Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc!tlusta cera

13.11.07, 16:26
witam,
od pewnego czasu mam strasznie tlusta cere,czy ktoras z was moze mi poradzic
jak sie z tym uporac?
Obserwuj wątek
    • cezary.malgorzata Re: prosze o pomoc!tlusta cera 13.11.07, 16:49
      Jeżeli od jakiegoś czasu to może:
      1) niedostatek wody w tą pogodę?
      2) kwestia hormonów?
      3) przesuszenie buzi kosmetykami?
      4) nieodpowiednia dieta?
      Może napisz coś bliżej: ile masz lat, jak się odżywiasz, jakich kosmetyków używasz?
      • 26-08em Re: prosze o pomoc!tlusta cera 13.11.07, 18:50
        czesc cezary.malgorzata
        a wiec mam 37 lat, co do odzywiania to niestety ale nie jest regularne,kosmetyki
        z Aldi -Biokura-uznane w tym roku jako jedne z najlepszych- dla cery mieszanej.
        Hormony byly w porzadku niedawno badalam...
        pracuje w lakierni, moze to jest przyczyna tej zmiany?nie mam pojecia?
        pozdrawiam
        • cezary.malgorzata Re: prosze o pomoc!tlusta cera 13.11.07, 19:28
          Więc witaj rówieśniczko :-)
          Tych kosmetyków akurat nie znam. Z tego co widzę w necie jest to marka
          kosmetyków robionych specjalnie dla sieci sklepów aldi w Niemczech (aldi Biocura
          tak?). Mogą być dość silne o ile znam niemieckie kosmetyki tego typu i wysuszać
          cerę.
          Dermatologiem nie jestem. Ale, niestety albo i stety, miałam różne doświadczenia
          ze swoją skórą. M.in. nie tak całkiem dawno trafiłam do dermatologa z nadmiernie
          przetłuszczającą się cerą, i to też trafiło mnie znienacka. Pani zaczęła mnie
          leczyć na łzs, aplikując silne kosmetyki do cery trądzikowej, niwelujące
          wydzielanie sebum. Było gorzej, zaczęłam też szukać pomocy w necie. Dowiedziałam
          się, że to może być efekt przesuszenia skóry - tak - PRZESUSZENIA :-) Po prostu
          używanie kosmetyków do cery trądzikowej doprowadziło do nadprodukcji sebum,
          skórze brakowało wilgoci więc ją sobie uzupełniała poprzez natłuszczanie. A ja
          im więcej sebum tym bardziej się myłam i smarowałam wysuszaczami - i kółko się
          zamknęło. Zaczęłam pić średnio 1 l wody mineralnej dziennie, odstawiłam
          kosmetyki do cery trądzikowej a kupiłam krem z Avene do cery podrażnionej po
          kuracjach antytrądzikowych (super krem: głęboko nawilża, a jednocześnie leczy
          wypryski, matuje. po jakimś o ile pamiętam niecałym tygodniu skóra zaczęła
          dochodzić do ładu, dziś mam spokój. A jak coś zaczyna wykwitać to pudruję
          propolisem i znowu jest spokój. A z kremów używam na dziś lipidowego i jest
          bdb. Jak jest cieplej to avene. I jeszcze jedno - polecam Ci wode termalną w
          aerozolu (50 ml kosztuje 10 zł w aptece, 300 ml ok. 30 zł - avene). Co jakiś
          czas należy tym spryskać delikatnie buzię i po chwili osuszyć. Można stosować i
          na makijaż. Uzupełnia poziom wilgoci w skórze, łagodzi podrażnienia.
          Spróbuj też zadbać o spożywanie witamin z grupy B, nie pamiętam brak której z
          nich powoduje nadmierne przetłuszczanie skóry, trzeba by poszukać. Tak samo brak
          cynku (możesz np. pogryzać pestki słonecznika i dyni).
          Jeżeli hormony masz ok to myślę, ze to bardziej kwestie
          kosmetyczno-pogodowo-witaminowe (a to z tym łatwo powalczyć).
          Kwestia lakierni jest do sprawdzenia podczas urlopu lub wolnego weekendu - jak
          jest lepiej to opary, chociaż nie słyszałam aby cera się zaczęła przetłuszczać z
          tego powodu, raczej już zaczerwienienia i wypryski...
          pozdrawiam
          małgorzata
          jestem pod nr gg 11153664
          • 26-08em Re: prosze o pomoc!tlusta cera 13.11.07, 20:22
            Serdeczne dzieki Krystyna!
            wiesz moze rzeczywiscie powinnam odstawic te kremy i sprobowac Avene,juz nic mi
            przeciez nie zaszkodzi wyprobowalam cale tony kremow!
            Bardzo interesujace to co piszesz nigdy nie pomyslalabym,ze te kosmetyki moga
            dzialac w inna strone...
            Pozdrawiam!
            • cezary.malgorzata może się przyda 13.11.07, 21:13
              Krem o którym pisałam z Avene to Clean-AC, tu masz mały opis:
              www.allegro.pl/item264911153_avene_clean_ac_krem_kuracja_przeciwtradzikowa.html
              woda:
              www.allegro.pl/item267681875_avene_woda_termalna_50_ml_.html
              a ten stosowałam potem, i w sumie teraz :-) :
              www.aptecus.com/product/details/avene-krem-kojacy-do-skory-nadwrazliwej-pour-peaux-intolerante.html
              Tak czy inaczej : podejdź do jakiejś apteki prowadzącej avene, poproś o próbki
              (powinni dać bez problemu), te kremy troszkę kosztują, powinnaś być pewna, że ci
              pomagają przed zakupem. Tubki darmowe mają 5 ml, starczy na jakieś 3 dni.
              Przetestuj te i może maseczkę głęboko nawilżającą?
              I kup witaminę b-complex,wg załączonego linka to brak B6 powoduje podobne objawy:
              www.kobieca.linia.pl/zdrowie12.html
              powodzenia!
              • 26-08em Re: może się przyda 13.11.07, 22:10
                witaj Malgorzata,
                bardzo ale to bardzo jestem ciekawa jak podzialaja te kosmetyki na moja
                wymeczona skore?jestem dobrej mysli...
                wiesz od czasu do czasu jestem tutaj na forach,ale jeszcze nikt nie byl tak
                bardzo zaawansowany w odp. jak ty teraz!jestem pod wrazeniem!
                Dzieki i sory za "Krystyne"(nie wiem skad to imie sie przyplatalo)
                • cezary.malgorzata Re: może się przyda 13.11.07, 22:19
                  Żaden problem, może być i krystyna :-)
                  Mam nadzieję, że Ci choć trochę pomogłam, chociaż pewnie z tydzień trzeba będzie
                  poczekać na jakiś efekt, byle był !
                  I dziękuję za miłe słowa...
                  • 26-08em Re: może się przyda 13.11.07, 22:26
                    Bede czekac nawet dwa,byle pomoglo!
                    Zycze dobrej nocy i jeszcze raz wielkie dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka