z was moze mi cos pomoc? Z gory dziekuje za wszytkie
propzycje.
Obserwuj wątek
    • justa_79 Re: krem domowy 18.02.05, 10:43
      www.wizaz.pl/images/kosmetyki_naturalne/index.php
      • kraxa wszystko fajnie 18.02.05, 11:06
        Tylko Pani na wizazu poleca konserwowanie parabenem, i jeszcze okresla go
        mianem "lagodnego". Delikatnie mówiac nieporozumienie- po co mieszac kremy w
        domu, zeby go potem spaskudzic parabenem. Zawsze mozna sobie zrobic mala ilosc,
        trzyamc w lodówce, a potem dorobic swiezy...
        • justa_79 Re: wszystko fajnie 18.02.05, 11:26
          ale pisze: lub ekstraktu z grejpfruta :)
          • kraxa Re: wszystko fajnie 18.02.05, 12:09
            no tak, tylko dziwi mnie czemu ona z tym parabenem wyskoczyla:-0
            • justa_79 Re: wszystko fajnie 18.02.05, 15:07
              no mnie też, bez sensu, domowy kremik z parabenami :) przecież wiadomo, że
              można sobie zrobić na kilka dni i potrzymać w lodówce. to tak, jakby zrobić
              sobie jedzenia na miesiąc i dodać do niego konserwantów, żeby się nie zepsuło ;)
              • Gość: asiek_asiekowaty Re: wszystko fajnie IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 19.02.05, 15:53
                Haha, fajne porównanie z tym jedzeniem. Ale supermarkety już tak robią -
                konserwowane kurczaki z grilla odgrzewane przez miesiąc dzień w dzień. ;) Oł
                jeee...
        • Gość: M Re: wszystko fajnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.02.05, 15:40
          A to dlatego polecam konserwowac krem, bo wiadomo jak najczesciej uzytkownicy
          obchodza sie z kremami, w jakich warunkach je przechowuja itd. Jest oczywiscie
          mozliwosc niekonserwowania, taki krem nalezy robic malymi porcjami, trzymac w
          lodowce i zuzyc w dwa tygodnie.
          Co do parabenow - wg najnowszych badan, ktorych streszczenie akurat mam przed
          nosem, parabeny w takiej ilosci jakiej uzywa sie w kremach nie powoduja jednak
          alergii. Badania te wykazuja, ze tylko w bardzo duzych stezeniach (takie jak
          stosuje sie w czasie badan na alergie) moga u niektorych osob, niektore typy
          parabenow spowodowac reakcje alergiczne, zas ilosci uzyte w kremach nie
          przyczyniaja sie to uczulen, bo jest ich za malo. Owe uczulenia powoduja inne
          skladniki.
          Ekstrakt z grejfruta jest jak najbardziej ok, ale z moich obserwacji wynika, ze
          trzyma jednak krem troszke krocej w niezmienionej postaci jak parabeny (trzeba
          sie wtedy z kremem bardzo ostroznie/higienicznie obchodzic) i nie nadaje sie do
          kremow pod oczy (w przeciwienstwie do parabenow).
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: wszystko fajnie IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 19.02.05, 15:55
            To nie kwestia małej czy dużej szkodliwości - Kraxia po prostu nie akceptuje
            żadnej chemii. :) A co z pestkami winogron (olejem z pestek)? Podobno to ejst
            świetny naturalny konserwant (albo pomyliłam roślinki).
            • Gość: M Re: wszystko fajnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.02.05, 16:00
              Jesli kolezanka nie akceptuje parabenow, to po prostu odrzuca je z przepisu i
              robi bez nich mniejsze ilosci kremu lub konserwuje ekstratem z pestek
              grapefruita :).
              Nie jest mi znane/slyszane, zeby olej z pestek winogron mogl robic za naturalny
              konserwant.
      • justa_79 Re: krem domowy 11.03.05, 11:33
        ktoś wie, gdzie kupić te wszystkie składniki do przepisu z wizażu (w aptece? są
        u nas sklepy z surowcami?) oraz przyrządy, te miarki, termometr laboratoryjny
        itp. itd.?
    • Gość: asiek_asiekowaty Re: krem domowy IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 19.02.05, 15:59
      Też chcę sobie zrobić. :) Ale olejek do twarzy, z kremem to za duzo zachodu. ;)
      Olejek czy do twarzy, czy do ciała, to wystarczy olej bazowy i olejki
      eteryczne, tutaj jst link z przepisami:

www.giraffenland.de/Kosmetik/Kosmetik_zum_selbermachen.htm

Ja już sobie przetłumaczyłam przepisy na olejki do twarzy do cery mieszanej,
      tłustej i zanieczyszczonej oraz do ciała do suchej. Powiedz, jaką masz cerę, to
      Ci podam. :)
      • justa_79 Re: krem domowy 21.02.05, 12:11
        asiek, zrób wersję elektroniczną i wklej, wielu osobom się przyda :)
    • Gość: szwedka_kredka Re: krem domowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.05, 10:19
      to dla mnie za trudne
      czy znacie może kosmetyczkę w Warszawie, która robi takie kremy na zamówienie?
      dzięki
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: krem domowy IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 11.03.05, 11:35
        Nie wiem, czy apteka nie mogłaby zrobić. Robią przecież maśći, może mogliby
        zrobić krem...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka