Dodaj do ulubionych

chichiro, doradź!

13.09.06, 11:37
moja przyjaciółka wkrótce wraca z anglii, chcę ją poprosić, żeby coś mi
przywiozła. poleć coś niedrogiego, a wartego wypróbowania, z kosmetyków raczej
wszechstronnych. mam 23 lata, cerę mieszaną, zakupy będą robione w okolicy
bournemouth. pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • krasnoludka Re: chichiro, doradź! 13.09.06, 11:38
      i przepraszam za przekręcenie nicka- chihiro :)
      • chihiro2 Re: chichiro, doradź! 13.09.06, 12:15
        Nie ma sprawy :)
        Musze szczerze wyznac, ze ja tych kosmetykow angielskich naturalnych na razie
        prawie nie uzywalam. Bazuje na niemieckich firmach, bo u mnie w Oxfordzie tych
        angielskich to jak na lekarstwo, a rodzice mieszkaja w Niemczech i tam sie
        zaopatruje.
        Kraxa pewnie bedzie mogla Ci lepiej doradzic, albo Gosica. Kraxa na pewno
        doradzi blyszczyki i szminki Burt's Bees, ja jeszcze nie mialam przyjemnosci
        ich poznac. Gosica moze doradzic olejki.
        Ja bardzo lubie zwykly olejek bazowy migdalowy, z sieci Holland & Barrett -
        obecnie jest promocja i kosztuje 50% taniej niz zwykle (cos ponad £2).
        Kupilam tez na wyprzedazy w Culpepers zielona glinke do mieszania z woda i
        olejkiem i taka tez Fuller's Earth - to polecam bardzo, bardzo dobrze oczyszcza.
        Lubie szampon Faith in Nature z olejkiem z drzewa herbacianego, ale on zawiera
        ALS, wiec super naturalny nie jest.
        Tak naprawde w Anglii jest cala masa fajnych kosmetykow naturalnych, ale mam
        tylko jedna twarz, tylko jedno cialo, kosmetyki zuzywam bardzo wolno i w
        efekcie testowanie nowosci trwa przeokropnie dlugo. Chyba zycia mi nie starczy,
        by wyprobowac wszystko, co warte wyprobowania.
        Aha - z niekosmetykow polecam waciki do demakijazu i patyczki wacikowe Organic
        i podpaski, wkladki i tampony Natracare (mozna podobno wszystko z tych
        intymnych dostac w Boots'ie, ale u mnie sa akurat tylko tampony).
        • gosica37 Re: chichiro, doradź! 13.09.06, 20:22
          Sama uzywam Barefoot Botanicals,szczegolnie polecam ich krem pod oczy! Oprocz
          tego dobre sa kosmetyki Burt's Bees. Podobnie do Chihiro kupuje olejek
          migdalowy z sieci sklepow Holland & Barret. Ogolnie olejki w tym miejscu nie sa
          najdrozsze a dobrej jakosci,polecam lawende czy rozmarynowy. Lubie szampony z
          Faith in Nature ale moze ze wzgledu na dready nie jestem dobrym przykladem ich
          skutecznosci ;)No a poza tym farby do wlosow bez amoniaku tez do dostania w H&B
          ale nie pamietam nazwy.
          • kraxa poczualm sie wywolana 14.09.06, 12:42
            W samym Bournemouth jest sklep Plant Nation- bylam tam w wakacje- ale towar
            raczej drogi i nie wszytsko naturalne, cos jak ta perfumeria galilu. Jesli
            kolezanka sama sie nie zna to lepiej niech w ciemno nie bierze, bo mozna wtopic
            ( trzeba czytac sklady). Teraz tak: natura to np. yaoh- z konopii, kilka
            produktow-wszystkie dobre, Green People, wprawdzie konserwowane benzoesanem
            sodu, ale to konserwant spozywczy wiec nie tak zle ( bywaja w wiekszych
            Sainsbury's), w sainsburys takze Champneys( absolutnie nienaturalna linia) ale
            maja jeden produkt full natura- tender balm, czy jakos tak, taki miodzik do
            ust, lokci i innych wysuszonych miejsc, za 5 funtow- wiec mysle, ze warto. W
            bootsie Badger balms, do ust, do ciala, do stop, co tam chcesz, chyba 4 funty,
            Burt's Bees oczywiscie- to w duzych domac towrowych typu debenhams tez powinno
            byc. W tym plant nation jest chyba Living Nature- to mozna brac w ciemno,
            chociaz drogie. z kolei w sklepach ze zdrowa zywnoscia jest aubrey Organics-
            klasyka, bardzo dobre sklady.
    • kraxa jeszcze mi sie przypomnialo 14.09.06, 13:20
      Neal's Yard, tu masz linka z adresami sklepow

www.nealsyardremedies.com/info_pages/shops/south_west.html
      i w Holland & Barett: desert essemce throughly clean face wash- wylacznie mydlo
      kastylijskie i duzo ekstraktow roslinnych, ale polcam wylacznie do tlustej
      cery, dla wrazliwej czy wrecz suchj bedzie za mocny

w H& B oraz sklepach ze zdrowa zywnoscia powinien byc tez Jason- taka
      polnatura, ale zwazywszy na szeroko game produktow i duze pojmnosci to warto.

I generalnie Anglosasi( nie tylko Uk, ale stany i australia niestaty tez) nie
      dorownuja Niemcom w produkcji kosmetykow bez konserwantow. Wiekszosc ma dodatek
      benzesanu sodu lub sorbinianu potasu( oba spozywcze) albo phenoxyethanolu( to
      chemia ale o niebo lagodniejsza od parabenow).Chyba tyle
      • annamaria0 Re: jeszcze mi sie przypomnialo 14.09.06, 13:29
        Latwo dostepne sa tez Avalon Cosmetics, nie tak naturalne jak Organic Pharmacy, ale tez duzo tansze:
        www.avalonorganics.com/
        Uzywam obecniu szamponu i odzywki, sa niezle.
    • krasnoludka Re: chichiro, doradź! 14.09.06, 22:00
      dzieki, dziewczyny, przekazalam liste zakupow :)
      zobaczymy, co sie trafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka