Dodaj do ulubionych

Taki drogi, a na wazelinie

16.09.05, 10:47
Cześć,
w temacie mowa o kremie Iwostin odżywczym na noc. Zamówiłam sobie przez
internet, bo slyszalam dobre opinie a tu patrze, a on jest na wazeline!! nie
mówię, że krem za ok. 35 zł/75 ml to drogi jest, no ale żeby mieć krem na
wazelinie, to mogłam sobie kupić jakąś taniochę za 5 zł w hipermarkecie.
Poza tym mam mieszaną cerę i nie sądzę, że wazelina dobrze mi zrobi. Wydaje
mi się, że cera jest jakby "rozpulchniona" po użyciu tego kremu, pory
widoczniejsze.
Eh, już sama nie wiem, które preparaty warto kupować. Ostatnio zawiodłam się
na firmie Eris - a dokładnie na kremie doskonalącym - zero pozytywnych
efektów.
Poradźcie coś dobrego, odżywczego na noc dla cery mieszanej!
Obserwuj wątek
    • Gość: alex Re: Taki drogi, a na wazelinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:19
      myślałam ze masz na myśli jakiś za 200-300 zł, ale aż z ciekawości sprawdze
      składy w moich.
      • Gość: Nessie Re: Taki drogi, a na wazelinie IP: *.acn.waw.pl 16.09.05, 12:31
        No bez przesady, jakiś nośnik musi być. Przecież substancje zawarte w kremie w
        powietrzu się nie rozpuszczą. Możesz mieć parafinę ciekłą, możesz mieć woski,
        możesz mieć wreszcie wazelinę - ale liczy się to, co w tym podłożu rozpuszczono
        i w jakich stężeniach.
        • zusiak1 Re: Taki drogi, a na wazelinie 16.09.05, 12:56
          no pewnie, że musi być "jakiś" nośnik, ale dlaczego musi to być najtańszy
          zapychacz porów? jednak po kremie "aptecznym" możnaby się spodziewać czegoś
          więcej - np. nośnika, który ułatwiałby penetrację substancji czynnych. Ale jak
          widać sprzedaż w aptekach jest to tylko chwyt marketingowy.
          Jeśli chodzi o cenę kremu, to moj limit to 100 zł - jestem "z branży" i wiem,
          co składa się na cenę kremu. Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że nawet
          wiadro najlepszego kremu nie może kosztować 100 zł, choćby nie wiem co do niego
          włożono - więc nie polecam sugerowania się cenami, natomiast polecam
          przyglądanie się składowi preparatów.
          Nessie, jeśli 1 składnikiem jest woda, 2 składnikiem jest woda termalna, a 3
          składnikiem jest wazelina, to jak myślisz, w jakim stężeniu mogą być substancje
          aktywne w tym kremie? z dużym szczęściem będzie to 1-2 procenty góry, choć w to
          wątpię.
          • justa_79 Re: Taki drogi, a na wazelinie 16.09.05, 13:30
            to zależy od reszty składu - np. na którym miejscu jest substancja zapachowa
            albo zagęszczacze? wszystkie składniki poniżej parfume, carbomer czy xanthan
            gum będą w stężeniu równym lub mniejszym 1%.
            • kasiapil oświecona 16.09.05, 14:01
              Tydzien temu zamowilam ze strony internetowej probke kremu rozanego Dr Haushki.
              Jest rewelacyjny! W 100% naturalny, żadnych zapychaczy, nośnikow, tylko
              naturalne wyciagi. Uwazam, ze wszystkie kremy z dolnej, srednie i gornej polki
              to jedna wielka sciema (przereklamowane) - nie są warte nawet zlamanej zlotowki!
              • zusiak1 Re: oświecona 16.09.05, 14:12
                kasiapil, dzięki za wskazówkę, jeszcze nie slyszalam o tej firmie, jak mozna
                zamowic taka probkę?
                • Gość: pro-nature Re: oświecona IP: *.stok.bial.pl 22.09.05, 15:20
                  zusiaku, polecam niemieckie 'eco cosmetics', z tego co się orientuję dostępne w
                  Polsce w sklepach wegetariańskich; można też poszukać w necie; no i jeszcze
                  masło karite jest ok
                • justa_79 Re: oświecona 22.09.05, 16:42
                  kosmetyki Hauschki są dostępne w niektórych aptekach, lista na stronie
                  producenta: www.dr.hauschka.pl w dziale informacje.
                  można je też kupić tutaj:
                  www.aquavitae.com.pl
                  są tam dostępne próbki, niestety, nie są darmowe.
    • Gość: 30+ Re: Taki drogi, a na wazelinie IP: 57.66.193.* 19.09.05, 10:37
      ja kiedyś również kupiłam ten krem w ceimno....."apteczny" , cena przystępna i
      porażka
      mimo, że mam cerę suchą/normalną to nie słuzył mi ten krem , no i miałam
      wrażenie, że wysmarowałam się smalcem
      teraz mam uraz do Iwostinu :)
    • Gość: justy Re: Taki drogi, a na wazelinie IP: 213.241.34.* 19.09.05, 10:42
      akurat dobra wazelina ładnie goi skórę, jest obojętna, dobrze robi skórze
      atopowej, wrażliwej. czysta wazelina jest polecana np. przy uczuleniach (gdy
      potrzebne jest coś obojętnego) czy po zabiegach drażniących skórę.
      a zatykanie porów to kwestia indywidualna- jednym zapch innym nie (mi- nie)
    • Gość: bibi Re: Taki drogi, a na wazelinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 16:59
      ja mam takie małe pytanko związane z tematem : jakie sa łacińskie nazwy
      najwiekszych "zapychaczy"? Bo zazwyczaj właśnie skład kosmetyków podawany jest
      po łacinie i nie wiem, co tak naprawdę oznacza, a chciałabym uniknąć zapychania
      mojej i tak już problemowej skóry. Z góry dzięki za odpowiedzi - pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka