Dodaj do ulubionych

Które są naprawdę naturalne i gdzie kupować

14.03.05, 16:14
Drogie dziewczęta,

Bardzo się cieszę z tego forum. Czy mogłabym prosić o podanie dostępnych w
Polsce naprawdę naturalnych kosmetyków (wg kryteriów Kraxy ;) oraz info,
gdzie ich szukać. Nie ukrywam, że najbardziej mnie interesują takie miejsca w
sieci, gdzie można płacić kartą i powyżej jakiejś tam kwoty nie płaci się za
przesyłkę.
Trochę już poczytałam wątków, więc wiem, że jest i ekologiczny, i naturella,
ale tam mają różne marki i nie jestem pewna co kupić. Znam Lakshmi, ale
niestety drogo. Dr Hauschki nie znalazlam. Stąd moje pytanie zwłaszcza do
Kraxy (ale rzecz jasna nie tylko), co może polecić, bo aktualnie muszę kupić:
krem (sucha, jutro już trzydziestoletnia ;), tonik, dezodorant, coś na
cellulitis. Co stosować zamiast perfum i farby do włosów? I jak przerzucić
się nan naturalne, wyrzucić większość z tego, co mam w łazience ;)?
I moje ostatnie pytanie - czy sprzątacie mieszkanie ;), a jeśli tak, to czym?
Dzięki i pozdrawiam.
Czuję, że będę tu częstym gościem.

Obserwuj wątek
    • szwedka_kredka Re: Które są naprawdę naturalne i gdzie kupować 14.03.05, 16:24
      ach, i jeszcze, co z kolorowymi kosmetykami, używacie tuszu do rzęs i pudru?
    • galazka_miety Re: Które są naprawdę naturalne i gdzie kupować 14.03.05, 22:51
      Witaj!
      Na wszystkie z Twoich pytań nie potrafię odpowiedzieć, ale na niektóre tak: :)
      Farby do włosów ma w ofercie bardzo fajna firma ANNEMARIEBORLIND - nie wiem,
      czy można je kupić w necie, na pewno w Niemczech w różnych "naturladen" itp.
      Oprócz tego można stosować np. chnę i rubinę, ale wybór kolorów nie jest raczej
      zbyt duży - wściekle pomarańczowy i coś jakby fuksja-bordo :)
      Perfumy często zastępuję olejkami eterycznymi - teoretycznie nie wolno używać
      ich do skóry bez rozcieńczenia, ale ja tak robię i jakoś do tej pory żyję :)
      Wyrzucać kosmetyków, które już kupiłaś raczej nie warto. Chyba lepiej je zużyć
      a następnym razem kupować inne :)
      No i na koniec: oczywiście, że sprzątam mieszkanie! :) Rzadko wprawdzie, ale
      zdarza mi się... Do tej pory jak tylko mogłam, kupowałam świetne produkty firmy
      ECOVER, ale w którymś z wątków wyszło, że jednak nie są one całkowicie "cruelty-
      free". Więć nie wiem, czy będę ich dalej używać, muszę jeszcze o nich sobie
      poczytać. Na razie nie mam czasu ani możliwości, żeby je nabyć, więc stosuję
      rozmaite sztuczki: umywalkę i brodzik myję kwaskiem cytrynowym, tak samo
      zresztą muszlę klozetową - świetnie odkamienia. Podłogi, lodówkę, kuchenkę itp.
      myję rozcieńczonym octem jabłkowym - polecam. Fajnie pachnie, przynajmniej ja
      lubię ten zapach i sprzęty po nim błyszczą. Największy problem sprawia mi płyn
      do mycia naczyń, proszek do prania i proszek do zmywarki. Może ktoś ma jakieś
      pomysły, czym je zastąpić?
      Pozdrowienia :))))))))
      • szwedka_kredka Re: Które są naprawdę naturalne i gdzie kupować 15.03.05, 07:18
        Dzięki wielkie za odpowiedź.
        Z tych ziołowych, to jest jeszcze basma, ja mam teraz ciemny brąz, to byłoby
        dla mnie najbliższe. TRochę się boję (że będę miała zupełnie czarne), ale
        zaryzykuję.
        Ja zmywam Amwayem, ale niew iem czy to dobrze.
        Mam nadizeję, że ktoś jeszcze odpowie na moje kosmetyczne dylematy.
        Czyli tej firmy Anne...., o której piszesz, w Polsce nie ma, tak?
        A dr Hauschkę gdzie kupujecie?
        Zanalazłam stronę w internecie, ale nie ma sprzedaży on-line.
        Pozdrawiam.
        • kraxa Szwedko 15.03.05, 10:23
          Hauschke kupujemy na www.aquavitae.pl. Z mojego, jak i innych forumowiczek do
          [wiadczenia wynika, |e maja ceny lepsze nawet niz w tych nielicznych aptekach,
          które Hauschke sprzedaja. Co do innych kosmetyków to polecam www.ekologiczny.pl
          tam masz zarówno niedrogie i bardzo dobre kosmetyki toaletowe jak i doskonale
          [rodki do sprzatania. Ja w kazdym razie ich uzywam. Przesledz równiez
          watek "linki" tam masz cala mase odniesien do wlasciwych stron. Na cellulit
          polecam olejek fitness hauschka, albo olejek body line z Primavery. To mój
          najanowszy zakup i jestem bardzo zadowolona. O ile mi wiadomo w Niemczech sa
          dostepne nie tylko perfumy, ale nawet lakiery do paznokci organiczne- produkuje
          je provida, ale póki co sa niedostepne w Polsce. Oczywiscie, ze sie maluje-
          uzywam tuszu Hauschki lub Lavery (tylko w Niemczech), puder czy podkBad
          zastepuje mi olejek Hauschki wymieszany z fluidem koloryzujacym. Farby do
          wlosów poleca Logona na www.bionatura.pl
          • szwedka_kredka Re: Szwedko 16.03.05, 06:39
            bardzo dziękuję za wszystkie cenne informacje
            teraz praca przede mną wyszukiwania i wyłuskiwania :)
            problem polega na tym, że w sklepach, np. ekologicznym chyba też nie wszystkie
            kosmetyki są w tym samym stopniu "naturanle", dlatego pytałam o konkretne firmy
            na przykłąd jaki krem do twarzy, to mnie bardzo nurtuje, może spróbuję Hauschkę
            na początek
            jeszcze raz dziękuję
            • kraxa albo welede 16.03.05, 09:58
              Tansza, a doskonala. Na aquavicie kupisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka