Dodaj do ulubionych

prepataty ochronne uva i uvb

18.09.06, 18:58
Moze wie ktos o takich preparatach ktore sa jak najmniej szkodliwe dla
czlowieka??
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: prepataty ochronne uva i uvb 18.09.06, 19:12

-Było swego czasu sporo na ten temat, przeszukaj forum ;-)

Pozdrawiam
    • maria19.80 Re: prepataty ochronne uva i uvb 21.09.06, 17:26
      Znalazlam przez internet 2 kosmetyki,teraz zastanawiam sie ktory zamowic.Chodzi
      mi o lepszy sklad chemiczny...moze cos doradzicie?:)
      sklad 1 "Sonnenmilch" :
      INGREDIENTS (INCI): AQUA, ALOE BARBADENSIS* (Aloe Vera*), TITANIUM DIOXIDE
      (Mikropigment), CAPRYL/CAPRIC TRIGYCERIDE, GLYCERYL STEARATE SE, OLEA EUROPAEA*
      (Olivenöl*), BUXUS CHINENSIS* (Jojobaöl*), GLYCERYL CAPRYLATE, TOCOPHEROL
      (Vitamin E), SORBITOL, CANNABIS SATIVA* (Hanföl*), DAUCUS CAROTA (Karottenöl),
      BISABOLOL, XANTHAN GUM, CETYL ALCOHOL, HIPPOPHAE RHAMNOIDES* (Sanddornöl*),
      ACHILLEA MILLEFOLIUM* (Schafgarbe*), ECHINACEA PURPUREA (Sonnenhut), JUGLANS
      REGIA* (Walnußöl*), PARFUM**, CITRAL**, LIMONENE**, LINALOOL** ( ** aus
      ätherischen Ölen).

sklad 2 "Sonnenlotion" :Skład: wodno-alkoholowy wyciąg z liści oliwnych*, olej
      kokosowy, olej sojowy*, oliwa z oliwek*, hydrolat oliwkowy*, etanol (alkohol
      roślinny), trójglicerydy, gliceryna roślinna, dwutlenek tytanu, poliglicerydy,
      estry gliceryny, masło shea*, olejek jojoby*, olejek z kiełków ryżowych, olejek
      z wiesiołka*, olej z orzechów macadamia, ekstrakt z owocu rokitnika*, wosk
      pszczeli, ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z owocu granatu*, siarczan
      magnezowy, mika, guma ksantan, kwas stearynowy, roślinna witamina E, naturalne
      olejki eteryczne, limonen, linalol, cytronelol.
      Składniki oznaczone * pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych.

• maria19.80 Re: prepataty ochronne uva i uvb 22.09.06, 20:40
      nie mam na razie odpowiedzi...
      zastanawiam sie tez nad 3 kosmetykiem
      sklad 3 "edelweiss sonnencreme":Ingredients: (CTFA/INCI): Water (Aqua); Sesame
      (Sesamum indicum) Oil; Carrot (Daucus carota) Extract; Titanium dioxide;
      Alcohol; Glycerin; Shea (Butyrospermum parkii) Butter; Lysolecithin; Tapioca
      (Manihot esculenta) Starch; Jojoba (Buxus chinensis) Oil; Alumina (Aluminium
      oxide); Edelweiss (Leontopodium alpinum) Extract; Xanthan Gum; Stearic acid;
      Zinc oxide; Glyceryl stearate SE; Fragrance (parfum)*; Limonene*; Linalool*;
      Benzyl benzoate*; Geraniol*; Citral*; Coumarine*
      prosze poradzcie cos,szukam czegos do codziennego stosowania na jesien i
      zime,na twarz i rece

• chihiro2 Re: prepataty ochronne uva i uvb 22.09.06, 20:44
        Ja mam do twarzy Lavere, anti-ageing, faktor 20 - polecam! W ogole Lavera
        wydaje mi sie robic bardzo dobre kremy z filtrem. Ma tez swietny samoopalacz.
    • malika5 Re: prepataty ochronne uva i uvb 10.10.06, 08:52
      We wszystkich tych kremach czynnikiem ochronnym jest dwutlenek tytanu, reszta
      to dodatki pielęgnujące. Także możesz wybrać preparat wg. swoich upodobań,
      ochrona przeciwsłoneczna będzie bardzo podobna. Jeżeli chodzi o dwutlenek
      tytanu to jest naturalnym pigmentem, całkowicie nieszkodliwym dla skóry, a
      wręcz leczącym podrażnienia- jest też stosowany w kremach dla niemowląt. Ja
      właśnie wróciłam z wakacji, gdzie codziennie stosowałam na plażę, na twarz
      puder brązujący mineralny, zamiast kremu do opalania, bo mi się od kremów
      bardzo zapychają pory w upale. Ten puder też zawiera dwutlenek tytanu i muszę
      powiedzieć, że sprawdził się rewelacyjnie jako ochrona przeciwsłoneczna.
      Dlatego myślę,że dziewczyny używające na codzień kosmetyków mineralnych nie
      potrzebują większej ochrony przeciwsłonecznej, a pozostałym polecam preparaty z
      tlenkiem tytanu właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka