stephen_s 08.04.06, 19:49 Czytaliście? serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3268359.html?as=1&ias=3 Jakieś komentarze może? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gotlama Re: Antymatrona 08.04.06, 20:21 No i dobrze. Wiecej takich, a może to nasze społeczeństwo się odradykalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: Antymatrona 08.04.06, 20:21 Może być tylko jeden komentarz. Rodzić Niewiasty,jakoś się wychowa.Wedle przysłowia indian z plemienia Apaczów.Jak sie da to się urodzi,jak się urodzi ,to sie zobaczy. A tak poważnie.To absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
atropa_belladonna Re: Antymatrona 08.04.06, 20:29 Świetny tekst :) Muszę wrócić do czytania Naszego Dziennika :D Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Szkoda, że k o g o ś nie ma on by to rozwinął :) 08.04.06, 20:29 "Jest wiele do zrobienia, aby ocalić, co się da ocalić, naprostować to, co skrzywione, oczyścić to, co splugawione w obyczajach i kulturze" - konkluduje kaznodzieja, jakby wzywał do powstania przed najazdem Szwedów, Tatarów i Hunów naraz. i jeszcze to : Współczesna matka nie może więc być podejrzewana o to, że jest szczęśliwa - nie wypada. To męczennica oddana Sprawie, poświęcająca swój brzuch celom wyższym. To nie zwyczajna matka, która rodzi potomstwo, ot tak sobie, bezinteresownie, bezmyślnie, nie matka trzpiotka, lecz matka Polka, co to z każdym porodem przeistacza się w masywną matronę. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Antymatrona 08.04.06, 20:33 Hmmm...Niby zabawne, ale jednak wcale nei zabawne. Ze dwa lata tamu pisałam o manipulacjach medialnych i chcąc nie chcąc musiałam wczytywać się w kolejne numery Naszego Dziennika i oglądać namiętnie TV Trwam. I to naprawdę dość szybko przestaje to być zabawne - wszędzie spisek, diabeł, geje, masoni, Żydzi, kobiety nei rodzą i sa złe , bo (cyt.)nie " ubogacają " życia męzczyzn ( o męzczyznach zradko piszą ,, to ciekawae...) - ogólnie jakaś paranoja, a najbardziej przeraża to, z wielu ją bierze na poważnie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 08.04.06, 20:47 "Jestem konserwatystką. Jestem katoliczką. Żyję w świecie, który upodobał sobie skrajności. Żyję między matroną a feministką. Te bieguny wzajemnie się żywią, jeden usprawiedliwia istnienie drugiego. Tak odmienne, mają jednak pewną cechę wspólną: odbierają kobiecie kobiecość, redukują jej płeć." Bo cały tekst jest fajny (choć w sumie i nie bardzo odkrywczy - wiadomo od dawna, że środowisko RM, LPR itd. ma dość wykręcone pojęcie kobiecości), ale ten fragment... hmmmmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 08.04.06, 20:50 Bo ona się stara napisać tekst , który w duchu jest katolicki, tam jest potem stwierdzenie, ze wg niej kobieta bez dziecka to jak ryba bez wody. Przecież kto jak kto, ale zdaje się ta pani to ma za sobą gigantyczną prawicową karierę. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 08.04.06, 20:53 Cóz, ja bym naprawdę chciał zrozumieć, skąd wzięło się to, ze feminizm = odkobiecenie??? Bo ostatnio to już zaczynam mieć paranoję :) Dość uporczywie słyszę ostatnio ten zarzut - i tak sobie myślę, że albo obraz feminizmu jest totalnie w oczach społeczeństwa nieadekwatny, albo może to ja nie rozumiem, na czym polega feminizm??? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 08.04.06, 22:21 "Jestem konserwatystką. Jestem katoliczką. Macierzyństwa nie uważam za barbarzyński wymysł przeklętej natury, lecz za błogosławieństwo." Porzadny kawal dziennikarskiej manipulacji. Kobieta doskonale wie, co robi. Widac mozna upudrowac beton, i jeszcze zafikac 'ladnymi nogami, ktorymi Bog sie cieszy'. Zjechala ponure, radiomaryjne berety w sposob otwary i z wdziekiem, a innym dokopala ukradkiem i podlawo. Z dwojga zlego wole te kobiety, ktore sa w tym tekscie cytowane. One przynajmniej sa szczere, a ta tu to jaszczureczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 11:29 Ona po prostu śmiertelnie się bała, ze po napisaniu takiego tekstu przylgnie do niej etykietka feministki. Więc napisała to jedno zdanie w formie asekuracji. To dośc typowe zachowanie, mnóstwo kobiet asekuruje się w taki sposób: "Nie jestem oczywiście jakąś okropną feministka, jestem normalną kobietą, ale... i tu leci full pakiet poglądów feministycznych" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 13:55 tak sobie myślę, że albo obraz feminizmu jest totalnie w oczach > społeczeństwa nieadekwatny, albo może to ja nie rozumiem, na czym polega > feminizm??? Jest toalnie w oczach spoleczenstwa zafałszowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 14:21 tak, ale skad biora sie falszywe wizje? czy czasem nie ma dymu bez ognia? ja tez mam o feministkach mniemanie takie sobie. kiedys na innym forum ostro spieralam sie z kilkoma feministkami, ktorych postulaty byly wrecz glupie (bylo tam cos o strasznym problemie reklam telewizyjnych, w ktorych kobiety zajmuja sie praniem, i takie tam bzdety). zauwazylam, ze feministki czesto robia szum wokol calkiem sztucznych problemow, a co poniektore ich pomysly wiona glupota na kilometr, jak np. parytety w rzadzie. mowia, ze chca rownosci, a domagaja sie przywilejow. nie mowie, ze nie ma madrych feministek. ale sa tez takie, ktore tym madrym bardzo robia kolo tylka, ze tak powiem, przez psucie opinii na temat feministek ogolem. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 14:25 feminizm to bardzo zróznicowany ruch. I oceniać wszystkie feministki po postulatach socjalistek to tak,jakby oceniać liberalizm po postulatach faszyzmu (dla wielu osob to i to jest prawicą) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 14:35 niestety, feministki-fanatyczki przewaznie najglosniej krzycza w roznych dyskusjach, wiec i najbardziej daja sie zauwazyc. tak jest zreszta zawsze z fanatykami, obojetnie czego. a ja fanatyzmu nie znosze w zadnej postaci, obojetnie, czy to katolickiego, czy tez feministycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 14:53 ale po to człowiek ma rozum,żeby umial odróznić fanatyzm od reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 15:15 oczywiscie. zaznaczam tylko, ze to jest powod, dla ktorego wiele kobiet po prostu nie chce sie deklarowac jako feministki, chociaz maja feministyczne poglady. ja mam wiele pogladow, pokrywajacych sie z pogladami feministek (choc w innych sprawach mam tez i takie, ktore im przecza), niemniej zawsze mowie, ze nie jestem zadna feministka. dlaczego? bo nie chce byc przez nikogo przypadkiem kojarzona z tymi "wojujacymi" fanatyczkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 15:20 a ja mówię o tmy,że jestem feministka, bo jeśli takie osoby jak ja się nei beda jako feministki deklarowac, to nadal ludzie beda wierzyc,że feministka to taka włochata co krew nienarodzonych pije;) Tak samo jak przyznaję się do poglądów prawicowych i nie zastanawiam się czy komuś się to z Hitlerem nie skojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
atropa_belladonna Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 19:17 Jeśli się komuś Hitler z prawicą kojarzy, to tylko ze względu na nieznajomość historii, bo był to socjalista :) Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Dowcip roku:) 10.04.06, 00:34 Hitler był takim socjalistą, że dostawał wsparcie od amerykańskich kapitalistów (z czego niby wziął się cud gospodarczy III Rzeszy), rozkazał wymordować kierownictwo SA za dążenie do rewolucji oraz poparł Franco w walce z socjalistami w Hiszpanii. Nie ma co, socjalista z krwi i kości. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 01:22 i wylacznie prosowieccy ? Przeciez NSDAP mialo program gospodalczy zblizony dot akich socjalistycznych partii jak PiS czy SLD :-> Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 01:47 > Przeciez NSDAP mialo program gospodalczy zblizony dot akich socjalistycznych > partii jak PiS czy SLD A pod jakim względem te partie są socjalistyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 12:50 > A pod jakim względem te partie są socjalistyczne? Np. chca dawac jakie kolwiek zasilki z budzetu panstwa.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 14:11 To socjalizm polega na dawaniu zasiłków z budżetu państwa? W takim razie USA też są socjalistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 14:10 Wiecie co znaczy NSDAP? Narodowosocjalistyczna niemiecka paria robotników. To, ze ktoś myli Hitlera z prawicą , a ktoś inny pisze, ze nie mógl być socjalista , bo bral pieniadze ze stanów wynika tylko i wyłacznie z jednego. W Polsce nikt nie odróżnia socjalizmu od komunizmu w wydaniu ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 14:14 Już zasugerowałem Diablicy, żeby nie sugerowała się nazwami, bo np. partia Żyrinowskiego w Rosji nazywa się Partią Liberalno-Demokratyczną. A narodowy socjalizm to sprzeczność sama w sobie - socjalizm musi być internacjonalistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 14:16 Nonsens , to komunizm musial być międzynarodowy, nei socjalizm,.. Przeczytaj sobie choćby ich program i poczytaj co sie stało od 20 do 33 w Niemczech: www.hnb.rtk.net.pl/ThirdReich/nsdap/index.php?id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: To wedlog ciebie socjalisci byli tylko 10.04.06, 14:29 To ja poproszę o Twoją definicję socjalizmu. BTW: czy naziści swój program zrealizowali? Odpowiedz Link Zgłoś
atropa_belladonna Do Heretyka 10.04.06, 14:00 Rozwiń sobie skrót NSDAP :) Hasełko: "Volkswagen dla każdego" coś Ci mówi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Do Heretyka 10.04.06, 14:09 > Rozwiń sobie skrót NSDAP :) Sprawdź sobie, jak nazywają się partie Żyrinowskiego czy Haidera:) > Hasełko: "Volkswagen dla każdego" coś Ci mówi? ;) A zrealizowano to hasełko? Odpowiedz Link Zgłoś
atropa_belladonna Re: Do Heretyka 10.04.06, 14:27 heretic_969 napisał: > > Rozwiń sobie skrót NSDAP :) > > Sprawdź sobie, jak nazywają się partie Żyrinowskiego czy Haidera:) Nie mam pojęcia. Napisz. > > Hasełko: "Volkswagen dla każdego" coś Ci mówi? ;) > > A zrealizowano to hasełko? Tak samo jak "100 milionów dla każdego", "Mieszkania dla młodych" czy aktualne "3000000 mieszkań" :D Lewica lubi obiecywać gruszki na wierzbie i opowiadać ładne bajki:) Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Do Heretyka 10.04.06, 14:31 > Nie mam pojęcia. Napisz. Partia Żyrinowskiego to Partia Liberalno-Demokratyczna, a partia Haidera to Partia Wolności. > > A zrealizowano to hasełko? > > Tak samo jak "100 milionów dla każdego", "Mieszkania dla młodych" czy aktualne > "3000000 mieszkań" :D Lewica lubi obiecywać gruszki na wierzbie i opowiadać > ładne bajki:) Ale wtedy to nie lewica, tylko populiści. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Coś Ci się pomieszało:) 10.04.06, 00:44 Socjalista może być feministką, liberał faszystą nie. Poza tym zwolenniczką parytetów jest chociażby Graff:) Odpowiedz Link Zgłoś
piorkoska Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 16:09 gytha_ogg napisała: ostro ich pomysly > wiona glupota na kilometr, jak np. parytety w rzadzie. A co jest glupiego w parytetach? Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Hmmm, ale co powiecie na ten fragment? 09.04.06, 16:27 heh, moze np. to, ze sa sprzeczne z idea demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 09.04.06, 19:04 Blemanku, twierdzenie że posiadanie innych poglądów niż twoje własne oznacza brak rozumu jest pierwszym krokiem do bolszewizmu. Uważaj;)) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Ale popieranie parytetow jest rownie glupie jak 09.04.06, 19:07 twierdzenie ze 2+2=5 Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Ale popieranie parytetow jest rownie glupie j 10.04.06, 07:56 bleman napisał: > twierdzenie ze 2+2=5 Parytety to światopogląd, 2+2 to matematyka. W matematyce jest tylko fałsz lub prawda, światopogląd to kwestia przekonań czyli coś znacznie bardziej skomplikowanego. Nie możesz przecież powiedzieć, że parytety to fałsz, choćby dlatego że istnieją kraje w których one funkcjonują i nic strasznego się w nich nie dzieje. Po prostu tobie (a także i mnie) parytety nie odpowiadają, innym odpowiadają. To są równoprawne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Parytety naruszaja wolnosc i sa sprzeczne z demokr 10.04.06, 12:45 acja. Mi tyle wystarczy. >Nie możesz przecież powiedzieć, że parytety to fałsz, choćby > dlatego że istnieją kraje w których one funkcjonują i nic strasznego się w >nich > > nie dzieje. Jesli szczanie na wolnosc i demokracje to nic strasznego to ok.... Odpowiedz Link Zgłoś
piorkoska Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 09.04.06, 21:36 System demokracji parytetowej regulujący udział kobiet w organach władzy poprzez zobowiązanie partii politycznych do promowania kobiet na stanowiska i dopuszczanie odpowiedniej ich liczby na listy wyborcze jest praktykowany w wielu krajach Europy.Demokracja parytetowa jest istotnym elementem projektu kulturowego, który podjęła zjednoczona Europa.Pojęcie parytetu pojawia się w kluczowych dokumentach UE, m.in w Traktacie Amsterdamskim i w dokumentach Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy.W połowie lat dziewięćdziesiątych za jeden z priorytetów Unii uznano tzw gender mainstreaming,czyli zmierzania do równości płci we wszystkich dziedzinach funkcjonowania Unii.Kwoty traktuje się jako środek specjalny,wprowadzony czasowo w celu przyspieszenia faktycznej równości w sferze polityki.W rekomendacji 1269 z 1995r czytamy:Zgromadzenie poświadcza,iż zasada równości między mężczyznami i kobietami, czyli zasada demokracji parytetowej,jest integralną częścią systemu wartości, których broni Rada Europy. System kwot jest stosowany w Belgii,Norwegii,Danii,Finlandii, Holandii,Niemczech, Włoszech oraz we Francji, gdzie przez wiele miesięcy toczyła się debata na ten temat.Według sondaży w rok po jego wprowadzeniu, czyli w 1999 popierało go 80% Francuzów, a umożliwiająca wprowadzenie parytetu zmianę konstytucji przegłosowało w grudniu 1998r zdominowane przez mężczyzn Zgromadzenie Narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman No i ... ? EU i cala ta socjalistyczna banda 09.04.06, 21:38 ma byc racjonalnym argumentem. No wiesz...w krajach demokracji ludowej pare ciekawych rzeczy tez wymyslono ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: No i ... ? EU i cala ta socjalistyczna banda 10.04.06, 07:59 bleman napisał: > ma byc racjonalnym argumentem. > > No wiesz...w krajach demokracji ludowej pare ciekawych rzeczy tez wymyslono ;- ) > ) A twój "argument", ten o braku rozumu, był niby racjonalny? Bo wiesz, jaki argument taki i kontrargument... Odpowiedz Link Zgłoś
floric Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 09.04.06, 21:56 powiem krótko: jeśli wskutek parytetów w TV będą częściej pokazywać takie cizie jak Sandra Lewandowska to jestem ZA. jesli natomiast z tego powodu bylbym zmuszony czesciej oglądać takie potwory jak Sobecka jestem PRZECIW. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 09.04.06, 22:01 Jesli parytety sprawią,że znikną takie towary jak Olejniczak i nie bedzie można tych słodkich tyłeczków ogladać to jestem przeciw. Jak dzięki parytetom zniknie czesc koszmarków typu Kalisz, Witaszek, Ziobro to jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Ziobro koszmarkiem? 09.04.06, 22:27 Ziobro jest okropny,nie moge na niego patrzeć:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Ziobro koszmarkiem? 10.04.06, 08:01 bitch.with.a.brain napisała: > Ziobro jest okropny,nie moge na niego patrzeć:/ Zgoda, jest okropny ale to jednak nie ta kategoria co Witaszek i Kalisz... Odpowiedz Link Zgłoś
floric Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 10.04.06, 13:51 bitch.with.a.brain napisała: > Jesli parytety sprawią,że znikną takie towary jak Olejniczak i nie bedzie można > tych słodkich tyłeczków ogladać to jestem przeciw. Jak dzięki parytetom zniknie > czesc koszmarków typu Kalisz, Witaszek, Ziobro to jestem za zdorowa, heteroseksualna dziewczynka aż milo czytac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: BWAB, widzisz, jednak nie kazdy ma rozum ;-) 10.04.06, 16:14 floric napisał: > powiem krótko: jeśli wskutek parytetów w TV będą częściej pokazywać takie cizie > jak Sandra Lewandowska to jestem ZA. jesli natomiast z tego powodu bylbym > zmuszony czesciej oglądać takie potwory jak Sobecka jestem PRZECIW. > ja tez powiem krotko. jesli kandydat, ktorego ja popieram nie wchodzi do parlamentu, a zamiast niego wchodzi jakas baba, ktora miala 20 razy mniejsze poparcie i ktorej ja tam ogladac wcale nie chce, podobnie jak wiekszosc obywateli i obywatelek, to jestem cholernie PRZECIW. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Antymatrona 09.04.06, 13:40 "Większość kobiet twierdzi, że m u s i pracować zawodowo. Kiedy więc ma znaleźć czas na męża i dzieci?" - pyta z troską publicysta Jacek Pulikowski a kto zapyta z troska: "wiekszosc mezczyzn twierdzi, ze m u s i pracowac zawodowo. Kiedy wiec maja znalezc czas na zone i dzieci?" ? zawsze dziwi mnie to ciche zalozenie konserwatystow, jakoby tylko matka byla odpowiedzialna za wychowanie dzieci, a roli ojca jakos nie zauwazaja... i to mowie ja - corka samotnej matki!!! Odpowiedz Link Zgłoś