Gość: olivia IP: *.as1.lmk.limerick.eircom.net 18.11.05, 18:00 Dziewczyny opanujcie sie, 90 % nie wie o istnieniu slowa DEKOLT, jak tak mozna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nosek Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.acn.waw.pl 18.11.05, 18:01 To naprawdę straszne...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fehu Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 18:05 w końcu ktoś o tym napisał, faktycznie: dekold i dekold, na forum, w tvn style, wszędzie. Ratunku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.11.05, 18:37 sporo osób jest na bakier z ortografią i nie tłumaczmy tego dysgrafią, raczej lenistwem, bo czasami są wątpliwości tylko nie chce się zajrzeć do słownika. Pocieszające jest to, że zawsze znajdzie się ktoś, kto zareaguje na ortograficzne i językowe byki Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 18.11.05, 21:59 no, zgadzam się. niby nie wypada wytykać komuś błędów ortograficznych, stylistycznych itp., ale czy wypada tak kaleczyć ojczysty język??;) prawdziwych dysortografów wcale nie jest tak dużo, jakby się wydawało, a teraz ciągle ludzie się tym właśnie tłumaczą i ma się wrażenie, że co drugi ma taką dysfunkcję... a skąd. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.acn.waw.pl 18.11.05, 22:24 Co dziwne, nikt się nie burzy, gdy wytyka się komuś błędy merytoryczne - spróbujcie na przykład powiedzieć, że cerę naczynkową najlepiej pielęgnować ostrym pilingiem i nie używać żadnych kremów, a myć tylko mydłem. Za to taki drobiazg, zdawałoby się, jak zadbanie o odpowiednią formę wypowiedzi, okazuje się dla niektórych nie do osiągnięcia, a zwrócenie uwagi na błąd ortograficzny czy stylistyczny (np. ubrać swetr... brr!) wywołuje niesłychane oburzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 22:26 To nie są drobiazgi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: 195.205.160.* 22.11.05, 06:44 odnośnie swetra:) mozna mówic swetr i sweter :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:19 Skonam. Od kiedy można mówić swetr?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa W tym wypdaku wystarczyłoby podjąc próbę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 09:16 ...odmiany przez przypadki i coś tam by się nie zgodziło - ale do tego myślec trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: W tym wypdaku wystarczyłoby podjąc próbę... 19.11.05, 09:33 nie, czemu? "dekoldzie" przeciez calkiem zgrabnie wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karcia Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: 82.160.123.* 20.11.05, 13:08 Super że niektórzy zwracaja uwagę na takie rzeczy bo mnóstwo dorosłych ludzi robi takie byki że się w głowie nie mieści!albo:'blądynka'! Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 09:39 tak samo tez pewna grupa osob na forum uczepila sie sformulowania 'ta perfuma' lub 'ten perfum' - co wiecej - probuja wsszystkim wmowic, ze to jest forma poprawna, bo mickiewicz w panu tadeuszu takiej uzywal.... no coz - slowni jezyka polskiego mowi co innego...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:31 Byle nie pod redakcją Markowskiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 10:47 na zaskórniaki na dekoldzie najlepszy jest perfum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 14:33 justa_79 napisała: > na zaskórniaki na dekoldzie najlepszy jest perfum ;) Ale tylko orginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Estera Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 12:39 Poza slawetnym DEKOLDEM niewymownie wkurza mnie okreslenie UBRAĆ/ UBAŁAM SWETR. Jak mowi moja znajoma: "Ubrałam swetr z dekoldem w śpica"... I skrop sie jeszcze "tym perfumem" kolezanko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:01 No nie chcę Was martwić, ale forma "założyć sweter" też jest niepoprawna... Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 13:42 to co robisz ze swetrami? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 13:44 ze Słownika Języka Polskiego PWN: Założyć okulary, krawat. w czym sweter jest Twoim zdaniem gorszy od krawata? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:47 Nie mówi sie "założyć", tylko "włożyć". Spodnie się wkłada, sweter też. To również jest błąd językowy. Wytykacie błędy innym (i bardzo słusznie), ale same nie sprawdzicie w słowniku, jak powinno się mówić. To, że "cytujesz" mi słownik niewiele znaczy. Co to za słownik, pod czyją redakcją, z którego roku??? Poza tym definicję powinno się czytać do końca... Według Wielkiego słownika poprawnej polszczyzny PWN z 2004 roku, pod redakcja Andrzeja Markowskiego: "założyc- używane błednie w znaczeniu 'włożyć coś, ubrać się w coś'. Np.: Założyć, poprawnie: włożyć, płaszcz, sukienkę, garnitur, buty. Ale: założyć, kiedy jest mowa o przedmiotach, które się umieszcza na sobie. Np.: Założyć krawat, okulary, kolczyki, plecak itp." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 18:00 Buciku, czy możesz podać autora i wydanie tego słownika? Przyznam, że nie rozumiem tej definicji, no bo przecież ubiór umieszcza się NA SOBIE. Włożyć pierścionek... to jeszcze. Włożyć zatyczki do uszu. :)) Ale przecież okulary czy sweter zakłada się NA WIERZCH? Jakoś nie dociera do mnie uzasadnienie użyte w tej definicji, dlatego proszę o podanie autora... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 18:01 O Boże, ślepa jestem, przecież podałaś autora. No tak, Markowski... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 00:11 ee, jakiś czepialski ten pan ;) włożyć sweter to ja mogę do szafy, a na siebie to ja go zakładam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 00:18 To nie pan. To Rada Języka Polskiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 03:44 Mam! To może WŁOŻYĆ SIEBIE W SWETER!!?? :):):):):):P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 12:04 Gość portalu: werciula napisał(a): > Mam! > To może WŁOŻYĆ SIEBIE W SWETER!!?? :):):):):):P:P:P > Albo " wskoczyc w sweter " . W buty tez mozna " wskoczyc " ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:53 Jak to?:) Zakłada się majtki, stanik, spodnie, więc nie ma innej możliwości, sweter czeka to samo;) Tym bardziej, że zimno się robi!!:) Oj, chyba niedługo to i jakieś rajstopy pod spodnie trzeba będzie załozyć. Jak ja nie lubię rajstop pod spodniami:/ Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 18:10 zawsze mozna jeszcze ubrac :) Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 18:15 oneka napisała: > zawsze mozna jeszcze ubrac :) Nareszcie ktos rozsadny ;) Ubrac i juz :P Beda takie same efekty jak zalozyc , nalozyc , wlozyc , narzucic cos na grzbiet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 20:04 najciekawsze, z czym się spotkałam, to "ubrać kolczyki" :)) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 20:15 bzzzk napisała: > najciekawsze, z czym się spotkałam, to "ubrać kolczyki" :)) > pzdr. Lepiej bedzie zawiesic/powiesic na uszach kolczyki ;) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 20:25 włożyć kolczyki, włożyć :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kanya Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 22:11 NIEEEEE! ubiera SIĘ W COŚ wkłada się ubranie zakłada się szkoły i fabryki język polski jest zdecydowanie za trudny dla większości Polaków, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 19.11.05, 22:16 kanya napisała: > NIEEEEE! > ubiera SIĘ W COŚ > wkłada się ubranie > zakłada się szkoły i fabryki > > język polski jest zdecydowanie za trudny dla większości Polaków, niestety Tragedia ;) Ale jakos sie dogadujemy , dzieki Bogu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanya Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 15:30 tylko w jakim stylu.. Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 02:37 dzieki :) ja myslalam, ze ludzie zrozumieja, ze moja propozycja to zart. niestety, to nie bylo tak oczywiste. TRWOGA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 03:41 No tu akurat pudło:P:P W sprawie "założyć" i "włożyć" w kontekście ubierania się słowniki nie są zgodne. Nie ma natomiast wątpliwości, że "ubrać" możesz np. choinkę czy dziecko. Możesz ubrać sweter, gdy się bardzo uprzesz. Oznaczałoby to jednak, że chcesz go przyozdobić np. bombkami. No chyba, że o to chodziło;) Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka8 Estero, 19.11.05, 14:17 przecież to nie jest powód do wkurzania :)) > Poza slawetnym DEKOLDEM niewymownie wkurza mnie okreslenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotka Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: 195.150.224.* 19.11.05, 19:17 Do wytrawnych polonistek ;) - a co z kisielem? Jaka jest poprawna odmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:40 No jak to??? Przecież sama już napisałaś;) Gość portalu: hotka napisał(a): > Do wytrawnych polonistek ;) - a co z kisielem? Więc używa się dłuższej formy: kisielu/ kiesielem/ kiesielowi, a nie: kiślu. Liczba mnoga: kisiele/ kisieli/ kisielom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
meanme I zdrobnienia!!! 19.11.05, 23:44 wszechobecne. Wkurza mnie czytanie o noskach, uszkach, paluszkach, podkładzikach i kremikach, chociaż jakby się ostatnio uspokoiło. Nie ma w tym nic niepoprawnego zapewne, ale okropnie mnie drażni taka maniera malutkiej słodziutkiej dziewczyneczki. No i pieniążki wszechobecne i rachuneczki, ale to już temat na zupełnie inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nessie PRZYWDZIAC! IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 23:43 Otóż mam rozwiązanie: swetry się przywdziewa :)) Ewentualnie przyodziewa. I pięknie, i staropolsko. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: PRZYWDZIAC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 00:20 Zaiste, prawdę powiadasz szlachetna niewiasto, lecz szatę ową, swetrem zwaną, możesz jedynie przywdziać. Przyodziać możesz zaś siebie w sweter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: PRZYWDZIAC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 03:30 To ja na to staropolskie: wow!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitka Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 00:34 i jeszcze tĘ a nie tĄ Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 20.11.05, 00:43 Niezle mi namieszalyscie ta poprawna polszczyzna :) Wciurgam sie pod kolderke ( nie zakladam jej na glowe) i ide lulu. Nie wiem czy mam zalozyc , ubrac , przywdziac czy nalozyc pidzame ;) chyba z tego powodu , ze nie wiem co mam z nia zrobic , udam sie spac na golaska :P Dobranoc :))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:54 No niby tak, ale należy jeszcze wziąć pod uwagę, że hiperpoprawność również jest błędem językowym;) I że język dąży do ekonomicznosci i ujednolicenia form. Więc jeżeli powiesz "tą", bo jest to łatwiej wymówić lub wydaje się mniej pretensjonalne, to ok. Ale piszesz już "tę". Chociaż zależy jeszcze gdzie i do kogo:] Odpowiedz Link Zgłoś
oneka Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! 22.11.05, 08:56 poprawność nie jest hiperpoprawnością(hiperpoprawność dotyczy wymowy, a nie gramatyki). co jest "ekonomicznego" w wymawianiu "ą" zamiast "ę"? tu raczej chodzi o to, że błąd stał się tak powszechny, że już nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwa_buciki Re: DEKOLD - nie ma takiego slowa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 23:33 Tak. Właśnie pisałam o wymowie. Dzisiaj jeżeli ktoś mówi "podaj mi TĘ bułkę" wydaje się to pretensjonalne. Oczywiście jest to niepoprawne gramatycznie, ale wiele form, które uchodzą za skandaliczne z czasem się przyjmują... Nie ma sensu upierać się, że w języku polskim "mówi się" tę, skoro 95% ludzi używa innej formy. Odpowiedz Link Zgłoś