Dodaj do ulubionych

Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC UMYSŁO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:47
Czuje sie wiecznie zmeczona, niewyspana, do tego musze troche schudnąc :(
Na lekcjach ostatnio to juz zupełnie spałam, a jeszcze trzeba sie po nocach
uczyc...
Jakie:
- produkty żywnościowe
- ZIOŁA,
- tabletki
poprawiają koncentrację, aktywnośc umysłową, które jednoczesnie pomogą
schudnąc ?
Maturzystka
Obserwuj wątek
    • slotna Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 05.04.05, 21:08
      Gorzka czekolada, orzechy, tluste ryby, straczkowe, produkty pelnoziarniste
      (chleb razowy, pumpernikiel, kasze).
    • Gość: Aga Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:12
      lecytyna w kapsułkach
      np. www.herbamed.pl/index.php?d=produkt&id=60
      • iselle Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 05.04.05, 21:17
        Na pewno się nie przejadać, bo to powoduje ospałość. Można spróbować cukierków
        z guaraną (w mojej klasie robią furorę od kiedy przyniosłam je 1 raz ;),w coli
        też jest kofeina, gdybyś nie chciała skupiać się koniecznie na hiper zdrowej
        żywności. Do tego zielona herbata - dobra na serce, łagodzi zmęczenie i jest
        ciut słabsza niż herbata czarna. Na szybko polecam musujący magnez.
    • lucy215 Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 05.04.05, 22:09
      u mnie hitem w 4 klasie były tabletki z ginko biloba ;) no i plusss czy inne
      musujące napoje ;)
      • justa_79 Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 06.04.05, 09:41
        wspomniany miłorząb japoński - są i tabletki, i herbatki, np. Gingko Bio-Active.
        • Gość: MATURZYSTKA miłorząb japoński-----------do Justyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 16:28
          Hey Justa
          Czy mogłabys napisać coś więcej o mi orzębie, czy jest lepszy niz wczesniej
          wspomniana lecytyna ??

Hm...a co to za cukirki z guarana ? gdzie je mogę dostać ?
          • justa_79 Re: miłorząb japoński-----------do Justyny 06.04.05, 16:43
            czy lepszy, nie wiem, trzeba samemu wypróbować ;) a guarana jest źródłem
            kofeiny, Bio-Active również ma herbatę Guaranda z dużą zawartością kofeiny, ale
            kofeina z kolei wypłukuje magnez z organizmu, więc nie wiem, czy to dobre przed
            egzaminami... no i to moim zdaniem to działa bardziej jako "power" niż jako
            poprawiacz pamięci czy koncentracji. aha, i polecam Pluszz active, mi służył
            całkiem dobrze, też zawiera kofeinę.
            • Gość: MATURZYSTKA Re: miłorząb japoński-----------do Justyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 09:01
              dziękuje za odpowiedz :*
    • Gość: asiek_asiekowaty Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 22:15
      O jejq, to ja nie wiedziałam, że są jeszcze ludzie, którzy się uczą do
      matury. :P A tak poważnie to naprawdę - nie zarywaj nocy, nie warto, wysypiaj
      się, a ogólna kondycja organizmu będzie lepsza, nauka szybsza i
      łatwiejsza. Na koncentrację polecany jest magnez, pomaga też podobno w
      odchudzaniu, a jednocześnie działa energetyzująco.
      • Gość: Martunia20 Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.asternet.pl / 213.155.191.* 05.04.05, 22:58
        Witam uczące się :)
        Ja co prawda nie do matury, tylko do Dyplomu-2 lata do nauczenia, 4 przedmioty.
        I to wszystko muszę umieć na jeden egzamin (właściwie dwa).
        Słyszałam o takim preparacie Memory Formuła-ok. 20 zł kosztuje, ale podobno
        świetny, sama jednak jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar.
        Zastanowił mnie ten magnez. Mam własnie magnez do rozpuszczania ze Zdrovit'u i
        codziennie go "zajadam", gdyż rozpuszczony mi nie smakuje ;) No i nie
        słyszałam, żeby pomagał na odchudzanie. Ale wzmacniająco na pewno, dlatego
        zajadajcie magnez.

Pozdrawiam :)
        • Gość: asiek_asiekowaty Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 23:01
          Z tym odchudzaniem to nie bezpośrednio - czekolada zawiera dużo magnezu i sam
          magnez zastępuje niejako z tego powodu czekoladę, ale pewna nie ejstem jak
          dokładnie sprawa z tym magnezem wygląda, chyba niweluje apetyt na słodycze
          (chociaż na to się chrom bierze).
    • malgogaj Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 06.04.05, 09:56
      ja bralam lecytyne...ale czy dziala to nie wiem...w kazdy razie zdalam ;)
    • Gość: Iwa Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:30
      wszystko co zawiera
      GLUKOZĘ- bo na niej pracuje mózg
      MAGNEZ bo poprawia koncentracje
      KOFEINE bo podnosi cisnienie, dzieki czemu krew lepiej dopływa do mózgu

stawia na nogi, dosyć dobrze pobudza i poprawia stan umysłu
      czekolada (glukoza i magnez)+ coca cola (kofeina)

tyle, że to zestaw niezdrowy i wysokokaloryczny, ale działa

poza dietą pamiętaj wietrzyć pomieszczenie, mózg w czasie nauki potrzebuje
      bardzo dużo tlenu. Temperatura w pomieszczeniu w którym się uczysz równiez nie
      powinna być za wysoka, bo wówczas będziesz ospała, idealna to 17-20 stopni

pamiętaj o robieniu przerw podczas nauki, podczas nauki non-stop bez przerw
      wydolnosc umysłowa niestety dosyć drastycznie się obniża

pozdrawiam
      • Gość: katka Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.olsztyn.mm.pl 09.04.05, 12:13
        Kiedy uczyłam się do egzaminów na studiach piłam Plussssz Active; faktycznie
        działał. MOżna kupić w aptece za ok. 13 zł. Nie polecam natomiast jego
        polskiego odpowiednika, niestety nazwy nie pamiętam, po którym miałam potworny
        ból głowy. W czasie nauki lubiłam sobie podjadać - na początku blok czekoladowy
        (roboty mojej mamy), potem przerzuciłam się na płatki kukurydziane albo
        rzodkiewkę (bo mniej kaloryczne ;-))
        Powodzenia,
        katka
      • justa_79 Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U 11.04.05, 13:00
        z tą temperaturą w pomieszczeniu to sprawa indywidualna, przy 17-20 st. to ja
        się nie mogę na niczym skupić, bo myślę tylko o tym, że mi zimno ;) ale
        generalnie nie powinno być nam gorąco, bo to usypia, ale ile to jest to gorąco,
        to już kwestia indywidualna.
    • Gość: Olka Re: Maturzystka - CO jesc by pobudzic AKTYWNOSC U IP: *.chello.pl 11.04.05, 13:19
      Memory Formua. Jedna tebletka zawiera wszystkie skladniki, oktorych pisalyscie oddzielnie : guarana,
      lecytyna, magnez, milorzab itd. Jak je biore to nie tylko nie jestem spiaca, ale w ogole chce mi sie uczuc
      . Rok temu w okresie maturalnym bral moj chlopak (mial prawie same szosteczki z maturki:) choc to
      pewnie nie tylko dzieki tabletkom : ), w tym roku biore ja i jestem bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka