Dodaj do ulubionych

Krem na krem

11.10.02, 12:01
Tytuł wątku brzmi niemalże jak "życie po życiu" :) Czytając wasze wypowiedzi
zaważyłam, że stosujecie kremy "warstwowo". Dla mnie to magia - nie wiem jak
to zrobić! Mam przetłuszczający się ryjek ze skłonnością do wyprysków, więc
rano kładę krem matujący, a wieczorem Effeclar K albo Benzacne. Rezultat:
skóra przesuszona (ale tłuszczy się nadal), podrażniona, zaczerwieniona
miejscami. Poza ty za 2 miesiące kończę 29 lat i chciałabym może jeszcze coś
przeciwzmarszczkowego... A już na pewno muszę dodać coś nawilżającego do tego
zestawu, ale jak? Czy krem nawilżajacy mogę łączyć z Effeclarem? Czy mam go
nałożyć najpierw, a potem Effeclar? Ile powinnam odczekać? Kupiłam sobie żel
AA z witaminami i retinolem (Perły Młodości), czy mogę go łączyć z
Effeclarem? I jak? Zaznaczam, że "Perły" mimo żelowej konsystencji bardzo
słabo się wchłaniają.
Czy używacie kremów "w środku dnia"? Np. po przyjściu do domu i zmyciu
makijażu?
Czekam na odpowiedzi i konkretne wskazówki! Help!
Obserwuj wątek
    • Gość: ikusia Re: Krem na krem IP: *.4it.pl / 10.7.0.* 11.10.02, 12:47
      Jeśli uzywasz Effaclar na noc to pewnie zauważyłaś, że dość szybko sie
      wchłania. Spokojnie mozesz połozyć na niego kolejny krem (np. nawilżajacy lub
      inny, zwłaszcza,że piszesz o przesuszonej cerze) ale kolejność musi być taka:
      Effaclar, potem inny krem. Jeśli nałozysz Effaclar jako drugi działanie kwasów
      będzie słabsze. Połączenie kwasów i retinolu lu np. kremu z vit C jest ok.
      (kiedys pisała o tym Basia).
      I.
    • damona Re: Krem na krem 11.10.02, 12:59
      mam podobny problem, ktory czesciowo juz udalo mi sie rozwiazac.
      Dermatolog powiedziala mi, ze przy stosowaniu preparatow antytradzikowych
      lepiej jest stosowac kosmetyki do skory wrazliwej niz do mieszanej czy tlustej.
      zele do mycia, kremy, toniki, podklady itd...
      Jesli uzywasz Effaclaru, nakladaj na niego cos nawilzajacego - na konkretnie
      partie twarzy lub na cala, tak jak napisala Ikusia.
      Nie znam Perel Mlodosci AA, ale chyba lepiej byloby uzyc czegos o konsystencji
      kremu. (no, tego nie jestem pewna, tylko tak mi sie wydaje - moze ktos bedzie
      wiedzial dokladniej)
    • Gość: Margoo Re: Krem na krem IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.10.02, 14:28
      Ja też używam Effaclaru, ale tylko na dzień. W lecie nakładam na niego tylko
      podkład i jest OK. Ale jak robi się zimno (czyli już teraz) na Effaclar
      nakładam jeszcze krem Hydraphase XL LRP i dopiero na to podkład. Hydraphase XL
      to taki półtłusty krem, który świetnie nawilża i nie pozostawia tłustej warstwy
      na skórze (szybko się wchłania). Na noc używam Vichy Reti-C zamiennie z Bionuit
      Biothermu. I mimo że zawsze miałam przetłuszczającą się skórę skłonną do
      różnych "niespodzianek", to od jakiegoś czasu mam w zasadzie spokój. Skóra jest
      dobrze nawilżona, niespodzianek zdecydowanie mniej (dzięki Effaclarowi)...
      Także generalnie polecałabym nie koncentrować się tak bardzo na ciągłym
      matowaniu i "odtłuszczaniu" skóry, tylko po prostu dobrze ją nawilżyć (zarówno
      w dzień, jak i w nocy).

Pozdrawiam,
      Margoo.
      • rossa_ Re: Krem na krem 11.10.02, 14:34
        Effaclar latem na dzień nie przykryty filtrami to chyba niekoniecznie dobry
        pomysł, bo to prosta droga do przebarwień i to trudno usuwalnych :(

Ja używam Effaclaru na noc, ale nie za bardzo wiem, jak używać go razem z serum
        na noc. Effaclar, na to serum i na to jeszcze krem??? Trzech warstw to moja
        skóra nie zniesie :)
        • Gość: Margoo Re: Krem na krem IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.10.02, 14:36
          Dlatego napisałam, że latem nakładam na Effaclar podkład (nie dospisałam tylko,
          że ma on filtry) - nigdy w życiu nie wyszłam z domu z samym tylko Effaclarem na
          twarzy...
        • Gość: basia Re: Krem na krem IP: *.rasserver.net 11.10.02, 15:49
          Najlepszym wyjsciem jest nalozenie Effaclaru po oczyszczeniu twarzy, tak jak
          piszecie kwasy zawsze jako pierwsze. Nastepnie nalozyc serum, a na miejsca
          bardziej przesuszone policzki, szyja dodatkowy krem, dla osob o cerze
          mieszanej serum jest wystarczajacym nawilzaczem w srodkowych partiach twarzy
          zwlaszcza nos, broda.
    • anaisanais Re: Krem na krem 11.10.02, 16:35
      Mam cere mieszana wrazliwa ze sklonnoscia do przesuszen, tak ze chyba tu sie
      bardzo roznimy. Poniewaz kosmetyki u mnie sie szybko i latwo wchlaniaja uzywam
      ich jeden na drugi. Zawsze jednak staram sie odczekac jak dlugo sie da - co
      najmniej pol godziny - np. jak zima rano ide do pracy nakladam krem chroniacy
      naczynka a potem krem nawilzajacy (i podklad!).
      Wieczorem zwykle uzywam najpierw maseczki nawilzajacej - np. Dermika SPA i
      potem po pewnym czasie (godzina) kremu nawilzajacego (raczej o gestej
      konsystencji).
      W ciagu dnia jak najbardziej jeszcze sie donawilzam lub uzywam np. preparatow
      odzywczych - wit. E lub C, albo maseczka w zaleznosci od potrzeby.
      Pamietaj ze to twoja skora powinna Ci dyktowac jak masz ja pielegnowac - mam ty
      na mysli ze jesli skora jest sucha to nawilzaj ja intensywnie, az problem sie
      skonczy. Jesli na opakowaniu kosmetyku napisane jest ze stosowac go dwa razy w
      tygodniu a ty potrzebujesz codziennie to rob tak!
      Moze sprobuj kosmetykow bardzo lekkich nie zatykajacych porow -jak np. Hydrance
      Legre Avene lub cos podobnego.
      Pozdrawiam
      Anais
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka