aga717 16.02.06, 06:48 dziewczynu powiedzcie jaka powinna być moc soczewek przy wadzie wzroku -3,25. powinny one być tekie same jak szkła okularów czy mniejsze o 0,5 dioptrii? Z górty dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariolka99 Re: "moc " soczewek 16.02.06, 07:37 Przy wadzie -3,25 powinny byc o mocy -3,25. Okulary tez powinny byc w takiej mocy, obalono juz mit ze powinny byc słabsze (bo niby oko pracuje, hehe, co za bzdury). Ja jestem ofiarą tego mitu, okuliści załatwili mi wade -3,75 własnie wiecznie za słabymi okularami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HYDRO Re: "moc " soczewek IP: 193.138.140.* 16.02.06, 07:56 Tak soczewki powinny być troche słabsze bo są bliżej oka niż kulary. Ja mam słabsze o 0.5 ale to powinien ustalić ci lekarz. Mówisz mu że chcesz nosić soczewki i on ma juz swoje metody:)POZDRAIWAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxwieczna Re: "moc " soczewek IP: 217.153.205.* 16.02.06, 08:32 Na pewno powinny być słabsze od szkieł, właśnie z powodu odległości od oka. Ale to zależy od wady. Twoja nie jest duża i dlatego przypuszczam, że mogą być tej samej mocy. Ale radzę się poradzić okulisty. Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:21 Potwierdzam, słabsze od szkieł okularowych o około 0,5 dptr., decyduje okulista razem z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamaciej2 Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:27 o rany! To jak wkońcu? Ja zawsze kupowałam soczewki takie jak moc szkieł w okularach. Czy przez to wzrok może sie pogarszać? Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:44 Nie pogorszy się, nie martw się :-))) przyjmuje się że soczewka jest bliżej, generalnie rzecz ujmując, oka , no więc pomyśl sama, pamiętasz z fizyki jak załamują się promienie na soczewce padając na siatkówkę???Zresztą tak czy siak soczewki powinien dobrać Ci okulista, chodzi nie tylko o konkretną moc, ale także o stan rogówki i spojówek, ewentualną decyzję co do stopnia uwodnienia soczewki warunkującego tzw. tlenoprzepuszczalność.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:45 Ja noszę soczewki już prawie 13 lat i faktycznie kiedyś była taka tendencja żeby soczewki nosić o mniejszej mocy niż wada (ja zawsze nosiłam o 0,25 dioptrii mniejsze), ale teraz juz się tego nie praktykuje. Obecnie mam wadę - 2,75 na każdym oku co wyszło na badaniu w przychodni u okulisty. Póżniej udałam się do okulisty w salonie optycznym, który potwierdził wadę i zapisał soczewki dokładnie o tej mocy. Mnie się wcześniej zdarzało, ze gdy nosiłam soczewki o mniejszej mocy niż wada często bolała mnie głowa i oczy od tej "gimnastyki" oka. Odkąd noszę tej samej mocy co wada bóle zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capuccino_days Re: "moc " soczewek IP: *.aster.pl 16.02.06, 11:49 zależy widać od wady - mi soczewki -6 z groszami korygują wadę trochę lepiej niż około -8 w okularach. Nie ma to nic wspólnego z dawną teorią, że oko powinno się męczyć w słabszych szkłach - to też kiedyś przechodziłam Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:57 Wszystko zależy od wady i od własnych predyspozycji oka. Ja np. mimo niedużej wady (-2,75) mam słabą siatkówkę. Najlepiej skorzystać z porad okulisty/optyka, który dobrze dobierze soczewki. Ja wiem, ze juz nigdy nie założę szkieł słabszych od wady. Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: "moc " soczewek 16.02.06, 11:59 ja noszę soczewki o tej samej mocy co okulary. Najlepiej jak poradzisz się lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
aga717 Re: "moc " soczewek 16.02.06, 20:13 dziękuję bardzo za wypowiedzi jutro maszeruję do okulisty niech on zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivre Re: "moc " soczewek IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 16.02.06, 21:42 Zazwyczaj dobiera sie slabsze o 0,25 dioptrii, ale o tym powinien zadecydowac okulista. Odpowiedz Link Zgłoś