Dodaj do ulubionych

mega rozstępy -pomocy!

21.07.09, 12:43
Jestem w dziewiątym miesiącu ciąży, więc wcale się nie dziwię, że je mam.
Tylko że o ile w pierwszej ciąży były dość płytkie, na biodrach, to teraz mam
je pod i nad pępkiem i są strrrraszne. Głębokie, fioletowo - czerwone,
swędzące i bolące. Te z poprzedniej ciąży prawie znikły po kremie intensywnym
Mustela, ale w naszych aptekach trudno go dostać i kupiłam parę dni temu
balsam Vichy. Katastrofa. Swędzi jeszcze bardziej, pod pępkiem pojawiły się
czerwone krostki i rozstępy wyglądają jakby za chwilę miały zmienić się w żywe
rany. Nie wiem czy to reakcja na ten balsam, ale na wszelki wypadek przestałam
używać. Po domu chodzę z gołym brzuchem, dotyk jakiekolwiek tkaniny to męka.
Mama dała mi maść propolisową z nagietkiem - nie wiem czy mam tym smarować.
Czy ktoś coś poradzi?
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: mega rozstępy -pomocy! 21.07.09, 14:51
      najlepiej, żebyś kupiła sobie coś przeciwświądowego, najlepiej Balneum Hermal. A poza tym, jeśli rozstępy są świeże używaj czegokolwiek co ma działanie poprawienia gęstości skóry i zmniejszenia ryzyka pękania włókien. Masaże jakimkolwiek kremem nadają kierunek włóknom kolagenu. Masuj ją nawet dwa razy dziennie. Masowana skóra jest bardziej rozciągliwa i mniej ścisła. Masaże mogą być skuteczniejsze dzięki stosowanym produktom, wszystko zależy od składników aktywnych, które posiadają. To przede wszystkim wyciągi roślinne, szczególne wyciąg ze skrzypu, w którego składzie jest krzem organiczny, działający na fibroblasty, zwiększając ich zdolność do syntezy białek. Skrzyp zawiera krzem mineralny, mniej aktywny niż krzem organiczny. Inne wyciągi jak bluszcz czy przywrotnik mają ograniczoną skuteczność, jednak podłoże, które je zawiera, wywiera korzystny wpływ na ograniczenie zmian.
      Typowe preparaty zawierają zwykle wyciąg ze skrzypu, bluszczu, przywrotnika - Phytolastil ampułki Lierac.
      Wybieraj produkty, które zawierają diabelski szpon, aloes (właściwości gojące), te które są mieszaniną syntetycznych na bazie silanów w firmie mleczanu sodu, metylu silanolu lub asparaginianu metylosilanowego hydroksyproliny.
      Prócz tego substancje tłuszczowe zmiękczają i ułatwiają masaż. Np. olejek z wiesiołka, masło karite, wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
      Aminokwasy, czyli komórkowe substancje odżywcze w celu pobudzenia syntezy fibroblastów (działają głównie powierzchniowo, mają słabe zdolności penetracyjne w głąb naskórka). Witamina A i E.

Można stosować leki, ale to po ciąży i po okresie karmienia. Można zastosować też techniki dermatologiczne, jak mikrodermabrazja, peelingi chemiczne, laser pulsacyjny barwnikowy i CO2.
      • issey_miyake * w formie 21.07.09, 14:52
      • aniteczqa Re: mega rozstępy -pomocy! 24.07.09, 15:58
        Z rozstępami to jest trudno - ciężko się ich pozbyć, bo jest to de facto
        peknięcie tkanki łącznej. Jak sa małe to jeszcze pół problemu, ale jak są duże,
        to pomogą już tylko zabiegi łączone - taka kuracja jest jednak długotrwała.
        Podsyłam link do artykułu - tam jest taka kompleksowa odpowiedź
        www.puellanova.pl/1158,0,Rozstepy-8211-walka-i-zapobieganie.html
        • elcondor Re: mega rozstępy -pomocy! 24.07.09, 18:31
          Dziękuję za wyczerpuące odpowiedzi. Dużo tego, na razie będę masować i zacznę
          chyba odkładać pieniądze na jakieś zabiegi za parę miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka