Dodaj do ulubionych

Po co??????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:49
Chciałbym zadać pewne pytanie, które na pierwszy rzut oka dla
człowieka "współczesnego", młodego może wydać się dziwne.

Mniej więcej 10-15 lat temu ze Stanów Zjednoczonych przyszła "moda" golenia
nóg u kobiet. Na wstępie można sobie zadać pytanie dlaczego akurat nóg...???
Przez tysiące lat kobiety nie usuwały włosów z nóg i nie było to niczym
dziwnym a teraz doszło do paradoksu - dla niektórych teraz jest czymś
szalenie dziwnym i nie do pomyślenia, żeby nie golić kobiecych nóg Gdyby
weszła moda golenia rąk, co chyba byłoby już totalnym absurdem, dla kolejnych
ludzi to byłoby naturalne a patrzonoby dziwnie na tych co nie golą... Kiedy z
punktu widzenia historii jest to "ciekawe" jak USA może wpływać na modę to
teraz pytanie do kobiet: Czy wolałabym, żeby takiej mody nie było? No bo
rzeczywiście skoro tak się przyjęło, że nogi kobiety golą to "dziwnie" byłoby
teraz nie golić... Ale czy cienkie delikatne włosy które nigdy nie były
obcinane rzeczywiście w czymś przeszkadzają? I mężczyzna i kobieta chyba
czuje dyskomfort kiedy jest z mężczyzną i ma nieogolone nogi a przywykła już
do golenia. Poza tym trzeba poświecać temu dużo czasu i chyba troche to boli
zwłaszcza depilowanie... Czekam na jakies wypowiedzi względem tego postu!
Pozdrawiam! :) Bartek
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Po co?????? 31.05.05, 13:54
      A może to nie kwestia mody, tylko poczucia estetyki? Może te 15 lat temu nie
      było tak wygodnych i łatwodostępnych róznych metod depilacji. Ja lubię mieć
      gładkie w dotyku nogi i 15 lat temu depilacja była koszmarem, teraz to kwestia
      poświęcenia 2 minut na każdą nogę, więcej czasu zajmuje mi suszenie włosów (na
      głowie :P).
      • orissa P.S. 31.05.05, 13:55
        Masz wąsy i brodę po kolana?:)
    • Gość: Nessie Re: Po co?????? IP: *.acn.waw.pl 31.05.05, 14:06
      > Przez tysiące lat kobiety nie usuwały włosów z nóg i nie było to niczym
      > dziwnym

Chyba żartujesz. Oczywiście, że usuwały, w każdym razie te z "wyższych sfer",
      które mogły sobie pozwolić na łaźnię i eunucha :) W Bizancjum kobiety chodziły
      na zabiegi depilacji właśnie w łaźniach. Obejrzyj sobie obrazy przedstawiające
      kobiety - widzisz na nich włosy na nogach?

Oczywiście nie dotyczyło to wieśniaczek i robotnic, a wiadomo, za komuny kobieta
      była przede wszystkim robotnicą, potem matką dzieciom, a na szarym końcu myślała
      o sobie.
      • Gość: Bartekkk Re: Po co?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:24
        A ręce były golone?
        • aleksandrawu Re: Po co?????? 31.05.05, 15:35
          Czy ręce byly golone- nie wiem. Ale z tego co czytalam, to juz "starożytni"
          Indianie usuwali owłosienie z CAŁEGO ciala, ścierając je kamieniami. I to
          zarówno kobiety jak i mężczyżni
          • Gość: Bartekkk Re: Po co?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:44
            A mam takie pytanko. Czemu przez ostatnie lata ani kobiety ani mężczyźni nie
            golili nóg i rąk i czy to nie jest wpływ "techniki i mody" na zmianę
            upodobać...?
            • orissa Re: Po co?????? 31.05.05, 15:58
              Gość portalu: Bartekkk napisał(a):

> A mam takie pytanko. Czemu przez ostatnie lata ani kobiety ani mężczyźni nie
              > golili nóg i rąk i czy to nie jest wpływ "techniki i mody" na zmianę
              > upodobać...?

Wypraszam sobie :P Ja depiluję sobie nogi od 15 lat :P Wcześniej nie mogłam, bo
              byłam między innymi na to za młoda hehe. Upodobania mi się nie zmieniły :)
              • Gość: Bartekkk Re: Po co?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:02
                Jednak chyba zgodzicie się, że to jest moda. Jesli kiedys golono całe ciało,
                potem wogóle się nie golono a teraz większość goli akurat nogi a rąk nie, to
                proszę mi tylko nie mówić, że to nie moda tylko zbieg okoliczność :P ;-)
                Pozdrawiam! :) Bartek
                • charade Re: Po co?????? 31.05.05, 16:21
                  Jest to moda, czy raczej wytworzony całkiem niedawno kanon i nie ma co
                  zaprzeczać. Niedowiarkom polecam filmy, czy teledyski chociażby z lat 80 -
                  całkiem niedawno jeszcze nawet gwiazdy paradowały nie tylko z włosami na
                  nogach, ale i pod pachami.

P.S. Depiluję nogi, tudzież inne wymagające tego części ciała ;)))
                  • Gość: nadinka Re: Po co?????? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.05.05, 18:04
                    zgadzam sie. obejrzyjcie sobie np. "och, Karol", w którym Urszula pojawia sie z
                    owlosionymi nogami =)
        • Gość: aga Re: Po co?????? IP: *.chello.pl 01.06.05, 12:31
          w rzymie epilator usuwał włosy z całego męskiego ciała
    • Gość: magda Re: Po co?????? IP: 83.168.120.* 31.05.05, 19:12
      a ja mam pytanie pokrewne skierowane tylko do panow a mianowicie " co mysli
      facet gdy dotyka nogi dziewczyny (powiedzmy ze dziewczyna nie golila nog gdyz
      nie przewidziala spotkanie z chlopaniem i wloski urosly do np 2mm, sytuacja
      teoretyczna) i odkrywa fakt nieogolonych nog??"
      • Gość: Zaira pomysli wtedy: IP: *.tele2.pl 31.05.05, 21:30
        "a fe" (co jest w ogole odpowiedzia na post poczatkowy)
      • nabla_kwadrat Re: Po co?????? 31.05.05, 23:00
        Jak znam facetow, to pomysli "Ojej, dotykam jej nog, ciekawe co sobie podotykam
        za chwile". Faceci nie przejmuja sie pie..mi.

Pozdrawiam
        Ag
      • Gość: aga Re: Po co?????? IP: *.chello.pl 01.06.05, 12:33
        miałam w zyciu 3 facetów, którzy totalnie zle oceniali poziom ogolenia moich
        nóg, po 2 tyg bez golenia pytali" "takie gladkie nózki, kiedy zdążyłaś ogolić?"
        Pojecia o tym nie mają, chyba ze przyjrzą się z bliska
      • Gość: Bartekkk Do Magdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:59
        Do Magdy

Otuż to!!! :) A przy normalnie niegolonych nogach nie ma takiego problemu.
    • Gość: Kamila Re: Po co?????? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:40
      Ale generalnie jesteś za, przeciw, czy wstrzymujesz się do głosu ;-)?

A dywagacje na temat golenia nóg to tak jakby się zastanawiać nad tym po co
      mężczyżni golą twarz. A też przecież nieobowiązkowe, moda to moda, rób jak
      chcesz :-).

Zresztą chyba sobie sam odpowiedziałeś w poście na pytanie:

> Czy wolałabym, żeby takiej mody nie było? No bo
      > rzeczywiście skoro tak się przyjęło, że nogi kobiety golą to "dziwnie" byłoby
      > teraz nie golić... I mężczyzna i kobieta chyba
      > czuje dyskomfort kiedy jest z mężczyzną i ma nieogolone nogi a przywykła już
      > do golenia.
      • Gość: Chlopiecccc Re: Po co?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:55
        Tylko pisze o nogach, które zawzyczaj są golone. Nogi nie golone mają włoski
        delikatne miękie (u blondynek) prawie niewidoczne i jak to ktoś napisał
        niemalże niewyczuwalne... A więc czy golenie nóg nie jest absuredem...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka