maria19.80 18.09.06, 18:58 Moze wie ktos o takich preparatach ktore sa jak najmniej szkodliwe dla czlowieka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: prepataty ochronne uva i uvb 18.09.06, 19:12 -Było swego czasu sporo na ten temat, przeszukaj forum ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria19.80 Re: prepataty ochronne uva i uvb 21.09.06, 17:26 Znalazlam przez internet 2 kosmetyki,teraz zastanawiam sie ktory zamowic.Chodzi mi o lepszy sklad chemiczny...moze cos doradzicie?:) sklad 1 "Sonnenmilch" : INGREDIENTS (INCI): AQUA, ALOE BARBADENSIS* (Aloe Vera*), TITANIUM DIOXIDE (Mikropigment), CAPRYL/CAPRIC TRIGYCERIDE, GLYCERYL STEARATE SE, OLEA EUROPAEA* (Olivenöl*), BUXUS CHINENSIS* (Jojobaöl*), GLYCERYL CAPRYLATE, TOCOPHEROL (Vitamin E), SORBITOL, CANNABIS SATIVA* (Hanföl*), DAUCUS CAROTA (Karottenöl), BISABOLOL, XANTHAN GUM, CETYL ALCOHOL, HIPPOPHAE RHAMNOIDES* (Sanddornöl*), ACHILLEA MILLEFOLIUM* (Schafgarbe*), ECHINACEA PURPUREA (Sonnenhut), JUGLANS REGIA* (Walnußöl*), PARFUM**, CITRAL**, LIMONENE**, LINALOOL** ( ** aus ätherischen Ölen). sklad 2 "Sonnenlotion" :Skład: wodno-alkoholowy wyciąg z liści oliwnych*, olej kokosowy, olej sojowy*, oliwa z oliwek*, hydrolat oliwkowy*, etanol (alkohol roślinny), trójglicerydy, gliceryna roślinna, dwutlenek tytanu, poliglicerydy, estry gliceryny, masło shea*, olejek jojoby*, olejek z kiełków ryżowych, olejek z wiesiołka*, olej z orzechów macadamia, ekstrakt z owocu rokitnika*, wosk pszczeli, ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z owocu granatu*, siarczan magnezowy, mika, guma ksantan, kwas stearynowy, roślinna witamina E, naturalne olejki eteryczne, limonen, linalol, cytronelol. Składniki oznaczone * pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
maria19.80 Re: prepataty ochronne uva i uvb 22.09.06, 20:40 nie mam na razie odpowiedzi... zastanawiam sie tez nad 3 kosmetykiem sklad 3 "edelweiss sonnencreme":Ingredients: (CTFA/INCI): Water (Aqua); Sesame (Sesamum indicum) Oil; Carrot (Daucus carota) Extract; Titanium dioxide; Alcohol; Glycerin; Shea (Butyrospermum parkii) Butter; Lysolecithin; Tapioca (Manihot esculenta) Starch; Jojoba (Buxus chinensis) Oil; Alumina (Aluminium oxide); Edelweiss (Leontopodium alpinum) Extract; Xanthan Gum; Stearic acid; Zinc oxide; Glyceryl stearate SE; Fragrance (parfum)*; Limonene*; Linalool*; Benzyl benzoate*; Geraniol*; Citral*; Coumarine* prosze poradzcie cos,szukam czegos do codziennego stosowania na jesien i zime,na twarz i rece Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: prepataty ochronne uva i uvb 22.09.06, 20:44 Ja mam do twarzy Lavere, anti-ageing, faktor 20 - polecam! W ogole Lavera wydaje mi sie robic bardzo dobre kremy z filtrem. Ma tez swietny samoopalacz. Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: prepataty ochronne uva i uvb 10.10.06, 08:52 We wszystkich tych kremach czynnikiem ochronnym jest dwutlenek tytanu, reszta to dodatki pielęgnujące. Także możesz wybrać preparat wg. swoich upodobań, ochrona przeciwsłoneczna będzie bardzo podobna. Jeżeli chodzi o dwutlenek tytanu to jest naturalnym pigmentem, całkowicie nieszkodliwym dla skóry, a wręcz leczącym podrażnienia- jest też stosowany w kremach dla niemowląt. Ja właśnie wróciłam z wakacji, gdzie codziennie stosowałam na plażę, na twarz puder brązujący mineralny, zamiast kremu do opalania, bo mi się od kremów bardzo zapychają pory w upale. Ten puder też zawiera dwutlenek tytanu i muszę powiedzieć, że sprawdził się rewelacyjnie jako ochrona przeciwsłoneczna. Dlatego myślę,że dziewczyny używające na codzień kosmetyków mineralnych nie potrzebują większej ochrony przeciwsłonecznej, a pozostałym polecam preparaty z tlenkiem tytanu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś