Dodaj do ulubionych

naturalne spanie

07.06.07, 12:09
Tego tematu chyba nie bylo na forum.
Pomyslalam, ze podesle link do stronki z gryczanymi produktami do spania.
mam od dwoch lat poduszke gryczana - jaska - spi mi sie na nim wspaniale.
Uklada sie fajnie pod glowa i karkiem, jest taki elastyczny i nie splaszcza si
ejak np poduszki puchowe, z kolei - nie jest taki puchaty jak te niektore
badziewne poduszki wypelnione jakimis poliestrami. Polecam serdecznie gryczane
poduszeczki - kiedys spalam na welnianych - ale te po jakims czasie robily sie
twarde i plaskate, kark zaczynal sie odzywac (i bol glowy). a teraz nic
takiego nie a miejsca. Kupilam kiedys taka poduszeczke gryczana na targach
medycyny naturalnej. I do dzis sluzy mi rewelacyjnie. Tak wlasnie rozgladam
sie po necie za tego typu produktami i trafilam na jakas stronke - ceny maja
calkiem przystepne, produkty wygladaja solidnie. Chyba sie skusze na cos.
Zastanawiam sie nad materacem - nie wiem jeszcze co moj maz na to.....pewnie
nie da sie namowic:)

A wy macie jakies doswiadczenia z takimi produktami. Zastanawiam sie nad
wlasciwosciami gorczycy - ponoc ma lecznicze?

A to wspomniany link:
www.noweklimaty.com/sklep/index.php
pozdrawiam,
Asia
Obserwuj wątek
    • kraxa ja w ciazy uzywalam takiego walka 07.06.07, 13:08
      z organicznej bawelny, wypelnionego wlasnie jakimis lupinkami- nie wiem czy
      gryki akurat. Idealnie sie dopasowywal do brzucha, i wlozony miedzy nogi
      robil "miejsce na brzuch" przy spaniu na boku. Mam ten sprzet nadal i bede
      uzywac jak tylko nadarzy sie okazja ;-DDD
      • naturalny_chomik Re: ja w ciazy uzywalam takiego walka 07.06.07, 15:15
        No narobiłyście mi wielkiej ochoty na taką poduchę...:) Przy następnej wypłacie
        chyba sobie fundnę i TZowi taką z olejkiem z melisy, bo nerwus..:)
        • asiabed Re: ja w ciazy uzywalam takiego walka 08.06.07, 23:45
          moja poduszeczka przez pare tygodni pachniala lawenda, potem juz przestala...no
          moze troszenke pachniala.
          ale bez zapachu tez jest fajna:)
          • naturalny_chomik Re: ja w ciazy uzywalam takiego walka 09.06.07, 00:39
            zawsze można ją dokroplić olejkiem... chyba...?
            Tak czy siak czekam do 1-ego i zamawiam:)))
    • ggigus hm, a ja wole badziewie z polierstru, bo mozna 07.06.07, 16:38
      wyprac
      bo na naturalnych substancjach jak pierze itepe, to roztocza lubia sobie pomieszkac
      • asiabed Re: hm, a ja wole badziewie z polierstru, bo mozn 08.06.07, 23:44
        ale to nie przyjmuje zapachu i wilgoci jak pierze czy bawelna. zmieniam czesto
        poszewki i jest oki.

• ggigus bawelne wystarcz wypalic na parapecie na sloncu 10.06.07, 15:15
          zapach znika w jeden sloneczny seans
        • ggigus "wypalic" w sensie ironicznym 10.06.07, 15:15

• bezsensu70 ale super 07.06.07, 16:46
      no to już wiem na co wydam pensję.
    • mycha664 Re: naturalne spanie 20.06.07, 16:59
      Asiu, od lat śpię na ortopedycznej poduszce z gąbki, profilowanej. Może nie
      jest to najlepsze rozwiązanie, ale przy schorzeniach kręgosłupa sprawdza się
      dobrze :)). Napisz proszę, czy poduszka z gryki zapewnia właściwe podparcie dla
      karku? Zawsze mnie korcił zakup takiego cuda, ale miałam tego typu obawy.

pozdrawiam,
      mycha :))
      • asiabed Re: naturalne spanie 21.06.07, 18:28
        Kiedys spałam na welnianym walku- hmm, kark pobolewal mnie czasem, po prostu zle
        sie ukladal pod glowa i karkiem. Probowalam tez na takiej poduszcze
        ortopedycznej (jakas gabka) - ale tez sie nie udalo. Potem przez wiele miesiecy
        spalam na plaskim "jasku" - bywalo roznie z tym karkiem.
        Ta gryczana (ja mam taka, ktora nie jest "pikowana" - tylko jednolita, tzn
        poszewka i wsyp z gryki) - i jest super. Mozna ja sobie dopasowac do wlasnych
        upodoban, ulozyc pod karkiem, albo rozplaszczyc. W tym sklepie sprzedaja tez
        takie, z ktorych mozna odsypac troche gryki (ja takiej nie mam). Takze jest w
        pewnym sensie elastyczna. Jedyny malenki minusik - jak w nocy ja sobie
        odpowiednio ukladam to syczy i grzechocze (pszesypuje sie):) wiec robie malutki
        halas :) ale maz sie ni ebudzi:)
        Z poczatku taka poduszka moze wydawac sie troche twarda, ale to mija.
        Od kiedy mam te poduche, nie obudzialm sie ani razu z bolem karku, czy glowy - a
        wczesniej tak bywalo.
        Mysle, ze warto przynajmniej sprobowac.

pozdrawiam serdecznie!
    • przeciwcialo Re: naturalne spanie 26.06.07, 11:52
      Kołdry wełniane z wełny z hodowli ekologicznej, pościel bawełniana bez
      domieszek. Poduszki rózne.
    • lilooo Re: naturalne spanie 27.06.07, 23:42
      Poduszka gryczana jest super, u mnie tylko było jedno "ale" - mianowicie moja
      kotka w czasie rujkowym uznała chrzęszczącą gryką poduszkę za to samo co żwirek
      drobny w kuwecie i ... nasikała w nią, bo poduszka na podłodze była (czasem
      zrzucam poduszki w czasie snu):-O...musiałam z żalem wywalić, a od tamtego
      klimatu....kotka wysterylizowana, a ja chyba niedługo kupię nową , pozdro :-D
      • asiabed Re: naturalne spanie 01.07.07, 11:04
        to ci psotnica :)
        Moj gutek (pies) lubial kiedys podsikiwac na moim lozku na koldre....ale jak sie
        pozniej okazalo mial po prostu problemy z ukledem moczowym. na szczescie bylo
        minelo i dzis jest juz zdrowy. ale plamy na materacu zostaly do dzis..:( choc
        nie smierdza juz, to jednak zostaly slady.
    • sachmed Re: naturalne spanie 30.06.07, 20:31
      pod jakiegoś czasu pobolewa mnie kark i głowa bardzo intensywnie...skusiłam sie
      więc i kupiłam taką poduszkę i wałek.. czekam na paczkę.. ciekawa jestem czy coś
      pomoże...jak nie to nie wiem na co już zwalić te paskudne bóle... no cóż na
      pewno podzielę się wrażeniami.. dzięki za linka do sklepiku
      • asiabed Re: naturalne spanie 01.07.07, 11:02
        mam nadzieje, ze troszk pomoze. czasem zla pozycja we snie to jedyna przyczyna
        takich boli, a szasem nie...
        • sachmed Re: naturalne spanie 07.07.07, 16:03
          no więc ( tak wiem nie zaczyna sie od no więc;-p) dostałam w końcu te
          poduszki... długo to trwało ale są:) i śpi sie rewelacyjnie.. aż wstyd sie
          przyznać ile dzisiaj spałam godzin;-p kark nie boli i migreny odpukać na razie
          nie dokuczają:)) co prawda to bardzo krotki czas ale mam nadzieje ze to dziki
          temu:)) pozdrawiam i polecam
          • asiabed Re: naturalne spanie 08.07.07, 11:18
            fajne sa te podusie, naprawde warto wydac te paredziesiat zlotych.
            Po wakacjach to chyba i mojemu piesiowy fundne podudzke taka (poki co spi na
            puchowej - tez jest zadowolony, wczesniej mial w budce poduszke ze sztucznych
            wlokien i az taki happy nie byl).

Pozdrawiam i ciesze sie, ze jestes zadowolona.
            • sachmed Re: naturalne spanie 08.07.07, 20:08
              oj jestem bardzo zadowolona.. nawet mój mąż się przekonał:) i właśnie się
              zastanawiałam czy nie fundnąć pieskowi naszemu takiego siedziska ale niestety
              nie maja obecnie....a że piesek alergik to pewnie by sie ucieszył.. z tym ze
              bardzo lubi spać między nami...:)i swojego legowiska rzadko używa..jeszcze raz
              dzięki za namiary...
            • lezbobimbo Re: naturalne spanie 22.07.07, 21:33
              Zaraz tam kilkadziesiat zlotych na podusie... jak krew w piach! Przeciez to
              najzwyklejsza kasza gryczana, zadna tam magiczna egzotyka sprowadzana z dalekich
              krajów. Kupcie sobie dwa kilo-póltorej na targu za bezcen, wsypcie do ladnej
              podszewki/zaszyjcie w kokon wlasnej produkcji i lulu! Reszcie domowników tez
              mozna, jesli chca..
              • sachmed Re: naturalne spanie 23.07.07, 20:16
                taaa... ale we mnie jest zwierz co sie leniwiec zowie;-pp i wole iść na łatwiznę
                ... jak cię to zadowoli
    • noweklimaty Wyjaśnienia od noweklimaty.com 08.08.07, 08:17
      Witam wszystkich!
      Ponieważ ten wątek dotyczy bezpośrednio mnie i mojej pracy, napiszę parę słów od
      siebie - być może okaże się to komuś pomocne.

Nazywam się Grzegorz Kolak i firma Nowe Klimaty - www.noweklimaty.com to
      mój pomysł.

Jakiś czas temu razem z moją byłą przyjaciółką w desperacji szukania jakiegoś
      źródła dochodu wpadliśmy na pomysł robienia materaców i poduszek wypełnionych
      łuską gryki. Początki były, że tak powiem, "trudne".

Ponieważ te rzeczy zaczęły się sprzedawać a klienci byli zadowoleni, interes
      zaczął być moim głównym źródłem dochodów. Materace i poduszki były dobrej
      jakości więc do dzisiaj chyba nie miałem ani jednej reklamacji.

No dobrze, ale po co komuś taka poduszka do spania albo materac? Asiabed, kraxa,
      lilooo i sachmed właściwie już wyjaśnili/wyjaśniły to za mnie (dziękuję).
      Generalnie: na tym się po prostu dobrze śpi. I wiem co mówię, bo sam używam
      rzeczy, które sprzedaję. Oczywiście to nie jest tak, że powyrzucałem z domu inne
      poduszki i materace. Czasem dobrze przespać się dla odmiany na czymś innym.

Łuska gryki nie uczula z tego co wiem. Nie słyszałem o przypadkach uczulenia na
      łuskę gryki. Więc jest to produkt dobry dla osób, które mają problemy z
      alergiami. Skład to łuska gryki i bawełna. Jedynie nici są normalne, poliestrowe
      i zapięcie - rzepa lub zamek. Tu dodam, że każda poduszka i każdy materac ma
      zapięcie, przez które można dosypać łuskę gryki. Jest to ważne, ponieważ po
      dłuższym, intensywnym użytkowaniu łuska gryki trochę się ubije. Jeśli takiego
      zapięcia nie ma to jest kłopot. Oczywiście można też u mnie dokupić łuskę do
      uzupełnienia ubytku.

Następna sprawa to "szeleszczenie" łuski w poduszce. To prawda, łuska w poduszce
      trochę szeleści ale po pierwsze jest to odgłos z tych naturalnych, które są
      przyjemne dla ucha, a po drugie, po kilku nocach już tego nie słyszymy właściwie
      - organizm się przyzwyczaił do tego i to zaakceptował.

Kolejna sprawa to twardość/miękkość tych poduszek. Są średnio twarde.
      Zdecydowanie nie są tak miękkie jak puchowe ale nie są też tak twarde, że
      utrudniają sen. Co ważne - nie sprężynują ja poduszki z gąbek i różnych
      sztucznych suplementów. Materace są świetnym podparciem dla całego ciała. W
      żadnym wypadku nie zapadają się pod nami a jednocześnie nie utrudniają nam snu.
      Przewracając się z boku na bok nie będziemy się obawiać, że będziemy sobie
      obijać kości - łuska gryki po prostu "obejmie" nas sobą. To trochę podobnie jak
      piasek na plaży.

To wszystko, co teraz przychodzi mi do głowy. Jeśli macie Państwo jakieś pytania
      lub uwagi - chętnie odpowiem.

Może jeszcze dodam, że już wkrótce będę miał dostępne nowe wzory zarówno
      poduszek jak i materaców.

I jeszcze na koniec do "asiabed": dziękuję za rozpoczęcie tego wątku i
      umożliwienie mi w ten sposób napisania kilku słów o poduszkach i materacach,
      które robię. Ma Pani u mnie dowolną poduszkę za free. Proszę sobie wybrać u mnie
      i napisać do mnie e-mail ze strony sklepu albo na adres info@noweklimaty.com.
      Mam nadzieję, że pomoże przy Pani bólach.

Pozdrawiam wszystkich
      Grzegorz
      • noweklimaty I jeszcze jedno: 08.08.07, 14:37
        Różnica pomiędzy łuską gryki a ziarnem gorczycy jest taka,
        że łuska jest "substancją suchą", jest pozostałością po
        obróbce nasion gryki, mniej więcej tak jak plewy po
        wymłóceniu zboża. Gorczyca to po prostu nasiona gorczycy. I
        nasiona szybko ulegają "biodegradacji".
        Przyjmuje się, że łuska gryki swoje cenne właściwości
        utrzymuje przez okres ok. 10 lat a nasiona gorczycy ok. 3
        lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się