Dodaj do ulubionych

basiuuuuu!! (kwiat)

IP: *.otosf.com.pl 17.10.02, 16:20
basiu, skoro tu juz jestes - pytanko.
Byłam ostatnio u dermatolog w Medicover i zapisała mi całą reklamówkę
specyfików (teytracyclinum + differin + acmemycin itp) bo mi sie z buzią zle
dzieje ostatnio. W/w bardzo wysuszaja skóre, a ona mi STANOWCZO zabroniła
uzywac kremu nawilżającego!! W ogole!! Szczerze mówiąc, nie dałam rady.
Kocham kremy nawilżające ;) a nienawidze uczucia "ściągnięcia". Czy w zwiazku
z tym cała terapia idzie sie gwizdać?? Czekam na odp dzięki!!
Obserwuj wątek
    • znak_yrden Re: basiuuuuu!! (kwiat) 17.10.02, 16:24
      nie jestem Basią naszą, ale w oparciu o lekture słynnej "Biblii Urody" Pauli
      Begouen myslę, że ta pani dermatolog równiez wyznaje zasadę, że kremy
      nawilżające czasem moga utrudniac gojenie się skóry. Może kup sobie nawilżacz
      IF pod krem i w sytuacjach kryzysowych na przesuszone miejsca, ale nie te
      traktowane maściami dawaj ten nawilżacz? ew. sprysukuj pysio woda termalną?

Każdy kocha nawilżające preparaty, ale ostatnio dochodze do wniosku, że
      rzeczywiście, przy ich nadmiarze sama obserwuję wypryski, zwł. na brodzie i
      policzkach.
      • basia_kwiat Re: basiuuuuu!! (kwiat) 17.10.02, 18:15
        Prawdopodobnie jest tak jak pisze znak_yrden, ale wg mnie powinnas mimo
        wszystko uzywac nawilzaczy tylko lekkich, nie zatykajacych porow skory. Z woda
        w sprayu uwazaj, bo efekt moze byc odwrotny sama woda tak bardzo nie nawilza.
        Radzilabym ci mimo wszystko nawilzac nieco skore, zwlaszcza w tych najbardziej
        pzresuszonych miejscach, konieczne pod oczami, poza tym nie wiem czy te
        specyfiki uzywasz na cla twarzy czy miejscowo, poza tym na dzien krem z
        filtrami obowiazkowy, wybieraj z tych lzejszych, on takze nieco nawilzy skore.
        Zwroc uwage na wszelkie serum i tzw preparaty pod krem, nie obawiaj sie ze to
        za mocne dla ciebie preparaty, serum to najczesciej lzejszy nawilzacz. Tak
        mysle co by ci tu polecic, dobry bylby zel kojacy z serii Dermicea, dobrze
        nawilza serum pod oczy z serii Dermicea, moglabys go uzywac na cal twarz, choc
        wiem ze to bylby wiekszy wydatek bo serum ma pojemnosc 15 ml,krem Iwostin-
        nawilzajacy, Seria dla cery suchej Efektimy ma w swej ofercie serum pod oczy i
        okolice ust moglabys je stosowac na cala twarz, ogolnie szukaj czegos
        lekkiego, ale uwazaj na alkohol by dodatkowo nie przesuszyc skory. W twoim
        przypadku swietny bylby kwas hialuronowy, ale niestety w Polsce taki preparat
        jest raczej niedostepny, mam na mysli czysty kwas hialuronowy dostepny w
        niektorych krajach w sklepach ze zdrowa zywnoscia.
        Pozdrawiam i zycze dobrych efektow kuracji.
    • Gość: justy Re: basiuuuuu!! (kwiat) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 21:58
      Ja też bym jednak radziła Ci nawilżać skórę- czasami dermatolodzy na recepcie
      obok zestawu takiego jak Twój lub podobnego sami zapisują preparaty nawilżające-
      ostatnio Krem do skóry podrażnionej C.P.I. Avene.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka