lilawe 08.08.09, 10:35 Dziewczyny, co moge stosowac bezpiecznie w ciązy? (I trymestr) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: trądzik w ciąży 08.08.09, 17:51 A nie lepiej poradzić się lekarza? Chyba w takiej sytuacji warto jednak zapytać profesjonalistę, a nie dziewczyny na forum... Raczej nie powinnaś używać tretinoiny (Izotrex, Izotek), ale na 100% ci nie powiem, czy do krwiobiegu trafiają takie ilości tego leku, które zaszkodzą dziecku. Na pewno nie warto używać kwasu salicylowego Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: trądzik w ciąży 09.08.09, 01:18 Nie można brać izotretinoiny w ciąży (Izotek) - niby po co w trakcie leczenia kobiet nie będących w ciąży lekarz dermatolog zleca wizytę u ginekologa, badanie że kobieta na 100% nie jest w ciąży, bo izotretinoina ma działanie teratogenne i wpływ na płód. Wszystkie kwasy - te alfa i beta w ciąży odpadają. Retinoidy - również odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: trądzik w ciąży 09.08.09, 20:34 issey_miyake napisała: > Nie można brać izotretinoiny w ciąży Ale ja nie piszę o BRANIU, tylko o smarowaniu. Stosowaniu zewnętrznym. Nie pamiętam, czy są ostrzeżenia, że nie wolno stosować zewnętrznie podczas ciąży -- nie wiem, na ile się wchłania do krwiobiegu. Niemniej, ja bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś