Dodaj do ulubionych

Wyniki styczniowego "Oekotestu" - warto poczytac!

09.01.07, 13:47
Dzisiaj kupilam sobie nowy miesiecznik Oekotest,ktorego wierna czytelniczka
jestem juz wiele lat.Mysle,ze moze zainteresuje Was ponizsze zestawienie.
Wszystkie, w latach 2004-2006 testowane przez Oekotest kosmetyki (naturalnie
jest to pewien wycinek z calego niemieckiego rynku) ujeto teraz w pewne grupy
i obliczono srednia ze wszystkich ocen,ktore to te kosmetyki
otrzymywaly.Kontrolowane byly roznosci od kremow,przez pasty do zebow do
lakierow do paznokci.Koncerny otrzymaly jedna ocene,jest jednak kilka
wyjatkow,np. L'Oreal i jego corki Vichy,La Roche-Posay i body Shop.
Supermarkety,np,Rossmann otrzymaly tez po jednej ocenie.
Teraz musze troche popisac,uff.

(1-Najlepsza ocena).
Weleda 1.22
Laverana (Lavera,Lavere) 1.26
Wala (Dr.Hauschka, Walavita) 1.26
Logocos (Fitne,Sante,Logona) 1.41
Mann&Schröder 2.31
Elektrobio 2.50
Börlind 2.70
Rossman (Accent,Alterra,Crrus,Isana,Perlodent,Rival de Loop...) 2.91
Dm (Alverde,Balea,Dontodent,P2,Sundance) 2.94
Plus (Blue Moon...) 3.05
Aldi Nord 3.08
Rewe (3.08)
The Body Shop 3.08
Penny 3.21
Schlecker 3.50
Beiersdorf (8x4 Atrix,Eucerin,Florena,Labello, Nivea ) 3.58
Aldi Süd 3.69
Lidl 3.85
Johnson&Johnson (Bebe,Neutrogena,RoC ) 3.94
Dr Scheller 4.00
Kao Brands (Guhl, John Frida )4.10
GlaxoSmithKline 4.18
Estee Lauder (Aveda,Cliniqe,estee Lauder) 4.38
Unilever (Axe,Dove,Lux,Pond's,Rexona,Timotei) 4.39

Schwarzkopf&Henkel 4.69
Yves Rocher 4.71
Avon 4.73
Procter&Gamble (Max Fakto by Ellen Betrix,Blen-a.Med,Herbal Essences,lacoste)-
4.86
CHANEL!!!! 5.00
COTY!!5.23
Colgate- palmolive (Colgate,Dentagard,Palmolive) 5.28L
L'OREAL!!!(Biotherm,Garnier,Maybelline, Jade,LRP,Lancome,L'oreal Paris) 5.30!!

Nivea (Osobno) 3.67
La Roche Possay 3.80
Dove 4.29
Wella 4.78
Vichy 4.91
Lancome 5.25
Garnier 5.65
L'Oreal Paris 5.76!!!!!!!

Nie znaczy to, ze firmy z jedynkami maja wszystkie produkty bez zarzutu,ale w
porownaniu z pozostalymi mozna kupowac w ciemno.Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • brroger Re: Wyniki styczniowego "Oekotestu" - warto poczy 09.01.07, 14:09
      Wlasnie sie zastanawialem, czy tego nie dodac i spoznilem sie, ale ominea mnie
      chociaz ta benedyktynska praca :)
      W Niemczech odwrotne sa noty, jak w Polsce, najlepsza nota jest 1 natomiast
      najgorsza 6
      • dgu Re: Wyniki styczniowego "Oekotestu" - warto poczy 09.01.07, 14:27
        Jestem pod wrazeniem.
        Przynajmniej możemy zobaczyć co używamy !
        Dzieki Marisa.
        Nie spodziewałabym się ,że słynne marki apteczne są takie złe.
        • kraxa po tych wynikach 09.01.07, 18:53
          pokocham logone i sante jeszcze bardziej, czyli miloscia juz balwochwalcza-
          szczegolnie w przypadku sante- realcja jakosci do ceny jak dla mnie nie do
          pobicia ;-)))
          • ewa_z_drzewa Re: po tych wynikach 09.01.07, 21:34
            BRAVO DLA MOJEJ KOCHANEJ WELEDY!!!!
            • ggigus producenci ukochanej Weledy wspieraja neonazis 14.01.07, 00:57
              tow
              • marisaa Re: producenci ukochanej Weledy wspieraja neonazi 14.01.07, 17:36
                Masz na mysli lata trzydzieste,czy czterdzieste?
                Przepraszam,ale to nie ma zadnego sensu.Czy masz jakies podstawy to twierdzic?
                • ggigus neonazisci to czasy wspolczesne, wtedy to byli 14.01.07, 17:39
                  nazisci
                  slowko neo
                  tak, tutaj juz ktos podawal link z angielskiej wikipedii, mowil mi otym kolega,
                  ktory jako dziennikarz robil o tym reportaz i mieszkam w Niemczech i to juz od
                  dawna ni jest tajemnica
                  • ggigus powiazania Weledy z nazistami 14.01.07, 17:41
                    de.wikipedia.org/wiki/Weleda_%28Unternehmen%29
                    tego innego linka niestety nie moge znalezc, ale poszukam
                    • ggigus powiazania Weledy z neonazistami w tym watku 14.01.07, 17:43
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=50178876&a=50463666
                      • visenna2 Re: powiazania Weledy z neonazistami w tym watku 14.01.07, 19:56
                        Nie używam ani weledy ani hauschki, bo od antropozofów i steinerowców trzymam
                        się z daleka:)
                        • ggigus do visenny2 - olej rozany Hauschki jest 14.01.07, 20:45
                          fajny, mam swira na pukncie kosm. rozanych
                          znasz jakas bioalternatywe do olejku Hauschki?
                          pozdrowka
                          • visenna2 Re: do visenny2 - olej rozany Hauschki jest 15.01.07, 09:14
                            Hmm...
                            chyba tylko własnoręcznie zrobiona mieszanka olejów, ktore Hauschka ma w
                            składzie:) Kupujesz wszystkie osobno, mieszasz i masz mnóstwo hauschkopodobnego
                            oleju za relatywnie mniejsze pieniądze, no i wolnego od obciążeń
                            ideologicznych:)
                            Ja wolałam tych kosmetyków w ogóle nie próbować, bo podobno są świetne i ciężko
                            byłoby mi je potem odstawić z powodów światopoglądowych:)
                            • ggigus dzieki za rade:))) no to trzeba zakupic oleje 15.01.07, 17:35

• kraxa ggigus jak mozesz 16.01.07, 08:40
                                To zaopatrz sie w Polsce- femi mamoim zdaniem doskonale oleje. Natomiast w
                                Niemczech mozesz sprobowac Martiny Gebhardt, al nie wiem, czy ma akurat roze
                                • ggigus dzieki!! sie zaopatrze 16.01.07, 16:32

• justa_79 Hauschka a naziści? 24.01.07, 17:40
                    "Wegen Verbot der Anthroposophie im Dritten Reich und Gestapo-Haft Hauschkas
                    musste das WALA Laboratorium 1941 schließen." - to w końcu naziści trzymali z
                    antropozofami czy byli przeciw nim, jak wynika z tego zdania?
                    de.wikipedia.org/wiki/Wala_Heilmittel
                    z artykułu wynika, że powiązania Hauschki (wówczas Wala) z nazistami polegały
                    na tym, że musiano zamknąć firmę.

natomiast artykuł dot. Weledy jest rzeczywiście zaskakujący...
    • spaceage Re: Wyniki styczniowego "Oekotestu" - warto poczy 17.01.07, 15:11
      a moglibyscie przyblizyc nieco dokladniejsze kryteria tych testow? i jak jest
      przeprowadzana proba? (niestety nie znam niemieckiego :(((
      mnie zaskoczyla jednak dosc wysoka (tzn niska ;) pozycja takich "dyskontowych"
      kosmetykow, widac po tym ile w cenie kosmetykow drogeryjnych to promocja i cala
      korporacyjna machina (troche to alterglobalistycznie zabrzmialo ;)
      • marisaa Re: Wyniki styczniowego "Oekotestu" - warto poczy 17.01.07, 16:03
        Nie mam teraz gazety,bo jest w czytaniu,ale kosmetyki byly testowane na
        wszelakie ohydztwa,np.emulgatory,tensidy,srodki zapachowe uznane za
        rakotworcze,farby, etc.Oekotest zakupuje po prostu te produkty i zleca badania
        niezaleznym laboratoriom.Mysle,ze te dyskontowe min. dlatego tak dobrze
        stoja,bo srednia liczona jest z wszystkich kosmetykow,a prowadza one tez
        kosmetyki naturalne (Alterra,Alverde,Blütezeit).
        Jezeli mam Ci cos dokladnie przetlumaczyc,co Cie interesuje - pytaj
        prosze,chetnie Ci pomoge.
        • ggigus ALterra to nie sa kosmetyki naturalne 19.01.07, 21:42
          i inne kosmetyki - Alverde, gdzie jest napisane: aus kontrolliert biologischem
          Anbau itepe
          to NIE SA znaki chronione, o zcmy pisalam w innym poscie, ale nikt nie zareagowal

kazda firma moze to sobie napisac, a to nie znaczy nic
          znak BIO jest chroniony, dlatego kosmetyki sa drozsze i biocertyfikat ma nr -
          mozna wsz sprawdzic
          • alinka61 Re: ALterra to nie sa kosmetyki naturalne 19.01.07, 22:06
            na Alverde mam napis:
            Kontrollierte Naturkosmetik
            ale tak dokladnie to nie wiem na czym ta kontrola ma polegac.
            • ggigus ten napis nie jst znakiem chronionym, przy kazdy 19.01.07, 22:44
              m znaku chronionym musi byc nr certyfikatu, jak to maja znaki bio
              • marisaa Re: Alverde ma BDIH certyfikat 20.01.07, 17:01
                Mam w domu mleczko i wode rozana Alverde.Oba produkty maja stempel BDIH
                Kontrolierte Naturkosmetik.
                Mozecie sobie poczytac:
                www.kontrollierte-naturkosmetik.de/bdih.htm
                • ggigus certyfikat BDIH 21.01.07, 20:59
                  czy widzisz na stronie, ktora podawalas, jakakolwiek mozliwosc kontroli
                  deklaracji tych firm? Ja nie, ale moze sie myle
                  Sama deklaracja, ze cos robie jako firma jest malo wystarzcajaca, musze byc
                  gotowa poddac sie niezaleznym kontrolom, jak np, znak bio
                  Wiele firm oskarzanych o to, ze szyja dla nich dzieci w nieludzkich warunkach -
                  Adidas np. - nie chce niezaleznych kontroli, podaje cetryfiktay w mysl ktorych
                  firma stara sie, aby dostawcy ciuchow zachowywali rozmaite standardy
                  i powtarzam - sformulowanie aus kontrolliert bilogischem anbau nie jest znakiem
                  chronionym i kazdy moze sobie to napisac
                  pozdrawiam
                • ggigus Re: Alverde ma BDIH certyfikat 21.01.07, 21:00

• brroger Re: Alverde ma BDIH certyfikat 22.01.07, 21:38
                    Z tego co ja wiem, to najpierw trzeba sie zarejestrowac w stowarzyszeniu i
                    miec odpowiednie badania by dostac znaczek BDIH. Np. na nie wszystkich
                    kosmetykach sa Logo, to jest dosc drogie Logo i nie kazdego stac na badania z
                    nim zwiazane. Do tego z tego co ja sie orietuje patronuje temu i Öko Test i
                    Ministerstwo Srodowiska. Po za tym jak znam Niemcow, to maja oni fiola na
                    punkcie prawa. Co innego Stiftung Warentest. Stiftung to jest fundacja, wiec
                    mozna sie latwo domyslic, ze potrzebuje pieniedzy, chociaz oni zajmuja sie
                    inaczej kosmetykami jak Öko Test. Oni badaja przydatnosc, a Öko Test jakosc.

Co do znaczka BIO, to nie jest latwo go dodac do kosmetyku. Przemys temat !!!
                    • ggigus ?? ja czytalam w taz, ze Öko test to zwyczan 23.01.07, 00:19

• ggigus ze Ökotest to zwyczajna konkurecja dla Warentest 23.01.07, 00:22
                        slowo stiftung tez mnie jakos nie dziwi, wszytskie towary dla Lidla sa
                        opatrzone: wyprodukowane dla Lidl-Stiftun
                        na stronie tego znaczka BIDH sa jakies malo konkretne dane o badaniach
                        wykonanych przez niezalezny instytut i nic wiecej
                        czy instytut jest tak niezalezny, ze sie nie chce ujawnic?
                        kosmetyka naturlana to ogromyn rynek i producenci zrobia wszytko, aby pozory
                        kosmetyki naturalnej klientowi stworzyc

PS za wczesnie wyslany poprz. post, uups
                        • ggigus ps info o Ökotest z wikipedii 23.01.07, 00:24
                          de.wikipedia.org/wiki/%C3%96kotest
                          takie samo czasopismo jak kazde inne
                    • ggigus Ps cetryfika bio - nie domagam sie, aby go dodano 23.01.07, 00:26
                      do kosmetykow
                      chodzi mi o to, ze nie ma odpowiednika znaczka bio dla kosmetykow
                      wszeslkie aus biol. kontr. Anabu nie sa znakiem chronionym i nie licza sie
                      • brroger Re: Ps cetryfika bio - nie domagam sie, aby go do 23.01.07, 12:32
                        sluchaj to ze np. jakis komponent jest dodany do kosmetyku z kontrolowanej
                        uprawy bio, to jest udokumentowane w danej firmie kosmetycznej, trudno byloby
                        za kazdym razem wpisywac numer kontrolny na opakowaniu.
                        Sluchaj wprowadzasz niepotrzebna paranoje!!!! Jezeli masz jakies watpliwosci,
                        to po prostu napisz do BDIH !!! Po drugie jest to organizacja, ktora zajmuje
                        sie Naturalnymi Kosmetykami juz bardzo dlugo i dopiero teraz pierwszy raz
                        czytam, ze ktos ma jakies problemy.
                        Niezalezne Laboratorium, jak sam nazwa wskazuje nie ma powiazania z BDIH i
                        innymi Firmami, widocznie o to chodzi.
                        Nie rozumiem czego chcesz dowiesc na tym forum, ze co... kosmetyki bez znaczka
                        BDIH sa lepsze. Np. Alva tez nalezy do BDIH i wiele innych firm, i wierz mi
                        jakos jak z nimi rozmawialem nawet raz nie podwazyli jego wiarygodnosci.
                        • ggigus Re: Ps cetryfika bio - nie domagam sie, aby go do 23.01.07, 17:09
                          nie wprowadzam paranoi, po prostu sformulowanie aus kontrolliert bilogischem
                          Angau NIE JEST znakiem chroniom, kazda firma moze to sobie wpisac i to nie
                          znaczy zupelnie nic, firma nie ma zadnego obowiazku udowadniac, czy to prawda

co do niezaleznego labolatorium . nie ma na jego temat zadnych danych, a wiec
                          jest az tak niezalezne, ze az tajne? na certyfikatach bio masz numery i mozest
                          dokakladnie pochodzenie produktu sprawdzic, pojechac do porcudenta, jesli masz
                          ochote - widzisz roznice?

nie widze nic zlego w przynaleznosci do BDIH, ale to jak ze znaczkiem na
                          bananach chiquita - zadna tresc

a ponadto wprowadzasz paranoje na forum ty, bo piszesz o Ökotescie, jakby to
                          bylo cos specjalnego, a to normalne, przynoszace zyski i konkurencyjne do
                          Warentest czasosopismo
                          sam masz niedokladne dane i zarzucasz innym paranoje
                          • marisaa PORA ZAKONCZYC TE BEZSENSOWNA DYSKUSJE! 23.01.07, 20:05
                            Podalam te informacje z ökotestu,bo wydaly mi sie ciekawe i godne
                            polecenia.Bardzo ucieszyly mnie slowa podziekowania,choc ich nie
                            oczekiwalam.Czego sie najmniej spodziewalam - to te niekonczace sie napasci i
                            dyskusje na temat nazistow,wiarygodnosci Ökotestu (czy ktos zna lepszy magazyn
                            informacyjny dotyczacy tych zagadnien?),porownywania nie prowadzace do
                            niczego,oprocz niesmaku.Mozna naturalnie takze porownywac znak Chiquita z
                            BDIH,ale ja nazwalabym to raczej ,sorry,upierdliwoscia.Na tyle,ze mnie zgaga
                            pali,jak mam sie zalogowac na forum.Dzieki za uwage.Pozdrawiam.
                            • ggigus Ökotest i dlaczego krzyczysz?? 23.01.07, 20:51
                              jesli dyskusja cie denerwuje, nie musisz brac w niej udzialu

ani Ty, ani drugi wspoldyskutant nie mozecie zrozumiec paru rzeczy:
                              1) "aus biolog. komtrol. Anbau" moze sobie kazdy napisac
                              2) Ökotest to takie samo czasopismo jak Stiftung Warentest
                              3) certyfikat, o ktorym piszecie oboje, jest podawany na dziwnych zasadach, bo
                              chcialabym cos konkr. o tym niezaleznym labolatorium

Zreszta sama nazwa Ökostest i wsposob, ze uznajecie to czasopismo za lepsze od
                              innych jest dowodem na to, ze wpadliscie w pulapke eko/bio bez certyfikatu

ja tez uzywam Alterry i innych, ale nie mam zludzen
                            • ggigus ps: nie napadam na ciebie, a informuje jedynie, 23.01.07, 20:55
                              ze prodcenci Wieledy maja kontakty z neonazistami, a wczesniej z nazistami
                              to jest fakt i kupujac ich produkty, wspierach neonazistow
                              czy tego chcesz, czy nie - to juz twoja decyzja
                              ale jak widac, nie wiedzialas tego
                              ja tez nie wiedzialam, ze Hanuschka i Wieleda maja akie powiazania
                              dowiedzialam sie i nie kupuje, ale nie wymagam od ciebie zadnych decyzji

co do Ökotestu - to nie jest najlepszy magazyn, to magazyn konsumencki obok
                              Warenstest - nic wiecej, nic mniej, jest ich jeszcze pare
                              Ökotest przez nazwe obiecuje byc öko, ale taki nie jest

a co certyfikati BDIH - czy mozesz mi podac jakies konkretne sfrmulowania z ich
                              strony co do kontroli tego, co obiecuja?
                              ucieszylabym sie
                              • marisaa Re: ps: nie napadam na ciebie, a informuje jedyni 24.01.07, 10:11
                                www.bdih.de/
                                www.kontrollierte-naturkosmetik.de/richtlinie.htm
                                Wiem o tym dobrze,iz producenci wypisuja na opakowaniach co im do glowy
                                przyjdzie.Zajmuje sie tym juz od 17 lat i raczej nie dam sie nabrac.Nie
                                twierdze tez,ze Alverde ma w skladzie wszystko z certyfikatem,bo za 1.99 jest
                                to niemozliwe,prywatnie mam po prostu zaufanie do Alverde i kupuje ich
                                wyroby,bo nie musze miec przy tym stressu finansowego.I nie przeszkadza mie
                                tez,ze niektore skladniki nie sa bio,wystarcza mi,ze wszystko inne jest w
                                porzadku:brak olejow mineralnych,syntetycznych dodatkow i calego tego
                                swinstwa,ktore znajduje w "normalnych" kosmetykach.Nie jestem dogmatyczna i
                                kupuje kredki do oczu,tusz i podklad ze zrodel konwencjonalnych,bo czesto te
                                naturalne maja maly wybor,sa horrendalnie drogie i wydaja mi sie dosc
                                siermiezne,moze mam zbyt wygorowane potrzeby,lub jestem po prostu za stara.Mam
                                naturalne szampony,oleje do ciala,mydlo,plyny pod prysznic,kremy do
                                twarzy,dezodorant - ale pozostaje jeszcze wiele rzeczy (:-))))),ktore kupije w
                                perfumerii!Przy piecioosoboewj rodzinie nie jestem w stanie robic zakupow tylko
                                w sklepach ze zdrowa zywnoscia,bo bysmy zbankrutowali,a poza tym rodzina
                                strajkuje jedzac wylacznie ciemny ryz i makaron oraz zapiekanki z zesrutowanego
                                zboza i warzywka.Na widok tofu i innych specjalow dzieci i maz sie otrzasaja!!
                                Moja corka jest w przedszkolu waldorfowskim i nie znam nikogo,kto mialby choc
                                troche radykalne poglady.Naleze do zarzadu (przedszkole jest prywatne i ja
                                jestem Polka).Wiekszosc ludzi ma dosc mocno lewicowe poglady,raczej bardziej
                                lewicowe niz przecietni Niemcy - nie prawicowe.Nie mozna wszystkiego pakowac w
                                szuflady i uogolniac.Moze zadzwonisz do mnie,jak chcesz,mozesz do mnie napisac
                                na adres gazety.Chyba przynudzamy tu na forum,kogo to interesuje?
                                • ggigus no to trohe nie rozumiem 24.01.07, 13:00
                                  zadzwonic chetnie, ale jesli kogos ta dykusja przynusza, nie musi jej czytac
                                  sama widzisz, ze za 1,99 nie moze byc wszytko z certyfikatem (ktory jest dosc
                                  metny), a pare postow wczesniej krzyczalas na mnie capsem

poza tym myslisz troche pojecia - nie pisalam nic o przedszkolu, do ktorego
                                  chodzi twoja corka i pogladach rodzicwo dzieci tam posylajacych, a tylko o
                                  kontaktach z neonazistami ( a ty poczatkowo usilowalas ich zepchcnac do historii
                                  jako nazistow) i wczesniejszych powiazaniach z nazistami, co ma i mialo miejsce
                                  u Hauschki i Weledy
                                  chodui mi o producentow, nie o konsumetnow, bo ci - jak widac na twoim
                                  przykladzie - sa nieswiadomi
                                  tez bylam tego nieswiadoma

nie musisz kupowa niczego w sklepach ze zdrowa zywnosci, nie propagowalam tego,
                                  a tam jest zreszta wiekszy wybor niz tofu i zesrtutowane zboze

pozdrawiam
                                  • ggigus troche, troche, troche ggigus!! 24.01.07, 13:18

• brroger Re: troche, troche, troche ggigus!! 24.01.07, 17:46
                                      Tak w sumie, to ta dyskusja nie ma sensu.. Kazdy z nas bedzie i tak uzywal to
                                      na co ma ochote, a tak prawde mowiac to nie wiadomo co miesci sie w
                                      kosmetykach, nawet tych naturalnych. Pomyslmy tylko, ze jezeli robimy sami
                                      kosmetyk, to przetrwa on w miare dobrych warunkach jakies pol do roku czasu,
                                      natomiast kosmetyki sprzedawane w sklepach wytrzymuja (na polkach) do dwoch
                                      lat. Ja osobiscie jestem za robieniem osobiscie kosmetykow, a tak na prawde za
                                      uzywaniem oleji. Prawda jest niestety taka, ze zmarszki sie nie wygladza po
                                      uzyciu kremu, a reklamowe fotki sa tak zrobione by przyciagaly oko. krem w
                                      zasadzie mozna uzywac do nawilzania skory. I teraz problem, bo jest cala masa
                                      roznych dodatkowych kosmetykow. My faceci mamy latwiej. Wam Kobietom potrzeba
                                      troche wiecej kosmetykow, bynajmniej tych kolorowych, ale czy kremow???
                                      Öko Test uwazam za na tyle wiarygdona instytucje, bym mogl kupowac produkty z
                                      ich znaczkiem, to ze jest to intytucja to wiadomo. Zobaczcie tez zaleznosc, ze
                                      produkty ktore sie tam reklamuja czyli Lavera, Logona, Weleda etc, zawsze
                                      uczestnicza w testach. Ja chetnie poznalbym opinie o kosmetykach mniej znanych.
                                      • alinka61 Re: troche, troche, troche ggigus!! 24.01.07, 23:02
                                        Swiete slowa brroger:-)
                                        Jesli chodzi o naturalne produkty to ja uzywam tylko produktow Ekosensu- i nie
                                        dlatego, ze naturalne tylko dlatego ze wspaniale sluza mojej skorze i uwazam je
                                        za najlepsze.
                                        Ale z kremami to juz inna sprawa. Przetestowalam wiele tak zwanych naturalnych
                                        kremow i no nie pasuja mi i juz.Nie mam problemow z cera i nie przeszkadza mi
                                        chemia, cere mam zdrowa, i zadbana, wniosek stad, ze chemia w nich zawarta mi
                                        nie szkodzi.
                                        Nie wierze w zadne testy -wg mnie nie ma wiarygodnych, wszystko ZAWSZE da sie
                                        zalatwic, odkrecic, bez wzgledu na to, w jakim kraju akcja sie dzieje.
                                        Najchetniej kupowalabym kremy u zaprzyjaznionej czarownicy ktora sama kreci -
                                        ale poniewaz nie znam takowej, kupuje, co mi reke wpadnie .
                                        No i jeszcze jedno - znam osobiscie paru takich niby ekologicznych bauerow-
                                        wole nie pisac, jak te roslinki sa nawozone. I jak tu wierzyc?
                                        • ggigus do alinki i broggera 25.01.07, 17:23
                                          nie mam zamiaru wtraca sie w to, co uzywacie, zwracam uwage na pustoslowie
                                          deklaracji na kosmetykach
                                          a do alinki- jesli bauerzy sa niby eko, moga uzywac, czego chca.
                                          • alinka61 Re: do alinki i broggera 25.01.07, 20:19
                                            To niby bylo IRONICZNE.
                                            • ggigus aha, wiec ci eko abeurzy maja certyfikaty bio? 25.01.07, 23:24
                                              itepe?
                                              jesli maja, to co takiego strasznego uzywaja jako nawoz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka