Dodaj do ulubionych

do lily 32:)

05.01.07, 22:56
Serdeczne dzieki za przepis na macerat pokrzywowy. Świetnie odżywia skórę i
bardzo fajny do włosów.Czy możesz zdradzić skąd jest ten przepis? Z książki
czy inwencja własna? Szukałam w różnych miejscach i nigdzie nie znalazłam
niczego podobnego.
Serdecznie pozdrawiam
s.
Obserwuj wątek
    • lily32 Re: do lily 32:) 06.01.07, 10:26
      Witaj mela78.A ciesze sie bardzo ,ze nie tylko ja doceniam
      niezaprzeczalne ,dobroczynne własnosci "pospolitej" pokrzywy:-)).Otoz pomysl
      zaczerpniety został z babcinych praktyk ,ktora zawsze posiadala nalewki min
      pokrzywowe ,lub z listkow brzozowych ,mialam wiec przyklad w domu jak latwo i
      przyjemnie mozna czerpać z darow natury wszystko co najwartosciowsze.Natomiast
      zastosowanie oliwy ,czy oleju jako bazy w maceratach podsunela mi strona
      Różańskiego.Co interesujace wyciagi pokrzywowe swietnie sprawdzaja sie na
      codzien jako "kremy" ujedrniajace ,ale i tez jako maseczka w formie namoczonej
      gazy w maceracie ,efekt w moim przypadku zdumiewający:-)Pozdrawiam .P S.
      kupiłam korzeń żywokostu i wykorzystalam olej zimnotloczony z orzechow
      wloskich ,myslę ,ze taki macerat powinien zawierac poza innymi dobroczynnymi
      skladnikami -alantoinę .Efekty-ładnie nawilża mnie ,wygładza ,wchlania się
      wlasciwie caly w skore.
      • mela78 Re: do lily 32:) 06.01.07, 12:36
        Dzięki za odpowiedź. Tylko pozazdrościć takich tradycji rodzinnych. Pozwolę
        sobie jeszcze trochę popytać:) Czy używasz jakiegoś toniku, czy bazujesz tylko
        na maceratach? Czym myjesz buzię?
        Serdecznie pozdrawiam

Chyba dzisiaj spróbuję polecanej przez Ciebie maseczki:)
        s.
        • lily32 Re: do lily 32:) 06.01.07, 18:30
          Używam raz dziennie toniku na bazie octu winnego ,lub owocowego ,zrobionego w
          proporcji 1:9 z wodą destylowaną.Octem często zalewam różne zioła,teraz mam
          rumiankowy i na jego bazie tonik z dodatekiem paru kropel geranium ,gdyz moja
          skora bardzo lubi ten olejek eteryczny.Do gotowego toniku wciskam np galązkę
          pokrzywy hehe;-).Ilosc zazwyczaj wystarcza mi na tydzien ,lub półtora,trzymam w
          lazience .Pamietam jak ludzie uzywali ziela pokrzywowego do zabezpieczenia
          mięsa surowego ,lub ryb ,gdy jeszcze nie bylo lodowek ,albo trzeba bylo gdzies
          je przewiezc ,bez zabezpieczenia chlodniczego:-)Myję buzię miodem -masuję nim
          buzie z dodatkiem kropli np olejku drzewa herbacianego,albo siemieniem
          lnianym ,ktore po ugotowaniu ma konsystencje żelu,czesto tez uzywam soli
          drobnoziarnistej z dodatkiem oleju rycynowego i oliwy z oliwek ,innym sposobem
          jest masowanie twarzy żółtkiem jajka,lub kefirem ,ktory bardzo lubie pić-
          wszystko byle nie mydlo:-).Szczęsliwie juz nie mam problemow ze stręfą T -
          tlustą,ani z pojawianiem sie zaskornikow .Miłego weekendu:-).
          • mela78 Re: do lily 32:) 06.01.07, 22:45
            Wielkie dzięki. Widzę że trafiłam na prawdziwą skarbnicę wiedzy:)
            Serdecznie pozdrawiam
            s.
            • naturalny_chomik Re: do lily 32:) 06.01.07, 23:11
              dziewczyny skąd bierzecie pokrzywę o tej porze roku? Może być susz?
              • mela78 Re: do lily 32:) 06.01.07, 23:25
                Ja siłą rzeczy musiałam kupić suszoną w aptece. Ale myslę że wyszło ok.
    • mela78 Re: chyba przechwaliłam:( 09.01.07, 15:35
      Kurcze chyba przedobrzyłam. Wczoraj zrobiłam maseczkę według zaleceń
      (podczytałam też różańskiego). Macerat pokrzywowy na gazę i na buzię na 40 min.
      Pierwszy efekt wydawał się super ale po jakichś 2 godz, niemiłosiernie zaczęła
      mnie swędzieć skóra i w niektórych miejscach wyszła bardzo suca. Używałam
      maceratu jako krem przez 1,5 tygodnia i było bardzo ok. ale po wczorajszym mam
      obawy. Chyba zostawię go sobie narazie tylko do włosów. Szkoda bardzo ale co
      zrobić.
      pozdr.
      s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka