Dodaj do ulubionych

poparzenie po solarium

11.05.06, 09:47
no dobra - jestem głupia że tam poszłam i teraz już wiem o tym. Dziękuję więc
z góry za "podnoszące na duchu" wyzwiska i nazywanie mnie solarisem :)

Problem jest następujący: pierwszy raz poszłam do solarium. I oczywiście nie
wiedziałam na ile powinnam się położyć. Panna która ten biznes prowadzi
powiedziała że 8 minut będzie w sam raz (zaznaczyłam że chcę się lekko
opalić). Po wyjściu z solarium przez pierwsze 2 godziny nic się nie działo. A
dzisiaj ("opalanie" miało miejsce wczoraj) jestem cała czerwona, ale
najgorsze że mam strasznie spalony brzuch, a właściwie podbrzusze. Szczypie
jak jasna cholera. Pęcherzy nie ma, więc pewnie się szybko zagoi. Ale co
zrobić żeby nie bolało tak bardzo?

A kolejna sprawa, która sprawiła że już naprawdę nigdy nie pójdę do solarium,
jest taka, że opaliłam się w paski :( Zewnętrzna strona ud jest znacznie
jaśniejsza niż reszta. W ogóle niezbyt równo to poparzenie wygląda. Czy jak
zbrązowieje to się wyrówna? Czy może do końca lata będę chodzić w długich
spodniach?
Bo drugi raz to tam na pewno nie pójdę....
Obserwuj wątek
    • justa_79 Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 09:53
      kup w aptece pantenol i smaruj się nim, pij wapno.
      • barabella Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 10:13
        polewaj się maślanką to wyciągnie ze skóry gorączkę[tanie i działa]i smaruj sie
        kilka razy dziennie balsamem nawilżającym by zminimalizować zchodzenie skóry.po
        wszystkim polecam balsamy lekko brąkujące
    • edavenpo Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 10:45

To poparzenie mmiejscowe i paski wskazuja na to ze maja tam stare niezmieniane
      od dawna lampy - cudow nie ma. Ja bym tam poszla i zrobila awanture.

A na przyszlosc - solarium to nic dobrego i niszczy skore.
      • Gość: merda Re: poparzenie po solarium IP: *.pool8546.interbusiness.it 11.05.06, 12:10
        Zdziwilas mnie tymi paskami,nigdy nie zdarzylo mi sie cos takiego.Ja w
        grudniu,nabawilam sie poparzenia.Piekla mnie skora na dekoldzie i mialam
        strasznie czerwona, szczegolnie jedna polowe twarzy.Smarowalam
        balsamem,praktycznie po jednym dniu kolor sie ustabilizowal.To byl moj drugi
        raz w okresie zimowym i przyznam,ze bylam zaskoczona,bo wzielam tylko o dwie
        minuty wiecej niz za pierwszym razem (?).
        Moze masz bardzo jasna cere ,lampy byly nowe,a obsuga niekompetentna.Smaruj sie
        duzo balsamami,odczekaj.Mozesz isc znowu na solarium,ale radze zmienic miejsce.
        • 4d1 Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 15:12
          Dziękuję Wam serdecznie za rady. Kupiłam pantenol i wapno. W sumie to była
          chyba nadroższa wizyta w solarium jaką można sobie zafundować: 13 zł solarium i
          30 za leki :(

A codo cery, to specjalnie pytałam tej panny ile na pierwszy raz dla mojej
          cery. I powiedziała że 8 miniu mimo że byłam w krótkim rękawku i można było
          ocenić jaki mam koloryt. Na pewno nie jestem osobą o szczególnie jeasnej cerze.
          Nazwałabym ją raczej średnią - podkłady kupuję zwykle ze środka skali. Tylko
          raz miałam podobne poparzenie. To było w Chorwacji, jak jeszcze nie wiedziałam
          że tamtejsze słośnce deczko się różni od polskiego :)

Naprawdę nie sądziłam że mogę się tak załatwić. Co do nierównej opalenizny to
          podobnie jest z piersiami - jedna czerwona cała, a druga z biały plackiem od
          strony pachy. Czy w tym solraium trzeba się obracać żeby się równo upiec?? Jak
          na rożnie :) ??
          • Gość: kasia Re: poparzenie po solarium IP: *.aster.pl 11.05.06, 16:08
            po cenie jaką zapłaciłaś za solarium wnioskuję,że trafiło ci się łóżko z
            najmocniejszymi lampami.
            to,ze masz podbrzusze czerwone to oczywiste, jest to miejsce ,które nawet latem
            jest zakryte, no chyba,że ktoś opala się na golasa, to samo może dotyczyć pupy/
            a właśnie jak twoja?/
            ja chodzę na 5 minut na najsłabsze lóżko i nie częściej niż co trzy dni ,żeby
            skora miała szansę się zegenerować. Raz poszłam na 7min. i moja pupa troche się
            zaczerwieniła, ale po 5 wizytach jestem już lekko opalona i to mi wystarczy.
            • 4d1 Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 16:53
              no właśnie pupa jest ok - nawet nie jest zaczerwieniona specjalnie. A co do
              mocy, to jak już wychodziłam zauważyłam że na łóżku jest napisane Power XXL czy
              coś w tym stylu... Cena to 1,6 zł za min. Nie wiem czy w Wawie to dużo czy mało
              jak za taką "usługę".
              • venus22 Re: poparzenie po solarium 11.05.06, 20:50
                poparzenie po solarium to wlasciwie to samo co po sloncu, wiec postepowanie
                takie same.

zeby skutecznie wykorzystac zalety solarium trzeba byc cierpliwym, zaczac od
                pieciu minut co drugi dzien, i wydluzac o minute za kazdym razem, aby skora sie
                przyzwyczaila,
                jak tylko zaczyna szczypac czy cos to zrobic dwudniowa przerwe - lub nawet
                dluzsza jak trzeba, i stponiowo kontynuowac wydluzanie czasu opalania.

jak sie oparzenie zagoi to mozesz kontynuowac opalanie w solarium ale moze w
                innym gdzie maja lepsze lampy. Wroc na piec minut i codziennie wydluzaj o
                minute.

na opalanie w solarium trzeba byc cierpliwym, chyba ze ma sie latwo opalajaca
                skore a i tak trzeba uwazac.

W zasadzie zadne opalanie nie jest wskazane ani na sloncu ani w solarium, ale z
                drugiej strony jak sie jest tak przerazliwie bialym to tez niezbyt dobrze- raz
                ze brzydko wyglada dwa taka skora to dopiero sie spiecze w lecie.
                Mozna nie opalac sie co roku, tylko rzadziej.

Poza tym polecam maszyny w ktorych mozna opalac sie na stojaco- opalaja rowniej
                z kazdej strony. Ale i szybciej wiec trzeba czas opalania skrocic o polowe.
                Pierwszy raz dwie minuty dla bardzo wrazliwej skory.

Venus

• 4d1 Re: poparzenie po solarium 12.05.06, 10:51
                  a czy takie stojące solarium jest droższe niż zwykłe? I czy treba się w nim
                  ruszać (tzn kręcić czy cuś)? Przychodzi mi na myśl porównanie z kurczakiem na
                  rożnie :)

Chynba jednak będę musiała się jeszcze raz udać do jakiegoś solarium, bo
                  nierówno mnie opiekło. Tylko zrobię to najwcześniej po tygodniu - jeszcze
                  dzisiaj mnie piecze.

A! i jeszcze jedno pytanie. Widziałam ostatnio przez szybę takie solarium (mają
                  je niedługo otwierać), w którym sa lampy boczne. Ono nie miało kształtu
                  klasycznego łóżka. Było w kształcie trochę zbliżonym do leżącego człowieka i po
                  bokach były takie prostokątne lampy. Może takie jest lepsze? Korzystał ktoś z
                  takiego solarium?
                  • venus22 Re: poparzenie po solarium 12.05.06, 21:49
                    Ja korzystalam tylko z lezacego i stojacego To stojace jest troche drozsze ale
                    tez szybciej opala (mocniejsze lampy).
                    Z tego co opisujesz takie inne to neiw znam.

jesli chodzi o stojace to nie trzeba sie krecic- stoisz i juz , mozna sie
                    obracac ale nie ma takiej koniecznosci. jest o tyle lepsze ze rowno opala po
                    bokach.

Moja rada jest taka- poczekaj tak dlugo az bedziesz pewna ze nic nie boli, nie
                    piecze i zacznij jak od nowa - 5 min w zwyklej albo 2 min w tej stojacej. Co
                    jakies trzy dni zwiekszaj czas o minute.
                    Obserwuj jak sie zachowuje skora. jak tylko cos popiekuje, szczypie- zrob dzien
                    dwa przerwy i wtedy wolniej wydluzaj czas.

Venus
                    • cala_w_kwiatkach Re: poparzenie po solarium 12.05.06, 21:52
                      polecam Mleczko po opalaniu w spray'u Kolastyny nawilzajace, chłodzi i lagodzi,
                      do poparzeń po sloncu i solarium
                      na mnie dziala:)
    • Gość: scots Re: poparzenie po solarium IP: *.chello.pl 12.05.06, 21:55
      prawdopodobnie Twoje poparzenie to wynik - działania starych lamp - zamiast się
      opalić - przypiekłaś się..pezrabiałam kilka razy - w końcu zaczelam chodzić " z
      reklamacją" - bo w końcu w grę wchodzi moje zdrowie...Trzeba pytać, kiedy były
      wymieniane lampy - i najlepiej sprawdzić to na papierach serwisu, który to robi.
      • venus22 Re: poparzenie po solarium 12.05.06, 22:50
        to nie ma znaczenia jakie lampy. Znaczenie ma tylko rodzaj i wrazliwosc skory.
        Dlatego ja opalam sie bardzo rzadko, i wole w kontrolowanych warunkach.
        Korzystam z uslug w renomowanych zakladach.

Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka