Dodaj do ulubionych

ważność kosmtyków

IP: *.uje.nat.hnet.pl 22.03.06, 22:09
przeszukałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:)otóż
zabrałam się do porządków w kuferku z kosmetykami i niektóre pamiętają czasy
wojny:))na niektórych jest zmazana już data przydatności a mniej więcej wiem
kiedy je kupowałam.Wiem,że są jakieś ogólne zasady co do świeżości
kosmetyku.Ile to jest dla cieni?3 lata?Jeśli ktoś wie ile dla jakiego
kosmetyku to bardzo proszę o odpowiedź:))
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: ważność kosmtyków IP: 213.241.34.* 22.03.06, 23:03
      ogólnie im mniej w kosmetyku wody i tłuszczu, tym jest on trwalszy. cienie są
      jednymi z najtrwalszych produktów- powiedzmy, że są dobre przez ok. 3 lata.
      jeśłi na cieniu leży zużyty (tłusty, brusny) aplikator to automatycznie data
      ważności cienia (/pudru) sie skraca.
      artykuły poruszające temat trwałości kosmetyków:

www.poradnikzdrowie.pl/21_724.htm
      prace.sciaga.pl/36190.html
      www.rytmyzdrowia.pl/temat.php?id=336
      www.slowopodlasia.pl/index.php?b=art&ID=620
      • l81 Re: ważność kosmtyków 23.03.06, 08:25
        A czy dziewczyny wiecie jak jest z kosmetykami zagranicznymi odnośnie ich
        trwałości. Są tam rózne literki i cyfry. Czy macie jakieś namiary jak to się
        odczytuje. Pa. Dzięki.
        • Gość: mika Re: ważność kosmtyków IP: *.crowley.pl 23.03.06, 11:01
          Z tego co ja wiem to każda firma ma różne kody i sprzedawczynie mają przy sobie
          opisy, co dana cyfra czy litera oznacza w danej dacie ważnosci. Po prostu
          kupując dany kosmetyk idziesz do babki w sklepie i ona musi ci to rozszyfrowac.
          Ja zawsze jak mam do wyboru kosmetyk z takim kodem i normalną datą ważności to
          wybieram zawsze ten drugi, bo czasami to rozszyfrowywanie długo trwa. Jakis czas
          temu kupowałam odżywkę do rzęs Constance Carrol - czekałam chyba z 10 minut, az
          pani mi powie jaka to data, a jak mi powiedziała to wcale nie byłam pewna, ze
          taka data jest naprawdę.
          • l81 Re: ważność kosmtyków 23.03.06, 11:10
            Dzięki.Ale może istnieją jakieś strony internetowe z rozszyfrowaniem np.
            Lancoma, Shisheido czy Biotherma. Pa.
            • Gość: justy Re: ważność kosmtyków IP: 213.241.34.* 23.03.06, 15:42
              na forum jest sporo wątków o deszyfracji dat produkcji kosmetyków.
              lancome i biotherm należą do L'oreala.
              L'Oreal ma system kodowania dat produkcji opisany np. w tym watku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=21474388&v=2&s=0
              shiseido- nie wiem; marki Clinique i E.Lauder - tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=14166219&a=14200165
        • justa_79 Re: ważność kosmtyków 23.03.06, 13:41
          większość kosmetyków jest ważnych przez 3 lata od daty produkcji, jeśli nie są
          otwierane. po otwarciu data się skraca i kosmetyk jest ważny np. przez rok -
          można to odczytać ze znaku PAO - taka ikonka otwartego słoiczka, na którym jest
          np. 12M - 12 mies. znak powinien być na każdym opakowaniu kosmetyku.
    • itaka-sobie Re: ważność kosmtyków 23.03.06, 16:06
      Zastanawiam sie ile konserwantow kremy musza miec jesli latami siedza na polce
      w sklepie. My te wszystkie chemikalia nakladamy potem na skore. Przeciez to sie
      wchlania do organizmu, tak jak wchlania sie zawartosc plastrow
      antykoncepcyjnych i nitrogliceryny (na serce) Z mysla o tym nie smaruje sie
      cala zadnymi kremami (najwyzej dlonie, szyja i twarz) dopoki nie znajde dobrych
      naturalnych.
      • justa_79 Re: ważność kosmtyków 23.03.06, 16:46
        nie jest to takie proste, jak się wydaje. jedne substancje się wchłaniają, inne
        nie. producenci usilnie próbują sprawić, aby substancje w ogóle przenikały
        przez skórę. większość z nich nie przenika przez skórę, a działa tylko w jej
        zewnętrznej warstwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka