Dodaj do ulubionych

Wrażliwa skóra

03.05.09, 23:56
Mam suchą, bardzo wrażliwą cerę i ciągle coś ją drażniło. Kosmetyczka
powiedziała mi, że to co może drażnić moja skórę i oczy to parabeny zawarte w
kosmetykach. Zaczełam więc szukać tych rzadkich, które ich nie zawierają.
Okazuje się, że wiele markowych firm niestety ich używa. W końcu znalazłam
francuską firmę Plante System, której kosmetyki są oparte wyłącznie na
naturalnych składnikach. Znalazłam świetny jest krem nawilżający PROSENSIL do
skóry bardzo wrażliwej.
Krem jest bezzapachowy, więc nie podrażnia, nie
zawiera też parabenów, które drażnią oczy i aż 10 procent jego składu stanowi
olej omega 3. Dodatkowo ma w składzie polifenole, które wzmacniają nawilżenie
i uaktywniają produkcję kolagenu. Skóra jest naprawde gładka i nawilżona. Krem
kosztuje około 60 zł, ale taka jest cena za dobry wygląd mojej ceny. Zresztą
to wcale cena niewygórowana w porównaniu z jakimś Clinique.
Obserwuj wątek
    • kameleon-x Wrażliwa skóra 03.05.09, 23:57
      Mam suchą, bardzo wrażliwą cerę i ciągle coś ją drażniło. Kosmetyczka powiedziała mi, że to co może drażnić moja skórę i oczy to parabeny zawarte w kosmetykach. Zaczełam więc szukać tych rzadkich, które ich nie zawierają. Okazuje się, że wiele markowych firm niestety ich używa. W końcu znalazłam francuską firmę Plante System, której kosmetyki są oparte wyłącznie na naturalnych składnikach. Znalazłam świetny jest krem nawilżający PROSENSIL do skóry bardzo wrażliwej.
Krem jest bezzapachowy, więc nie podrażnia, nie zawiera też parabenów, które drażnią oczy i aż 10 procent jego składu stanowi olej omega 3. Dodatkowo ma w składzie polifenole, które wzmacniają nawilżenie i uaktywniają produkcję kolagenu. Skóra jest naprawde gładka i nawilżona. Krem kosztuje około 60 zł, ale taka jest cena za dobry wygląd mojej ceny. Zresztą to wcale cena niewygórowana w porównaniu z jakimś Clinique.
      • fanx1 Re: Wrażliwa skóra 23.06.09, 18:48
        Trochę drogi ten Twój krem! Ja tam zakochałam się w dermokosmetykach
        i jestem im wierna. Do suchej i podrażnionej skóry stosuję krem
        Keranorm, kosztuje ok. 30zł. Super nawilża i usuwa przebarwienia. A
        do mycia odkryłam niedawno Atoderm Gel od Biodermy:)
    • takababa Re: Wrażliwa skóra 23.06.09, 21:16
      Mam skórę suchą, wrażliwą, dojrzałą. Nie przeskadzają jej ani silikony ani parabeny, bardzo dobrze toleruje kwasy owocowe, peelingi ziarniste. Do mycia używam wody i plynu do higieny intymnej (toniku też, mleczek nie lubię). Nałogowo piję herbatę ale wodę też i jak na swój wiek kondycja cery jest dobra, więc skłaniam się do tego, że najwięcej zależy od genów :)

Jedno czego nie toleruję to zapachy, łzy się leją, pojawia się zaczerwienienie, wiem o tym i unikam perfumowanych czy mocno aromatycznych kremów, perfum też (dwa sprawdzone, które służą :))

Co do kremów to od jakiegoś czasu używam z firmy AndesValle i jestem zadowolona. Lubię ich głównie za nie "przedobrzenie" składników, jeden ale solidnie :)
      Z produktów "aptecznych" używam po wielu testach tylko wody termalnej Avene.

Plante System też miewają parabeny:

www.femineus.pl/index.php?topic=366.0

ale jak piszę mnie one nie przeszkadzają a czasami bez nich nie da sie ustabilizować niektórych składników

kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96856,6536895,Raban_o_parabeny.html

• gunia197414 Wrażliwa skóra 18.11.09, 09:00
      Też mam ten problem i też zakupiłam krem prosensil firmy Plante System.
      Bardzo dobrze mi się sprawdza. teraz zakupiłam jeszcze wodę micelarną i też
      sobie ją chwalę. buzia po tych kosmetykach wyraźnie się uspokoiła i przestała
      się łuszczyć. dodatkowo zniknęły drobne zaczerwienienia i podrażnienia.
      Jedyne co mi trochę przeszkadza to zapach bardzo roślinny ale w końcu to krem
      dla alergików więc nie ma co wymagać by pachnial różami ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka