Dodaj do ulubionych

dieta makrobiotyczna

IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 25.03.05, 15:32
hej, jestem zainteresowana tą dietą, jakie sa jej zasady i czy może znacie
jakieś fajne przepisy...dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: marynia Re: dieta makrobiotyczna IP: *.bel.vectranet.pl / 80.51.227.* 25.03.05, 15:58
      ja też.
    • smee Re: dieta makrobiotyczna 25.03.05, 16:34
      Najlepiej bedzie kupic calkiem przyjemne opracowanie na ten temat autorstwa
      Stanislawy Olko pt. "Makrobiotyka w Polskiej kuchni", wyglada ono tak
      :)
    • Gość: Sandra Re: dieta makrobiotyczna IP: 80.51.249.* 25.03.05, 17:28
      Yhm, popieram - tu warto zaopatrzyc sie w jakas dobra ksiazke o makrobiotyce,
      poniewaz ta dieta nie ma jednego okreslonego "przepisu" dla wszystkich, jest
      zalezna od warunkow srodowiska czyli, od tego w jakim klimacie zyjesz...i od
      Ciebie, czyli Twojego wieku, płci, aktywnosci, stanu zdrowia, indywidualnych
      potrzeb i podloza kulturowego.
      Na dobra sprawe sama te diete stosuje, choc nie jest to spowodowane tym, ze
      gdzies o tej diecie przeczytalam i mi sie spodobala, jestem na tej diecie ze
      wzgledu na intuicje, ktora mnie do tej diety przywiodla oraz dzieki Wiedzy,
      ktora mowi ze powinno sie spozywac pewne rodzaje pokarmow, ktore odpowiadaja
      konkretnym "standardom", dzieki ktorym pożywienie "pasuje" do metabolizmu, w
      ktory zaopatrzeni sa ludzie z tej strefy kliamtycznej...skomplikowanie to
      ujelam, choc w zasadzie jest to proste, tylko trzeby by bylo kilka terminow
      wyjasnic i wprowadzic kilka pojec...
      Ja czytam ksiazke o Makrobiotyce "Wielka Ksiega makrobiotyczna odzywiania i
      sopsobu życia" - Michio i Aveline Kushi.
      Co do przepisow,to troche ich mam, sa wyprobowane, moj Mąż systematycznie cos
      znajduje, potem idzie do kuchni a pozniej mnie tym karmi.
      Chetnie sie podziele.

Pozdrawiam
      Sandra

www.harmonny.pl
      GG: 19735
      sandra@namyslow.com

• sandra.harmonny Dieta makrobiotyczna - podstawy 25.03.05, 21:29
      Z takich podstaw...
      Po co wlasciwie ta makrobiotyka? Do czego? Na jak dlugo? Z czym ją sie je i jak
      sie pije...?
      Sam wybor tego stylu nie sie za soba bardzo ciekawe konsekwencje...na dobra
      sprawe jest wiele osob, ktore te diete i wlasciwie styl zycia makrobiotyczny
      wiedzie lecz nie uzywa tej nazwy...
      Warto zaczac od poczatku, czyli od samej nazwy. Hipokrates wprowadzil
      pojecie "makrobios", wywodzi sie ono ze slow: "wielkie życie" oraz "dlugie
      życie" Wiec samo "makrobiotyka" oznacza "naturalny sposob zycia oraz proste i
      naturalne odżywianie, zapewniające optymalne zdrowie i długowieczność."
      A wiec jest to styl życia, ktory daje dobre zdrowie (czyli wielki skarb) i
      piekno (jak ktos jest zdrowy to jest piekny...uroda idzie tu w parze...) i to
      przez długi czas...

"Makrobiotyka to nie jest żadne abstrakcyjne pojęcie lecz żywa rzeczywistość.
      Rozwijała się od generacji do generacji począwszy od najwadniejszych kultur i
      cywilizacji na tej ziemi. Obejmuje poszanowanie rodziców i przodków, miłość i
      dbałość o dzieci i potomków, troskliwość i wzajemna pomoc wśród rodzeństwa,
      podziwianie urzekającego piękna kwiatów, drzew, gór, rzek i gwiazd oraz
      zachwycanie się rytmicznym porządkiem natury i wzsechświata. Ducha makrobiotyki
      nie mozna oddzielić od służby innym ludziom i wspólnotom, OD POŚWIĘCENIA SIĘ
      ZDROWIU, SZCZĘŚCIU, Pokojowi i Wolności"
      "Wielka Księga makrobiotycznego odżywiania i sposobu życia" - Michio i Aveline
      Kushi

Pozdrawiam
      Sandra

www.harmonny.pl
      GG: 19735
      sandra@namyslow.com
    • Gość: Domi Re: dieta makrobiotyczna IP: 212.122.214.* 26.03.05, 14:44
      mogę polecić książkę Michio Kushi (kupiłam ją w taniej ksiązce) "Wielka księga
      makrobiotycznego odzywiania i sposobu zycia" jest na prawdę świetna. stosuje te
      diete od 1,5 roku i musze przyznac ze bardzo mi sluzy zadnych przeziebien,
      lepsze samopoczucie itd. jakis czas temu zalozylam nawet w gazecie forum o
      makrobiotyce ale z braku zainteresowania zamknieto je.
      • Gość: kajka do DOMI IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 09.05.05, 21:15
        ja jestem bardzo zainteresowana!!! sama staram sie ja stosowac, wiele
        przeczytalam... moze zalozylybysmy makrobiotyczne forum jeszcze raz???
        odezwij sie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka