Dodaj do ulubionych

Egipt-co zabrać?

12.08.06, 12:22
niedługo (sierpien) wyjezdzam na wymarzony urlopik do Egiptu. Oprócz
wiadomych kosmetyków (codzinnie uzywanych do pielęgnacji...np.balsam, coś z
dobrym filtrem itp.) zastanawiam się co może być jeszcze przydatne. Będę
wdzięczna za rady...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tonieja77 Re: Egipt-co zabrać? 12.08.06, 12:30
      butelke wódki na odkażenie żołądka:)odliczone pieniadze na wizy:)czapke bo
      wieje tam niemilosiernie...i to chyba wszystko.ja bylam w czerwcu-bylo
      super ,ale upal STRASZNY!!mialam filtr 10 i byl zdecydowanie za maly.
    • guapisima Re: Egipt-co zabrać? 12.08.06, 16:04
      Moi rodzice wlasnie wrocili. Na pewno zabierz coś na problemy z żołądkiem, ale
      podobno Smecta jest za słaba. Ja sama rodzicom brałam receptę na coś
      silniejszego, ale nie pamiętam nazwy, mogę podać później, jak cie interesuje.
      Rodzice byli jedynymi, którym problemy żołądkowe się nie przytrafiły. Poza tym
      to chyba nic specjalnego nie należy zabierać. To, o czym mówili jeszcze ich
      znajomi to tyle, zeby na pewno nie pić wody z kranu, ani nawet nie myć w niej
      zębów. To chyba tyle. Brzmi przerażająco, ale rodzice wrócili barzdzo
      zadowoleni, a ja po obejrzeniu zdjęć wybieram się tam za rok.
      • lutea Re: Egipt-co zabrać? 12.08.06, 23:39
        Oni tam w Egipcie na problemy z zołądkiem sprzedają Antinal czyli to samo co
        polski Nifuroksazyd czy jakos tam. (Ja trzy tygodnie temu wróciłam z Hurgady)
        A i moze jeszcze weź pantenol na poparzenia bo oni takiego specyfiku tam raczej
        nie posiadają :)
        • lutea Re: Egipt-co zabrać? 12.08.06, 23:41
          a z tym nie myciem zębów to gruba przesada. Ja zęby myłam i nadal żyje co
          więcej nie miałam żadnej " zemsty faraona". ( nie jadłam tylko owoców ze
          skórką ).
          • tonieja77 Re: Egipt-co zabrać? 13.08.06, 11:06
            to zależy od organizmu,ja mylam zęby woda z kranu i po jakis 3 dniach dostałam
            silnych bóli żołądka poszłam do apteki dali mi coś na to i przeszło
            wieczorem.poza tym napewno dadzą ci tabletki na flore bakteryjną i musisz wziąć
            całe opakowanie nawet jeśli będziesz sie juz czuła dobrze.życze miłego pobytu:)
    • moniazet2 Re: Egipt-co zabrać? 13.08.06, 11:09
      Dobrą odżywkę do włosów bo silne słońce i słona woda mają na nie kiepski wpływ -
      najlepiej takie jednorazówkiz salonu fryzjerskiego, działają lepiej i są
      sprawdzone. Ja nakładałam po każdym myciu (a więc codziennie) po pół saszetki
      takiej odżywki do spłukiwania i po raz pierwszy przywiozłam do kraju włosy w
      niepogorszonym stanie :-) Poza tym balsamy do opalania z bardzo wysokim filtrem
      - 30 albo nawet i wyżej. I nie martw się, że się nie opalisz bo ja używałam
      nawet 50 Vichy i wróciłam czarna. Na miejscu od razu kup w ichniej aptece
      Antinal na zatrucia - kosztuje grosze a bardzo się przydaje. Choruje sporo
      ludzi, mnie się to nie przytrafiło ale na przykład mojemu mężczyźnie tak. Jeśli
      masz wrażliwą skórę to duże prawdopodobieństwo że złapie cię uczulenie od słońca
      - wapna nie bierz ze sobą bo (podobnie jak Smecta na żołądek) w tamtejszym
      klimacie to nic nie da. Gdyby coś takiego cię dopadło to idź od razu do apteki,
      mają tam takie zestawy dla uczulonych białasów - dwie buteleczki z takim płynem
      na bazie wapna i dwie tubki kremu - kosztuje grosze a czyni cuda. Ja osobiście
      zmuszona byłam użyć, po 1 dniu wszystko zniknęło i potem do samego końca miałam
      spokój. No i w zalezności do jakiego hotelu jedziesz ale jeśli nie pięć
      gwiazdek to włóż 5 dolarów do paszportu a super pokój masz jak w banku. Tam jest
      to normalka, taki napiwek ląduje do współnej kasy a pod koniec dnia jest
      sprawidliwie dzielony. Jeśli chcesz zaopatrzeć się w dobre kosmetyki to na
      wolnocłówkę egpipską raczej nie licz - dobrych marek tam nie ma, wyjątkiem są
      perfumy - więc obkup się na naszej wolnocłówce, ja tego nie zrobiłam i bardzo
      żałowałam. No i jeśli zakładasz choćby sporadyczne drinkowanie to koniecznie kup
      na polskiej wolnocłówce jakiś alkohol bo tam alkoholu nie ma. Do egipskiego
      sklepu dla turystów chcących zakupić alkohol nawet się nie wybieraj bo wygląda
      tam tak jak u nas w czsach głębokiej komuny no i asortyment też jest podobny. W
      knajpkach są tanie i całkiem niezłe lokalne piwka. Wycieczek nie kupuj
      przypadkiem od swojego biura podróży bo na miejscu są lokalne biura, które
      sprzedają te same wycieczki o połowę taniej - polecam rejs jachtem z nurkowaniem
      i safari, wycieczki dalsze np. Luksor czy Kair też w porządku ale koszmarnie
      męczące z powodu upału i godzin, które trzeba przesiedzieć w autokarze. W dwóch
      biurach w Hurghadzie pracują Polacy - polecam biuro Michała gdybyś akurat tam
      wypoczywała. Poza tym Egipt to wymarzone miejsce na urlop - super widoki,
      przyjaźni ludzie i jak dla nas Polaków jest tam naprawdę tanio. No i jeśli
      planujesz nurkowanie powierzchniowe tzw. snoorking a nie masz sprzętu tj. maski,
      rurki i butów to nie kupuj ich przypadkiem w Polsce bo na miejscu są tańsze i o
      wiele lepszej jakości. Ja w Hurghadzie byłam na przełomie kwietnia i maja tego
      roku i na pewno jeszcze tam wrócę. Naprawdę fantastyczne miejsce.
    • justa_79 Re: Egipt-co zabrać? 14.08.06, 12:27
      kilka linków:
      www.rav.md4.pl/w/egipt2006/e_e.htm
      www.manaszk.it.pl/egipt/egipt.html
      egipt-wyprawy.com/porady/
      www.egipt.amra.pl/
      www.torre.pl/katalog/show.php?war=6
      • woman79 Dziekuję! 14.08.06, 14:18
        Hej
        Dziekuję babeczki za porady. Jestem os. cierpiąca na zaparcia (mimo stosowanych
        WIELU środków i sposobów) więc byc może ta odmienna flora bakteryjna będzie
        akurat dla mnie wybawieniem;-))

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka