Dodaj do ulubionych

Blokery a solarium?

IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 30.04.05, 11:29
Czy używanie blokera z wysokim filtrem w solarium ma sens?
Chodzi mi o posmarowanie nim tylko pieprzyków czy tatuaży, czyli tych miejsc,
których nie chcemy opalić.
Czy któreś filtry dzialają w solarium? mam bloker SPF 50, IPD 30, PPD 10.
Jeśli ktoś się orientuyją z góry dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Blokery a solarium? IP: 213.241.34.* 30.04.05, 19:50
      można się posmarować tzw. "blokerme" żeby ochronić wybrane miejsca. ale w
      solarium opala UVA więc krem musi dobrze chronić przed UVA. Twój ma PPD10- to
      mało (czyżby svr spf50?). poszukaj czegoś z PPD25-28-30. (svr spf60,100,
      anthelios 60, bioderma, avene pomarańczowa)
      • Gość: Aśka Re: Blokery a solarium? IP: 213.199.214.* 30.04.05, 20:14
        Ja gdy chodziłam do solarium smarowałam pieprzyki blokerem ale zazwyczaj troche
        mi się wyjeżdżało poza pieprzyk no i efekt był taki że skóra wokół znamion nie
        była opalona a to ciekawie nie wyglądało :(
        • Gość: justy Re: Blokery a solarium? IP: 213.241.34.* 30.04.05, 20:30
          i tak najlepszym rozwiązaniem jest rezygnacja z opalania, a z solarium
          szczególnie...
          • Gość: wera Re: Blokery a solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 15:20
            Nie do końca jest prawdą iż w solarium opalają tylko promienie UVA, niestety
            lampy zawierają juz UNB i to w dość dużych ilościach, ale i tak mniej niż
            słoneczne. UVA głównie powoduje starzenie skóry a UVB ewentualnie zmianz
            nowotworowe. Solarium rozsądnie jest i tak bezpieczniejsze od słońca w dużej
            niekontrolowanej ilości. Blokery lub pasta cynkowa w pewien sposób zabezpieczą
            pieprzyki.
            • Gość: justy Re: Blokery a solarium? IP: 213.241.34.* 01.05.05, 15:41
              > Nie do końca jest prawdą iż w solarium opalajątylko promienie UVA, niestety
              > lampy zawierają juz UNB
              solarium opala głównie przy pomocy UVA, czasami lampy daja też domieszkę UVB.

> UVA głównie powoduje starzenie skóry a UVB ewentualnie zmianz
              > nowotworowe.
              sugerujesz, że UVA jest niegroźne dla zdrowia, bo powoduje "tylko"
              fotostarzenie?
              za nowotwory odpowiada w największym stopniu UVA, choć i UVB nie jest tu bez
              winy.

> Solarium rozsądnie jest i tak bezpieczniejsze od słońca w dużej
              > niekontrolowanej ilości

solarium w "kontrolowanej" ilości jest bardziej niebezpieczne od słońca
              w "kontrolowanej" ilości.
              • Gość: wera Re: Blokery a solarium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 18:24
                Wg nie tylko najnowszych badań to właśnie promienie UVB są najbardziej
                odpowiedzialne za nowotwory a przede wszystkim czerniaka. Niestety w lampach
                stosowanych w solariach są owszem UVA , ale obecnie ilość promieni UVB jest
                coraz większa. I jak zapewne wiesz to poparzenia są (za które odpowiedzialne są
                UVB -one dają rumień)największą przyczyną nowotworów skóry.Jeśli korzystasz z
                solarium rozsądnie , zabezpieczając wszelkie zmiany yto jest to zdecydowanie
                bezpieczniejsze niż opalanie do poparzenia na słońcu.
                • Gość: justy Re: Blokery a solarium? IP: 213.241.34.* 01.05.05, 18:43
                  chętnie zapoznam się z tymi najnowszymi badaniami. masz link?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka