Dodaj do ulubionych

bardzo wazne pytanie

13.05.05, 10:55
czego (tzn jakich informacji) oczekujecie od strony www prezentujacej salon
kosmetyczny? na co glownie zwracacie uwage na takich stronach?

tylko prosze o konkretne odpowiedzi, bo jest mi to pilnie potrzebne do
projektu

pozdrawiam
Dora
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 10:59
      Dla mnie najwazniejszy jest dokladny opis uslug, ktore salon wykonuje. Poza tym
      mile widziane sa liczne zdjecia salnou i sprzetu, portrety kosmetyczke wraz z
      krotkim opisem ich "kariery" i doswiadczenia, cennik uslug, moze byc mapka z
      dojazdem.
      Najlepiej stworz liste cech, ktore ty uwazasz za istotne i popros na ocenienie
      ich w skali 1-5. Czy chcesz stworzyc strone jakiegos salonu?
      • swinka_morska Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 11:01
        dokladnie... o mapce z dojazdem wiem, opis uslug i cennik bedzie, ale cos
        jeszcze... zastanawiam sie tez tak troszke nad kolorystyka - rozowa napewno
        odpada - moze jakis beze i brazy?
        • chihiro2 Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 11:04
          Wedlug mnie powinno to sie zgrywac z kolorystyka gabinetu. Zajrzyj na strony
          polskich gabinetow i zagranicznych, rob notatki, sprawdz, czy wszystkie info,
          ktore ty jako klientka chcialabys dostac, mozesz latwo znalezc. I jakie
          wrazenie robi na tobie strona gabientu, ktorego nie znasz. Jest to zwlaszcza
          dobre jesli chodzi o zagraniczne gabinety, o ktorych nie masz zadnej opinii i
          nikogo nie mozesz zapytac - jakie wrazenie robi na tobie dany gabinet.
          • Gość: swinka_morska Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 11:12
            ale mi nie chodzi o to co jest na innych stronach, tylko jakie sa wasze
            oczekiwania...
            • chihiro2 Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 11:20
              Rozumiem, ale jednak proponuje na poczatek zamienic sie w klientke tych
              salonow. Mnie osobiscie dosyc podoba sie strona salonu Tais, wszystko, co mnie
              interesuje, moge na niej znalezc. Mogliby tylko poprawic spojnosc kolorystyczna.
              www.salontais.pl
    • Gość: monia Re: bardzo wazne pytanie IP: *.u.mcnet.pl 13.05.05, 13:53
      proponuje kolor niebieski. bardzo dobrze sie kojarzy.
      • umaa Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 14:03
        niebieski to mi sie ze szpitalem kojarzy :(
        • Gość: ella Re: bardzo wazne pytanie IP: 157.25.152.* 13.05.05, 14:31
          Cennik, wykaz zabiegów, zdjęcia kosmetyczek i ich kwalifikacji (lubię wiedzieć,
          czy idę do pani np. Zosi czy Marzeny), kosmetyki, na jakich się pracuje,
          zdjęcie salonu (np ile łożek w pokoju itd.), oczywiście adres i telefon. Dla
          mnie to podstawowe kryteria, a strona internetowa salonu to świetny pomysł.
          • Gość: ella Re: bardzo wazne pytanie IP: 157.25.152.* 13.05.05, 14:34
            Co do kolorów, widzialam kiedyś w Filipince zdjęcie salonu w kolorze kremowym,
            taka rozbielona morela z kremowym. Śliczny był, już samo miejsce. Niebieski u
            mnie w salonie byłby na nie.
            • chihiro2 Re: bardzo wazne pytanie 13.05.05, 14:39
              U mnie tez, niebieski i zielony to raczej dla szpitala, dentysty. Wiekszosc
              salonow kosmetycznych preferuje chyba roze, morele, lososiowe kolorki. Ja bym
              moze postawila na kremowy, ecru, z elementami ciemnego brazu, bardzo stylowo
              moze wyjsc. Zarowno strona internetowa w tych kolorach, jak i salon.
    • Gość: up Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 21:50
      up
    • Gość: swinka_morska Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 14:52
      hej, dziewczyny, co z wami jest... bo nie uwierze w to ze nie zagladacie na
      takie stronki...
    • Gość: up Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 22:10
    • Gość: Midi Re: bardzo wazne pytanie IP: *.visp.energis.pl 15.05.05, 15:48
      Najważniejsze rzeczy to opis zabiegów, ich cena oraz czas trwania. Pamiętam
      jedną z wizyt - oczyszczanie twarzy: nie zapytałam o czas trwania, bo moja
      poprzednia kosmetyczka miała w programie taki zabieg na 65 min. A u tej nowej
      okazało się (w trakcie), że to ok. 130 min. (bo połączone z czymś tam).
      Na pewno warto stronę aktualizować co jakiś czas i wstawiać tam np. infomacje o
      promocjach - warto w ogóle takie (nawet drobne) promocje organizować.
      Informacje o kartach stałego klienta (jeśli są - ja osobiście bardzo bym
      lubiła).
      Jeżeli masz wsparcie merytoryczne albo możliwość samodzielnie coś takiego
      opracować, to może np. opis różnych kategorii "skórno-wiekowych" z propozycjami
      odpowiednich zabiegów. Tzn. np. cera mieszana po 20-stce ze skłonnościa do
      czegoś tam --> zabiegi: x, y, z; cera naczynkowa po 30-stce sucha --> zabiegi:
      a, b, c. Jak najbardziej szczegółowo, żeby każda kobieta mogła sobie znaleźć
      swój typ.
      A kolorystyka - no nie wiem, to rzecz gustu. Ostatnio modne są takie
      zestawienia typu lekki turkus z chłodnym beżem. Albo popielaty róż z chłodnym
      beżem. Albo wszystkie odcienie śliwki.
      A pochwalisz się potem rezultatem? W ogóle szkoda, że tak mało salonów
      kosemtycznych ma swoje strony w interenecie, chętnie zobaczę nową.
      • Gość: swinka_morska Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.05, 16:08
        jasne ze sie pochwale - generalnie wto w sumie moge wam zdradzic tylko (jak na
        razie), ze gabinet bedzie raczej samodzielny, otwaty na pocztaku czerwca
        niedaleko metra kabaty, wiec stronka tez w tych okolicach powinna byc gotowa,
        ewentualnie male opoznienie co do 2 tygodni, ale wiecie jak to bywa tuz przed
        sesja (bo wlasnie czekam na dane co do opisu zabiegow)
    • gocha221 Re: bardzo wazne pytanie 15.05.05, 15:54
      nie wiem, czy ktos juz o tym pisal, ale ja bym chciala, zeby na stroni ebyla
      ozliwosc rejetsracji i umowienia sie na konkretny dzien i godzine. To czasami
      wygodniejsze niz tkwienie przy telefonie, ktorego zajeta komstyczka nie
      odbiera,albo jest zajety. Nie we wszytkich salonach jest recepcja.
      Poza tym mozliwosc zapisania sie na newsletter, gdzie klientki dostawaly by info
      o nowych zabiegach, promocjach itp.
      Koniecznie certfikaty i dyplomy kosmetyczek.
      • Gość: up Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.05, 22:05
        up
    • mikams75 Re: bardzo wazne pytanie 23.05.05, 22:18
      - lista zabiegow z dokladnym opisem co to i dla kogo, z wyjasnieniem podobnym do
      tego jakie sa na stronie "biochemiaurody"
      - cennik
      - czas trwania zabiegu
      - zdjecia kosmetyczek z ich mini-zyciorysem ale bez zbednych peanow, raczej
      krotki i konkretny
      - adres, telefon, mapka dojazdu, email, godz. otwarcia
      - formularz w ktorym moge zadac pytanie lub umowic sie na wizyte
      - zdjecia gabinetu
      - opis produktow na jakich pracuja

Co do wygladu strony:
      - prostota, zadnych krzykliwych kolorow ale zgodne z tym, jak wyglada dany gabinet
      - latwa nawigacja ---> latwosc odnalezienia informacji ktorej szukam
      - brak banerow reklamowych i bajerow we flashu a jesli juz robisz we flashu to
      rowniez wersja html

Mnie osobiscie interesuja konkrety, wiec jak najwiecej fachowych, rzetelnych
      informacji a jak najmniej przechwalek, na ktore patrze bardzo sceptycznie.

• v.i.k.k.a Re: bardzo wazne pytanie 23.05.05, 23:04
      no ja bym chciała przede wszystkim cennik, później krótki opis przebiegu
      zabiegu, czas jego trwania, efekty, wskazania, przeciwskazania oraz opis na
      jakich kosmetykach gabinet pracuje:)
    • Gość: ja czyli nie ty Re: bardzo wazne pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.05, 23:09
      No dobrze
      1 cen usług
      2 pełnej oferty salonu
      3 zdjęć salonu
      4 miłej dla oka kolorystyki strony (może zielony??? podobno uspakaja)
      ponadto mogą byc ale nie muszą
      5 zdjęcia przed i po, np jakaś pryszczata dziewczyna i obok ta sama bez
      pryszczy :)
      • Gość: Ania Re: bardzo wazne pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:35
        A ty dałabyś sobie zrobić zdjęcie z pryszczami przed i po bez? Ja nie.
        • Gość: trawiasta Re: bardzo wazne pytanie IP: *.limes.com.pl 26.05.05, 14:01
          Przede wszystkim: przejrzystosc na stronie, bez zbednych wodotryskow. Osobiscie
          nie trawie wszelkiego rodzaju intro (wydluzaja czas ladowania strony i nie
          pelnia przewaznie zadnej konkretnej funkcji).

Kolory: jasne; zgadzam sie ze: ecru, bez, losos, morelowy... stonowane takie,
          pastelowe i sprawiajace wrazenie czystosci i higieny. Zadnych jaskrawosci.

Menu ze spisem uslug; moze tez jakas wyszukiwarka uslug? Typu: wpisujesz np.
          "naczynka" i pojawiaja sie wszelkie zabiegi zwiazane z naczynkami; coby nie
          trzeba bylo mozolnie przegrzebywac samej.

Spis uslug: do kazdej nazwy (np. czyszczenie takie i siakie) podlinkowana
          podstrona z: cena (bardzo istotne), opisem uslugi, czasem trwania,
          przeciwwskazaniami i wskazaniami. Moze tez byc info o kosmetykach uzywanych do.

Opis kwalifikacji kosmetyczek (zdjecia moim zdaniem sa niekonieczne); spis
          dyplomow i certyfikatow. Moze i pomniejszone skany tychze, a do nich
          podlinkowane powiekszone foty?

Wyraznie i czytelnie zaznaczony kontakt; najlepiej gdyby i mejl i stacjonarny i
          komorka (jesli jest taka mozliwosc). Dokladny adres z mapka i moze nawet opisem
          dojazdu z centrum miasta (numery autobusow/tramwajow). Godziny i dni otwarcia.

Jesli do jakiegos zabiegu trzeba sie w jakis konkretny sposb przygotowac
          wczesniej, tez powinno to byc zaznaczone na stronce.

Aha, osobiscie preferuje menu takie "szybkie", pojawiajace sie od razu, a nie
          rozwijajace sie przez pol godziny (pewnie wiesz, o co mi chodzi). I jeszcze
          jedna rzecz, ktorej nie znosze: kiedy po najechaniu mysza np. na menu ono
          zaczyna automatycznie sie przesuwac; np. suna sobie obrazki w poziomie i trzeba
          uwazac, coby przylapac ten "chciany".

To chyba wszystko; jak i jeszcze cos przyjdzie do glowy, to dopisze...
    • Gość: up up IP: *.wsisiz.edu.pl / *.wsisiz.edu.pl 25.05.05, 17:24
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka