Dodaj do ulubionych

Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś?

08.06.09, 10:09
j.w. Wybieram się właśnie na wesele i boję się, że buty mnie znów obetrą a zwykłe plastry się odklejają...a nie chcę zmieniać butów, bo te pasują najbardziej do sukienki ;) Jeśli ktoś je używał, proszę o opinię czy warto kupić i czy rzeczywiście mocno przylegają do stopy i się nie odklejają. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • karolcia4000 Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 08.06.09, 11:14
      bardzo bardzo dobre są,tylko trzeba naklejać ostrożnie i według instrukcji :)
      leczy odciski super.
    • nie_lubie_muminkow Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 08.06.09, 11:46
      Plastry sa naprawde dobre.
      Usmierzaja bol i nic sie nie odkleja, a dodatkowo ewentualny pecherz szybko sie goi.
    • greeneyes86 Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 08.06.09, 15:04
      W takim razie pędzę zaraz do apteki ;) Dzięki dziewczyny!
    • nanushi Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 08.06.09, 16:35
      A w jakiej cenie są te plastry?
      • sleepysheep www.google.pl? 08.06.09, 16:52
        Wystarczy wpisać nazwę do wyszukiwarki i pojawia się długa lista aptek
        oferujących owe plastry - cena za każdym razem widoczna:) - (ok. 15zł za 10 sztuk).
        • issey_miyake widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 17:42
          sleepysheep napisała:

> Wystarczy wpisać nazwę do wyszukiwarki i pojawia się długa lista aptek
          > oferujących owe plastry - cena za każdym razem widoczna:) - (ok. 15zł za 10 szt
          > uk).

Pytanie o konkretny produkt o jego właściwości to nie to samo co zapewnienia
          producenta, które widnieją w rozpisach aptek. Dziewczyna pytała o konkretne
          odczucia, a nie o cenę, ilość, i właściwości.
          • latarnia.morska Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 18:25
            czy te plastry oprocz ulatwienia gojenia odciskow rowniez im zapobiegaja poprzez
            uniemozliwienie obcierania? Bo tak zrozumialam z reklamy. Czy sa zrobione z
            podobnego materialu co zwykle plastry?
            • nie_lubie_muminkow Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 19:41
              Plastry roznia sie od "zwyklych" plastrow na rany. Opatrunek to taka jakby maz, ktora w zetnikniecu ze skora robi sie bardziej miekka (sorki za opis, nie wiem naprawde jak to okreslic :) )

O! Cytat z netu:
              "Plastry Compeed zawierają opatentowaną wersje opatrunku hydrokoloidowego. Hydrokoloid to samoprzylepna substancja przyjazna dla skóry:
              - od wewnątrz - pochłaniania nadmiar wilgoci z rany
              - na zewnątrz - półprzepuszczalna warstwa poliuretanowa pozwala na odparowanie nadmiaru wilgoci zgromadzonego w warstwie wewnętrznej."

Zwykle plastry nie usmierzaja bolu jak juz pecherz powstanie. Po zaklejeniu boli dalej, albo plaster sie odkleja. Te dzieki poduszeczce (?) z opatrunkiem chronia pecherz/rane i wchlaniaja powstaly plyn. Nie wiem wprawdzie, czy zapobiegaja odciskom, ale jak juz sie cos zrobi to po zaklejeniu mniej boli i szybko sie goi. Z tym, ze one sa dosc duze i stosowalam je tylko na poobcierane piety.
          • sleepysheep Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 20:32
            Issey, nie wiem kto śpi, ale na pewno nie ja:) Moja odpowiedź nie była
            skierowana do autorki wątki, a do autorki ostatniego posta, która wyraźnie
            zapytała "A w jakiej cenie są te plastry?". Zatem udzieliłam odpowiedzi. Jej -
            nie autorce wątku.
            • issey_miyake Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 21:37
              sleepysheep napisała:

> Issey, nie wiem kto śpi, ale na pewno nie ja:) Moja odpowiedź nie była
              > skierowana do autorki wątki, a do autorki ostatniego posta, która wyraźnie
              > zapytała "A w jakiej cenie są te plastry?". Zatem udzieliłam odpowiedzi. Jej -
              > nie autorce wątku.
              >

Kultura forum mówi jasno, że jeśli odpowiadasz na każdy inny post, byle nie
              autorki, to cytuje się wypowiedzi i na nie odpowiada.
              • sleepysheep Re: widać że jesteś śpiącą owcą 09.06.09, 00:28
                Bywam i wypowiadam się na tym forum od dawna i szczerze mówiąc nie znam zasady,
                która "jasno by mówiła" o potrzebie cytowania komentowanej wypowiedzi. Sądząc po
                postach pozostałych użytkowniczek, one również takowej zasady nie znają i chyba
                tylko Tobie sprawiło kłopot dopasowanie mojej odpowiedzi do zadanego w wątku
                pytania.
          • nessie-jp Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 21:33
            > Dziewczyna pytała o konkretne
            > odczucia, a nie o cenę, ilość, i właściwości.

Dziewczyna pyta "W jakiej cenie są te plastry"? I otrzymuje odpowiedź. Czego ty
            się czepiasz, bo nie rozumiem?
            • issey_miyake Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 21:38
              nessie-jp napisała:

> > Dziewczyna pytała o konkretne
              > > odczucia, a nie o cenę, ilość, i właściwości.
              >
              > Dziewczyna pyta "W jakiej cenie są te plastry"? I otrzymuje odpowiedź. Czego ty
              > się czepiasz, bo nie r

Widzisz Nessie-jp Ty cytujesz wypowiedzi - wiadomo o co chodzi. Moja uwaga do
              Owcy dotyczyła poprawności w pisaniu postów.
              • nessie-jp Re: widać że jesteś śpiącą owcą 08.06.09, 21:55
                > Widzisz Nessie-jp Ty cytujesz wypowiedzi - wiadomo o co chodzi. Moja uwaga do
                > Owcy dotyczyła poprawności w pisaniu postów.

Wejdź w ustawienia forum. Wybierz opcję wyświetlania "Drzewko". Wtedy nie
                będziesz miała problemów z ustaleniem, czego dotyczy post i na co jest odpowiedzią.

Struktura drzewka jest na forum dostępna nie bez powodu, naprawdę polecam
                korzystanie z niej.
    • myszmusia Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 09.06.09, 05:10
      > j.w. Wybieram się właśnie na wesele i boję się, że buty mnie znów obetrą

to ty pytasz o odciski czy obtarcia?
      bo odcisk to (pryznajmniej dla mnie;-))
      » Odciski (nagniotki).

Odciski, zwane także nagniotkami są obszarami nadmiernego rogowacenia skóry, które występuje z powodu zbyt dużego ucisku w jednym punkcie stopy. Odciski występują przede wszystkim u kobiet. Często ich powodem są zbyt ciasne buty, przylegające do bolących zrogowaceń skóry. Do powstania odcisków mogą też przyczyniać się kłopoty z ukrwieniem lub krzywe palce stóp.

Odciski są małego rozmiaru – często mają wielkość ziarenka grochu. Mają wygląd mocno stwardniałej, błyszczącej łaty na skórze wystającej ponad powierzchnię. Zazwyczaj są okrągłe, bladożółte, posiadają jądro (rdzeń przypominający gwoździk), które może uciskać znajdujące się pod nim zakończenia nerwowe, powodując ostry, intensywny ból.

i do tego te plastry nie służą,

ale jezeli mówisz o:
      Pęcherze powstają wskutek ocierania się skóry na stopie o inną powierzchnię. Powoduje to tarcie, którego rezultatem jest rozszczepienie wewnętrznej i zewnętrznej warstwy skóry. Powstaje w ten sposób kieszeń, która szybko wypełnia się półprzezroczystym płynem. Jest to reakcja obronna organizmu, który otula zranione miejsce kojącym płynem.

to sa niezastąpione, trzymaja sie bardzo długo, i faktycznie likwiduja ból.

A jeśli moza o zapobieganiu to jest taki sztyft ochronny zapobiegajacy obtarciom:
      polki.pl/uroda_kosmetycznenowosci_pielegnacja_artykul,10013698.html
      i taz działą.
      Ja na twoim miejscu przed potraktowałabym nogi sztyftem a ze soba na wszelki wypodek miała plastry

jezeli koniecznie maja byc buty,w których jest duze prawdopodobienstwo poranienia stóp;-)
      • greeneyes86 Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 09.06.09, 09:31
        > ale jezeli mówisz o:
        > Pęcherze powstają wskutek ocierania się skóry na stopie o inną
        > A jeśli moza o zapobieganiu to jest taki sztyft ochronny zapobiegajacy obtarcio
        > m:
        > polki.pl/uroda_kosmetycznenowosci_pielegnacja_artykul,10013698.html
        > i taz działą.
        > Ja na twoim miejscu przed potraktowałabym nogi sztyftem a ze soba na wszelki wy
        > podek miała plastry
        >
        > jezeli koniecznie maja byc buty,w których jest duze prawdopodobienstwo poranien
        > ia stóp;-)

Tak, chodzi mi konkretnie o obtarcia. Dzieki:)
        A te buty o tyle są koniecznością, że są nowe i miałam je dopiero raz na nogach
        na długiej imprezie i właśnie mnie poobcierały. Dlatego boję się, że tym razem
        bezie podobnie, gdyż jeszcze ich nie rozchodziłam :/
        • myszmusia Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 09.06.09, 09:53
          > A te buty o tyle są koniecznością, że są nowe i miałam je dopiero raz na nogach
          > na długiej imprezie i właśnie mnie poobcierały. Dlatego boję się, że tym razem
          > bezie podobnie, gdyż jeszcze ich nie rozchodziłam :/

to po piersze starałabym sie je jak najbardziej rozchodzic;-) a reszta to tak jak napisałam - sztyft a ze soba plastry.One sa naprawde rewelacyjne, tyle,że ich działanie polega własnie na ochronie powstałego pęcherza , nie mam pojecia czy cos da naklejenie ich na zdrowa stope.
          • greeneyes86 Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 09.06.09, 10:31
            > to po piersze starałabym sie je jak najbardziej rozchodzic;-) a reszta to tak j
            > ak napisałam - sztyft a ze soba plastry.

Niestety na co dzień nie chodzę w szpilkach, ale teraz by się przydało. Chociaż
            po domu spróbuję w nich pochodzić, no i jeszczse jest niedziela czy Boże
            Ciało-może chociaż trochę się rozchodzą ;) Dzięki jeszcze raz, o sztyfcie nawet
            nie wiedziałam ale na bank go kupię. Pozdrawiam
    • justy1 Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 09.06.09, 05:52
      sa skuteczne i dobrze trzymają się skóry (tylko trzeba naklejać
      zgodnie z instrukcją).

ale uważaj, bo niedawno pojawiła sie wersja z kwasem salicylowym
      - jeśli zastosujesz je profilaktycznie, zanim zrobi sie odcisk-
      wypalisz sobie skórę.
    • vivi-anne Re: Plastry Compeed na odciski-stosował ktoś? 10.06.09, 09:01
      Używałam z serii Compeed nie plastry, tylko sztyft przeciw
      pęcherzom. Jest świetny. Wystarczy przetrzeć np. miejsce nad piętą i
      żadne buty cię nie będą obcierały. Czasem trzeba powtórzyć aplikację
      sztyftu kilka razy dziennie, ale i tak efekt jest wspanialy. Dla
      mnie ten sztyft to wybawienie. Mam bardzo wrażliwą skorę i obuwie
      często mnie obciarają. Polecam sztyft gorąco!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka