Dodaj do ulubionych

Naturalne perfumy?

13.06.05, 11:14
Znaczy takie bez szkodliwych składników. Są takie?
Można oczywiście bawić się w mieszanie olejków i alkoholu, ale jest może coś
dla nieuleczalnych leniwców?
Pozdrawiam,
D.
Obserwuj wątek
    • kraxa oczywiscie 13.06.05, 11:17
      produkuja je miedzy innymi firma Lakshmi czy Weisswange. Najblizej do nabycia w
      niemieckich sklepach interntowych. Nietstey to spory wydatek- okolo 70-80 euro
      za butelke
      • deczi a gama zapachów? 13.06.05, 13:28
        Szeroka?

D.
        • kraxa mysle ze tak 13.06.05, 13:39
          Kolazanka, która mieszka w Niemczech mowi, ze jest w czym wybierac. Ale ja nie
          mam naturalnych perfum, jeszcze ;-)
    • zizia21 Re: Naturalne perfumy? 18.06.05, 00:49
      Oczywiście , ze są . Np. dr Nona Ltd. produkuje takie - są bodajże w 4 wersjach
      zapachowych . Sama uzywam KIWI - jest boski :) Super orzezwiający , dodaje
      energii i pewności siebie . Do kompletu - dezodorant , w tej samej nucie
      zapachowej .
      pozdrawiam , iza
      • justa_79 Re: Naturalne perfumy? 19.06.05, 19:44
        a mogłabyś podać skład?
      • deczi Re: Naturalne perfumy? 20.06.05, 12:40
        A te inne to jakie? Owocowe zapachy mnie nie interesują, zapach kiwi, moreli,
        jabłka czy czego tam to może mieć dla mnie żel pod prysznic, ale perfumy muszą
        być bardziej skomplikowane.
        No i ponad 300 zł za zapach kiwi...
        A co z tym składem? Na stronie znalazłam tylko spis głównych składników w
        liczbie trzech.
        Pozdrawiam
        D.
    • zizia21 Re: Naturalne perfumy? 20.06.05, 13:16
      Hej, Deczi , to nie jest zapach kiwi , tylko Kiwi to nazwa wlasna perfum! wiec
      proszę, nie atakuj mnie. Ja osobiscie uwielbiam orzezwiające, lekkie zapachy i
      wcale nie uwazam, ze nadają się one tylko pod prysznic [sic!]
      A jesli chodzi o skład, to takie pytania należy kierować do konsultantów. ja
      pudełeczko wyrzuciłam , wiec nie mam możlwiosci przepisania.
      pozdrawiam , iza
      • deczi Re: Naturalne perfumy? 20.06.05, 15:36
        Nie wiem, skąd Twoje wrażenie, że Cię atakuję.
        Kiwi kojarzy mi się z kiwi i chyba nie jestem w tym odosobniona, a nie
        wyjaśniłaś, jaki to zapach.
        Ja też nie uważam, że lekkie orzeźwiające zapachy nadają się tylko pod prysznic
        i nie napisałam nic takiego. Napisałam, że owocowy zapach toleruję jedynie w
        żelach pod prysznic, ale to mój taki mały bzik;-) Nikomu go nie narzucam, ale
        ponieważ szukam perfum dla siebie, to kieruję się swoimi upodobaniami. Ja
        również lubię świeże zapachy, trawiasto-roślinne, byle nie banalne. Pomyślałam,
        że te perfumy to po prostu zapach kiwi i nic ponadto, a takie coś mnie nie
        interesuje.
        Szkoda, że nie masz już pudełka, bo mnie się obiło o uszy, że kosmetyki tej
        firmy nie są tak naprawdę naturalne.
        Pozdrawiam,
        D.
    • mami7 Re: Naturalne perfumy? 20.06.05, 14:39
      Kosmetyki dr Nina, nie tak do końca chyba sa naturalne. Może lepsze niż sklepowe, ale do nie porównywałabym ich z Hauschka czy innymi tego typu.
      Widizałam te preparaty w sklepie i ich skład pozostawia woele do życzenia.
      Stąd pwenie było pytanie o skład perfum.
      Nie twierdze, że te kosmetyki są złe, ale skoro mają byc naturalne co robia w nich na ten przykład parabeny?

Pozdrawiam
      • kraxa dokladnie dziewczeta 20.06.05, 15:38
        Dr NONA to kolejna "naturalna" firma. I przy tym te ceny. Presada. Mozna byc
        zadowolonym, ale nie jest to to, czemu poswiecone jest to forum.
      • zizia21 Re: Naturalne perfumy? 21.06.05, 18:42
        Droga Mami, obecność parabenów nie oznacza bynajmniej , ze kosmetyki nie są
        naturalne. wręcz przeciwnie - są to parabeny wytworzone naturalnie! nazwa
        owszem jest identyczna (konsultowalam to juz kiedys , przed przejsciem na
        nature, ze znajomym dr chemii), gdyz jest to kwestia systematyzacji,ale proces
        i surowce (?) zupelnie nne . Dlatego nie rozumiem zarzutu... tak jak pisalam -
        nona ma 100% naturalne kosmetyki , wiec to chyba Hauschki, jakkolwiek
        rewelacyjnej , nie mozna porownywac do Nony . oczywiscie nie zamierzam tu
        nikogo urazic ani przekonywac, chcialam tylko wyjasnic pewne budzące
        kontrowersje fakty.
        A co do ceny jeszcze (odpowiadam pozostalym) - powyzszy wywod chyba rowniez
        wyjasnia ten problem - proces syntezy parabenów (oraz innych skladników)
        naturalnej , a nie chemicznej , jest znacznie bardziej skomplikowany , a co za
        tym idzie - DROŻSZY, niz wrzucenie do kosmetyków samej chemii, prawda? Takze
        niestety za jakosc , ale za to najwyzszą , się placi.
        pozdrawiam , iza

ps. przepraszam za chaos, ale corcia mi skacze po kolanach :))))
        • mgielka83 Re: Naturalne perfumy? 21.06.05, 19:52
          no dobra, ale paraben "naturalny" i syntetyczny to chyba ten sam zwiazek,
          prawda? tyle mi z chemii wiadomo
        • deczi Re: Naturalne perfumy? 21.06.05, 20:11
          zizia21 napisała:

> obecność parabenów nie oznacza bynajmniej , ze kosmetyki nie są
          > naturalne. wręcz przeciwnie - są to parabeny wytworzone naturalnie!

Jeśli wytworzone, to nie są naturalne. Chyba że masz na myśli parabeny
          pochodzenia naturalnego, np. z jakichś roślin (???), o czym słyszę po raz
          pierwszy. Muszę koniecznie zapytać koleżanki, która jest biochemiczką z
          wykształcenia...

> nazwa
          > owszem jest identyczna (konsultowalam to juz kiedys , przed przejsciem na
          > nature, ze znajomym dr chemii), gdyz jest to kwestia systematyzacji,ale
          proces
          > i surowce (?) zupelnie nne .

Nie przekonuje mnie to. Mogłabyc podać jakiś adres, gdzie można przeczytać
          więcej o tych naturalnych parabenach?

> Dlatego nie rozumiem zarzutu... tak jak pisalam -
          > nona ma 100% naturalne kosmetyki , wiec to chyba Hauschki, jakkolwiek
          > rewelacyjnej , nie mozna porownywac do Nony . oczywiscie nie zamierzam tu
          > nikogo urazic ani przekonywac, chcialam tylko wyjasnic pewne budzące
          > kontrowersje fakty.

Dlaczego Hauschki nie można porównywać? - tam nie ma takich kontrowersyjnych
          składników.

D.
          • kraxa parabeny naturalne 22.06.05, 11:58
            powinny wystepowac gdzies w naturze w stanie surowym i byc mozliwe do
            pozyskania droga ekstrakcji z roslin. Prosze o podanie zródla "prabenów
            naturalnych" bo bez urazy wiekszej bzdury dawno nie czytalam.
            • deczi hehe... przypomina mi się 22.06.05, 12:44
              ... jak moja mama nabyła wielką butlę soku z aloesu z pewnej firmy zajmującej
              się sprzedażą bezpośrednią. Do butli dołączony był dość pokaźny plik ulotek na
              temat cudownych właściwości soku (w które tak w ogóle nie wątpię, przynajmniej
              w niektóre). Spojrzałam z przyzwyczajenia na skład: poza sokiem był też m. in.
              benzoesan sodu i sorbinian potasu (zdaje się) jako konserwanty. Zdezorientowana
              spojrzałam jeszcze na wielki napis "100% naturalny", po czym z ulotki
              dowiedziałam się, że WSZYSTKIE składniki są całkowicie naturalne, pochodzenia
              roślinnego.
              Dodam jeszcze, że butla soku kosztowała grubo ponad 100 zł, a w sklepie
              zielarskim widziałam podobnej objętości butelczynę za 30 zł. Towar się jednak
              zmarnował, ale to już inna rzecz.
              pozdr.
              D.
              • mgielka83 Re: hehe... przypomina mi się 22.06.05, 15:26
                no, akurat benzoesan sodu wystepuje w borówkach naturalnie w całkiem sporej
                ilosci:) reszty nie wiem
                • deczi no... 22.06.05, 20:38
                  dowiadywałam się potem o to. Rzeczywiście, tak podobno jest, ale nie sądzę,
                  żeby jakaś firma fatygowała się z ekstrahowaniem bs z jakiejś roślinki, żeby
                  nim konserwować sok z innej roślinki, skoro taniej i szybciej jest skorzystać z
                  gotowca. Filozofia firm to na ogół maksymalnie tania produkcja i maksymalnie
                  wysoka cena końcowa.
                  Nie ukrywam też, że jestem baaardzo nieufna wobec firm sprzedających swoje
                  produkty w taki sposób. Ale to już inna beczka.
                  D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka