Dodaj do ulubionych

Ile godzin snu potrzebujemy?

30.09.06, 12:00
Temat tak polowicznie zwiazany z uroda. Chcialabym wiedziec, czy wszyscy
dorosli potrzebuja mniej wiecej tyle samo godzin snu? Ile to jest? Czy mozna
przyzwyczaic organizm do nieco mniejszej ilosci snu niz dotychczas? Ja do tej
pory staralam sie spac po 8h, a widze, ze wiekszosc doroslych sypia po 5-6h.
Majac studia dzienne, studium i prace (do tego zycie towarzyskie, chlopak,
obowiazki domowe) trudno mi chodzic spac o 22, zeby wstac o 6.
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 12:10
      Ja potrzebuję podręcznikowe 8 godzin :), ale w ciągu tygodnia najczęściej śpię
      6,5-7 godzin. Ale czuję po sobie, że to za mało.
    • maggi9 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 12:16
      Ja nie wiem czy się da przestawić organizm.Może niektórzy potrafią.Ja niestety chyba nie.
      Potrzebuje co najmniej 7-8 godzin snu.Jeśli jest mniej to jakoś funkcjonuje.Ale no własnie "jakoś"-jestem rozkojażona, przysypiam gdzieś w kącie, boli mnie głowa.
      Jeśli jest na to sposób to chętnie się dowiem bo czasami mam wrażenie "straty czasu" przez ten sen:)
      • asiawoodstock Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 13:47
        Ja potrzebuję 10 godzin snu, zimą nawet do 12, ale nie zawsze jest możliwość,
        żeby tyle pospać ile by się chciało. Kiedy w roku akademickim śpię po 7 godzin,
        cały kolejny dzień jest dla mnie katorgą... Nie znam na to rady :(
        • agula2006 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 02.10.06, 14:14
          Niestety ze mną jest tak samo, potrzebuje dużo snu, żeby jakos egzystować. W
          tygodniu spie tak 8-9 ale za to w weekendy do oporu. Niestety przez to dzień
          wydaje sie strasznie krótki.
    • ivvette Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 13:56
      Ja spię zazwyczaj 8 godz.
    • mgielka83 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 15:46
      śpię dużo, powyżej 8 h i mogłabym w zasadzie spać więcej gdybym mogła:)
      wstawanie to wielki ból.
      ALE
      był w wakacje taki czas że miałam bardzo uporzadkowany rytm dnia, i w codziennym
      schemacie na sen przeznaczałam godzin 6. Wystarczało o dziwo:) Trochę cięzko
      wstać ale dawałam radę, i przy tym ciężko pracowałam (zbiór runa leśnego) Miało
      to tę zalete że zasypiałam chyba 10 sekund po połozeniu głowy na poduszce.
      Więc wg mnie rzecz jest w regularności, stałej godzinie (chodziłam spać o 22,
      wstawałam o 4),
      aha, i jeszcze jedno, to chyba sie sprawdza tylko latem, bo wystarczyło że było
      pochmurno i wtedy o tej 4 było w pokoju ciemno, wtedy to była udręka. A
      korzystajac z tego że byłam w strefie dnia polarnego, nie było wielkiej róznicy
      co do pory wstawania, skoro i tak było jasno:)
    • pretensja_19 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 18:44
      ja sie czuje zle gdy spie za dlugo, mimo ze generalnie uwazam sie za spicoha.
      Trzeba znalezc zloty srodek... W kazdym razie podziwiam osoby, ktore spia po 5-
      6 h a tetnia energia. Ja zazwyczaj poziewuje caly dzien i ogolnie czuje sie
      slaba:( Zreszta, nie umiem sie przestawic na wczesniejsze chodzenie spac, woel
      posiedziec dluzej z chlopakiem, czasem wypadnie sie dluzej pouczyc, albo
      zasiedze sie przy kompie,np.na jakims forum;)
      Co do ospalosci w ciagu dnia, to radze tym dziewczynom, ktore narzekaja na
      oslabeinie i brak energii w ciagu dnia, zwrocic uwage na Wasza diete, zwlaszcza
      sniadanie.Unikajcie cukrow prostych i zbyt duzych ilosci kawy. Takie objawy
      niekoniecznie musza meic zwiazek z iloscia snu, ale wlasnie m.in z dieta. Moga
      byc tez oznakami niedoborow jakichs pierwiastkow w organzimie badz choroby.W
      tym wypadku radzilabym przeprowadzenie rutynowych badan. no i oczywiscie duze
      ilosci swiezych warzyw i owocow, ruch, swieze powietrze nigdy nie zaszkodza!!!;)
      • tonieja77 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 19:55
        u mnie zapotrzebowanie na sen wzrosta z wiekiem:)teraz MUSZĘ przespac te 8h,nie
        wiem jak będzie kiedy pojawi sie taki małe wrzeszczące;)ale pewnie dam rade jak
        miliony przede mną i po mnie:)
        co do krotszego spania latem to oczywiste,że lepiej sie wstaje kiedy słonce za
        oknem a jesli wstajemy jak jeszcze całkiem ciemno to...same wiecie:)
        • skara Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 30.09.06, 21:07
          Dla mnie optimum jest 9 h, ale niestety nie jestem w stanie takiej dawki sobie
          zaaplikowac. Z reguly w tygodniu spie okolo 7 h i jako ze robie to chronicznie
          koncze tydzien nieprzytomna, nie mowiac juz o chronicznym zmeczeniu po kilku
          miesiacach. Nie znam sposobu na zmiane nawykow i potrzeb snu - obowiam sie, ze
          nie ma takowych :(
    • krolowa_poludnia Re: Ile godzin snu (...)? - to zależy od osoby... 01.10.06, 14:36
      Norma snu dla dorosłego człowieka, to ok. 7-8 godzin, po 70 tym roku życia ok. 6
      godzin. Ale norma snu nie jest zdefiniowana ściśle przez określoną ilość godzin
      snu, które osoba powinna przespać. ale przez ilość snu potrzebną w normalnych
      warunkach do osiągnięcia satysfakcji ze snu, czyli zregenerowania organizmu.
      Wstając rano mamy się czuć wypoczęci zarówno fizycznie jak i umysłowo.
    • justa_79 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 02.10.06, 13:51
      w ciągu tygodnia sypiam po 6, rzadziej 7 godz., a ile potrzebuję? w weekend
      budzę się po 8-9 godz. snu.
    • marghot Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 02.10.06, 13:54
      ja musowo 8h musze przespac :)
    • czarnaa_mamba Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 02.10.06, 14:23
      Miniumum 8h.
      Średnio 10. to już jest nieźle.
      A najwięcej to 12. ;))
    • othala76 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 02.10.06, 21:20
      dla mnie 8h to minimum. Kiedyś spałam po 6godz i dawałam radę ale skończyło sie
      przemęczeniem, rozdrażnieniem i ogólnym osłabieniem, nie wspomnę o skórze. Od
      3miesięcy śpię do oporu i w końcu mam ochotę do życia. Wygląd mojej skóry,
      przede wszystkim twarzy poprawil się kolosalnie, zniknęły drobne zmarszczki.
      Sen to najtańszy i najlepszy kosmetyk. Więc dziewczyny do łóżek a nie siedzieć
      przed kompem do rana!
    • paul_ina Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 03.10.06, 06:40
      Ja sypiam ok. 5-6 godz/doba, ale warunkiem dobrego samopoczucia rano jest zaśnięcie najpóźniej o północy. W weeendy staram się spać do oporu, niestety organizm ma inne zdanie i budzę się o 8 :) a dosypianie na siłę kończy się migreną.

Drugą magiczną godziną jest dla mnie 8.00. Nawet jeśli położyłam się grubo po północy, np. o 4 nad ranem (bywa...) ale wstanę o 8.00 - funkcjonuję w miarę normalanie.

Jeszcze jedno - nie piję kawy. Zamiast kawy do wczesnego popołudnia piję redbulla, po południu zieloną herbatę.
      • iskierka4 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 03.10.06, 07:29
        Ja od zawsze chodze spac wczesnie ale tez wczesnie wstaje. Wstaje ok. 5,30 i
        chodze spac teraz ok. 20,30. Wszystko dlatego ze moj maz juz jest w lozku i jak
        nie mam juz nic do roboty to tez ide do lozka ok. 20 i zaraz zasypiam (mnie
        usypia telewizor). Przetrzymuje czasem do 21-22 ale to zazwyczaj po weekendzie
        gdy pospalam do 8. CZyli potzrebuje ok 10 h snu i wtedy czuje sie najlepiej.
        Jak gdzies wyjezdzamy i spimy malo ok. 6 h to po 2 dniach jestem bardzo
        drazliwa. Wszystko mnie irytuje i jestem dosc niemila. A najbardziej mnie
        denerwuje gdy chce zasnac a ktos mi w tym przeszkdza. Na szczescie takich dni w
        roku jest baaardzo malo. Sen jest dla mnie bardzo wazny bo sie wtedy regeneruje.
        • iskierka4 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 03.10.06, 07:31
          zapomnialm dodac ze w ostatni weekend pazdziernika przestawiamy godzine i wtedy
          teoretycznie bede zasypiac o 19-20 hehe a spac bedziemy godzine dluzej ;-)
          Plusem jest to ze zima sie wysypiam a minusem fakt iz nigdy nie moge obezjzec
          zadnego fajnego filmu w TV.
    • saskiaplus1 Re: Ile godzin snu potrzebujemy? 03.10.06, 08:48
      Sześć godzin to mój standard i to wystarczy, żeby czuć się dobrze. Ale warunek
      jest taki sam, jak wspominał ktoś wyżej: muszę zasnąć przed północą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka