majka996 22.04.07, 10:04 Mam dosyć jasną cerę i jak tylko "chwyci" mnie słońce, opalam się na czerwono:( Co z tym zrobic?? Jakich kosmetyków używać?? Podajcie przykłady kosmetyków?? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinazkalinowa Re: jasna cera a słońce 22.04.07, 13:26 Ja też jestem posiadaczką jasnej cery i nie opalam się. A jesli już mam ochotę poleżeć na plaży to stosuję kremy z max filtrem. Naprawdę zwracaj na to uwagę, odpuściłam sobie to przez kilka lat i miałam poważne popażenie słoneczne i wysyp pieprzyków. My musimy unikać słońca. Poza tym kup sobie np. balsam brązujący albo nie orientuję się ale może solarium ? Odpowiedz Link Zgłoś
majka996 Re: jasna cera a słońce 22.04.07, 21:42 Nie, ja też się nie opalam. Tylko wystarczy, że się przejdę ulicą w pełnym słońcu i momentalnie mam czerwoną twarz i tak zostaje... Po prostu baardzo szybko "chwyta" mnie słońce, ale właśnie na czerwono Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: jasna cera a słońce 23.04.07, 10:10 używaj po prostu kosmetyków z filtrami UV na wszystkie odsłonięte części ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
exit.ka Re: jasna cera a słońce 23.04.07, 11:59 Mam swoją teorię na temat kremów (balsamów) z "filtrem" dlatego opalam się nie korzystając z nich. Mam jasną karnację (tzw. typ II)i zawsze miałam problem z opalaniem, a raczej z nieumiejętnym opalaniem się. Dlatego od kilku lat zaczynam "sezon" w kwietniu na solarium: chodzę przez dwa tygodnie do drugi dzień, zaczynam od 5 minut i za każdym razem dodaję sobie jedną minutę. Wtedy jestem już przygotowana na spotkanie ze słońcem. Jeżeli jest to samo południe - maksymalnie 1,5-2 godziny, jeżeli po 15-tej to 2-3 godziny. I używam zwykłych balsamów lub oliwkę. W solarium wyłączam lampy nad twarzą - na plaży również nie opalam twarzy. A tych kilka piegów, które pojawią się latem, tylko dodają mi uroku. Dodam tylko, że co roku wyjeżdżamy ze znajomymi nad morze. Oni nie żałują sobie słońca i potrafią leżeć pół dnia na plaży, a ja z nimi tyle, że zabieram ze sobą parasol lub bardzo nietypową mini-sukienkę, która osłania mnie całą oprócz nóżek -ale one mogą się opalać :-) Od kilku lat nie zdażyło mi się żadne poparzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: jasna cera a słońce 23.04.07, 16:15 Twoja teoria ma się nijak do sytuacji osób z fotodermatozami. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: jasna cera a słońce 23.04.07, 15:53 nie opalaj sie, uciekaj przed sloncem, stosuj rozne blockery, nos kapelusz z duzym rondem usmiejesz sie prosto w twarz roznym "czcicielkom slonca" jak pokonczycie ze 40 lat - bo bedziesz miala gladka, piekna cere bez zmarszczek, a one sie porobia na pumeks ;) widzialam z bliska Czyzewska, ktora po latach intensywnego opalania sie jest dokladnie pomarszczona i ma jakis taki dziwny kolor, jak Indianie w westernach Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: jasna cera a słońce 23.04.07, 16:13 Napisz coś więcej o swojej skórze: czy jest sucha/ normalna/ mieszana/ tłusta/ z trądzikiem, zaskórnikami/ ze skłonnością do reakcji alergicznych/ naczynkowa/ jak reaguje na alkohol zawarty w niektórych kosmetykach? Są różne preparaty z wysokimi filtrami, przeznaczone do różnych typów cery, dlatego pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś