Dodaj do ulubionych

przesuszona skora twarzy

28.03.07, 14:21
Mam straszny problem ze skora twarzy. Jest sucha, luszczy sie, wrażliwa
pojawily mi sie nawet liczne zmarszczki na czole i wokol ust, a mam dopiero
23 lata. Unikam mycia twarzy woda (rada dermatologa), stosuje kosmetyki z
apteki Iwostin intensywnie nawilzajacy na dzien i odzywczy na noc, niestety,
aby skora nie byla przesuszona i nie bylo widac zmarszczek musze smarowac
skore kilka razy dziennie, po nocy budze sie z odwodniona skora. Dermatolog
jedynie poradzil mi po skonczeniu calego zestawu z Iwostinu sprobowac innych
kosmetykow z apteki (mam wrazliwa skore). Czy mozecie polecic mi jakis mocny
krem nawilzajacy, ktory nie zatyka porow (czasami pojawiaja sie na mojej
skorze wypryski). Mieszkam we Wroclawiu, poleccie mi prosze jeszcze jakis
salon kosmetyczny i zabiegi, ktore moga poprawic stan mojej skory i nie
wywolaja alergii.
Obserwuj wątek
    • omniabulgari Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:26
      Ja mam cerę mieszaną ale też co roku po zimie bardzo odwodnioną ale obawiam
      się, że w tej sytacji to co mi pomaga Tobie może nie pomóc. Świetny dla mnie na
      ten problem okazał się krem Vichy Thermal fix do skóry odwodnionej no ale na
      lato już jest dla mnie zbyt nawilżający. No i może jakaś maseczka, ja używam
      guerlain, stosuję się jak jak krem np. na noc bo nie trzeba zmywać. Ja
      uwielbiam. Maseczka niestety 200 zł ale może jakaś tańsza się znajdzie.
      • abal2 Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:29
        kwota nie jest problemem, byle tylko pomoglo, ostatnio sprobowalam kremu
        Lancome Hydra Zen na noc, ladnie nawilzyl mi skore, tylko niestety po nalozeniu
        kremu skora mnie przez kilkanascie minut piekla i mialam wrazenie, ze zatkal mi
        pory skory, wiec wydajac 200zl na maseczke obawialabym sie, ze skorzystam z
        niej tylko jeden raz. Chyba przejde sie do Sephory i poprosze o zrobienie mi
        probki.
        • omniabulgari Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:33
          dokładnie... róznie to bywa, ale przy okazji możesz poproscic o probke guerlain
          aqua serum, chanel hydramax serum i lancome aqua fusion, te kremy badzo dobrze
          sprawdzily sie u mnie zimą w przypadku przesuszonia, no a teraz mam vichy
          thermal fix 1 który rowniez jest wspanialy a jak duzo tanszy od tamtych... i
          odkrylam go na podstawie probki. Ale maseczka jest jak dla mnie idealna,
          poczytaj na wizazu opinie, moze cos jescze znajdziesz godnego przetestowania.
          • abal2 Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:36
            Chanel probowalam, nie dziala wystarczajaco mocno na mojej skorze, Lancome'a
            boje sie, poniewaz jak juz wspominalam jeden krem tej firmy podraznil moja
            skore, ale guerlain chyba sprobuje. Niedlugo wybiore sie chyba do apteki po
            Vichy Thermal Fix, a na noc poszukam maseczki.
            • marghot Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:40
              Vichy uwaga, czytałam, że może powodować zaskórniki!
              Wypowiedzi tuna forum i na wizażu
              • omniabulgari Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:43
                tez to slyszalam i obawialam sie bo mam taka sklonnosc ale na szczescie nic
                takiego sie nie dzieje, ale wiadomo u kazdego inaczej, lepie wiec probke
                przetestowac
                • marghot Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:49
                  próbka może nie być miarodajna, gdyż zaskórniki moga pojawić się dopiero po
                  kilku/kilkunastu dniach
    • marghot Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:30
      Może masz jednak nie przesuszoną, a odwodnioną cerę?
      proponuję maseczkę nawilżającą Avene, mozna ją stosować nawet codziennie,
      zamiast kremu na noc. Jak dla mnie rewelacja!
    • capuccino_days Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 14:52
      mi bardzo pomogła maseczka dermiki różana w sasztkach i olejek Clarinsa
      • abal2 Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 15:05
        niestety, rozana maseczka dermiki na mnie nie dziala, naloze na noc, a rano
        znowu budze sie z odwodniona skora
        • capuccino_days Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 15:07
          to może rzeczywiście jakiś olejek + mocny krem
          i nawilżać od środka - woda, jakieś tłuste ryby (chyba), te sprawy
          • gekontoke Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 15:21
            To prawda, odkąd piję tran (można kupić w butelce lub w kapsułkach) mam o wiele
            bardziej nawilżoną skórę (podobnie działają: wiesiołek, oliwa). sam krem nie
            wystarczy.
    • veronique_p Re: przesuszona skora twarzy 28.03.07, 17:28
      Ja mialam identyczny problem. Tez stosowalam kremy, ktore albo bardzo
      podraznialy albo wogole nie nawilzaly. Probowalam tez olejkow, ktore moglam
      nakladac do woli, czasami powierzchnia skory byla tlusta a sama skora piekla i
      ciagle byla napieta, pomarszczona jak pergamin, zaczerwieniona a miejscami
      nawet popekana i tez wydawalo mi sie, ze mam zmarszczki (wygladalam na starsza
      siostre mojej mamy). Pomogl mi krem Hydraphase texture riche (jest tez texture
      legere dla cery mieszanej) z La Roche Posay, ktory dal mi cudowne i upragnione
      uczucie nawilzenia. Jesli chodzi o zatykanie porow to u mnie nie zatykal ale ja
      nigdy nie mialam tego problemu wiec nie wiem czy moge sie wypowiadac. Dobre
      kosmetyki do bardzo wrazliwej skory sa tez z Avene ale akurat w moim przypadku
      sie nie sprawdzaly. Zanim kupisz Vichy sprobuj wlasnie Avene lub LRP bo to sa
      kosmetyki dla skor wrazliwych i alergicznych.
      • venus22 Re: przesuszona skora twarzy 29.03.07, 00:18
        to nie-mycie twazzy woda to jedna wielka bzdura.
        twarzy nie nalezy myc nigdy mydlem owszem, ale mozna doskonale stosowac rozne
        zele, plyny i pianki do mycia twarzy ktore splukuje sie woda.
        ty powinnas zmienic dermatologa na jakiegos bardziej zorientowanego.

poza tym powinnas stosowac plyny i zele do mycia twarzy do uzytku codziennego
        ale zawierajace delikatne mikroczasteczki zluszczajace.

oprocz tego delkatne zluszczanie drobnozarnistym peelingiem 2x w tygodniu.
        i intensywne nawilzanie kremami. kremy, jesli nie masz sklonnosci do wypryskow
        moga byc nawilzajaco -poltluste.

Venus
        • feralcat Re: przesuszona skora twarzy 29.03.07, 01:58
          A pijesz kawe? herbate? zielona herbate? szczegolnie wieczorem. Slodzisz i
          uzywasz duzo soli? Moze w ten sposob odwadniasz skore.
          2 lata temu mialam operacje oczu i zakonczenia nerwowe na powierzchni moich
          oczu nie sa do konca odbudowane w wyniku czego oczy reaguja na wysuszenie
          niewystarczajaca produkcja lez. Normalni zdrowi ludzie moga tego nie zauwazyc
          ale ja odczuwam suchosc oczu po piciu alkoholu, kawy i zielonej herbaty,
          zjedzeniu czipsow czy solonych orzeszkow!! rano budze sie z powiekami
          przyklejonymi do oczu i z ogromnym bolem musze je otwierac. Skoro oczy tak
          reaguja na kawe, herbate czy alkohol,albo czipsy to skora tez na tym cierpi.
          ktos tu juz dobrze poradzil, pij wiecej wody, olejek z wiesiolka czy jedz duzo
          tlustych ryb i ogranicz kawe, herbate i sol.

A poza tym mozesz miec jakies problemy z hormonami, za malo estrogennow? czy
          niedoborem jakis witamin. Zrob sobie badania bo to nienormalne zybys miala tak
          sucha skore.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka