Dodaj do ulubionych

______K o m p o z y t_______ opłaca się??

11.04.06, 12:25
Witam!
Mam 15 lat i ... diastemę (szparę między jedynkami wilkości 2 mm).
Byłam juz u dwóch orto i jedna powiedziała że najlepsze wyjście to KOMPOZYT
(uzupełnienie szpary między jedynkami). Ma to takie zalety że to nie
odróżnia sie od zwykłego zeba i jest niedrogie ok 300 zl za całość.
Ale domyslam się ze to może się kruszyć i odpryskiwać. Zastanawiam się też
czy za 1 razem tzreba spiłowywać zęba? Czy to sie opłaca?

Prosze o opinie . Najlepiej osób które miały coś takiego robione ,ZNAJĄ SIĘ
NA TYM.

Dodam ze drugi orto polecił aparat stały na 1,5 roku i 1,5 roku retecji?!!
Zaskoczyło mnie to bo poza tym mam dobre zęby. Chodzi mi tylko o ESTETYKĘ i
trwałoś!

Z góryn dzięki za opinie.

pozdro
Obserwuj wątek
    • 100kroteczka1 Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 12.04.06, 11:57
      odnawiam temat...
      • Gość: Ola Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.2-0.pl 19.04.06, 21:58
        Myślę , że powinnaś zainwestować w kompozyt jeśli Ci to bardzo przeszkadza.Ja
        miałam uzupelniana diasteme tydzień temu u dentysty , zapłaciłam 350 zł. Bardzo
        się obawiałm jak to bedzie wygladać i powiem że wygląda to sztucznie ,
        nienaturalnie , to nie jest już ten sam ząb przynajmniej ja widze róznice.
        Jakoś nie mogę sie przyzwyczaić , ale jest to dobre rozwiązanie jeśli komuś to
        bardzo przeszkadza. Chociaz teraz stwierdzam , że diastema jest urocza i tzreba
        było ja zostawić .
    • Gość: Luca3105 Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.skranetcan.pl 12.04.06, 13:10
      Dziecko, skoro byłaś u ortodonty, to trzeba było jego zapytać o szcegóły. za to
      mu płacisz, żeby wyjaśnił wszystko dokładnie i odpowiedział na wszystkie Twoje
      pytania.
      • Gość: stokrotka Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.chello.pl 12.04.06, 20:21
        ;PP

JESLI NIE MA PANI OCHOTY TO NIE MUSI SIE PANI WYPOWIADAĆ

Nie wiem czy pani zauwazyła, ale to jest list OTWARTY :D
        Nie ma w nim napisane iż DO PANI kieruje ten list(może pani jeszcze raz
        przezcytać jeśli oczywiści ma pani ochote) ;D

Miło mi było panią poznać

Dziecko :p

Ponawiam pyatnie :

Czy ktoś miał zakładany kompozyt?
        (ponieważ jak wyzej stwierdzono jestm "dzieckiem"[cyt.] które nie zapytało sie
        ortodontki "za co płaci"[cyt.])

Bedzie mi bardzo miło jesli ktoś mi doradzi na temat kompozytu na 2 mm diastemę.

pozdrawiam
        • Gość: orange Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:28
          Drogie dziecko

Myślę,że powinnaś posłuchać ortodontki nr1 i uzupełnić diastemę kompozytem.Zęba
          nie trzeba opiłowywać,jeśli wypełnienie zostanie dobrze załozone to będziesz się
          nim cieszyła długie lata.Niby dlaczego mialoby odpryskiwać?
          2 mm to niedużo,więc powinnas być zadowolona z efektu.
      • ciekawa1986 do stokrotki 14.07.06, 14:25
        ja mam licowki! dalam 350zl i zeby wygladaja bardzo naturalnie a mialam taka
        przerwe jak ty chyba :) juz nawet nie pamietam! jak cos to pisz to Ci wszystko
        powiem! pozdrawiam
    • mrs.solis Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 12.04.06, 20:44
      Twoja diastema nie jest duza,wiec na twoim miejscu zostawilabym to tak jak jest.
      Aparat bylby dobrym wyjsciem,ale jest drogi a leczenie nim upierdliwe pozatym
      trzeba rozruszac wszystkie zeby je przesunac i jesli nie masz jakiejs powaznej
      wady to bym sie zastanowila nad taka ewentualnoscia. Kompozyt to dosc tanie
      rozwiazanie,ale raczej nietrwale, pozatym wcale nie jestem pewna czy nie beda
      musieli ci troche zeszlifowac zebow bo kompozyt musi sie czegos trzymac czyli
      powierzni chropowatej a szkliwo jest gladkie. Mozesz jeszcze przemyslec sprawe
      licowek. Sa drogie,ale efekt zdecydowanie ladniejszy i trwalszy niz kompozyt
      niestety trzeba spilowac wierznia warstwe szkliwa.
      Narazie radzilabym ci poczekac i nic z tym nie robic. Nie masz pewnie jeszcze
      osemek jak zaczna ci wyrastac to jest nawet mozliwosc,ze popchna reszte zebow i
      diastema sie zminiejszy,albo calkowicie zniknie.
      • Gość: orange Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:54
        dobrze założony kompozyt jest bardzo TRWAŁY.
    • Gość: Maja Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:11
      Stokroteczko - ja mam założony kompozyt co prawda na dwójkach, które były lekko
      przekrzywione, kompozyt mam założony tak, żeby ząb wyglądał na prosty i efekt
      jest REWELACYJNY. Aha nie wiem gdzie ty chcesz robić ten kompozyt, ale ja z 2
      dwójki zapłaciłam 140 zł (w W-wie). Chyba, że za diastemę jest więcej, nie wiem,
      może to trudniej zrobić, ale nie sądzę. Uważam, że warto spróbować, poza tym
      zobaczysz jak się z tym czujesz, najwyżej za parę lat zmienisz to, np. założysz
      aparat, zawsze masz czas.
      Pozdrawiam
      • Gość: stokrotka Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.chello.pl 13.04.06, 15:43
        Dzieki serdeczne ze ktos sie wreszcie zainteresował.

Mogłabys mi podac kontakt do tej orto która zakładala ci kompozyt?

Z góry dzieki
        • Gość: Maja Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:06
          Stokrotko, kompozyt zakładała mi zwykła pani stomatolog nie ortopeda, ale
          wcześniej byłam oczywiście na konsultacji u ortopedy. Dużo o kompozytach i
          aparatach możesz poczytać na forum ortodontycznym tu na gazecie, chyba w części
          "zdrowie". Najpierw stomatolog zakłada taki jakby próbny kompozyt, żebyś
          zobaczyła jak wyglądasz i czy ci się podoba.
          Aha na tym forum (chyba Ortodoncja) piszą też ludzie z diastemą, może dowiesz
          się czegoś więcej.
          • swinka_morska Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 13.04.06, 18:12
            chyba raczejbylas na konsultacjach u ortodonty... z tym ortopeda to smiesnie
            brzmi...
            • Gość: Maja Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 19:05
              Jasne, że u ortodonty :).
            • Gość: nić Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.autocom.pl 24.04.06, 20:03
              droga świnko-może śmiesznie brzmi,ale jednak ortopeda szczękowy=ortodonta :)
    • Gość: Aq Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:36
      Jeżeli już to może lepsza będzie licówka porcelanowa a nie kompozytowa?
      Kompozyt świeci w ultrafiolecie dyskoteki ;-) I czy jeżeli założą tobie licówkę
      na jeden ząb, to czy nie zostanie zachwiana symetria szczęki? Może najlepszy
      byłby aparat orto?
    • Gość: la_gatta Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 19:53
      czesc,
      moim zdaniem jesli ta szpara ci przeszkadza powinnas zrobic ten kompozyt.mi po
      sciagnieciu aparatu stalego zostala wlasnie taka szpara miedzy jedynkami, mam
      to zalepione , zaplacilam 200zl i nie ma ani sladu , ze cos tam mialam
      robione.takze ja polecam.
      pozdrawiam
      • Gość: stokroteczka Re: Do Gatty IP: *.chello.pl 13.04.06, 20:56
        Hej gatta!
        Chciałabym ci zadać kilka pytań na temat tego kompozytu.
        (lub osobom które wiedza coś na ten temat )

>czy oszlifowuje sie zeby?
        >czy przy ponownym zakładaniu kompozytu sie oszlifowuje (ja słyszałam ze tak-
        jak odprysnie i jeszcze raz sie zakłasa to trzeba spiłować)
        >czy są jakies ograniczenia co do jedzenia(czegos twardego)
        >czy kiedys ci sie to odkruszyło?
        >czy masz z tym jakes problemy
        >czy to sie wymieniaco jakis czas
        >jakiej wielkości miałaś przerwę?

pozdr

jak bys chciała to moze napisz maila -jak nie chcesz na forum
        100kroteczka1@gazeta.pl
        • aniolek218 Re: 13.04.06, 22:29
          Ja mam uzupelniane jedynki kompozytem,jesli dentysta zrobi to profesjonalnie to
          nie bedzie sladu. Ja pierwszy zabieg robilam kilkanascie lat temu - super
          dobrany kolor, super ksztalt, choc szpara do konca nie zlikwidowana ale moja
          byla o wiele wieksza niz twoja. Wystarczylo na 10 lat, niedawno wymienialam to
          uzupelnienie bo ta doklejana warstwa sie powoli scierala u mnie i szpara byla
          coraz wieksza. Drugi zabieg robil inny stomatolog i jest beznadziejnie, zle
          dobrany kolor, widac rysy na zebach. Zaplacilam 200, w wawie. Ale bede to
          poprawiac. Gdybym chciala teraz wrocic to poprzedniego wygladu jedynek to
          mozliwosci takiej by nie bylo, widzialam te zeby po zdjeciu uzupelnienia i sa
          mocno "zdewastwowane", wiec pozostaje mi doklejanie do konca zycia.
        • diastema Re: Do Gatty 17.04.06, 22:08
          Calych zebow sie nie szlifuje ale napewno trzeba zmatowic szkliwo i zrobic
          miejsca retencyjne dla kompozytu zeby sie mogl trzymac.
          jesli sie odlamie lub ukruszy tak trzeba bedzie znowu opracoowac to miejsce.
          dobrze zalozone wypelnienie spelnia zadania takie jak zwykly zab ale przeciez
          orzechow siekaczami nie gryziesz prawda.
          odkruszylo mi sie jak bylam mala i roslam odkad przestalam rosnac nie odkrusza
          sie.
          ja nie mialam diastemy mam jedynki dbudowane z powodu urazu ale to akurat zadna
          roznica w wykonaniu takowego wypelnienia. dobrze dobrany kolor i naprawde nic
          nie widac. a teraz powiem ci jak stomatolog, ja musiala miec odbudwane te zeby
          ale na twoim miejscu bym sie zastanowila czy ingerowac w zdrowe zeby bo po co
          ja np. uwazam diasteme za cos uroczego. a kompozyt to nie jest rzecz na cale
          zycie, trzeba wymieniac, po latach sie przebarwia, kazda wymiana to utrata
          rowniez wlasnych twardych tkanek zeba, zle wykonane i nieszczelne wypelnienie
          moze byc przyczyna prochnicy a w konsekwencji zapalenia miazgi, wiec sie
          zastanow czy warto.
          A polecam tez wizyte u periodontologa bo byc moze twoja diastema jest wynikiem
          penetrujacego wedzidelka wargi gornej w brodawke miedzyzebowa i nalezy je
          podciac.
          PS: Posiadacze diastemy uwazani sa za szczesciarzy :)
    • 100kroteczka1 Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 17.04.06, 12:47
      Hej jakbys sie zdecydowała i byłabys zadowolona z efektu uzupełnienia to
      podałabys mi kontakt do tego orto ?

z góry thx
      pozdr
      • Gość: Kamil Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 15:49
        Zamknięcie diastemy może być wykonane kompozytem. To taki sam materiał jak ten
        na "plomby" - wypełnienia. Technika jest prawie taka sama , tzn nie zawsze
        trzeba wiercić-opracować ząb. To prawda ,że kompozyty świecą w UV ale tak samo
        jak ząb więc nie ma żadnej różnicy. Licówki wymagają oszlifowania powierzchni
        zęba więc to o wiele większa ingerencja niż kompozyt. Twoja diastema może się
        zamknąć po wyrośnięciu ósemek .
    • Gość: dentisst Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.c29.msk.pl 17.04.06, 16:14
      kochanie,wejdź na forum Dentonet.pl i zapytaj ekpertów.
      • 100kroteczka1 Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 17.04.06, 21:04
        DZieki
        kochanie ;p
        • Gość: milka Stomadent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 16:08
          A czy ktoś zamykał kompozytem w Stomadencie? (przychodnie we Wrocławiu, Legnicy, Bolesławcu, Świdnicy). Jaka jest tam cena za tą usługę?
          • 100kroteczka1 Re: Stomadent 18.04.06, 17:30
            Ja proponuje:
            Jesli ktos jest zadowolony z zamkniecia swojej diastemy kompozytem prosze o
            podanie kontaktu.
            Mi najbardziej zależy na Wawie

pozdr
            • 100kroteczka1 Re: kompozycik 20.04.06, 19:12
              moze ktos zakładał sobie kompozyt wogóle??

help

pozdr
    • Gość: asza:p Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? IP: *.chello.pl 24.04.06, 18:09
      moze ktos wie???? gdzie mozna zrobic dobry kompozycik??
      pozdr
      • kiddo Re: ______K o m p o z y t_______ opłaca się?? 14.07.06, 13:59
        up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka