Dodaj do ulubionych

źle wyglądam

28.09.06, 13:18
Mam 45 lat. Jak na mój gust, to trochę za dużo:( A ostatnio wyglądam fatalnie.
Jakaś taka zabiedzona, postarzała.
Czy moje równolatki mają jakąś receptę na zdrowy i młody wygląd.
Albo może jakoś sobie ten wygląd poprawiły.
Jak ja nie znoszę tej starej baby w lustrze:(
Obserwuj wątek
    • diablomonia Re: źle wyglądam 28.09.06, 13:21
      a może tak na początek zapisać się na aerobik i saune? sport odmładza...
      • izabela851 Re: źle wyglądam 28.09.06, 16:42
        mam mame w Pani wieku dokladnie tyle samo lat.
        Recepta mojej mamy? Przedewszystkim sie wysypiac.Nie palic.Modna fryzura i
        makijaz. Naprawde duzo je pomagaja.Jak idziemy gdzies razem to ogladaja sie
        zarowno za mna jaki za mama.Tylko prosze nie przesadzic bo to w zlym
        guscie.Bardzo duzo daja zeby i figura!!!
        pozdrawiam i zycze powodzenia napewno zadziala
    • eboniet Re: źle wyglądam 28.09.06, 16:57
      przede wszystkim wygladasz tak, jak sie czujesz - nie da sie ukryc, ze
      samopoczucie odbija sie na twarzy:-)
      W takim razie warto zastanowic sie, jak to samopoczucie zmienic. Nie jest to
      proste, bo moze wymagac powaznych zmian trybu zycia, wlaczajac w to diete.
      Trudno dawac konkretne rady. Na pewno warto zwrocic uwage na to, co sie je -
      duzo warzyw, owocow, ograniczenie tluszczow nasyconych (tluszcze pochodzenia
      zwierzecego, zwlaszcza smalec) i zastapienie ich oliwa, ograniczenie albo nawet
      wykluczenie spozywania pieczywa bialego i zastapienie go pieczywem ciemnym,
      wykluczenie niepotrzebnych i tylko zasmiecajacych organizm fast-foodow czy
      pokarmow wysokocukrowych (wszelkiego rodzaju slodycze) - to tylko przyslowiowy
      szczyt gory. No i oczywiscie plyny - woda, herbatki ziolowe, soki... Na temat
      zdrowego zywienia napisano niezliczone tomy - warto poszperac, z korzyscia dla
      zdrowia wlasnego i rodziny.
      Do tego dochodzi zdrowie i samopoczucie psychiczne - tu juz odpowiedz mozesz
      sobie dac sama, jak wyglada Twoje zycie, czy masz czas na odpoczynek i relaks,
      czy jestes szczesliwa w zyciu, czy uklada sie ono wg Twojego scenariusza. Czy
      nie cierpisz na jakies choroby, a jezeli tak, to czy je leczysz i czy robisz to
      konsekwentnie? Moze warto zrobic (tak na wszelki wypadek) kompleksowe badania
      lekarskie (taki super screening)?
      Wysilek fizyczny tez jest istotny - bez wzgledu na wiek (powiedzialabym, ze im
      jestesmy starsze tym chyba wazniejszy:-). Oczywiscie nie znaczy to, ze jezeli
      do tej pory nie ruszalas sie wcale, to musisz to za wszelka cene nadrobic, ale
      w miare mozliwosci (rowniez finansowych) warto zastanowic sie, jaka forma
      wysilku fizycznego najbardziej Ci odpowiada (niektorym wystarcza porzadny
      godzinny spacer - ok. 6 km - dziennie). Moze basen? Jazda na rowerze? Aerobik w
      osiedlowym klubie? Poza tym, ruch poprawia samopoczucie, wspomaga wydzielanie
      endorfin - hormonu szczescia, poprawia krazenie (takze w skorze:-) - czyli same
      korzysci. Sport polecany jest jako element terapii dla osob z depresja.
      A co do porad urodowych - znowu, w zaleznosci od mozliwosci finansowych i
      czasownych mozna i za grosik i za fortune osiagnac calkiem niezle rezultaty:-)
      (na tym forum znajdziesz liczne porady w obu kategoriach:-). Wiele z tych rad
      mozesz wprowadzic w zycie we wlasnej lazience wyrzuciwszy z niej uprzednio
      innych domownikow:-). I najwazniejsze - do tej twarzy, ktora patrzy na Ciebie w
      lustrze usmiechnij sie, zobaczysz, ze to fajna babka, tylko troche zaniedbana:-)

To tylko takie luzne pomysly. Wiadomo, ze uplywu czasu sie nie odwroci - trzeba
      to zaakceptowac, to polowa sukcesu:-). A reszta to praca nad soba:-)

Powodzenia

E.
      • bebiak Re: źle wyglądam 28.09.06, 20:02
        Zulkatx...
        no coś Ty! Co się z Tobą dzieje???
        A miałyśmy się wspierać, koleżanko "po fachu"!
        Głowa do góry - coś się tak położyła??
        Przestań natychmiast się mazać, bo i ja się poryczę uznając się za starą a to
        wcale nie jest prawda, a poza tym jeszcze zbyt wcześnie na jesienne quasi-
        depresje!
        Pozdrowienia
        B. - lat 42 i 4 miesiące :)))
        Rozumiem, że nie palisz (ja nadal nie - 4 miesiące minęły)
        • zulkatx Re: źle wyglądam 29.09.06, 15:04
          Bebiak, zaraz zapadnę się pod ziemię ze wstydu:(
    • inecita Re: źle wyglądam 29.09.06, 13:20
      a ja mam 25 i momentami tez nie najlepiej wygladam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka