Dodaj do ulubionych

APARAT ORTODONTYCZNY

04.09.03, 13:19
Witam wszystkich! Chciałabym się poradzić osób, które mają stały aparat
ortodontyczny na zębach, ponieważ zdecydowałam się założyć ( 24 lata - wiem
trochę późno ). Nie mam mocno krzywego zgryzu, dlatego może się obędzie bez
ekstrakcji zębów, natomiast mam mieć piłowane szkliwo u jedynek i dwójek na
dole( to zamiast wyrywania, nazywa się streeping, czy jakos tak )i boję się,
że to mi zniszczy zęby. Może macie jakieś doswiadczenie z tym
związane.Napiszcie czy jesteście zadowoleni z efektów noszenia aparatu i
jakie są tego ewentualne minusy?
Obserwuj wątek
    • Gość: uma Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 13:29
      dba c nalezy o siebie w kazdym wieku, 24 lata to wcala nie jest tak pozno, a
      jakie moga byc efekty
      polecam Ci9 aparat ceramiczny jest mniej widoczny, ja sama taki nosilam i bylam
      bardzo zadowolona
      a co do pilowania zabkow to moim zdaniem wcale sie potym nie niszcza, tylko
      jezeli ktos ma delikatne i wrazliwe zeby to w momencie szlifowania moze go
      troche bolec, ja szczesliwie nic nie czulam
      najgorsze jest zakladanie aparatu, conajmniej godzinka z otwarta buzia oraz
      kilka pierwszych dni po zalozeniu, ja odczuwalam swedzenie dziasel, spowodowane
      przesowaniem sie moich zabkow
      pozdrawiam
      zycze powodzenia i duuuzo cierpliwosci
      • pep5 Re: Do uma 04.09.03, 13:38
        Dziękuję za odpowiedź. Słyszałam, że aparaty ceramiczne są bardziej estetyczne,
        ale mogą się szybciej uszkodzić. Koleżanka popsuła sobie taki aparat na jabłku,
        którego chyba w ogóle nie powinna jeść mając aparat:)
        • Gość: uma Re: Do uma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 13:42
          na to nie ma reguly, zawsze cos moze Ci sie odkleic, na dolnych zabkach milam
          aparat metalowy, poniewaz mowiac, usmiechajac sie praktycznie nie odkrywam
          dolnych zabkow i to wlasnie na dole kiedys odkleily mi sie dwa zamki, jadlam
          precelka :)
    • pinia82 Re: APARAT ORTODONTYCZNY 04.09.03, 16:36
      hej,
      mi wlasnie za 2 tygodnie zdejmują, mialam dwójkę leciutko dosłownie przesunieta
      w stosunku do jedynek-prawie niezauważalne, jedna dentystka powiedziała mi góra
      1,5 roku hehe a jak przyszło co do czego to...minęło już 2,5 roku ale teraz już
      zdejmuje- też bede mieć piłowane jedynki:) ale niczego nie załuje...mam już
      śliczny uśmiech a co dopiero jak mi zdejmą:) hehe a mialam normalny metalowy-
      nigdy się nie odkleił i na poczatku faktycznie maly ból ale da sie wytrzymać
      poza tym wcale się go nie czuje:) myślę że to dobra choć kosztowna
      inwestycja!!! ale WARTO!!! nawet się nie zastanawiaj!!!pozdro....
    • Gość: asia Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.09.03, 16:50
      cześć, mam 25 lat i od 1,5 roku aparat, właściwie to kończe leczenie. Jestem
      bardzo zadowolona i polecam,jeśli tylko masz możliwości finansowe. warto!
      Trochę boli, ale można się przyzwyczaić!Mam zwykły aparat, ani razu mi się nie
      odkleił zameczek! Z jedzeniem uważam do tygodnia po wizycie. Później zalezy od
      dolegliwości, bo jak ząbki się przestawiają to troche boli.Ale jak tylko ból
      mija to gryzę jabłka, i kanapki:)Nie polecam porcelanowego aparatu!!!!
      Koleżanka miała, non stop jej się odklejał no i drożej kosztuje. Streeping też
      miałam, nie jest bolesny,czasem trochę nieprzyjemny:) Trzymaj sie i
      powodzenia!!!
      • Gość: zakrecona Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.ists.pl / 192.168.0.* 05.09.03, 10:52
        jaki jest orientacyjny koszt takiego apartu?
        • Gość: pep5 Re: do:zakrecona IP: *.man.poznan.pl 05.09.03, 12:12
          Orientacyjnie: metalowy - 1500, porcelana lub łączony 2000 zł.
          • Gość: pep5 Re: do:zakrecona IP: *.man.poznan.pl 05.09.03, 12:18
            Gość portalu: pep5 napisał(a):

> Orientacyjnie: metalowy - 1500, porcelana lub łączony 2000 zł.
            Za łuk oczywiście:(
    • Gość: hiolka ILE ZA APARAT? IP: 194.156.135.* 05.09.03, 12:39
      No wlasnie, czy mozecie napisac ile placilyscie za aparat?

Robilam maly rekonesans cenowy i w gabinetach, do ktorych dzwonilam placi sie
      za 1 luk ok. 1600-1800 PLN (metalowy) i ok. 2500 PLN (kompozytowy).
      Wizyty w granicach 80-100 PLN.
      Zastanawiam sie jak jest w innych miastach. Z gory dziekuje za info.
      • Gość: kiwi Re: ILE ZA APARAT? IP: *.kprm.gov.pl 05.09.03, 13:04
        Może będę odmieńcem, ale noszę ruchomy aparat od 9 miesięcy i w tym czasie
        kilkumilimetrowo "wychylone" jedynki prawie całkowicie się wyprostowały!
        (zakłądałam na noc i 4 godz. dziennie). Skręcałam aparat co 10 dni, było to
        lecznie bardzo intensywne, ale skuteczne. Pani ortodontka badała mi też gęstość
        kości (czy nie doszło np. do odwapnienia) i jest wszystko w porządku.
        Teraz będę miała aparat na dolne zęby, które sa już "rozchylone" i ich
        wyprostowania potrwa max. pół roku.
        Dla pewności założę jeszcze łuk utrwalający (czy coś takiego), choć podobno
        tylko dla własnego spokoju.
        Ludzie (a szczególnie ortodonci czeszący grubą kasę za aparaty stałe) wmawiają
        pacjentom, że po aparacie ruchomym zęby z powrotem się wykrzywiają. Znam od
        kilku lat niektóych pacjentów mojej ortodontki, są moimi koleżankami i jakoś
        nic u nich się nie wykrzywia....
        Ale niestety, nie każdą wadę zgryzu da się leczyć aparatem ruchomym. Ta metoda
        odpada np. przy tzw. zgryzie otwartym.
        Za jeden łuk zapłaciłam 300 zł.
        • anulex Re: ILE ZA APARAT? 06.09.03, 22:00
          Coz, ja nosilam aparat ruchomy i wykrzywily sie spowrotem. Nie sa az tak
          krzywe jak przed "terapia", ale i juz nie takie jakie bym chciala.
      • Gość: Asia Re: ILE ZA APARAT? IP: *.bielsko.msk.pl 11.10.03, 19:35
        Dwa lata temu płaciłam za aparat (za łuk) 1400,- (metalowy) z kolei za wizyty
        (średnio co 2-4 tygodnie) 20,- w Bielsku-Białej. Ściągnęłam aparat prawie
        miesiąc temu i jestem bardzo zadowolona.
    • Gość: pep5 Re: do:kiwi IP: *.man.poznan.pl 05.09.03, 15:32
      Stosowałam aparat ruchomy w podstawówce. No właśnie "stosowałam". Zwyczajnie
      nie miałam cierpliwości.Teraz żałuję. Dlatego muszę mieć przytwierdzony do
      zębów, żebym nie mogła go sama zdjąć.Pozdr.
    • kaaasiorrek Re: APARAT ORTODONTYCZNY 05.09.03, 21:51
      miałam staly aparat, teraz już tylko noszę płytkę retencyjną, ale po kolei:
      ceny: trzeba widzieć że podczas leczenia są wymieniane łuki na zamkach (3), ja
      za wizytę płaciłam 50 - 60 zl. przez ostatnie 6 tyg. przed zdjęciem nosi się
      tzw. wyciągi, są to małe gumki którymi sznurujesz sobie buźkę 2 razy dziennie,
      tak, że zostaje tylko przestrzeń między jedynkami. po zdjęciu aparatu nosi się
      płytkę retencyjną: przez 6 tyg, non stop - nawet je się w niej. potem tylko na
      noc, a po pewnym czasie tylko 3 razy na tydzień w nocy przez dwa lata. (płytka
      jest to taki aparat ruchomy tylko bez szpary pośrodku) na dolne zęby zakładają
      retainer - łuczek przytwierdzony do zębów od wewnątrz (tyłu)nosi się sześć
      tygodni. oczywiście za płytkę i retainer się dodatkowo płaci.
      widać efekty, to fakt, jednak w moim przypadku po zdjęciu okazało się że mam
      nadwrażliwość zębów (bolały mnie przy piciu, jedzeniu) pomogło używanie pasty
      elmex. no i jeszcze jedna sprawa: niestety mogą żółknieć zęby ponieważ zostaje
      trochę zdrapane szkliwo (przynajmniej jak tak mam). radzę Ci wybrać się do
      kilku ortodontów, aby każdy ocenił czy musisz nosić stały czy ruchomy
      wystarczy. ruchomy też nosiłam przed stałym, ale były to pieniądze wyrzucone w
      błoto, ponieważ konieczne było usunięcie zębów (miałam zadużo zębów :D o 4 [2
      na górze i 2 na dole] pozdrawiam
    • mroczna_panna Re: APARAT ORTODONTYCZNY 06.09.03, 17:31
      Ja nosiłam wieku 16-17 lat... jestem zachwycona.Nosiłam prawie półtora roku
      na górną sczęę i wyprostował mój ząbek obrócony o 90stopni a także zlikwidował
      przedziałek. Pomęczyćsię warto. A na aparat nigdy nie jest za późno. Moja
      kumpela ma 46 lat i od roku jest posiadaczką "nazębnej biżuterii"...
      • Gość: Asia Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.bielsko.msk.pl 11.10.03, 19:40
        Ja nosiłam w wieku 17-19 lat, też jestem zadowolona, bo aparat "wyciągnął" mi
        dwa mocno cofnięte ząbki. Łatwo się było przyzwyczaić. Najbardziej
        niecierpliwiłam się na miesiąc przed zdjęciem, kiedy już znałam datę pozbycia
        się tych drucików ;)
    • Gość: kate_b Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.03, 18:03
      Ja mam 23 lata, aparat nosze od grudnia i zostalo mi jeszcze ze 3 miesiace do
      zdjecia. Mam aparat ceramiczny, placilam za niego 2000 zł (za łuk). We
      Wrocławiu za wizyty płacę 50 zł. Aparat metalowy można tu założyć za 1200,
      tańszy ceramiczny za 1500 a droższy za 2000.
      Boli jedynie jakies parę dni po wizycie. Potem można właściwie już wszystko
      jeść. Przez ten cały czas odkleił mi się jeden zamek. Poza tym nie było
      problemów. Jak dla mnie jedynym mankamentem jest to, że jesli przy ceramicznym
      aparacie są założone również gumki a nie metalowe druciki wokół zamka to gumki
      mają to do siebie, że "łapią" przebarwienia po herbacie i innych
      bardziej "kolorowych" potrawach. Trzeba po prostu uważać i często czyścić
      zęby...
      • Gość: zakrecona Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.ists.pl / 192.168.0.* 06.09.03, 18:41
        Ruchomy aparat nosilam jak bylam mlodsza.Efekty rzeczywiscie byly, ale zabki
        szybko z powrotem sie wykrzywily. Ortodontka powiedziala mi ze jezeli chce
        zalozyc aparat na stale to musze wyrwac 2 zeby. Myslicie ze warto je poswiecic?
        • Gość: kate_b Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.03, 20:45
          Ja poswiecilam jeden zab, ale mysle ze warto, choć jeszcze zostało mi trochę
          do zdjęcia aparatu. Ale czego się nie robi dla ładnych ząbków :)
        • Gość: pep5 Re: do:zakrecona IP: *.man.poznan.pl 11.09.03, 14:50
          Proponuję tobie poradzić się jeszcze innym lekarzom, ponieważ ja mam za wąską
          szczenkę i teoretycznie powinnam usunąć wszystkie czwórki do aparatu ( według
          mojego lekarza to jest pójście na łatwiznę . Stwierdziła, że założy bez
          wyrywania, a potem zobaczy czy da radę w ten sposób wyprostować. Na dole bedę
          miała robiony streeping ( szlifowane szkliwo- zamiast wyrywania ) u jedynek i
          dwójek.Koleżanka natomiast zakładała w innym miejscu ( chcieli usunąć 5 zębów
          na co się nie zgodziła )i założyli bez wyrywania nie dając gwarancji, że sie
          wyprostują. No i jaki skutek? Równiutkie ząbki!!! Także ilu lekarzy, tyle
          opinii.Pozdr.
        • airishka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 11.10.03, 19:54
          Mnie ortodontka chciała od razu wyrywać wszystkie czwórki, ale ja nie zgodziłam
          się. Nosiłam aparat prawie 2 lata, ząbki się wyprostowały, ale niestety teraz
          będę musiała usunąć wszystkie ósemki (zaczątki ósemek). No cóż... coś za coś
          jak widać.
    • Gość: yashee Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: 195.136.95.* 06.09.03, 21:56
      pozwoliłam sobie wyrwać 4 zęby (2 górne i 2 dolne czwórki)
      aparat nosze od 3 lat, teraz mam 26.
      mam zwykły metalowy, ale załuję, że nie zdecydowałam się na porcelanowy,
      wrażenie estetyczne na pewno lepsze, a lepsze sampoczucie warte jest chyba tych
      500 zł więcej.
      zęby mam juz prawie idealne, ale za każdym razem ortodonta mówi, że cos tam
      jeszcze i inkasuje 100 zł. czuje sie wykorzystana finansowo. ale cóż,
      zdecydowałam się i juz dokończe to.
      ale niczego nie żałuję! Polecam każdej dziewczynie, bo piękny uśmiech wart jest
      każdych poświęceń! ;-))))
      pozdrawiam wszystkie zadrutowane! :-)
    • anulex Re: APARAT ORTODONTYCZNY 06.09.03, 22:07
      Moja kolezanka chce zalozyc sobie staly aparat. Byla, na swoje szczescie, u
      dwoch ortodontow. Pierwszy zalecil wyrwanie "normalnych", zdrowych zabkow.
      Drugi powiedzial, ze zamiast tych zabkow moze usunac osemki (zeby madrosci).
      Jeszcze sie nie wyzely i mialy na to male szanse. Nawet gdyby im sie udalo,
      bylyby bardzo trudne do domycia, wiec prawdopodobnie by sie zepsuly...

Kolo dwoch tygodni temu usunieto jej osemki - ma sie swietnie :) Zobaczymy co
      dalej.
      • Gość: orto Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.szczecin.pl 07.09.03, 10:17
        anulex napisała:

> Moja kolezanka chce zalozyc sobie staly aparat. Byla, na swoje szczescie, u
        > dwoch ortodontow. Pierwszy zalecil wyrwanie "normalnych", zdrowych zabkow.
        > Drugi powiedzial, ze zamiast tych zabkow moze usunac osemki (zeby madrosci).
        > Jeszcze sie nie wyzely i mialy na to male szanse. Nawet gdyby im sie udalo,
        > bylyby bardzo trudne do domycia, wiec prawdopodobnie by sie zepsuly...
        >
        > Kolo dwoch tygodni temu usunieto jej osemki - ma sie swietnie :) Zobaczymy co
        > dalej.

Gratulacje, twoja koleżanka tym sposobem prawdopodobnie , wyleczona dobrze nie
        zostanie. Jeśli jeden lekarz stwierdził, że trzeba usunąć przedtrzonowce, to
        znaczy, że miejsca na rozładowanie stłoczeń nie ma. Często po usunięciu
        przedtrzonowców, ósemki znajdują dla siebie miejsce. Usunięcie ósemek nie jest
        metodą na stworzenie miejsca dla stłoczonych zębów w przednim odcinku, nie
        usuwa się ósemek zamiast np czwórek, bo to nic nie da i jedno z drugim nie ma
        nic wspólnego. Skończy się tak, że trzeba będzie mocno szlifować zęby albo
        usunąć przedtrzonowce, ale wtedy szansy na wykiełkowanie ósemek nie będzie, bo
        ich już nie będzie. Pozdrawiam.
        • anulex Re: APARAT ORTODONTYCZNY 07.09.03, 11:48
          Jesli by usunac inne zeby i osemki by sie wyzely (a sa one bardzo duze), to
          znow zabrakloby miejsca. Dodatkowo wydaje mi sie, ze jesli po usunieciu
          przednich zebow tylne moga znalezc sobie miejsce, to powinno to dzialac i w
          druga strone. Ale generalnie nie znam sie na tym i prawdopodobnie nie mam
          racji. Ocenic bede mogla dopiero, kiedy kolezanka skonczy kuracje.
          • Gość: orto Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.szczecin.pl 07.09.03, 13:07
            anulex napisała:

> Jesli by usunac inne zeby i osemki by sie wyzely (a sa one bardzo duze), to
            > znow zabrakloby miejsca.
            ***Z doświadczenia wiem, że to baaardzi rzadka sytuacjia, w zasadzie takiej nie
            spodkałem, po usunięciu np dolnych piątek lub czwórek miejsca jest dość i na
            stłoczone zęby i ósemki
            Dodatkowo wydaje mi sie, ze jesli po usunieciu
            > przednich zebow tylne moga znalezc sobie miejsce, to powinno to dzialac i w
            > druga strone.

***no więc nie działa, z prostej przyczyny, tzn technicznej, nie czas i miejsce
            to tu omawiać
            generalnie nie znam sie na tym i prawdopodobnie nie mam
            > racji.
            ***i tu masz rację
            Ocenic bede mogla dopiero, kiedy kolezanka skonczy kuracje.
            *** a tu się mylisz. Jak ocenisz kiedy się nie znasz? "proste zęby" to nie
            wszystko. Liczy się jeszcze symetria, prawidłowe zaguzkowanie i parę innych
            rzeczy, które wpływają na funkcję i ztabilność zgryzu. efekty złego leczenia
            ortod. wychodzą po latach.
            • anulex Re: APARAT ORTODONTYCZNY 07.09.03, 13:32
              Wiec nikt nigdy nie bedzie wiedzial jaki sposob jest lepszy. Skad ja mam
              wiedziec, czy powinnam wierzyc Tobie, czy tamtemu ortodoncie? Od lat szukam
              lekarza, ktory w razie czego przedstawilby mi wszystkie rozwiazania, omowil
              ich plusy i minusy i pozwolil samemu podjac decyzje. Nie wyrokowal sam, czy np
              lepiej zrezygnowac z normalnych zabkow, czy tez z osemek, a tylko obiektywnie
              przedstawil sytuacje. Zaoszczedzilabym sporo nerwow i kasy wydanej na
              konsultacje. Niestety - to utopia.
              • Gość: orto Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.szczecin.pl 07.09.03, 14:09
                anulex napisała:

> Wiec nikt nigdy nie bedzie wiedzial jaki sposob jest lepszy. Skad ja mam
                > wiedziec, czy powinnam wierzyc Tobie, czy tamtemu ortodoncie? Od lat szukam
                > lekarza, ktory w razie czego przedstawilby mi wszystkie rozwiazania, omowil
                > ich plusy i minusy i pozwolil samemu podjac decyzje. Nie wyrokowal sam, czy
                np
                > lepiej zrezygnowac z normalnych zabkow, czy tez z osemek, a tylko obiektywnie
                > przedstawil sytuacje. Zaoszczedzilabym sporo nerwow i kasy wydanej na
                > konsultacje. Niestety - to utopia.
                *** żadna utopia, pacjenci ,szczególnie ci którzy wcześniej pielgrzymowali po
                wielu lekarzach, oceniają moj sposób przedstawiania problemu jako fachowy,
                rzeczowy i przekonywujący. zapewniam cię , że nie jestem jedynym takim
                lekarzem, sam znam takich kilku.
        • Gość: pep5 Re: do: orto IP: *.man.poznan.pl 11.09.03, 14:58
          Konieczność usunięcia zębów ( i to zazwyczaj czwórek ), najczęściej zachodzi,
          gdy zęby są bardzo mocno stłoczone i nie ma możliwości, aby je wyprostować w
          inny sposób. Natomiast, gdy zakłada się aparat, ortodonci często mówią, aby
          usunąć ósemki, które zazwyczaj, jak w moim przypadku wybiły się bokiem
          uciskając policzek, bo nie miały miejsca, albo nie wybiły się do końca. Pozdr.
          • airishka Re: do: orto 11.10.03, 20:02
            Ja nie usunęłam czwórek, idealnie się ułożyły, ale teraz niestety będę się
            musiała pozbyć ósemek. Mam zbyt drobną buzię, a gdyby jeszcze doszły mi ósemki
            to prawdopodobnie miałabym później z nimi problemy.
    • Gość: aneta Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.net.autocom.pl 07.09.03, 00:35
      czesc :+#

Rowniez mam zamiar miec piekny usmiech i chce sie wybrac do ortodonty, klopot
      tylko w tym ze nie mam zielonego pojecia gdzie, czy znacie kogos dobrego w
      Krakowie? :) bylabym bardzo wam wdzieczna za namiary, pozdrawiam
    • frunze Re: APARAT ORTODONTYCZNY 07.09.03, 12:20
      Nosiłam aparat od 20 do 22 roku życia, więc Twoje 24 to wcale nie za późno. U
      mnie był to raczej zabieg kosmetyczny, taka moja fanaberia, miałam cofnięte
      obie dwójki. Nie miałam piłowanych, ani wyrywanych zębów, więc nic Ci w tym
      względzie nie powiem. Zęby nie są idealnie równe, ale to kwestia fatalnej
      ortodontki, na którą trafiłam. Więc troszkę jak dla mnie były to pieniądze
      wyrzucone w błoto. Jedyny minus, oprócz kosztów, które będziesz musiała
      ponieść, to dziury w zębach po zdjęciu aparatu. Bardzo dbałam o higienę w
      czasie noszenia aparatu, a niestety do dzisiaj mam kłopoty z zębami. Zrobiły
      się słabe, łatwo się psują. Pozdrawiam.
      • airishka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 11.10.03, 20:05
        Ja miałam po zdjęciu pięć dziur, mimo iż też dbałam o zęby jak mogłam. Ale to
        chyba nieuniknione. Na dolnej szczęce, gdzie aparatu nie miałam zęby pozostały
        zdrowe...
    • foremka Re: APARAT ORTODONTYCZNY 08.09.03, 18:30
      hej miło was poczytać.
      Ja sama powinnam już dawno założyc aparat, ale ciągle się wycofuję, to znów
      nakręcam, i tak dalej. Czego się boję, chyba tego, że będę śmiesznie wyglądać(
      sorry!), śmiesznie mówić, będę łapać doły, i tego że to aż tak długo trwa, u
      mnie podobno od 1,5 do 2 lat. Z drugiej strony tak bardzo chciałanym mieć
      proste ząbki.....Odwieczna reguła i chciałabym i boję się. A co z całowanie,
      czy to nie przeszkadza??
      Mam jednak ogromną prośbę, czy któraś z Was mogłaby polecić mi jakiegoś dobrego
      ortodonte w Warszawie, któremu będę mogła zaufac i nie przepłacić, jak w
      prywatnej klinice, nie przymierzając...
      Z góry dziękuję i mocno pozdrawiam odważne dziewczyny.
      f.
      • Gość: Wadka Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.topole.waw.pl 11.09.03, 12:15
        Przy calowaniu podobno aparat nie przeszkadza...
        Jak znacie dobrego prywatnego ortodontę w Warszawie,którego możecie z czystym
        sumieniem polecić dajcie namiary.Pozdrawiam
        • Gość: veronika Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 08.10.03, 01:30
          Ja aparat mam prawie od tygodnia. Trafilam na cudowna pania doktor, bardzo
          fachowa, rzeczowa, mila i nie wyciaga pieniedzy za byle co.
          Tez strasznie sie balam ze bede glupio wygladac i sie dolowac, ale okazalo sie
          ze zupelnie niepotrzebnie. Tylko przez pierwsze kilka dni zaciskałam usta zeby
          sie nie usmiechac za szeroko, teraz juz sie przyzwyczailam i nawet dochodze do
          wniosku ze calkiem mi ladnie z tym aparacikiem :) (a juz na pewno ladniej niz z
          krzywymi zabkami). Aparat w niczym nie przeszkadza (no moze na poczatku w
          jedzeniu, bo zeby troche bola, no i trzeba sie przyzwyczaic, bo jest troche
          inaczej), a juz na pewno nie przeszkadza w calowaniu :)

dziewczynom z Warszawy bardzo polecam pania doktor Ewe Czochrowska.

pozdrawiam
          veronika - bardzo zadowolona nosicielka metalawego aparatu :)
          • Gość: bella Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.03, 22:12
            czy możesz podać dokładniejsze namiary. po tylko po nazwizku trudno znaleźć.
            • Gość: veronika Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 13.10.03, 15:44
              Ewa Czochrowska
              ul. Żytnia 15 lok. 3 (parter)

tel. (022) 8626266

pozdrawiam
    • Gość: camina Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.dolsat.pl 12.10.03, 16:05
      A JA JUŻ NIE WIEM, CO ROBIĆ - mam aparat ruchomy od 4 miesięcy, bo na stały
      mnie nie stać, ale efektów leczenia nie widać. Nie chodzi mi o cierpliwość, ale
      po pzreczytaniu waszych wypowiedzi zastanawiam się, czy to w ogóle ma sens.
      Założyłam aparat, bo strasznie wykrzywiły mi sie górne jedynki- jedna weszła na
      drugą (a kiedyś miałam taki ładny uśmiech!)i proces nadal postępuje
      (przynajmniej tak mi sie wydaje). Wszystko pzrez te ósemki, które wyszły i
      zaraz sie zepsuły, a ja głupia zamiast je wyrwać, zaleczyłam - tak moja doktor
      zaleciła i nawet nie zauważyła że mi się zgryz psuje pzrez nie. W końcu mój
      ukochany zauważył moje krzywizny i wysłał do ortodonty. Ta odradziła wyrywanie
      ósemek i dała aparat. Ale czy w ogóle bedą efekty, skoro ja mam za małą buzię i
      po prostu zęby mi sie nie mieszczą?Czy jednak nie powinnam wyrwać tych ósemek
      albo czwórek?
      Wiem, że piszą tu także stomatolodzy, wiec może ktś się zlituje nade mną.Tak
      bym chciała mieć znowu ładne zęby!!!
      • Gość: ania Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: 193.174.158.* 13.10.03, 18:03
        Miala zupelnie identyczna sytuacje. Moze nie mialam idealnie rownych zabkow w
        szczece gornej, ale tez nie bylo najgorzej i potrafilam z tym zyc. Po wyjsciu
        osemek, czego prawie nie zauwazylam zeby bardzo mi sie stloczyly. Nie bylo na
        nie miejca, ale jednak znalazly je sobie kosztem tych przednich. Rowniez
        zrobilam blad - nie usunela ich od razu i teraz musze nosic aparacik. Osemki
        pozostaly, ale niestety musialam pozbyc sie jednej czworki. Zanim jednak
        cokolwiek zrobilam odwiedzilam kilku specjalistow. Nit nie doradzal usuniecia
        osemek. Nie znam sie na tym, ale z tego co mowila moja ortodontka to w
        przypadku stloczen nie ma innej rady, usuwa sie po prostu czworki lub piatki i
        najczesciej zaklada aparat staly. Taki tez nosze od 7 miesiecy i efekty widac.
        Wiem, ze usuwanie zdrowych zebow to nie latwa sprawa, sama z ciezkim sercem
        rozstalam sie z moim, ale skoro to jedyna metoda...
        Wydaje mi sie jednak, ze jest to tez sprawa indywidualna, kazdy ma inna wade,
        wszystko trzeba dobrze wymierzyc i opracowac optymalny plan leczenia
        odpowiednia dla danej wady. Radze udac sie jeszcze do kogos, aby zasiegnac
        innej opinni! Pozdrawiam!
    • Gość: sonia Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.devs.futuro.pl 13.10.03, 12:36
      Ja mam dopiero od kilku miesięcy, więc efektów nie ma. Też mam 24 lata.
      Śmiesznie to się wygląda z krzywymi zębami, a nie z aparatem!
      Dolny łuk mam metalowy 1400zł, górny ceramiczny 2400zł. Co miesiąc 80zł, lub
      120 przy wymianie łuku (co kilka miesięcy). Wymiana przebarwionych gumek
      (herbata! soki piję przez słomkę), jakieś sprężynki, i inny serwis bezpłatnie.
      Zakładanie bez bólu, nawet prawie przysnęłam, koszmar jest od następnego dnia
      do 6 dni, no i po wizycie. Nic nie da się jeść, tylko płyny i papki. Nawet
      kilka kg schudłam przez to;)
    • balbinia Re: APARAT ORTODONTYCZNY pyt do ORTO 13.10.03, 18:03
      witam :-))
      Panie o nicku "orto", zauwazylam, ze stukasz ze szczecina. Moglabym dostac
      jakies namiary do Ciebie, bardzo chetnie przyszlabym na wizyte, gdyz tez mam
      pare krzywych zebow, a z Twoich wypowiedzi sugeruje, ze znasz sie na rzeczy.
      Czekam na kontakt, moze byc tez na maila.
    • Gość: studentka Re: APARAT ORTODONTYCZNY IP: *.pruszcz-gdanski.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 17:10
      Hej ja jeszcze nie mam aparatu, ale po przeczytaniu chyba sie zdecyduje, tylko
      jak ktos moze poradzic mi to jakigo ortodonty najlepiej sie zgłosic w
      Trójmiescie??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka