Dodaj do ulubionych

Skóra alergika

27.03.07, 00:15
Dzień dobry (a właściwie dobranoc...). Jestem tu pierwszy raz, trochę poczytałam, ale zanim się
doszukam odpowiedzi na moje pytania, to może trochę potrwać. Dlatego postanowiłam zapytać: co
możecie polecić na pielęgnację skóry ze zmianami alergicznymi - zwłaszcza w zgięciach łokci i kolan.
Moja córka (7 lat) ma takie zmiany. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale właściwie większość czasu ją swędzi.
Co możecie poradzić?

Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Skóra alergika 29.03.07, 21:10
      Wietrzenie, bielizna niedopasowana tylko 100 % bawełna, najlepiej biała.
      Mój synek ma taki problem, ale jak zje coś niedozwolonego. Czy Twoje dziecko ma azs, czy jest alergikiem?

Jak jest to drobna wysypka, to nienaturalnie, ale skutecznie, smaruję takie zmiany jakąs maścią z tlenkiem cynku (np. najzwyklejszy penaten do pupy niemowląt), jak zmiana się "uspokaja" to wtedy dośc często traktuję ją maścią cholesterolową z witaminą E. U nas to pomoga, ale najbardziej odpowiednia dieta.

Do mycia teraz stosujemy Żel z Lavery dla dzieci alergicznych, jest bardzo fajny. Skóry staram sie nie smarować niczym, za wyjątkiem tych zaognionych zmian, jak juz się pojawią. U nas nic naturalnego nie sparwdziło się na cos takiego.
      • munay Re: Skóra alergika 11.04.07, 20:32
        Dzięki za odpowiedź. Córka ma AZS, jest alergikiem, ale raz jest lepiej, a raz gorzej. Ostatnio leczymy
        się homeopatycznie i teraz nie chciałabym stosować żadnych "mocnych" maści.
        Kosmetyków naturalnych chciałam użyć jako tych, które nie przeszkodzą w leczeniu, a pomogą
        łagodzić objawy.

Skóra się zdecydowanie poprawia po kąpielach w soli kamiennej. Szukam czegoś, co dobrze jej nawilży
        skórę i pomoże wygoić ranki.

Po buszowaniu w polecanych na forum sklepach wytypowałam:
        Krem Karite na bazie oleju nigelle (Biolander)
        Olejek z pestek moreli (Ekospa)
        Mydło rumiankowe (Ekosens)

Może macie jakieś uwagi/inne propozycje?

I dzięki wszystkim za informacje na forum :) To kopalnia wiedzy!

• barbegazi Re: Skóra alergika 11.04.07, 21:25
          To ja z wlasnego doswiadczenia polecam olej z ogorecznika, olej z wiesiolka i
          olej z konopii indyjskich - wszystkie do kupienia na www.mazidla.pl
          Czasem uzywam tych olejkow w czystej postaci, czasem robie z nich krem - dla
          dzieci - mają ten sam problem co Twoja corka niestety... Mydlo oczywiscie z
          ekosensu.
          :)
          • mami7 Re: Skóra alergika 11.04.07, 22:28
            pomimo całej sympatii ;-), mojemu dziecko mydło z ekosensu wysusza skórę. jednak jest to mydło.
            • mycha664 Re: Skóra alergika 12.04.07, 09:48
              Mami, gdyby skutecznośc specyfików zależala od sympatii, wszystkie leki
              zakupione w pobliskiej aptece działałyby "od ręki" ;o))) (pracują w niej
              bardzo miłe panie). Niestety tak się nie da :((.
              Skórę Twojej córeczki nasze mydła wysuszają - przykro mi :((. Przy alergii
              uczulac może każdy najmniejszy czynnik i sztuka polega na tym, żeby go wykryc i
              wyeliminowac.
              Osobiście po użyciu jakiegokolwiek mydła w publicznej toalecie nie rozstaję się
              przez kilka dni z kremem do rąk. A mydło, które ma wielu zwolenników wywołało u
              mnie swędzące uczulenie w kilka godzin po jednorazowym użyciu. Co nie świadczy
              o tym, że tamto mydło jest złe.
              cieplutko pozdrawiam,
              mycha
              • mami7 Re: Skóra alergika 12.04.07, 14:47
                dokładnie tak ;-) mnie osobiście Wasze mydła służą.

Pozdrawiam
                • kraxa ja mam alergika, okazalo sie ostatnio 12.04.07, 16:51
                  w dosc dramatycznych okolicznosciach- pare nieprzespanych nocek, ryk, drapanie
                  sie, czerwone zaognione plamy na brzuszku i konczynach. Traktuje to wylacznie
                  czystymi olejami- nawet naturalne balsamy dla nimowlat odstwilam. Na zmiane
                  leci maslo shea ( 100 procent, bez domieszek, firmy Brown Earth, ale to w UK),
                  olej z pestek moreli, tudziez wlsnorecznie wykonana mieszanka ( slonecznikowy,
                  oliwa z oliwek, wiesiolek, komosa ryzowa, dynia)- nie wiem, jkos mi sie uroilo,
                  ze jak bede stosowac rozne oleje to mu sie skor uszczelni i bedzie lepiej.
                  Piore w orzechach, nie zmiekkczam prania plynami, a ubranka te "przy skorze"
                  czyli body itepe to i tk nosil wylcznie organiczne ( znowu w Poslce pewnie nie
                  do dostania). Powodzenia w walce zycze ;-)
                  • barbegazi Re: ja mam alergika, okazalo sie ostatnio 13.04.07, 14:41
                    O rany - Biedny Edward... Ja mam troje alergikow - alergia pokarmowa. Marze o
                    lodach, grzance z serem ale od 8 miesiecy jestem na diecie bezmlecznej niestety:
                    ((( Przez te alergie to tylko zmartwienia same...
                  • kraxa nic mi nawet barbegazi nie mow 14.04.07, 13:03
                    Ja sie zywie wylacznie ryzem- w postaci platkow, pieczywa, mleka oraz ryzu ;-
                    DDD Od czasu do czsu jabloko, banan i salata ( chociaz wcalenie wiem czy
                    mozna). Z A J E B I O Z A ;-(((
                    • barbegazi Re: nic mi nawet barbegazi nie mow 14.04.07, 14:18
                      W zasadzie moglabys pic swoje mleko- bylby obieg zamkniety:)
                      Wiem - to nie jest smieszne...Ale mam spore doswiadczenie w alergii i dietach
                      eliminacyjnych.Przy pierwszym dziecu jadlam tylko ryz, chrupki ryzowe, pilam
                      wode :P Teraz juz nie daje sie zwariowac i panuje nad sytuacja. Jakbym mogla w
                      czyms pomoc - pisz na priva:)
                    • mami7 Re: nic mi nawet barbegazi nie mow 14.04.07, 21:28
                      a tak w sumie to ryż też moze uczulać ;-)
                      nie napiszę, jaki z tego wypływa absurdalny wniosek

pocieszające jest jedynie to, że z czasem bywa lepiej, albo alergia przechodzi w wziewną...
    • gloria2 Re: Skóra alergika 18.10.07, 23:10
      Witam,
      A czy masło shea można dodać do wody, w której dziecko się akurat
      kąpie? Czy taka kąpiel z rozpuszczonym masłem ma jakiś sens czy
      lepiej sobie darować?
      Wolałabym już raczej nie smarować skóry swojej alergicznej córki
      niczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka