Dodaj do ulubionych

ROZSZEŻONE PORY

IP: *.osiedle.net.pl 25.09.03, 18:31
mam rozszeżone pory na twarzy
dodać mogę ze mam 22 lata i mam
troche zniszczoną cere
jakich kosmetyków powinnam używać
na zmniejszenie tych dziurek na twarzy
a może istnieją jakies domowe
sposoby ( np. maseczki z owoców)

Bardzo prosiłabym o rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: plum1000 Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 18:56
      22 lata...rozszeRZ!!!one pory.
      • Gość: lola Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 00:28
        Eee, tam, czepiasz sie , takie błedy na forum to norma ...Do jakich szkól
        nasze kolezanki chodziły?!
        • sanis Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 08:28
          Hej !!
          Chyba czasami jesteście za ostre (za ostrzy) dla innych forumowiczek (-iczów).
          Ja na codzień nie mam problemów z ortografią, ale zdarzają mi się błędy
          ortograficzne właśnie poprzez czytanie dziesiątek podobnych listów z błędami
          na forum, bądź podczas prowadzonych rozmów na czacie.
          Może błąd naszej koleżanki powstał w wyniku czytania innych wypowiedzi?

• Gość: lola Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 17:35
            Z reguły sie nie czepiam, ale jezeli ktos w tytule i potem w tekscie wali ten
            sam bład, to znaczy ze nie ma mowy ze sie pomylił, tylko ze po prostu takie
            byki na codzien strzela.Moze w wyniku naszych uwag kolezanka bedzie wiedziała
            ze pisac nalezy przez "rz".A co to znaczy ze ktos na forum sie napatrzył i
            potem tak pisze?Tez mi sie zdarza zastanowic nad ortografia, ale własnie
            wizualnie na pierwszy rzut oka mozna dostrzec ze gdzies jest bład. Moim
            zdaniem, niestety, co widac na forum, bardzo wiele osób ortografii nie zna.
            • coralin Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 18:10
              Gość portalu: lola napisał(a):

> Z reguły sie nie czepiam, ale jezeli ktos w tytule i potem w tekscie wali ten
              > sam bład, to znaczy ze nie ma mowy ze sie pomylił, tylko ze po prostu takie
              > byki na codzien strzela.Moze w wyniku naszych uwag kolezanka bedzie wiedziała
              > ze pisac nalezy przez "rz".A co to znaczy ze ktos na forum sie napatrzył i
              > potem tak pisze?Tez mi sie zdarza zastanowic nad ortografia, ale własnie
              > wizualnie na pierwszy rzut oka mozna dostrzec ze gdzies jest bład. Moim
              > zdaniem, niestety, co widac na forum, bardzo wiele osób ortografii nie zna.

No właśnie wiele osób ortografii nie zna ale poprawia innych .Jedni nie wiedzą
              jak pisać "rozszerzone", inni jak "na co dzień". Nie poprawiam , nie zwracam
              uwagi poza takimi wątkami gdzie odezwie sie jakas mądralińska sama robiaca
              błędy:)To o tobie Lolu. Piszemy "na co dzień". Nikt z nas nie jest nieomylny
              wiec lepiej odpowiedzieć dziewczynie na temat a nie ubolewać nad błędem który
              popełniła. "Podziwiam" ludzi, którzy sami robią błędy ,ale ośmielają się
              poprawiać innych:)
              • Gość: lola Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 18:28
                Zauwazyłam bład po wysłaniu postu, ciesze sie ze ktos zwrócil uwage.Dla mnie
                jest róznica pomiedzy zbyt słabym nacisnieciem spacji, bo to jest przyczyna a
                nie nieznajomosc zasad pisowni, a uzyciem ż zamiast rz.
                Czesto przytrafia mi sie napisac cos razem zamiast osobno, w zwiazku z owa
                spacja, natomiast nikt mi nie powie ze pisze np. szczelac, bo mu sie klawisze
                pomyliły, a miało byc strzelac.Nie jestem mądralinska, naprawde, ale niektóre
                błedy sa tragiczne.Uwazam ze łaczenie omyłkowo wyrazów jest dopuszczalne, zas
                błedy z uzyciem ó, u, z, rz, itd. rażą.
                • coralin Re: off topic:)) 26.09.03, 19:03
                  Pisanie ręczne a za pomocą klawiszy to dwie różne sprawy. Można pisać ręcznie
                  bez błędów ,a gdy przyjdzie wstukiwać każdą literkę osobno mozna zgłupieć i
                  dlatego można robić tak banalne błędy .Inny jest system pisania (szczególnie
                  gdy ktoś nie patrzy w monitor tylko w literki pojedyncze na klawiaturze)i stąd
                  takie błędy.I profesor filologii może napisać tym sposobem "rzaba"
                  zamiast "żaba". Czyli zrobić błąd rażący jakiego nie popełniłby
                  pisząc "normalnie". Każdy psycholog i filolog wie o tym że takie błędy przy
                  szybkim pisaniu na klawiaturze to norma nawet dla osoby która nigdy nie robi
                  rażących ortografów. Na pewno warto sprawdzać przed wysłaniem,ale ja nie
                  sugeruję tego wszystkim mając na uwadze że ktoś może łączyć się przez modem:)
                  Naprawde wyluzujcie z tym wytykaniem komuś błędów:)
                  PS. Mnie razi pisanie "dekold, zaskórniaki, perfuma, chrostki",ale nie
                  wytknęłam nigdy:)
                  • Gość: lola Re: off topic:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 19:30
                    Jezeli to prawda, co napisałas to dam spokój, co mi tam, niech sobie piszą jak
                    chca. A dekold zdarza sie nie tylko w necie, ostatnio w jakims czasopismie tez
                    tak było, zaskórniaki to juz norma,co do perfuma to jest jeszcze ten perfum, i
                    pare innych słowek.
      • sanis Re: ROZSZEŻONE PORY odp. dla Justi 26.09.03, 08:35
        Wypróbowałam kiedyś na swojej twarzy tzw. "parówkę". zalałam wrzatkiem torebę
        lipy, trochę rozmarynu i chyba to była jeszcze ...pokrzywa (o ile dobrze
        pamiętam). Nachyliłam sie nad miską z ziołami i nakryłamgłowę recznikem.
        Siedziałam tak kilka minut. Potem pomasowałam twarz delikatnym peelingiem do
        twarzy. Twarz obmyłam woda a następnie przetarłam wacikiem nasaczonym w
        odrobinie naparu (odlanego wcześniej do innej miseczki).
        Dobry sposób ale barrrrrrrrdzo pracochłonny.
        • Gość: justy Re: ROZSZERZONE PORY odp. dla Justi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 13:30
          sanis napisała:

> Wypróbowałam kiedyś na swojej twarzy tzw. "parówkę". (...)Twarz obmyłam woda
          a następnie przetarłam wacikiem nasaczonym w
          > odrobinie naparu (odlanego wcześniej do innej miseczki).
          > Dobry sposób ale barrrrrrrrdzo pracochłonny.

to moze zadziałać tylko jeżeli na koniec nałoży się maseczkę ściągajacą
          pory,np. z białak jaja.
          inaczej pory rozszerzą się jeszcze bardziej.
          parówek nie można stosować przy kruchych naczynkach.
          • sanis Re: ROZSZERZONE PORY odp. dla Justi 26.09.03, 20:22
            Justy, masz zupełną racje co do konieczności zamykania porów po
            takim "zabiegu". Dziekuję za uzupełnienie mojej wypowiedzi :)
            pozdrawiam
      • Gość: ursi Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 12:03
        Gość portalu: plum1000 napisał(a):

> 22 lata...rozszeRZ!!!one pory.
        Zauważyłam, że wszędzie, gdzie wtrącasz swoje 3 grosze, to tylko po to, aby
        kogoś urazić. Plumknij lepiej tam, gdzie lubią się kłócić i dogryzać sobie.
        Jesteś tylko w tym dobra (niestety).
        • Gość: plum1000 Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 13:01
          Gość portalu: ursi napisał(a):

> Gość portalu: plum1000 napisał(a):
          >
          > > 22 lata...rozszeRZ!!!one pory.
          > Zauważyłam, że wszędzie, gdzie wtrącasz swoje 3 grosze, to tylko po to, aby
          > kogoś urazić. Plumknij lepiej tam, gdzie lubią się kłócić i dogryzać sobie.
          > Jesteś tylko w tym dobra (niestety).
          widocznie slabo czytasz..albo maasz wyjatkowo slaba "spostrzegawczosc", A Twoj
          nick jakos pierwszy raz widze.wiec daruj sobie.
    • Gość: justy Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 20:39
      rozejrzyj się za kosmetykami z AHA
    • Gość: Ola Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 23:03
      Cześć!

Ja mam 25 rozszerzone pory, i jestem przerażona bo nie wiem po czym i co dalej.
      Jak dotąd nic nie skutkowało, ostatnio odkryłam ze systematyczne stosowanie
      maseczki peeloff nivea w saszetkach znacznie poprawia kondycje skóry polecam
    • balbina_alexandra Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 12:27
      Nie ma się co łudzic tak an stałe nic nie odmieni drastycznie wyglądu tych
      porów - nawet bardzo głębokie i inwazyjne peelingi u lekarza... Ale na pewno
      troszkę pomogą kremy z kwasami i maseczki z glinką (np Argiletz).

A co do błędów - żadna ze mnie purystyka prawdę powiedziawszy ale na pewne
      rzeczy trudno patrzeć bez bólu! Tytul tego wątku ałaaaa... litości! Rzoumiem
      literówki i że ktoś się spieszy ale błagam uchrońcie innych od takich
      katuszy...
      Podobnie wszystkie scyzoryki mi się otwierają jak widzę słowo ZASKÓRNIAKI - od
      razmu mówię że bynajmniej nie chodzi tu o nasze oszczędności tylko o czarne
      punkciki np na nosku... Olaboga
      • Gość: malinka Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 12:59
        w ogole Was nie rozumiem..po co czepiacie sie bledow ortograficznych..nie
        chodzi tu przeciez jak ktos cos napisal tylko chodzi o sam problem a tego kazdy
        sie moze domyslic..to nie zadne forum jezyka polskiego i kazdy niech sobie
        pisze tak czy inaczej i po co zawracac sobie tym glowe..pozdrawiam!
        • ramka Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 16:08

• ramka Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 16:11
          Malinka, oczywiście, że to nie forum języka polskiego, ale od języka polskiego
          nie uciekniemy i szanujmy go. Już nie wspominam, że czasem trudno zrozumieć, co
          ktoś chciał napisać przez te liczne błędy. Błędy owszem mogą się czasem
          zdarzyć - i to każdemu, ale nie można się w ten sposób rozgrzeszać.
          A problemem również się zajęto :-)
          z pozdrowieniami,
          ramka.

Gość portalu: malinka napisał(a):

> w ogole Was nie rozumiem..po co czepiacie sie bledow ortograficznych..nie
          > chodzi tu przeciez jak ktos cos napisal tylko chodzi o sam problem a tego
          kazdy
          >
          > sie moze domyslic..to nie zadne forum jezyka polskiego i kazdy niech sobie
          > pisze tak czy inaczej i po co zawracac sobie tym glowe..pozdrawiam!
          • Gość: lola Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 17:39
            Nojasnepocowogolezwracacuwagenaortografieiinterpunkcjejaktoniewaznekazdysie
            domyslicoautorchcialprzekazac.
      • Gość: mandra Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.acn.pl / *.acn.pl 26.09.03, 21:03
        o wlasnie, gdzies kiedys przeczytalam: 'pory to nie drzwi: nie zamykaja sie i
        nie otwieraja na zawolanie'
        swieta racja, niestety, trwale nie da sie ich zmniejszyc...raz rozszerzony por
        juz taki zostanie.... kosmetyki pomagaja tylko doraznie. nawet kwasy...

mandra

• Gość: J. Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.09.03, 13:32
      a w jakim stopniu pomaga maska z glinki zielonej?
      nie chodzi mi tutaj o glinke z drogerii z tubki tylko taka kupiona w aptece
      albo w zielarskim sklepie (sam proszek)

2 razy ja uzylam i musze powiedziec ze skora jest fajna, taka miekka po niej
      ale czy ona poprawi stan mojej skory???? chodzi mi o zaczerwienienia po
      pryszczach, ktore juz nawet dawno zniknely i wydzielanie sebum (zredukuje go???)
    • coralin Re: ROZSZERZONE PORY 26.09.03, 18:18
      Polecam kosmetyki z BHA i AHA. Mnóstwo wątków było na ten temat. Polecam (bo
      stosowałam) Clear Pore Neutrogeny, Cleanace K Avene. Magiczne właściwości miała
      maseczka z serii Pureness Deep Cleansing Pore Mask Shiseido,ale chyba już jest
      wycofana.Było to połączenie maseczki glinkowej z peel off(wygoda stosowania
      żadna,ale dla efektu było warto).Dawała spektakularny efekt utrzymujący się
      calutki dzień(to było w czasach przed kwasami:) Podstawa to kwasy i glinka
      zielona.
      • sanis Re: ROZSZERZONE PORY pytanie do coralin 26.09.03, 20:42
        coralin napisała:

> Polecam kosmetyki z BHA i AHA. Mnóstwo wątków było na ten temat. Polecam (bo
        > stosowałam) Clear Pore Neutrogeny, Cleanace K Avene.

Coralin, napisałaś, że stosowałaś te kosmetyki. Czy pomogły one na tyle, że
        zostałaś raz na zawsze uwolniona od tej dolegliwości?
        • coralin Re: ROZSZERZONE PORY /Sanis 26.09.03, 21:13
          sanis napisała:

>
          > Coralin, napisałaś, że stosowałaś te kosmetyki. Czy pomogły one na tyle, że
          > zostałaś raz na zawsze uwolniona od tej dolegliwości?

Ach te powiększające lustra;) Sama nie wiem co Ci odpowiedzieć. Nie narzekam na
          cerę , jestem z niej zadowolona, nie szukam niczego na rozszerzone pory.
          Regularnie używam kwasów bo magicznie zadziałały na moją cerę. I wciąż służą
          jej dobrze.
          • sanis Re: ROZSZERZONE PORY /Sanis 28.09.03, 10:47
            Dziekuję za odpowiedź, coralin. Skorzystam z twojej rady.
    • Gość: ewik Re: ROZSZEŻONE PORY IP: *.gallanet.org / 62.233.163.* 26.09.03, 19:51
      Też mam ten problem, dlatego wybrałam się do dermatologa. Polecił mi Ruboril -
      do smarowania miejscowo na rozszerzone pory i na to Physiogel krem nawilżający.
      Jest to dość drogie ale działa, a takiego kremu nawilżającego jeszcze nigdy nie
      miałam - super. Do tego korektor La Roche Posay - nie uczula i jest bardzo
      delikatny.
      • Gość: justy Re: ROZSZERZONE PORY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 20:24
        Gość portalu: ewik napisał(a):
        > Też mam ten problem, dlatego wybrałam się do dermatologa. Polecił mi Ruboril -
        > do smarowania miejscowo na rozszerzone pory

Ruboril??? raczej na rozszerzone naczynka.
        • sanis do justy 26.09.03, 20:34
          Och ,nie..
          justy, przepraszam, że przekręciałm twój nick ,moje podzękowanie było
          skierowane do Ciebie.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka