Dodaj do ulubionych

Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową !

19.03.06, 22:03
A właściwie za przepis na nią. Już nie pamiętam na czyim wątku to
przeczytałam, ale to jest prawdziwa rewelacja ! Chodzi o depilację
oczywiście. To naprawdę mało boli- pierwszy raz w życiu wydepilowałam sobie
pachy bez znieczulenia. Mój poprzedni patent to był wosk + maść znieczulająca
Emla. No i koszt jest bez porównania mniej bolesny także !
Obserwuj wątek
    • szwedka_kredka Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 06.04.06, 09:56
      a czy taka posta podziała też na włosy, które były golone od lat 15? ;)
      woskowanie u kosmetyczki to dla mnie masakra - bardzo boli, dlatego wciąż golę
    • bruno_lynx Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 06.04.06, 10:58
      Czy możesz podać jeszcze raz taki przepis na pastę cukrową do depilacji? Dziękuję!
    • very_martini Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 06.04.06, 17:55
      no dobra, jak mi włosy odrosną, to spróbuję:)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • malika5 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 08.04.06, 22:35
      Ja to robię tak: wyciskam przez sitko sok z jednej cytryny do metalowego
      garnuszka. Dosypuję tyle cukru, że sok przestaje go wchłaniać i zaczyna się
      robić biała górka. Dokładam łyżeczkę od herbaty miodu i wszystko gotuję. Trzeba
      mieszać bo bardzo kipi ! Jak zaczyna zmieniać kolor na złotawy to już jest
      dobre. Nie może się za bardzo przypalić bo masa będzie twarda i z depilacji
      nici. Ja to sprawdzam tak: upuszczam kropelkę na zimny talerz, bo wystygnięciu
      nie może być twarda tylko powinna być taka kleista masa. Po zdjęciu z ognia
      najlepiej od razu garnek włożyć w zimną wodę, bo cukier długo trzyma ciepło i
      masa może się przepalić już bez ognia. Potem trzeba wystudzić mieszając, do
      takiej temp. żeby się nie poparzyć ale żeby masa sklejała włoski, musi być
      trochę płynna. Jeżeli jest za zimna to można znowu podgrzać. Potem nakładam
      masę szpatułką i przyklejam bawełniany pasek i zrywam z włosem. Nie polecam
      nakładania łyżeczką tą, którą się mieszało. Łyżeczka strasznie długo trzyma
      ciepło i można się poparzyć, nawet jak masa wydaje się już w miarę
      chłodna.Powodzenia!
      • katka84 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 11.04.06, 21:48
        a te bawełniane pasy skąd wziąć ??:) zwykła szmatkę czy co ?:)
        • malika5 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 12.04.06, 09:03
          Ja miałam takie cieniutkie,"pieluchowe" bawełniane firanki z Ikei i je pociełam
          je na paski, ale myślę że nawet zwykły bandaż może być, czy jakiś inny materiał
          byle się nie rozciągał za bardzo. Ja te paski wyrzucam po użyciu bo się
          strasznie prują, ale tak sobie kombinuję, że jakbym kupiła bandaż to przecież
          wystarczy go namoczyć po użyciu, żeby cukier się rozpuścił i wrzucić do pralki.
          • charlotta11 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 04.06.06, 17:05
            Wczoraj próbowalam tego wynalazku i rzeczywiście mniej boli niż depilator.Tyle
            tylko że nie wyrywa włoskow od razu i trzeba kilkanaście razy męczyc jedno
            miejsce.Zrezygnowalam po jakimś czasie bo to za długo by trwalo.Poza tym przez
            to musialam kilka razy gotowac pastę aż w końcu się zrobila dużo za twarda i
            nici z używania.No ale wiem ,że pierwszym razem to rzadko wychodzi dobrze.Co
            zrobilam źle?
            • malika5 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 04.06.06, 19:02
              Nie wiem co zrobiłaś źle, może miałaś czymś natłuszczone ciało ? Mi wychodzą za
              pierwszym razem. A co do stygnięcia to ja stawiam garnek z tą masą na taki
              podgrzewaczu do herbaty, albo do garnka z gorącą wodą.
        • truskawa_82 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 03.07.06, 01:14
          Witam! Piszę pierwszy raz na tym forum,choć czytuję od dawna. Depilację cukrową
          stosuję od dawna i chciałam tylko podpowiedzieć,że w sklepach pasmanteryjnych
          za badzo niewielkie pieniądze można kupić flizelinę(lepiej grubszą)na metry-
          taką samą jak do woskowania.
          • agunia1980 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 03.07.06, 22:34
            Witam.Czy mozecie mi napisac jakiej dlugosci powinny byc wlosy na nogach?Ja
            chodze na depilacje do kosmetyczki ale to niestety kosztuje.A musze to robic w
            miare regularnie bo zarost na nogach mam chyba po tacie ;)
        • visenna2 Re: Dziewczyny wielkie dzięki za pastę cukrową ! 05.07.06, 09:36
          Na Allegro można kupić paski do depilacji bawełniane albo fizelinowe, 100 sztuk
          kosztuje około 12-13 zł.
    • nataasha Podnosze wątek 19.08.06, 15:59
      Czesc dziewczyny, własnie trafiłam na ten wątek o paście cukrowej. Mam dwa
      pytania do dziewczyn zadowolonych z tej metody.
      Pierwsze pytanie - robilam paste dokladnie z podanym w watku przepisie,
      rzeczywiscie pienila sie podczas gotowania, po zbrązowieniu zdjelam z ognia,
      wystudzilam. I tu problem - nie udalo sie wyrwac ani jednego wloska ;-/ paste
      trudno bylo odlepic, wszystko dookola poklejone, makabra. Wszystkie proby
      konczyly sie w ten sam sposob.
      Drugie pytanie - czy po tej depilacji rzeczywiscie nie ma problemu z
      wrastajacymi wlosami??
      Dzieki za pomoc, pozdrawiam ;-)
      nataasha
      • naatka Re: Podnosze wątek 22.08.06, 18:57
        Pastę robiłam 4 razy. Udała mi się tylko za pierwszym razem, sama nie wiem
        dlaczego potem nie wychodziła... ale jako udaną ja uważam taką pastę, którą jest
        plastyczna, po chwili obrabiania w palcach zmienia kolor na żółtomatowy i można
        jej używać bez pasków materiałowych, tak jak w orginalnym przepisie. Wiele
        pochlebnych opinii odnośnie tej depilacji jest trochę przesadzonych moim
        zdaniem, bo:mi co prawda pasta wyrywa włoski i to nie boli rzeczywiście tak
        bardzo, ale za to pozostają na skórze takie małe siniaczki- wybroczyny i długo
        nie znikają. Cóż więc z gładkich nóg kiedy z powodu tych siniaczków nie można
        ich pokazywać?! Poza tym obserwuję że niektóre włoski jednak wrastają w
        skórę...więc chyba trzeba się często peelingować, żeby nie mieć z tym problemu
        przy tej metodzie depilacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka